واردکنندگان قطعات خودرو ملزم به اسقاط خودرو فرسوده شوند
عصر خودرو- در راستای حمایت از قطعه سازان داخلی و همچنین تنظیم بازار پیشنهاد می شود واردکنندگان قطعات به ازای حجم مشخصی قطعات وارد شده، ملزم به ارائه گواهی اسقاط شوند.
عصر خودرو- در راستای حمایت از قطعه سازان داخلی و همچنین تنظیم بازار پیشنهاد می شود واردکنندگان قطعات به ازای حجم مشخصی قطعات وارد شده، ملزم به ارائه گواهی اسقاط شوند.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از فارس ، در راستای حمایت از قطعه سازان داخلی و همچنین تنظیم بازار پیشنهاد می شود واردکنندگان قطعات به ازای حجم مشخصی قطعات وارد شده، ملزم به ارائه گواهی اسقاط شوند.
با توجه به آمار واردات قطعات خودرو به کشور در سال گذشته، اجرایی شدن این طرح روند خروج فرسوده ها از چرخه حمل و نقل کشور را افزایش میدهد و به نوعی از قطعهسازان داخلی نیز حمایت میکند.
در سالهای اخیر با افزایش روز افزون شمار خودروها و مشکلات ایجاد شده در زمینه آلودگی هوا، مصرف بالای بنزین و ترافیک در کلان شهرها، بحث اسقاط خودروهای فرسوده بهصورت جدی مطرح شده است.
حتی اگر مصرف بالای بنزین و ترافیک نیز در نظر گرفته نشود، چالش آلودگی هوا موجب میشود، هر ساله بر اساس آمار 33 هزار نفر در ایران جان خود را از دست بدهند.
خودروهای فرسوده منبع اصلی آلودگی هوا در کلان شهرها
بر اساس گزارش سیاهه انتشار هوای شهر تهران که در سال 95 توسط شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران منتشر شد، 85 درصد آلودگی هوای شهر تهران را وسایل نقلیه تشکیل می دهند.
بر اساس گزارش منتشره معضل اصلی آلودگی هوای شهر تهران آلاینده ذرات معلق است که منبع 70 درصد آن وسایل نقلیه هستند. خودروهای سنگین در این بین سهم بالایی در آلودگی کلان شهرها دارند.
لزوم افزایش تقاضای گواهی اسقاط به 1.4 میلیون برگه تا سال 1404
طبق آمار، حدود یک میلیون و 350 هزار دستگاه خودرو فرسوده در کشور وجود دارد و سالانه 200 هزار خودرو به تعداد این خودروها افزوده می شود.
بنابراین تقاضای گواهی اسقاط باید تا سال 1404 به 1.4 میلیون برگه گواهی (4 برابر حالت فعلی) برسد تا تمامی خودروهایی که سالیانه وارد سن فرسودگی شده و تمامی خودروهای فرسوده موجود، اسقاط شوند.
افزایش چشم گیر اسقاط خودروهای فرسوده
دولت های مختلف از ابتدای دهه 80 تا کنون سیاست های متفاوتی را برای خروج فرسوده ها از چرخه حمل و نقل کشور اتخاذ کرده اند. با این حال مصوبه «اسقاط و واردات» خودرو که در سال 87 توسط دولت وقت اجرایی شد، تاثیر به سزایی در افزایش روند خروج خودروهای فرسوده از چرخه حمل و نقل کشور داشت.
در آن سال ها واردکنندگان خودرو ملزم شده بودند، به ازای واردات خودرو با حجم موتورهای مختلف، بین 1 تا 3 گواهی اسقاط خریداری نمایند. با اصلاح شدن این مصوبه در سال 93 و الزام واردکنندگان خودرو به ارائه 2 تا 6 گواهی اسقاط، روند خروج فرسودهها تسریع یافت؛ به طوری که اسقاط خودروهای فرسوده از 169 هزار دستگاه در سال 88 به 360 هزار دستگاه در سال 95 رسید.
اما با بسته شدن سایت ثبت سفارش خودرو در 6 ماه ابتدایی سال 96 و همچنین به طور کل ممنوع شدن واردات خودرو در سال جاری، میزان خروج فرسوده ها در دو سال اخیر کاهش چشمگیری داشته و اخیرا نیز متوقف شده است.
بنابراین در شرایط فعلی نیاز است دولت به دنبال اعمال سیاستهای دیگری برای افزایش روند خروج خودروهای فرسوده از چرخه حمل و نقل کشور باشد، تا زمینه توسعه گواهی اسقاط فراهم شود.
اسقاط توسط واردکنندگان قطعات خودرو
در این راستا به منظور ادامه روند افزایشی اسقاط خودروهای فرسوده و همچنین حمایت از قطعه سازان داخلی پیشنهاد می شود تا واردکنندگان قطعات خودرو برای واردات قطعات به کشور ملزم به ارائه گواهی اسقاط شوند.
این فرآیند می تواند به گونه ای طراحی شود تا علاوه بر اینکه روند اسقاط خودروهای فرسوده را افزایش دهد، میزان واردات قطعات خودرو به کشور را مدیریت و محدود نماید.
در سال گذشته میزان واردات قطعات منفصله وسایل نقلیه با افزایش 111 درصدی به بیش از 4.1 میلیارد دلار رسیده است. واردات لوازم یدکی خودرو نیز با افزایش 48 درصدی به بیش از 900 میلیون دلار رسیده است.
این میزان واردات قطعات خودرو در طول سال های اخیر بی سابقه بوده و موجب ثبت رکوردی جدید در این زمینه شده است.
اخذ گواهی اسقاط توسط گمرک به ازای واردات حجم مشخصی قطعات خودرو
در این راستا پیشنهاد می شود؛ به منظور حمایت از قطعه سازان داخلی و توسعه گواهی اسقاط به ازای حجم مشخصی ارزش قطعات وارد شده، گمرک گواهی اسقاط از واردکنندگان اخذ نماید.
با اجرا شدن این طرح، با توجه به آمار 5 میلیارد دلاری واردات قطعه، اسقاط خودروهای فرسوده تسریع یافته و افزایش چشمگیری خواهد داشت.