اختصاصی«عصرخودرو»
شیری که پیر نمی شود
عصر خودرو- خودرو پژو 405 را می توان جز جدا نشدنی خاطرات مردم کشورمان دانست. خودرویی که سال 69 یعنی یک سال بعد از جنگ تحمیلی میهمان خیابان های کشورمان بود و موجب شد فصل جدیدی در عرضه خودروهای با کیفیت در کشورمان گشوده شود و اکنون که نزدیک به سی سال از عرضه آن می گذرد پژو 405 بخشی بزرگی از خاطرات متولدین دهه 50 و 60 را به خود اختصاص داده است.
Saturday 19 May 2018 - 14:27:00
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» ، اما این خودرو چگونه وارد بازار ایران وارد شد. ایران خودرو سال 1368 تصمیم گرفت این خودرو را در مدلهای GL و GLX تولید کند که تولید این خودرو در ایران، بازتاب به نسبت خوبی در رسانههای جهان داشت.
پژو 405 خودرویی خانوادگی و درکلاس C محصولات سدان، در سال 1988 (1367 شمسی) عنوان بهترین خودرو سال و برگزیده اروپا را به خود اختصاص داد و از سال 1990 میلادی (1369 شمسی) به سبد محصولات ایران خودرو افزوده شد و از این سال به بعد مونتاژ و تولید انواع اتومبیل سواری پژو (از جمله پژو 405 جی ال، پژو 405 جی ال ایکس 1580 و 2000 سی سی و پژو 405 جی ال ایکس اتوماتیک 2000 سی سی) در خطوط تولید سواری سازی به انجام رسید.
درحال حاضر این محصول در مدل LX مجهز به موتور XU7 بنزینی، مدل GLX مجهز به موتور XU7 گازسوز و مدل SLX مجهز به موتور 16 سوپاپه TU5 بنزینی تولید می شود.
پژو 405 براساس آمار شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد، ایرانیترین خودرو ساخت داخل به حساب میآید و از سال 1369 تاکنون پروژه های بهبود متعددی باهدف ارتقای محصول از زمان تولید به اجرا گذاشته شده است که عرضه مدل GL و مجهز به موتور cc1600 کاربراتوری و اتاق طرح قدیم نخستین اقدام در این زمینه بوده است.
ایران خودرو طی این مدت همچنین در سال 1371 عرضه مدل GLX با امکانات بیشتر و اتاق جدید را دستور کار قرار داد و سه سال بعد مدل GLX مجهز به موتور cc2000 کاربراتوری را معرفی و در سال 77 نیز مدل مجهز به موتور انژکتوری1800 XU7 سی سی را به بازار عرضه کرد.
اما 6 سال بعد بود که ایران خودرو تصمیم گرفت مدل ارزان سازی شده GLI و همچنین سال بعد از آن مدل گاز سوز پژو 405 را به سبد محصولات ایران خودرو اضافه کند.
این خودرو طی این سال ها همیشه به قدری محبوب و کاربردی بوده که ایران خودرو هواره تلاش کرده با بروزسازی این خودرو، مطالبات خریداران این خودرو را در کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه برساند.
ایران خودرو سال 88 اقدام به عرضه مدل فیس لیفت SLX مجهز به موتور TU5 کرد و در همان سال با نصب ترمز ABS استاندارد این خودرو را به استاندارد یورو 2 ارتقا داد.
اما نصب کیسه هوای راننده در سال 89 و سپس ارتقای این خودرو تا استاندارد یورو4 در سال 94 و سپس نصب کیسه هوا برای سرنشین و برخی تغییرات ظاهری دیگر باعث شد این خودرو همچنان در صدر فروش ایران خودرو باقی بماند.
تیراژ تولید و مجموع تولید سالانه
مجموعه اقدامات ایران خودرو موجب شد درمجموع از ابتدای تولید تا پایان سال 95 تعداد یک میلیون و 915 هزار دستگاه پژو 405 در مدل های مختلف تولید شود که رکورد بیشترین تولید محصول 405 متعلق به سال 89 با تعداد 194 هزار دستگاه بوده است و در سال 97 نیز سهم 18 درصدی از برنامه تولید را به خود اختصاص داده که کاهش تقریبی 2 درصدی نسبت به سال گذشته را تجربه خواهد کرد.
حال سوال اینجاست اگر روزی تولید این خودرو متوقف شود چه مشکلاتی پیش خواهد آمد؟
به طور قطع با توجه به استقبال بازار، مشتریان و قرار گرفتن این خودرو در محصولات پرتیراژ ایران خودرو از سویی و همچنین نبود محصول هم کلاس ،رقیب و یا جایگزین از سویی دیگر، خروج این خودرو از مدار تولید مخاطراتی به همراه خواهد داشت. این در حالی است که در میان خودروهای وارداتی نیز محصول مشابه با کلاس قیمتی 405 در بازار وجود ندارد که با حذف این خودرو از خط تولید ایران خودرو، این اتفاق تکرار عواقب خروج پیکان از خط تولید ایران خودرو در سال 84 خواهد بود. این در حالی است که هم اکنون تعداد زیادی نیروی انسانی در خطوط تولید این خودرو مشغول به فعالیت هستند که با توقف تولید پژو 405 چالش بزرگی ایجاد خواهد شد. اثرات خروج پژو 405 از خط تولید محدود به خودروسازی نخواهد شد بلکه قطعه سازان همکار نیز با چالش زیادی مواجه می شوند و گفته می شود تاثیر خروج پژو 405 از خط تولید در واحدهای قطعه سازی نیز بسیار عمیق خواهد بود و توقف این خطوط تولید و بیکاری تعداد زیاد نیروی انسانی تنها بخشی از عواقب این اقدام است. این شرایط در حالی است که در صورت معرفی محصول جایگزین 405، به روزرسانی خطوط تولید قطعه سازان و توانایی تولید محصول جدید زمان بر و هزینه زا خواهد بود.
*نویسنده: میترا ممسنی