آلودگی هوا«1115»
هر تهرانی سالانه 2کیلوگرم ذرات معلق می خورد
عصر خودرو : با افزایش 20 درصدی ترافیک از شروع مهر ماه ، 134 تُن منواکسید کربن، 8 تُن اکسید نیتروژن، 16 تُن ترکیبات آلی فرار، 400 کیلوگرم دی اکسید گوگرد و 64 کیلوگرم ذرات معلق وارد هوای تهران می شود.
Saturday 03 October 2015 - 15:06:00
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل ازابتکار، بوی ماه مهر و شروع سال تحصیلی علاوه بر زیبایی های ظاهری خود، لب های خندان دانش آموزان، لباس های یکدست، بازار داغ خرید کیف های فانتزی، کفش های نو و خرید لوازم التحریر، از کاف کیف گرفته تا دال مداد را به همراه دارد. تمام این زیبایی ها را در ترافیک های صبحگاهی شهر، پشت فرمان خودروی خود نشسته و نظاره می کنیم.
در کنار این همه زیبایی چه می بینیم؟ ترافیک سنگین؟ دود سیاه خارج شده از اگزوزها که جاذبه زمین نیز حریفش نیست؟ ابر سیاهی که بالای سر خود و فرزندانمان شکل می گیرد؛ با آغاز سال تحصیلی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اعلام کرده است، 20 درصد افزایش ترافیک داشته ایم. 20 درصد افزایش، نسبت ترافیک آخرین روز شهریور به اولین روز مهر بوده است. بر طبق این گزارش 198 تن آلودگی به هوای تهران افزوده می شود و با دستگاه تنفسی مردم دست وپنجه نرم خواهد کرد. عوامل تولید این آلاینده ها چیست؟ چقدر این آلاینده ها جای خودشان را در حلق مردم باز می کنند؟
**هوای تهران، بحرانی که مرز ندارد
رئیس پلیس ترافیک شهری پلیس راهور ناجا در تیرماه امسال آماری تکان دهنده از وضعیت ترافیکی تهران ارائه می کند. سرهنگ علیرضا جهانگیری گفته بود: بیش از 3 میلیون و 300 هزار خودرو در تهران تردد می کنند و تعداد موتورسیکلت های عبوری از معابر تهران 3 میلیون و 500 هزار دستگاه است. جهانگیری افزوده بود: کل طول مرزهای آبی و خاکی ایران حدود 8 هزار کیلومتر است در حالی که اگر خودروهای تهران را پشت هم بچینیم، به 11 هزار کیلومتر فضا نیاز داریم.
به سراغ مطالعات شرکت کنترل کیفیت ترافیک تهران می رویم، طبق آمار ارائه شده، بیش از 48درصد از سهم آلودگی هوای تهران را سواری ها باعث می شوند و 22درصد از آلودگی ها مربوط به موتورسیکلت هاست. به گزارش این شرکت، در سهم منابع آلوده کننده هوای تهران خودروهای سنگین و نیمه سنگین نقش اساسی را ایفا می کند. مینی بوس ها، کامیون ها و اتوبوس ها بیشترین درصد را در تولید اکسیدهای گوگرد دارا هستند؛ در نگاه کلی خودروهای سنگین 1درصد و نیمه سنگین با احتساب اتوبوس ها، کامیون ها، مینی بوس ها حدود 24درصد از آلودگی تهران را شکل می دهند.
عباس جدیدی، معاون نظارت شورای اسلامی شهر تهران در گفت و گو با خبرنگار روزنامه ابتکار با بیان اینکه 280 هزار خودرو کاربراتوری از عوامل مهم آلودگی تهران است، می گوید: دولت، شهرداری تهران و سایر ارگان های مسئول می توانند با سرمایه گذاری 1000 میلیاردی در حذف این خودرو ها، به کاهش 50درصد آلودگی شهر تهران کمک کنند. جدیدی که در شهریور ماه امسال از شرکت کنترل کیفیت هوا تهران بازدید کرده، می افزاید: 80 درصد از آلودگی های تهران مربوط به منابع متحرک است؛ خودرو ها از صبح تا شب بطور مداوم روشن است و اگر رانندگان در حالت توقف، خودرو خود را خاموش کنند به جرات می توان گفت بیشترین تاثیر را در کاهش تولید آلاینده در تهران خواهند داشت. عباس جدیدی با اشاره به اینکه فقط اختصاص بودجه و هزینه کردن در کاهش آلودگی کافی نیست، می افزاید: وضع هوای تهران، بحرانی است که مرز ندارد. بحث، بحث آموزش است. باید فرهنگ سازی انجام شود، مردم آگاه شوند و تبلیغات رسانه ای صورت گیرد.
**آنچه به خورد مردم تهران داده می شود
وقتی صحبت از آلودگی هوا می شود، ناخودآگاه نفس عمیقی می کشیم. افزایش آلاینده ها در تهران تغییرات اساسی را در درصد آنچه به عنوان دم وارد ریه های خود می کنیم ایجاد کرده است. آلاینده هایی که به افراد آسیب می رساند و به تدریج جان انسان را می گیرد. به گزارش بولتن نیوز با افزایش 20 درصدی ترافیک از شروع مهر ماه ، 134 تُن منواکسید کربن، 8 تُن اکسید نیتروژن، 16 تُن ترکیبات آلی فرار، 400 کیلوگرم دی اکسید گوگرد و 64 کیلوگرم ذرات معلق وارد هوای تهران می شود. آنچه که بیش از همه به خورد مردم تهران می رود، گاز منواکسید کربن است. محصولی از فعالیت خودرو های سواری و وانت ها که 90درصد از گاز (co) تهران را شامل می شود. آنچه در ارتباط با این قاتل خاموش می دانیم، گازی بی رنگ، بی بو، سمی است.
شاید بهترین راه صحبت با عابرانی است که هر روزه همین هوا را نفس می کشند.
علی، در گفتگو با خبرنگار روزنامه ابتکار می گوید: سردرد و سرگیجه نتیجه این همه خودروهایی است که در خیابان ها ریخته اند؛ چاره ای نیست. نفس نکشیم که نمی شود. مقادیر منواکسید موجود در هوا وارد ریه ها و جریان خون می شود؛ شاید کلافگی، حواس پرتی، عدم تشخیص درست راننده از علایم، درگیری های لفظی و به طور کلی بی حوصلگی از نتایج و دستاوردهای استشمام این گازهای خطرناک، برای رانندگان و مردم تهران است. دکتر معصومه ابتکار در نشستی با اعضای فراکسیون محیط زیست مجلس که در شهریور ماه امسال برگزار شد می گوید: هشت کلانشهر ایران به اضافه حاشیه تهران، حدود 35 میلیون نفر جمعیت را در بر می گیرند و بهبود هوای هشت کلانشهر کشور به معنای بهبود تنفس و افزایش سلامت حدود 35 میلیون نفر ایرانی است و این در حالی است که طبق آخرین گزارش های سازمان بهداشت جهانی، از هر هفت مورد مرگ و میر در دنیا، یک مورد بر اثر آلودگی هوا است.
آنچه می دانیم این است که سلامتی و جان یک انسان در تمام دنیا در اولویت های قرار دارد. آلاینده ها به تدریج باعث تشدید بیماری های قلبی، تنفسی، بروز آسم می شوند و حتی ایجاد سرطان می کنند. از آسیب های دیگر آلاینده ها می توان به آسیب های وارده به حیوانات و گیاهان به طور کلی محیط زیست و در آخر تخریب آثار تاریخی و فرهنگی اشاره کرد. حال با توجه به تولید 126 هزار تنی آلاینده به وسیله موتورسیکلت ها می توان گفت، سالانه 600 هزار تن به ذرات معلق هوای تهران افزوده می شود که با ضرب و تقسیمی ساده، این مقدار ماهانه 50 هزار تن و روزانه قریب به 2000 تن است. به عبارتی روزانه 5 گرم آلاینده به حلق هر تهرانی می رود. به گزارش ایسنا، رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران در بهمن ماه سال 92، تعداد مرگ و میر بر اثر آلودگی هوای پایتخت را سالانه 3000 نفر عنوان کرده است.
**ریزگردها درشت شده اند
هر ماده ای که برای سلامتی انسان مضر باشد، آلاینده محسوب می شود. گرد و غبارهای پایتخت در بعضی از روزهای سال به حدی درشت و بزرگ می شود که با چشم به راحتی قابل مشاهده است. این گرد و غبارها یا به عبارتی ریزگردها، برجامانده از طوفان شن و اتفاقاتی از این دست است؛ در هوا معلق می ماند و با وزش باد از نقطه ای از شهر به نقطه ای دیگر می رود. هر روز که می گذرد این ذرات معلق با آلاینده های ناشی از خودروها و کارخانه ها پیوند خورده و بخش جدانشدنی دستگاه تنفسی مردم تهران می شود. در نتیجه شرایط آب و هوایی در کاهش و افزایش آلودگی تاثیرگذار است. آلودگی هوا کاهش دید را به همراه دارد، افزایش مه های غلیظ باعث کاهش تابش نور خورشید به زمین می شود.
چند سالی است، در بعضی روز های سال شاهد زیر و رو شدن آسمان هستیم. به گزارش ایسنا، در خرداد ماه سال گذشته در تهران، طوفان سه کشته و 27 مجروح روی دست های پایتخت برجا گذاشت. طوفانی که دید افقی و عمودی را به کوچک ترین واحد های اندازه گیری رسانده بود. اتفاقات این چنینی بی سابقه نیست و در آینده هم ممکن الوقوع خواهد بود. اتفاقاتی که نشان از تاثیر مستقیم پدیده های هواشناسی بر درصد پاکیزگی و آلودگی هوای شهر تهران دارد. شرکت کیفیت کنترل هوای تهران دلایلی که باعث افزایش طوفان ها و درنتیجه افزایش ریزگرد ها می شود را کاهش بارندگی، کاهش میزان رطوبت هوا، خشکسالی های سال های اخیر، نبود پوشش گیاهی مناسب و وزش باد شدید دانسته است.
فریبا گودرزی، کارشناس هواشناسی در گفت و گو با خبرنگار روزنامه ابتکار با اشاره به اینکه گرد و غبار و طوفان ها فقط بطور موقتی در آلوده کردن هوا سهم دارد، می گوید: در تهران و بیشتر استان های صنعتی کشور به دلیل فراهم بودن وضعیت، در زمان طوفان ها، آلودگی شدیدتری را مشاهده می کنیم که پس از گذشت چند روز با وزش باد و ورود موج جدید از مقدار این ریزگرد ها کاسته می شود. گودرزی در ارتباط با پدیده وارونگی با توجه به شروع 6 ماه سرد سال، می گوید: وارونگی به معنای این است که هوای سرد در سطح پایین تر از هوای گرم قرار گیرد، این امر باعث می شود آلاینده های تولیدی از خودرو ها و کارخانه ها راهی به بیرون پیدا نکرده و باعث افزایش آلودگی و مشکلات از این دست در این فصول شوند.
**ایران فقط تهران نیست!
حال که بحث از ریزگردها و غبار شده است؛ نمی توان از وضعیت سرخ و قهوه ای آسمان خوزستان و استان های جنوبی گذشت. سالیان سال است این استان ها با پدیده ریزگردهای معلق در بیشتر ماه های سال روبرو بوده اند. پاسخ ها گوناگون است. همه به فکر هستند و کسی به فکر نیست. این ریزگردها از کجا می آید؟ عده ای کشورهای همسایه را مقصر می دانند و عده ای کارخانه های داخلی، عده ای دولت گذشته و عده ای کم کاری های حال حاضر. باید دید صدای خس خس سینه مردم جنوب کشور، کی به گوش مسئولان ذ ی ربط خواهد رسید و کار از تصویب لایحه و اختصاص بودجه، به فعالیت های عملی خواهد انجامید.
معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، سال گذشته در اوج آلودگی ها استان های جنوبی اقدامات انجام شده توسط دولت های گذشته را موثر ندانست و گفت: اقدامی که دولت یازدهم برای کنترل آلودگی هوای خوزستان آغاز کرده است بلند مدت بوده و در یک ماه و چند ماه پاسخ نمی دهد. همچنین ابتکار در نشستی که شهریور امسال با حضور اعضای فراکسیون محیط زیست مجلس داشت، خبرهای خوبی را عنوان کرد. ابتکار در خصوص مقابله با پدیده گرد و غبار می گوید: برنامه اقدام چهار استان که از مهم ترین کانون های گرد و غبار داخلی هستند به صورت کامل تدوین شده و برنامه سایر استان ها نیز به زودی تدوین خواهد شد و با جمع بندی این برنامه ها، برنامه ملی تهیه خواهد شد که مبنای بحث گرد و غبار در برنامه ششم نیز قرار خواهد گرفت.
**دیر اما به مقصد خواهیم رسید
حال باید دید شهرداری تهران و در ابعاد وسیع تر دولت، برای کاهش آلودگی ها چه طرح هایی را روی میز دارند. به گزارش مهر، معاون شهردار تهران، سید جعفر تشکری هاشمی، صبح دیروز (جمعه 9 مهر ماه) با اشاره به اینکه هدف طرح های کاهش آلودگی هوا، افزایش آرامش، ایمنی و سلامت شهروندان است و به این منظور، از مشارکت تمام دستگاه های مسئول استقبال می کنیم، گفته است: این به معنای آن نیست که اگر با ما همکاری نشود، چشمانمان را بر روی مسائل و مشکلات شهر ببندیم بلکه اگر مدیریت شهری در این مسیر که به منزله جاده ای است که به سلامتی شهروندان منتهی می شود تنها نیز باشد، از حرکت باز نخواهد ایستاد و به مردم عزیزمان قول می دهیم تا با همراهی خود آنها شاید دیر اما حتماً به مقصد می رسیم.
برای آگاهی از تازه های جهان خودرو، جدیدترین قیمت ها و بازار خودرو ایران اینستاگرام خودرو امروز را دنبال کنید و جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصر خودرو (https://telegram.me/asrekhodro ) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.