به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»،شاید بتوان انقلاب صنعتی اروپا را سرمنشأ تولد یا شکلگیری طراحی صنعتی دانست اما به اعتقاد بسیاری از متخصصان و تاریخنگاران، طراحی صنعتی همزمان با ساخت ابزار دفاعی انسانهای اولیه نمود واقعی یافت و طی سالها و قرون متمادی، توسعه یافته و با نیازهای منطقی و طبیعی انسانها بهتر و بیشتر هماهنگ شده است. شاید بتوان طراحی صنعتی را یک روش حرفهای از خلق و توسعه مفاهیم و خصوصیاتی دانست که بهینهسازی، عملکرد، ارزش و ظاهر محصولات و سیستمها را دربردارد. اما برای چه؟ در پاسخ باید گفت برای سود و منفعت دوجانبه تولیدکننده و مصرفکننده.
طراحی خودرو
با این توضیح مختصر، به سراغ یکی از رشتهها یا شاخههای پرطرفدار طراحی صنعتی یعنی طراحی خودرو میرویم؛ شاخهای که تعداد علاقهمندان و دوستدارانش در جهان، شاید بدون اغراق از طرفداران خود خودرو کمتر نباشد.
ضمن اینکه در بین شاخههای متعدد رشته طراحی صنعتی، این طراحی خودرو است که بیشترین آمار متقاضیان ورود و تحصیل را به خود اختصاص میدهد بهطوریکه براساس آمار انستیتو آموزش عالی اتحادیه اروپا در سالهای 2014 تا 2015، یکی از 8 رشته پرتقاضا در اروپا، رشته طراحی خودرو یا بهتر بگوییم، طراحی وسایط حملونقل
(Transportation Design) بوده است.
به اعتقاد برخی صاحبنظران و محققان صنعت خودرو و طراحی خودرو، سیر تکامل طراحی و استایل خودروها در طول زمان به 7 دوره:
اختراع
نوآوری
ساخت
پوشش بسته
کلاسیک
ادغام
و مدرن
تقسیم میشود که هر یک از این ادوار شاهد سبکی خاص و جذاب و البته، بدیع برای خود بوده است.
از کالسکه بدون اسب به فورد مدل T، تا تاثیرپذیری از فرمهای موشک و هواپیما و در نهایت تلفیق هوشمندانه فرمهای ارگانیک و هندسی برای خلق پیکرههای زیبا، چشمنواز و جذاب، همه و همه سعی در مسحورکردن مشتریان یا بهتر بگوییم، علاقهمندان خودرو داشته است؛ روندی که امروزه با دقت و وسواس عجیب و رقابتی وصفناپذیر از سوی تمامی خودروسازان جهان پیگیری و انجام میشود.
شاید مهمترین نکته که در تمامی ادوار طراحی خودرو بسیار قابلتوجه و البته به نوعی یکسان بوده است، توجه طراحان به ایمنی، فرهنگ، شرایط و نیازهای بازار، جنبشهای هنری و فناوری، بهصورت همزمان، در سبک استایل خودروها بوده است. اما اینکه چرا تا به این اندازه خودرو و طراحی خودرو در بین علاقهمندان و حتی عوام مورد توجه قرار میگیرد، شاید ریشه در ذات این محصول صنعتی دارد.
وسیله و مصنوعی که برخلاف دیگر ساختههای بشر، حرکت داشته و به نوعی جاندار محسوب میشود، همین تحرک و غیر ثابت بودن خودرو باعث میشود تا نوع نگرش افراد به آن کاملا متفاوت از دیگر دستساختههای بشری باشد.