معرفی برترین و بدترین خودروهای مفهومی
اسکار و تمشک طلایی برای این کانسپتها
عصر خودرو: خودرو مفهومی یا همان کانسپت، به خودرویی گفته میشود که هدف کمپانی از ساخت آن نشان دادن توانمندیهای خود در تولید یک خودرو با طراحی مدرن، آیندهنگرانه و استفاده از قابلیتهای فنی فوقالعاده حرفهای است که اینگونه خودروها را از دیگر خودروها متمایز میکند.
Wednesday 05 August 2015 - 11:48:00
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از صمت، مفهومیها معمولا از نظر طراحی به مراتب پیشرفتهتر از خودروهای دیگری که به مرحله تولید میرسند، هستند. به عبارتی طراحی اینگونه خودروها آیندهنگرانه است، به این معنا که خودرو مفهومی میتواند تفکراتی که یک خودروساز برای چند سال آینده درنظر دارد را نمایان کند. هدف اصلی کمپانی از به نمایش گذاشتن خودروهای مفهومی، نمایش قدرت خود در صنعت اتومبیلسازی است، بنابراین میتوان انتظار هر نوع طراحی شگفتآوری را داشت. برای مثال؛کمپانی «بی.ام.و» خودرویی مفهومی به نام «جینا» تولید کرد که پوشش بیرونی آن از جنسی پارچهمانند بود و قابلیت انعطافپذیری بالایی را به خودرو میداد. در این بین هر خودروسازی دید متفاوتی نسبت به معرفی خودرو مفهومی خود
دارد. بیشتر آنها همانطور که در گذشته به آن اشاره شد، بهمنظور نشان دادن توانمندیها و قدرت خود در تولید یک خودروی با کیفیت، خودرو کمپانی خود را به نمایش میگذارند.
برخی خودروسازان هم برای فهمیدن نظر مردم، نویسندگان و اندیشمندان دنیای خودرو نسبت به یک مدل یا حتی نسبت به یک نوع از سبک طراحی جدید، اقدام به ساخت خودرو میکنند تا در مراحل بعدی خودرو موردنظر را با انجام اصلاحات و از بین بردن نواقص و عیوب در طراحی و باقی قسمتها، راهی بازار کنند. در این میان هرسال، دهها خودرو کانسپت در نمایشگاههای مختلف در جهان رونمایی میشود که فارغ از خوب یا بد بودن آنها، ممکن است هیچگاه به تولید نرسند.در فهرست پیش رو 5 خودرو برتر کانسپتی که به تازگی به نمایش گذاشته شدند، همچنین 5 خودرو با بدترین طراحی کانسپت را معرفی میکنیم و امیدواریم در آینده نزدیک برترینها به تولید برسند. از اینرو در ابتدای گزارش به معرفی برترینهای کانسپت میپردازیم.
بیوک اونیر کانسپت
بیوک با رونمایی از «اونیر» کانسپت در نمایشگاه دیترویت سال 2015میلادی مشتاقان خودرو را شگفتزده کرد. این خودرو زیبا نوعی آزمون برای طراحی یک خودرو لوکس بود و «بیوک» با رونمایی از این خودرو به تعبیری پرچمدار آینده خود را به تصویر کشید.این خودروساز که دیگر تحمل شنیدن نام کادیلاک فقیر را نداشت، با این خودرو نشان داد که «بیوک» دیگر یک خودرو برای افراد سالمند نیست. بلوغ این کانسپت نشان میدهد که این خودرو هم از لحاظ پیشرانه و هم از لحاظ ظاهری آماده تولید است (نسل آینده موتور 6سیلندر و گیربکس 9 سرعته اتوماتیک این خودرو از همین حالا هم آماده تولید است). اگر این خودرو به مرحله تولید برسد، «بیوک» ظاهر و طراحی اصلی این کانسپت را حفظ میکند و مثل دیگر کمپانیها تغییرات زیادی در مدل تولیدی خود به وجود نمیآورد.
آئودی پرولوگ کانسپت
در اواخر سال گذشته و در نمایشگاه لسآنجلس 2014، آئودی با رونمایی از کانسپت حیرتانگیز «پرولوگ»، طراحی و ظاهر خودروهای آیندهاش را به نمایش گذاشت؛ اما چرا در این فهرست کانسپت آئودی بالاتر از 1- FT قرار گرفت؟ تنها یک دلیل دارد و آنهم اینکه چون آئودی همین حالا روح این کانسپت را در خودروهای تولیدی خود دمیده و نیمی از راه را طی کرده است.امیدواریم که آئودی خودرو A9 را به تولید برساند، چراکه این کوپه لوکس با ظاهری خاص و اسپرت در رقابتی مستقیم با مرسدس بنز کلاس S قرار میگیرد. فقط کافی است، تصور کنید که قدرت و پویایی رانندگی R8 با طراحی فوقالعاده پرولوگ کانسپت ترکیب شود. این ترکیب نگاه خودروهای آئودی را تغییر میدهد، بهطوریکه فریاد «به من نگاه کن» R8 به «یک لبخند و برداشتن کلاه» پرولوگ ختم میشود.
هوندا سیویک Si کانسپت
اگر هوندا فقط یک کار برای انجام داشته باشد، آن کار تبدیل کردن «سیویک» به خودرویی شایسته در کلاس خودروهای اسپرت است. اگر به سالهای ابتدایی دهه90م نگاهی بیندازیم، میبینیم که تیونرها در آن زمان علاقه عجیبی به این خودرو از خود نشان داده بودند، تا جایی که انگار «سیویک» بهترین خودرو برای تیونرها محسوب میشد؛ اما در طول سالها و با افت اقتصادی، دوره این خودرو تا حدودی سرآمد و «سیویک» تبدیل به خودرویی کامپکت شد.اما هوندا در نمایشگاه نیویورک امسال با رونمایی از کانسپت جدید «سیویک» نشان داد که میخواهد ورق را برگرداند و دوباره اوج بگیرد.این خودروساز ژاپنی اعلام کرد که در نهایت «سیویک» Type R هم به بازار امریکا راه پیدا میکند؛ اما دلیل قرارگیری این خودرو در این رده هم امیدواری ما به هوندا، در حفظ ظاهر خودرو در فرآیند تبدیل کانسپت به نسخه تولیدی است. البته بهنظر میرسد که رینگها کمی از حالت تهاجمی خارج شود و اسپویلر طراحی جسورانهتری داشته باشد. زمان زیادی به معرفی نسل بعدی سیویک باقی نمانده و امیدواریم که هوندا نسل بعدی «سیویک» را درست مانند کانسپت آن تولید کند.
نیسان ویژن 2020 کانسپت
فهرستی که آماده کردیم، بدون حضور سری کانسپتهای «گرن توریسمو» غیرممکن بود. خودروهای جالبی مثل شورولت «چاپارال» X2 دیوانهوار یا مدل واقعگرایانه سوپراسپرت فولکسواگن GTI در این سری حضور دارند. مدل مدنظر ما کانسپت نیسان «ویژن» 2020 GT است؛ اما چرا کانسپت نیسان؟ از آن جهت که این خودرو پیشنمایش واقعگرایانهای از نسل بعدی GT-R است و نیسان اعلام کرده که این کانسپت چشمانداز مدل سطح بالای آینده نیسان را نشان میدهد.هیچ مشکلی در این خودرو نمیبینیم و با درنظر گرفتن اینکه نسل فعلی GT-R بR35 تا چه اندازه در سطح خیابان و رالی موفق بوده و تلاش گستردهای که نیسان برای ماندن در این سیر موفق انجام داده، فقط میتوانیم تصور کنیم که GT-R بR36 تا چه اندازه میتواند مهیب و قدرتمند باشد؛ اما اگر نسل بعدی مثل ویژن 2020 چهرهای مهیب داشته باشد، این خودرو میتواند جایگاه بهتری هم داشته باشد. چراکه هرچه سوپراسپرتها عجیبتر باشند، بهنظر بهتر هستند؛ درست مثل لامبورگینی وننو...
بدترین کانسپتهایی که هیچگاه منتظر تحقق آنها نیستیم
حالا نوبت 5 کانسپت بد و البته عجیب است که به خاطر اشتباههای مختلفی که در طراحی آنها وجود دارد، در خاطر ما ماندگار میشود. اگر خودروسازان به دنبال بازخورد کانسپت تولیدی خود باشند، بیشک سراغ این خودروها نمیروند.امیدواریم که خودروسازان از فکر تولید این خودروها بیرون بیایند یا حداقل روند تولید را با سبک و سیاق دیگری در پیش
بگیرند.
سیتروئن توبیک کانسپت
به نظر شما «توبیک» یک سواری است یا یک اتوبوس پیشرفته؟ این خودرو در هر کلاسی که قرار بگیرد، در کنار دیگر کانسپتهای نامناسب این خودروساز فرانسوی هیچگاه نباید به تولید برسد؛ اما نکتهای که نمیتوان از آن گذشت، طراحی عجیب رینگهاست که به خاطر تطبیق با طراحی درهای این خودرو به شکل عجیبی شارپ شده است. به نظر میرسد طراح، تسلیم این طراحیشده و حتی بهجای استفاده از گلگیرهای منحنیشکل، ترجیح داده گلگیرهای روی رینگ خودرو را شارپ و زاویهدار طراحی کند.
«سایون هاکو» کوپه کانسپت
کمپانی خودروسازی تویوتا معمولا کانسپتهای فوقالعادهای میسازد اما شرکتهای تابع این نشان(برند) کانسپتهای عجیب و غریبی میسازند. در کنار کامپکت جمعوجور لکسس یعنی LF-SA، «سایون هاکو» کوپه کانسپت هم در فهرست قرار گرفته و امیدواریم این خودرو هم روند تولید را در پیش نگیرد.خوشبختانه بهنظر میرسد «هاکو» هیچ وقت روند تولید را در پیش نگیرد، چراکه این خودرو در سال 2008 معرفی شد و هنوز پیشرفتی در این زمینه مشاهده نشده است. البته این خودرو از برخی جهتها قابلقبول است و ویژگیهای خوبی دارد، شیشه جلو و شیشه پیوسته کناری و پشتی دید وسیعی دارد اما ظاهر کلی این کانسپت که از خودروی XB الهام گرفته شده است و از بعضی عناصر آن استفاده کرده که نتیجه برعکسی داشته و به پکیجی وحشتناک تبدیلشده است. با تولید iA و iM در خط تولید این کمپانی، به نظر میرسد «سایون» بازخورد و نقد این خودرو را بهخوبی دریافت کرده است.
فیات FCC4 کانسپت
تصمیمگیری انتخاب رتبه اول یا دوم برای این کانسپت کار دشواری بود. این کراساور عجیبوغریب در نمایشگاه سائوپائولو سال گذشته توسط فیات رونمایی شد. با توجه به اینکه اطلاعات این کانسپت دیگر در سایتهای خبری این خودروساز پیدا نمیشود، به نظر میرسد که حتی خود فیات هم از رونمایی این خودرو پشیمان شده و وجود آن را انکار میکند.این خودرو ترکیبی از تمام کلاسهای خودرویی محبوب بازار است. این کانسپت یک کوپه 4 در است که با ظاهر کراساور شکل گرفته است. فضای باری که برای FCC4 درنظر گرفتهشده، بهاندازه یک پیکاپ است اما فضا با شیشه پوشیده شده است. اگر این کانسپت را تا حالا از نزدیک ندیدهاید، با توجه به توقف روند تولید آن به نظر میرسد که دیگر هیچوقت آن را نبینید.
«ب.ام.و» 3/0 CSL هامیج کانسپت
شاید قرار دادن کانسپت «ب.ام.و» در قعر بدترینها کار عجیبی بهنظر برسد، اما بسیاری از علاقهمندان به صنعت خودرو با این تصمیم موافقاند. وقتی تصاویر و تیزرهای این کانسپت از خودروساز آلمانی به بیرون درز کرد همهچیز هیجانانگیز بود؛ اسپویلر تهاجمی عقب، کیت بدنه عریض و رنگ زرد ویژه مسابقات داکار.اما وقتی این خودرو بهصورت کامل رونمایی شد، کانسپت آن چنگی به دل نمیزد و نگاه اول تبدیل به نگاه دوم نمیشد. اگر صادقانه این کانسپت را بررسی کنیم، میبینیم که گلگیرهای جلویی که تا بالای کاپوت نقش بسته کاملا بیمعنی هستند. معلوم نیست که «ب.ام.و» چگونه از طراحی موفق M4 به طراحی این هیولا رسیده است. یکی از کارشناسان، طراحی این خودرو را «گربهماهی تغییر شکل یافته» نامیده و به نظر اصطلاح مناسبی را به کار بسته است، چراکه با وجود طراحی و آینههای خاص و براق «ب.ام.و»، میتوان ریش و سبیل را هم برای این خودرو متصور شد.با این حال نباید فراموش کرد که خودروهای مفهومی نقش مهمی در تولید یک مدل خودرو دارند که با بازخورد از سوی منتقدان و خودرودوستان، به تولید انبوه میرسد. به عبارتی این خودروها طرحهای اولیه طراحان خلاق خودرو هستند که یا آنقدر بلندپروازانه اجرا میشوند که تنها برای خالق آن جذاب است یا اینکه بر اساس آیندهنگری و نگرشی جلوتر از مصرفکننده خلق و در کانال تولید قرار میگیرند.
لکسس LF-SA کانسپت
آیا خودرویی که در ذهنتان تصویر میکنید، جلوپنجره دوکیشکل بزرگی دارد؟ لکسس در LF-SA با جلوپنجره دوکیشکل بزرگ بهدنبال طراحی اسمی اسپرت بود، اما با این طراحی، جلوپنجره را بیشازحد بزرگ درنظر گرفت.اگر کلاس خودرویی و اندازه این خودرو را هم درنظر بگیرید، متوجه میشوید که تنها جلوپنجره دوکیشکل این کامپکت جمعوجور قسمت جلویی خودرو را پوشانده است. لکسس که در سالهای اخیر یکی از شجاعترین خودروسازان بوده، در جشن سالگرد 25سالگی خود این کانسپت عجیب را با خود به نمایشگاه ژنو 2015 آورد. طراحی ریسکی این خودرو شاید مناسب سلیقه مشتریان اروپایی باشد و شاید هم نه؛ یک شکست از قبل پیشبینیشده. درنهایت لکسس LF-SA به احتمال زیاد یکی از ریسکیترین کانسپتهای سالهای اخیر باشد که بهتر است به تولید نرسد.
تویوتا 1 - FT کانسپت
تویوتا سال 2014م را با رونمایی از 1 - FT کانسپت به پایان رساند. این خودرو مستحق قرار گرفتن در ردههای بالاتر بود، اما با توجه به مقیاس ارزیابی، در رده چهارم قرار گرفت.
میتوان گفت هرکدام از کانسپتهایی که در این فهرست قرار گرفته است، از یک نظر برترین خودرو هستند. ظاهر و طراحی 1 - FT کانسپت، ما را یاد «سوپرا»ی موفق تویوتا میاندازد و حتی اگر خودرو تولیدی تویوتا 80درصد مشابه این کانسپت باشد، آن خودروی تولیدی بهطور قطع خودرو موفقی خواهد شد. در روزهای پایانی سال گذشته، تویوتا از یک کانسپت 1 - FT دیگر پرده برداشت، این خودرو برخلاف مدل قبلی که قرمز بود، به رنگ خاکستری تولید شد. البته رنگ این خودرو چندان مهم نبود، چراکه اگر سفید با خالهای سبز هم بود، چیزی از ارزشهای آن کم نمیکرد و ما همچنان خواهان آن بودیم. معمولا خودروسازان، کانسپتها را برای دیدن بازخورد مشتریان به نمایشگاهها میفرستند و با توجه به بازخورد مناسب 1 - FT، بعید به نظر میرسد که تویوتا این خودرو را به تولید نرساند.