بنزین«1086»
طرح خودکفایی بنزین متوقف شد
عصر خودرو : آمارهای وزارت نفت در حالی از جهش جدید مصرف بنزین در سه ماهه نخست امسال حکایت دارد که با تاخیر در احداث طرحهای جدید افزایش تولید بنزین در پالایشگاهها فعلا امکان خودکفایی از واردات وجود ندارد.
عصر خودرو : آمارهای وزارت نفت در حالی از جهش جدید مصرف بنزین در سه ماهه نخست امسال حکایت دارد که با تاخیر در احداث طرحهای جدید افزایش تولید بنزین در پالایشگاهها فعلا امکان خودکفایی از واردات وجود ندارد.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از مهر، با وجود اعمال سیاستهای مختلف قیمتی و غیر قیمتی از سوی دولت تدبیر و امید همچون ابطال بیش از 6 میلیون قطعه کارت هوشمند سوخت، افزایش قیمت بنزین برای دومین سال متوالی و مخالفت با تخصیص سهمیههای ویژه بنزین، اما متوسط مصرف بنزین ایران به جای کاهش در سه ماهه نخست سال جاری با افزایش بیش از چهار درصدی همراه شده است.
آمارهای منتشر شده توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی حاکی از آن است که در سه ماهه نخست سال جاری متوسط مصرف بنزین ایران با رشدی بیش از 4.2 درصدی تا مرز 72 میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.
بر این اساس در حالی متوسط مصرف بنزین در سه ماهه نخست سال گذشته حدود 69.4 میلیون لیتر در روز بوده که در بهار سال جاری متوسط مصرف این فرآورده استراتژیک نفتی به حدود 72 میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.
رمزگشایی از جعبه سیاه سونامی جدید بنزینی در ایران نشان میدهد که با وجود آزادسازی قیمتها به لیتری 1000 و 1200 تومان اما تعیین ضرب العجل برای مصرف سهمیههای بنزین 700 تومانی از سوی دولت تا پایان شهریور ماه سال جاری موج جدید افزایش مصرف این محصول پرطرفدار پالایشگاههای نفت را کلید زده است.
به عبارت دیگر در حالی در سه ماهه نخست سال جاری مصرف گازوئیل، نفت سفید، نفت کوره و گاز مایع متاثر از افزایش تولید و عرضه گاز به مشترکان صنعتی و نیروگاهی با کاهش و سقوط مصرف روبرو بوده اما مصرف بنزین رکوردهای جدیدی را به ثبت رسانده است.
هیات دولت مصوبهای را اواسط خرداد ماه سال جاری به شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ابلاغ کرده است که مطابق با این مصوبه پر سر و صدای بنزینی باید مردم حداکثر تا پایان شهریور ماه سهمیه بنزین 700 تومانی ذخیره سازی شده در کارتهای هوشمند سوخت را مصرف کنند.
در همین حال همزمان با ابلاغ این مصوبه، سید ناصر سجادی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با اشاره به ذخیره بالای بنزین ٧ تومانی موجود در کارتهای سوخت گفته بود: براساس آخرین آمار در روز یکم خرداد ماه دو میلیارد و یکصد میلیون لیتر بنزین ٧ تومانی در کارت سوخت خودروهای سواری شخصی و موتوسیکلت ها وجود داشته است که هموطنان فرصت دارند تا پایان شهریور ماه امسال از آن بهره مند شوند.
از این رو مردم برای آنکه بتوانند از حداکثر سهمیه ذخیره شده بنزین 700 تومانی خود تا پایان شهریور ماه استفاده کنند باید به طور متوسط روزانه 17.5 تا 18 میلیون لیتر بنزین 700 تومان خریداری و مصرف کنند.
فرش قرمز برای بنزینهای وارداتی
به گزارش مهر، هم اکنون پیشرفت اجرایی مهمترین طرح های افزایش ظرفیت تولید بنزین ایران از پیشرفت لاک پشتی برخوردار هستند به طوریکه طرح توسعه، بهینه سازی و بنزین سازی پالایشگاههای نفت آبادان، اصفهان و بندرعباس و طرح احداث پالایشگاه ستاره خلیج فارس با تاخیری بیش از دو سال هنوز در مدار بهره برداری قرار نگرفته اند.
سال گذشته حجم واردات بنزین ایران به استناد گزارشهای ارائه شده از سوی مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی به طور متوسط روزانه 4.5 تا 5 میلیون لیتر بوده است و پیش بینی می شد با بهره برداری از طرحهای جدید بنزین سازی، پالایشگاهی و اعمال سیاستهای متعدد قیمتی و غیر قیمتی همچون آزادسازی قیمت ها و ابطال کارتهای سوخت در سال جاری با توقف واردات جشن خودکفایی از واردات بنزین برگزار شود.
این در حالی است که به نظر می رسد در سال جاری نمی توان به طور کامل بر روی افزایش ظرفیت تولید بنزین با بهره برداری از طرح های جدید پالایشگاهی حساب کرد و از طرف دیگر با اجرای سیاست های ضرب العجلی و شتاب زده عملا دولت تدبیر و امید اقدامی به منظور فرهنگ سازی به منظور مدیریت در مصرف بنزین انجام نمی دهد.
هم اکنون از یک سو با تعیین ضرب الجل برای مصرف بنزینهای 700 تومانی برای اتمام سهمیه موجود در کارتها از یک سو بنزین و تعیین سهمیه 300 تا 500 لیتری برای بنزین 1000 تومانی از سوی دیگر مردم از تمامی تاکتیک های مرسوم برای مصرف سهمیه ها استفاده می کنند و عملا امکان مدیریت مصرف وجود ندارد.
با ادامه این سیاستها حتی در صورت عرضه تک نرخی بنزین از نیمه دوم سال جاری با قیمت 1000 و 1200 تومان برای بنزین معمولی و بنزین سوپر به نظر می رسد متوسط مصرف این فرآورده نفتی نه تنها کاهش نیابد بلکه با القای فرهنگ «مصرف کنید در غیر این صورت میسوزد» خودروسواران کماکان نسبت به مصرف و اتلاف سهمیه های بنزین خود اقدام کنند.
در این بین وضعیت قیمت گذاری سی. ان. جی هم در هاله ای از ابهام قرار دارد و دولت تنها برای کاهش 100 تومانی قیمت این حامل انرژی به صورت موقت و تا شهریور ماه سال جاری موافقت کرده است و سیاستهای قیمت گذاری سی. ان. جی برای نیمه دوم سال جاری در هاله از ابهام قرار دارد.