بررسی وضعیت بازار تولید و فروش روانکار‌ها

تحولات اصلی صنعت و بازار روانکارها در سال ۱۴۰۱ اتفاق می‌افتد

عصر خودرو- گزارش‌های رصد بازار نشان می‌دهد که در ماه‌های گذشته تحرکاتی از سوی شرکت‌های خارجی برای بازگشت به بازار ایران انجام شده است. این زمزمه‌ها خبر از آن می‌دهد که شرکای خارجی برای بازگشت به بازار ایران نه‌تنها بی‌میل نیستند بلکه در بعضی از موارد اشتیاق بسیار زیادی هم دارند.

سه شنبه ۰۴ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۰:۰۰

تحولات اصلی صنعت و بازار روانکارها در سال ۱۴۰۱ اتفاق می‌افتد

به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، اگر برندهای مطرحی که در ایران به‌صورت خصوصی فعالیت داشتند را کنار بگذاریم، برندهای بسیار بزرگی در ایران حضور داشتند که با شرکای پالایشگاهی کار می‌کردند و اکنون زمزمه‌های بازگشتشان از بازار شنیده می‌شود. در گفت‌وگو با یکی از مسئولین یکی از شرکت‌های پالایشگاهی مطرح شد که طرف خارجی به‌واسطه خروج ناگهانی‌اش ضررهای مالی فراوانی به این مجموعه‌ها وارد کرده است و در صورتی که بخواهد به کشور بازگردد باید این ضرر و زیان‌ها را جبران کند. از طرفی سیستم قضایی کشور نیز در خصوص موضوع بازگشت شرکت‌های خارجی مسائلی را مطرح کرده است که احتمالاً بر روی روند قراردادهای احتمالی تأثیر خواهد گذشت. به همین بهانه با یک کارشناس و فعال بازار روانکار گفت‌وگو کردیم تا سناریوهای احتمالی بازگشت برندهای خارجی را از دید یک فعال این حوزه مورد بررسی قرار دهیم.

در گزارشی که پیش‌تر در هفته‌نامه خودرو امروز منتشر شد، سناریوهای احتمالی بازگشت شرکت‌های خارجی در قالب سه روش مجزا مورد بررسی قرار گرفت. به طور خلاصه، سناریوها به این صورت خواهند بود که شرکای خارجی برای بازگشت به بازار به سراغ شرکای قدیمی خود می‌روند چراکه این شرکای داخلی بازار را به‌خوبی می‌شناسند و در دورانی که طرف خارجی در بازار حضور نداشت توانسته‌اند در بازار فعالیت کنند. اما ممکن است به دلایلی که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به عدم تمایل شرکت‌های داخلی برای همکاری مجدد با شریک بدعهد خارجی، ورود دستگاه قضایی برای گرفتن غرامت و مواردی ازاین‌دست اشاره کرد، شرکای خارجی از همکاری مجدد با همکاران قدیمی خود امتناع کنند و به سراغ شرکای جدید بروند که این مسئله در واقع دومین سناریو احتمالی خواهد بود. سناریو سوم نیز که بر پایه مطالعات بازار و تحرکات شرکت‌های خارجی در بازار به وجود می‌آید بر این مبنی خواهد بود که این شرکت‌ها برای پس گرفتن سهم بازارشان به سمت بازار نهایی خواهد رفت و به فروش مویرگی روی خواهند آورد. در میان این سه رویکرد، این کارشناس رویکرد اول را محتمل‌تر از بقیه می‌داند.

" برای یک شریک خارجی، همیشه بهترین مسیر بازگشت به همان شریک قبلی است. به عنوان مثال توتال با نفت بهران و شرکت به توتال کار می‌کرد و از طرف دیگر شرکت شل با نفت پارس همکاری داشت. عمق همکاری به حدی بود که حتی این شرکای خارجی بعضاً در هیئت‌مدیره شرکت‌های تولیدکننده جایگاه داشتند و بخشی از سهام را خریداری کرده بودند. به همین واسطه احتمال می‌رود که بازگشت این شرکت‌ها به همان شرکای قبلی داخلی‌شان محتمل‌تر از بقیه سناریوها باشد. اما این مسئله در مورد شرکت‌هایی که با شرکای خصوص کار می‌کردند وضعیت دیگری دارد. به عنوان مثال شرکت کاسترول بعد از تحریم‌ها از ایران نرفت و همکاری خود را ادامه داد. فوکس و لیکومولی نیز به همین صورت ارتباط خود را با ایران و شریک ایرانی خود قطع نکرد. به همین واسطه، بازگشت این شرکت‌ها را نمی‌توان در قالب سناریوهای احتمالی جا داد. گزینه محتمل این است که شرکت‌هایی که از بازار ایران رفته‌اند بعد از لغو تحریم‌ها بازمی‌گردند و شرکت‌های دیگری هم که مثل کاسترول، فوکس و لیکومولی در بازار ایران کم‌وبیش حضور داشتند، روند کارشان با شرکای داخلی تسهیل می‌شود. باید در نظر داشت که شرکت‌های خصوصی در زمان تحریم‌ها هم در سکوت حضور داشتند و بنابراین نیازی نیست به بازار برگردند اما به‌احتمال زیاد روند همکاری‌شان تسهیل خواهد شد. اما در این میان کار برای هردو طرف سخت خواهد شد. هم طرفی که در بازار حضور داشته و هم طرفی که می‌خواهد به بازار بازگردد. ازاین‌جهت که شرکت‌هایی مثل کاسترول، فوکس و لیکومولی سهم بازار خود را در سال‌های گذشته به دست آورده‌اند و به‌واسطه خروج شرکت‌های خارجی دیگر از بازار این سهم حفظ شده و بعضاً افزایش‌یافته است. بنابراین شرکت‌های خارجی بعد از بازگشت به ایران باید تلاش زیادی بکنند تا سهم خود را از بازار پس بگیرند و در کنار آن‌ها شرکت‌هایی که در بازار حضور داشتند هم به‌احتمال زیاد جایگاهشان متزلزل خواهد شد. کرونا در ماه‌های اخیر باعث تعطیلی بسیاری از پالایشگاه‌ها در دنیا شده است به عنوان مثال پالایشگاه‌های کشورهای هند و چین به‌صورت جدی با تعطیلات طولانی مواجه شدند و همین مسئله باعث کمبود روغن‌پایه در جهان شده است. در این ماه‌های اخیر روغن‌پایه تولید ایران به قیمت بالای هزار دلار به فروش می‌رسد و این عدد نشان می‌دهد که بازار جهان در زمینه روغن‌پایه کمبود زیادی دارد. علاوه بر این، در بحث ادتیو و روغن‌موتورهای گروه 3 نیز مشکلات زیادی در بازارهای جهان وجود دارد. لذا بازگشت شرکای خارجی به نیز دارای دشواری های خاصی بوده و به راحتی گذشته نخواهد بود. "

نکته دیگری که شاید چندان به چشم نیاید این است که روغن‌های وارداتی از منابع نامشخص و همچنین ظهور برندهای گمنام در بازار در بازه زمانی یک سال گذشته بسیار افزایش پیدا کرده است. برای درک بهتر، اگر قیمت یک ظرف روغن آماده مصرف را که در بازار کشورهای اطراف به فروش می‌رسد را حدود 20 تا 30 دلار در نظر بگیریم.  با احتساب قیمت میانگین 25 هزارتومانی دلار بدون احتساب هزینه گمرکی باید بین 500 تا 750 هزار تومان قیمت داشته باشد. اما در ماه‌های گذشته مشاهده شد که بعضاً روغن‌هایی که نام وارداتی داشتند با قیمت‌هایی حتی کمتر از قیمت روغن‌های تولید داخل در بازار به فروش می‌رسیدند. همچنین سروکله برندهایی به بازار باز شد که نه پشتوانه‌ای دارند و نه کسی نامشان را می‌شناسد اما چون یک نام خارجی را یدک می‌کشند در بازار به‌صورت مویرگی به فروش می‌رسند، درحالی‌که نه از فیلترهای سازمان استاندارد گذشته‌اند و نه بر روی قیمت‌گذاری‌شان محدودتی اعمال شده است.

" بخشی از محصولات خارجی در ایران با مجوز خود شرکت اصلی تولید می‌شوند اما در مورد بعضی محصولات این مجوز دریافت نشده است. بخش اعظمی از روغن‌موتورهای موجود در سایت‌های خرید اینترنتی که باقیمت‌های چند میلیون‌تومانی به فروش می‌رسند نیز جز همین محصولات هستنداین شرکت ها برنامه دارند بعد از برداشته شدن تحریم‌ها، تولید محصولات جدیدی را در ایران آغاز کند. محصولات جدیدی که باعث می‌شود سبد محصولات این مجموعه گسترده‌تر شود. روغن‌های دنده‌ای خاص مثل روغن گیربکس CVT و همچنین روغن‌موتورهای خاص (مثل روغن با گرید 0W20) جز اصلی‌ترین برنامه‌های تولید کنندگان داخلی و تحت لیسانس برای دوران پساتحریم خواهد بود. این محصولات قبل‌تر هم به‌صورت وارداتی به دست مصرف‌کننده می‌رسید اما در برنامه‌ریزی‌های آینده به سبد محصولات تولید داخل اضافه خواهد شد."

موضوع دیگر در خصوص برندسازی محصولات است. در بازه زمانی 4 سال گذشته که هیچ شرکت خارجی در بازار ایران حضور جدی نداشت، فرصت بسیار مناسبی بود تا شرکت‌های تولیدکننده بزرگ برای برندسازی و مقبول کردن محصولاتشان در بازار تلاش کنند. این تفکر در میان بخشی از مشتریان وجود دارد که اگر روغنی خارجی باشد یعنی خوب است ولی اگر روغن در داخل تولید شود به‌اندازه روغن خارجی استاندارد نیست. این فعال بازار در توضیح این موضوع گفت که این تفکر در شرکت‌های خودرویی وجود ندارد و صرفاً مختص بخشی از خریداران نهایی است که شاید دانش کافی در مورد محصولات موجود در بازار ندارند.

"سال گذشته که ورود روغن‌موتورهای خارجی به ایران بسیار سخت شد، شرکت‌های خودرویی که پیش‌تر از برندهای وارداتی استفاده می‌کردند به روغن‌های داخلی روی آوردند. به عنوان مثال شرکت پرشیا خودرو که نماینده برند بی ام و در ایران است در سال گذشته طی قراردادی با شرکتلیکومولی ایران، اقدام به خرید یک محصول تولید داخل از آن مجموعه کرد. محصولی که از نظر استاندارد و تکنولوژی از نمونه‌های وارداتی که قبلاً استفاده می‌شد هم برتر است. این مثال در واکنش به نگاه افرادی است که فکر می‌کنند محصول تولید شده در ایران استانداردهای لازم را ندارد. در کل عدم آگاهی باعث می‌شود تا الگوهای مصرف درست نباشد. وقتی سرویس‌کار به مشتری بگوید که روغن فلان شرکت بیشتر از 5 هزار کیلومتر دوام نمی‌آورد، هیچ تبلیغ یا آگاه‌سازی نمی‌تواند جای این دیدگاه اشتباه را در ذهن مشتری پر کند. بنابراین برای اصلاح الگوی مصرف باید در ابتدا دیدگاه و آگاهی را بالا برد تا برندها تولید شده در داخل مقبولیت و محبوبیت پیدا کنند."

سال 1400 که شعار آن تولید، پشتیبانی‌ها، مانع زدایی‌ها است در حوزه روغن و روانکار و به طور کلی در صنعت کشور باید سال مهمی باشد اما مساله اینجاست که روند فعالیت های اقتصادی معمولا سریع به نتیجه نمی رسد و بنابراین نمی توان انتظار داشت که روند تولید در سال 1400 به طور ناگهانی متحول شود.

"نظر به اینکه انتخابات ریاست‌جمهوری در پیش است، دولت نمی‌تواند برنامه‌های طولانی‌مدت داشته باشد چراکه بعد از انتخابات ممکن است دولت بعدی تمایل به انجام کارهای دیگر و اتخاذ رویکردهای جدید داشته باشد. تأثیر قیمت ارز در ثبت سفارش‌هایی که الان انجام می‌شود ممکن است چند ماه دیگر نمایان شود. در حال حاضر قیمت مواد اولیه در این دو ماه سپری شده از سال 1400 با اواخر سال 1399 تفاوت چندانی نداشته و عملاً موج کاهش قیمت‌ها هنوز به بار ننشسته است. قیمت جهانی نفت رفته بالا و برای همین قیمت مواد اولیه‌ای که حتی در کشور نیز تولید می‌شود همچنان روند کاهشی نداشته است."

بحث ارائه روغن‌پایه در بورس باعث می‌شود تا قیمت این محصول موردنیاز شرکت‌های تولیدکننده در بازار ایران از قیمت میانگین جهانی نیز بالاتر بود. در حالی که این محصول در ایران پالایش می‌شود و قطعاً تولیدکنندگان داخلی باید در اولویت دریافت روغن‌پایه باشند. وی در توضیح این موضوع گفت کاهش عرضه و بالارفتن تقاضا باعث بالارفتن قیمت نهایی محصول می‌شود.

"کاهش عرضه توسط پالایشگاه‌ها باعث شده تا قیمت نهایی مصرف‌کننده بالا برود. از آنجا که این محصول در بورس عرضه می‌شود، رقابت بر سر خرید افزایش پیدا می‌کند و در بعضی موارد حتی از نمونه‌های وارداتی هم گران‌تر می‌شود. دلیل این موضوع کاهش عرضه روغن‌پایه توسط تولیدکنندگان پالایشگاهی است چراکه هرچقدر عرضه کاهش پیدا کند، تقاضا بیشتر می‌شود و این رقابت ایجاد شده قیمت محصول را بالا می‌برد. پالایشگاه‌ها قطعاً دلایل خودشان را برای کاهش عرضه به بازار و افزایش صادرات دارند ولی باید در نظر داشت که لوبکات وارد شده به پالایشگاه هیچ دور ریزی ندارد. درست است که سهم روغن‌پایه تولیدی در حدود نیمی از حجم لوبکات وارد شده در پالایشگاه است اما فروش محصولات جانبی مثل روغن‌های موردنیاز در صنایع لاستیک‌سازی، شمع‌سازی و بسیاری از محصولات دیگر، سود مورد نظر را پوشش می‌دهد. با تمام این اوصاف، تولیدکننده بخش خصوصی نباید مجبور باشد محصول تولید شده در کشور را به قیمت وارداتی و بعضاً بیشتر از آن خریداری کند"

در ادامه موضوع بحث قبلی، مصوبه جدید در لایحه بودجه 1400 مطرح شده است که صادرکنندگان را موظف می‌کند تا از محل صادرات محصولاتشان به دولت مالیات دهند. این موضوع برای شرکت‌های پالایشگاهی و به‌خصوص یکی از آن‌ها که بخش اعظمی از درآمدهایش از محل صادرات است اصلاً مسئله خوبی نیست. ازاین‌جهت که قیمت محصول نهایی تولید شده در ایران را دولت تعیین می‌کند و در این حوزه تولیدکنندگان عملاً با ضرر همراه هستند و تنها راه پوشش دادن این ضرر را صادرات می‌دانند. اگر این موضوع جدی شود و دولت، این شرکت‌ها را مکلف به پرداخت مالیات حاصل از صادرات کند، احتمالاً این شرکت‌ها مازاد تولید را به بازار عرضه خواهند کرد. آیا در بلندینگ های خصوص این پتانسیل وجود دارد که این مازاد مواد اولیه را خریداری و به محصول نهایی تبدیل کند؟ وی در تشریح این موضوع گفت که ظرفیت تولید بخش خصوصی تقریباً چیزی در حدود 2 برابر تولید حال حاضر است.

" شرکت‌های تولیدکننده خصوصی توان تولید تقریباً 2 برابر ظرفیت حال حاضرشان را دارند. در حال حاضر حداکثر 20 درصد از سهم بازار در اختیار بلندینگ های بخش خصوصی است که این عدد به‌واسطه سهمی است که این مجموعه‌ها از روغن‌پایه در کشور دریافت می‌کنند. اگر این سهم افزایش پیدا کند و یا قیمت خرید به‌صرفه‌تر شود، بلندینگ های خصوصی توانایی این را دارند تا سهم تولید و فروش خود را تا حدود دوبرابر افزایش دهند.»

نوشته : روزبه نوروزیان

برچسب ها

روغن موتورروانکار‌
مطالب مرتبط بیشتر
سهم ۹۰درصدی تأمین نیاز کشور در صنعت روانکار توسط تولیدکنندگان داخلی آزادسازی قیمت فروش روانکار های خودرویی راه خروج از بحران است ایجاد رانت و تضرر دو طرفه تولید کننده و مصرف کننده اجرت تعویض روغن ارزان‌تر از اصلاح صورت! رقابت نابرابر بخش دولتی و خصوصی روغن‌سازها توزیع تایر و روغن موتور با قیمت دولتی توقیف ۱۲۱ هزار لیتر روغن موتور تقلبی در تهران تبعات گرانی روغن‌موتور؛ خلوت شدن اتوسرویس‌ها و شلوغ شدن مکانیکی‌ها بازار روغن موتور بدون تلاطم و آرام است لمسِ کیفیت آلمانی با "کرفت" افزایش ۶ برابری تولید و فروش روغن و روانکار در شرکت سنان شیمی سایپا روغن موتور گران نمی‌شود رشد ۲۳۴ درصدی عرضه روغن موتور در بازار نرخ مصوب روغن موتور تغییر نکرده است اقدامات وزارت صمت برای حذف دلالی از بازار روغن موتور ۱۴۰۲ و جنگ بقا در بازار بخش خصوصی روغن‌ موتور سازان تمرکز بر سیاست‌های نوآورانه، رویکرد اصلی بزرگ‌ترین تولیدکننده روانکار کشور نشانه‌های واضح واسطه‌گری در بازار روغن وزارت صمت با تشدید نظارت بر توزیع روغن موتور از نابسامانی بازار جلوگیری کند ۹۰ درصد روغن موتور‌های بازار شناسه دار شدند هیچ کمبودی در تولید روغن موتور وجود ندارد دلیل کمبود روغن موتور در بازار اعلام شد افزایش قیمت روغن موتور تکذیب شد آیا واسطه‌ها به بازار بورس روانکار هم رخنه ‌کرده‌اند؟ گران‌فروشی؛ حاصل اعمال دستور در بازار روغن‌موتور واحدهای فاقد پروانه کسب اقدام به عرضه روغن موتور بالاتر از نرخ مصوب می کنند دلیل نوسانات قیمتی روغن موتور در بازار چیست؟ وعده یک‌ماهه وزارت صمت برای ثبات بازار روغن موتور فروش اجباری روغن موتور ممنوع است مازاد تولید روغن موتور، صادر می‌شود چرا بازار تشنه روغن است؟ روغن موتور‌های بدون شناسه کالا از ۱۵ مهر قاچاق تلقی می‌شوند بازار روغن موتور همچنان چشم انتظار تدبیر کمبود روغن موتور در حال برطرف شدن است تمام روغن پایه در بورس عرضه می‌شود حل التهاب قیمت روغن موتور با افزایش تولید روانکارها مازاد تولید روغن پایه را صرفاً در بورس کالا عرضه کنند افزایش سه برابری توزیع روغن موتور نشست فوق‌العاده کمیسیون صنایع برای بررسی نابسامانی بازار روغن موتور نابسامانی بازار روغن موتور ماحصل انحصار در تولید است فروش بی سابقه بهران در تیر ماه ۱۴۰۱ عرضه روغن موتور به بازار قطره چکانی شد تداوم افزایش تولید و عرضه روغن‌های دیزلی و بنزینی روغن موتور مناسب برای خودرو در فصل تابستان تصمیم ورود غیر کارشناسی به صنف تخصصی روغن موتور اشتباه است چراغ سبز "صمت" به بازار سیاه روغن موتور توزیع گسترده انواع روغن دیزلی در بازار گران فروشی روغن‌موتور تخلف است بحران نامرئی فیلتر و روغن تقلبی خودرو در بازار لوبرکس جای برندهای بزرگ روغن را در ایران پر کرده است رضایت پالایشگاه دارن به ۲۵ درصد افزایش در راستای انجام مسئولیت های اجتماعی افزایش ۲۵ درصدی قیمت روغن های موتوری قیمت جدید لاستیک کامیون و روغن موتور دیزلی تصمیم‌گیری در خصوص روغن‌ موتور در هفته آینده مطالبات کامیونداران این هفته در کمیته پایش پیگیری می‌شود روش اقتصادی و دوستدار محیط زیست برای بازگردانی روغن‌های سوخته واحدهای تولید کننده عمده روغن موتور ملزم به درج قیمت تولیدکننده روی کالا شدند موفقیتی دیگر برای بهران، بهبود رکورد تولید روغن پایه بازبینی طرح درج قیمت کالا و بررسی دلایل کمبود عرضه روغن‌موتور روغن موتور در بازار کمیاب شد؟ تعیین قیمت مصوب روغن موتور؛ محصولات تقلبی از بازار حذف می‌شوند؟ روغن موتور هم دارای قیمت‌ مصوب شد ارائه ۴ روانکار جدید در سال ۱۴۰۱ مهمترین حقایق تقلب در تولید روغن موتور آیا می توان تقلبی بودن روانکار را از روی ظاهر آن فهمید؟ تولید با نصف ظرفیت سیاست‌های تنبیهی مشکلی را حل نمی‌کند عدم تناسب عرضه و تقاضا باعث تقلب می شود خرید روغن موتور برای خودرو چقدر خرج دارد؟ همایش رونمایی از سبد محصولات روغن موتور "پرشیا ساین" جولان زیرپله‌ای‌ها در بازار فیلتر و روغن موتور جدیدترین قیمت انواع روغن موتور در بازار چگونه روغن موتور تقلبی را از اصل تشخیص دهیم؟ روغن‌های تقلبی بلای جان خودروها نکاتی مهم که رانندگان باید درباره روغن موتور بدانند ترفند قاچاقچیان چگونه لو رفت؟ آزادسازی قیمت روانکارها، به‌نفع تولیدکننده و خریدار نایاب شدن بعضی روغن‌ها با شایعه افزایش قیمت مجدد خرید با نرخ آزاد، فروش با نرخ دولتی هشدار به فروشندگان روغن موتور تولید روغن موتور الوند پس از ۵ سال در آبادان آغاز شد رکورد تولید روغن پایه در شرکت نفت بهران شکسته شد مگلوب تاییدیه بنز آلمان را گرفت افزایش نرخ روغن موتور و طولانی‌شدن دوره تعویض عرضه روغن موتور بازهم کاهش یافت توزیع ۱۶ هزار لیتر روغن تشویقی در بندر امام بین رانندگان کامیون پیشنهاد متخصصان برای افزایش عمر موتور خودرو ۵ نشانه که می‌گوید خودرو شما نیاز به تعویض روغن دارد ماده اولیه تولید روغن موتور ۷۵ درصد افزایش یافت ۴۱ درصد افزایش قیمت دردی را دوا نمی‌کند با کمبود روغن موتور در بازار مواجهیم افزایش ۴۱ درصدی قیمت روغن موتور از روز دوشنبه افزایش ۴۱ درصدی روغن موتور از روز دوشنبه روغن موتور ۴۱ درصد گران شد «لاستیک دولتی» و «روغن موتور» ‌برای رانندگانی که برای حمل کالای اساسی به بندر امام می‌روند افزایش قیمت واسطه‌ای در بازار روغن‌موتور افزایش تقلب با کاهش تولید در بازار روغن‌موتور وقتی تقلب هم سودآور نیست! چگونه خیالمان از انتخاب روغن موتور استاندارد راحت باشد؟ علت روغن سوزی خودرو و نشانه‌های آن چیست؟ تعزیر ۳.۸ میلیارد ریالی برای گرانفروشی روغن موتور فیلتر روغن موتور چگونه کار می‌کند؟ فروش روغن سوخته به جای روغن موتور افزایش ظرفیت تولید روغن موتور در ایران ایجاد تعادل در تولید و عرضه روغن موتور با تاکیدات وزیر صمت توضیحات سازمان حمایت در مورد صدور مجوز افزایش قیمت روغن موتور روغن نامناسب، بلای جان موتورهای مدرن تقاضا برای روغن موتور ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش یافت قیمت جدید روغن موتور در راستای حفظ وضعیت حداقلی بازار اعلام شد چند وقت یک بار باید روغن موتور را تعویض کرد؟ جدیدترین روش تشخیص روغن موتور وارداتی اصل کشف ۴۴ هزار لیتر روغن موتور احتکار شده در تهران جزئیات افزایش قیمت روغن موتور اعلام شد هشدار نسبت به فروش روغن موتورهای غیر مجاز در فضای مجازی جدیدترین قیمت انواع روغن موتور در بازار فروش روغن موتورهای تقلبی در بازار زیاد شد روغن ۵۵دلاری فقط ۶۰۰ هزار تومان! افزایش قیمت روغن موتور متناسب با ارزبری آن باشد روغن خودرو با مجوز سازمان حمایت ۴۰ تا ۵۳ درصد گران شد خسارت ۱۰ تا ۴۰ میلیون تومانی خودرو‌ها با مصرف روغن تقلبی افزایش ۵۰ درصدی قیمت روغن موتور مجوز سازمان حمایت برای افزایش ۵۰ درصدی قیمت روغن موتور جدیدترین قیمت انواع روغن و فیلتر خودرو در بازار آشنایی با انواع روغن موتور و کاربرد آن در خودرو تنها راه نجات، تمرکز روی بهره‌وری است علت روغن سوزی موتور چیست؟ آیا ۳۰درصد افزایش قیمت، کفاف پالایشگاه داران را می دهد؟ روغن موتورهای آلمانی برای خودروهای آلمانی چرا باید روغن موتور را در فواصل مشخصی تعویض کنیم؟ روغن موتور هم گرفتار دلال بازی شد! تولیدکنندگان برای افزایش قیمت روغن موتور باید مستندات ارائه کنند افزایش قیمت روغن در هاله‌ای از ابهام بهترین زمان تعویض روغن موتور خودرو را چطور حساب کنیم؟ عرضه و تقاضا باید قیمت روغن موتور را در بازار تعیین کند جدیدترین قیمت انواع روغن موتور در بازار اول شهریور+جدول برخورد با عرضه‌کنندگان روغن موتور خارج از شبکه کالا روغن ایرانی با تکنولوژی روز دنیا یک تعویض روغن چقدر آب می خورد؟ تولید روغن‌ها موتور با استاندارد API-SP توسط شرکت ‌نفت «بهران» جولان روغن های تقلبی خودرو در بازار در بازار روغن موتور چه خبر است؟ یک سرویس دوره‌ای ساده، چند؟ مشوق‌های برای کامیون‌داران از سوخت تا لاستیک علائم سوختن واشر سرسیلندر چیست؟ علت کم شدن بیش از حد روغن موتور چیست؟ روغن موتور، صدرنشین تخلفات مرز روغن‌کاری و روغن‌سوزی آماده سازی خودرو برای سفرهای نوروزی چقدر آب می‌خورد؟ +جدول قیمت روغن موتورهای تقلبی از بازار استان بوشهر جمع آوری شد هدف ما خودکفایی کشور در تولید انواع روانکارها است قیمت روغن و ضد یخ خودرو در بازار افزایش روغن‌ موتور خارجی تقلبی در بازار چرا کاهش قیمت مواد اولیه نفتی تاثیری بر نرخ روغن موتور، لاستیک و دیگر فرآورده‌ها ندارد؟ با مکمل‌های افزودنی به روغن موتور آشنا شوید روغن‌موتور در بازار چند شده است؟ (۹ آذر ۹۸) + جدول با کارکردهای اصلی روغن موتور و سایر روغنهای ضروری آشنا شوید انواع روغن ترمز خودرو چند؟ +جدول لوازم مصرفی خودرو در بازار چند؟ + قیمت راه تشخیص روغن موتور تصفیه‌ای چیست؟ کشف ۵۰هزار لیتر سوخت قاچاق و روغن خودرو غیر مجاز شرکت نفت بهران به آخرین سطح تکنولوژی جهانی در عرصه روغن های موتور بنزینی دست یافت رفع مشکل توزیع در لاستیک‌های تاریخ مصرف گذشته شرکت های روغن سازی سودده شدند انجمن پالایشگاه‌های روغن‌سازی هشدار داد بهانه تولیدکنندگان روغن موتور برای افزایش چند برابری قیمت ها افزایش قیمت روغن موتور متناسب با ارزبری آن باشد گرانی مجدد روغن موتور منطقی نیست صادرات فناوری و دانش‌ فنی روانکارهای ایرانی به ۱۶ کشور دنیا سکوت در برابر گرانی روغن موتور! معضل جدی کامیون داران خوزستانی در تامین لاستیک و روغن موتور انواع روغن موتور خودرو توتال چند؟ +جدول توزیع روغن موتور و لاستیک دولتی در پایانه‌های بار دو برابر در یک ماه ! تبانی ۴ شرکت‌ تولیدکننده برای گرانی ۷۰ درصدی روغن موتور وعده تولیدکنندگان روغن موتور مبنی بر رفع کمبود بازار انواع روغن ترمز خودرو چند؟ +جدول روغن موتور اصل را از کجا بخریم؟ افزایش قیمت روغن موتور متناسب با رشد هزینه‌های تولید باشد قیمت انواع روغن ترمز خودرو؟ +جدول قیمت انواع روغن موتور خودرو؟ +جدول صادرات روغن موتور نباید به افزایش ۷۰ درصدی قیمت منجر شود روغن موتور ۷۰ درصد گران شد؛ چرا وزارت صنعت پاسخگو نیست؟ اعلام آخرین مهلت ارسال طرح‌ها به چالش ساخت روانکار یا نانوپوشش مقاوم به حرارت عرضه روغن موتور قدیمی به نرخ روز گرانی به روغن موتور رسید کشف انبار روغن موتور خودرو در مشهد تایید افزایش قیمت روانکارها از سوی سازمان حمایت زمزمه افزایش ۴۰درصدی قیمت روغن موتور قیمت روغن موتور افزایش نداشته است قیمت روغن موتور از شهریور به بعد افزایش نیافته است توزیع روغن موتور با نرخ دولتی به تاکسی‌داران از سال آینده توزیع روغن موتور با نرخ مصوب دولتی به تاکسیرانان آغاز شد واردات روغن موتور به ۶۸ تن رسید+جدول تعادل قیمت تایر، روغن و فیلتر خودرو در بازار غلبه بر مشکلات روغن موتورهای دیزلی و بنزینی در یک چالش نوآورانه هشدار تولیدکنندگان روغن موتور به افزایش دو برابری نرخ خوراک توزیع روغن بین رانندگان تاکسی قزوین آغاز شد Flow Max محصول جدید نفت پارس معرفی شد فروش روغن سوخته به جای روغن موتور روانکاری هوشمند چرخ‌دنده‌ها با نانوکامپوزیت‌ ساخت محققان دانشگاهی بهترین زمان تعویض روغن موتور خودرو خرید روغن و ضد یخ خودرو در بازار چقدر هزینه دارد؟ ردپای روغن‌های تقلبی خودرو در بازار قیمت انواع روغن و ضد یخ خودرو + جدول هزینه روغن موتور چقدر است؟ رشد ۳۱ درصدی توزیع روغن موتور در سال جاری + جدول ۱۷ هزار لیتر روغن موتور در البرز کشف و ضبط شد افزایش ۴۰ درصدی فروش روغن موتورهای ایرانول کمبود قطعات خودرو و روغن موتور در بازار روغن موتور در بازار چند؟ افزایش قیمت لاستیک و روغن موتور ۹ درصد تعیین شده است روغن موتورها روی دور گرانی ماجرای ریختن روغن و میخ در کف جاده های کشور چیست؟ بازار روغن خودرو گرفتار احتکار، تقلب و قاچاق شده است روغن موتور ۴۰درصد گران شد افزایش ۹۰ درصدی قیمت خوراک روانکاران +جدول ابهامات بازار ثانویه چالش جدید فعالان حوزه روانکارها تولید روغن موتور، خودروهای هیبریدی در کشور ایرانول به زودی روغن موتورهایی با بالاترین سطح کیفی به بازار عرضه می کند افزایش قیمت تایر و روغن خودرو در بازار «روغن‌موتور» مشمول طرح شناسه کالا شد طبقه بندی روغن موتور خودرو در فومن شیمی تکمیل می شود مدیر شرکت اسکار لوبریکانت: آرزوی حضور در نمایشگاه های تخصصی ایران را داریم نگاهی به عملکرد فشنگی و انواع نمایشگر وضعیت روغن پیشرانه بهترین زمان برای تعویض روغن ترمز، هیدرولیک و گیربکس نرخ فروش انواع مکمل سوخت در بازار چه زمانی باید روغن موتور را تعویض کنیم؟ خالی ماندن بیش از ۹۰ درصد از ظرفیت تولید روغن موتور! تجاری‌سازی مواد افزودنی که مانع از یخ‌زدن روغن موتور در دمای منفی ۳۳ می‌شود ۷ نکته مهم برای سالم‌تر ماندن خودرو تقویت‌شده شما؛ هفت خوان قدرت گزارش جدید سازمان حمایت از وضعیت تولید و فروش روغن موتور تولید ۲۱۸ هزار تن روغن موتور و صنعتی در ۶ ‌ماهه امسال همه چیز درباره آب حیات خودروی شما آب حیات خودرویتان را دریابید! روغن ترمز خودرو، بایدها و نبایدها افزایش عمر پیشرانه با انتخاب صحیح روغن موتور از توزیع روغن موتورهای تقلبی و فاقد کیفیت در بازار جلوگیری می‌کنیم افزایش عمر موتور خودروها با نانو افزودنی محققان کشور خودنمایی استارتاپ های تعویض روغن آنلاین اجرت تعویض روغن ماشین چقدر است؟ روغن‌موتورهای مخصوص خودروهای گازسوز خاصیتی هم دارد؟ قیمت فروش انواع روغن خودرو و مکمل سوخت صادرات روغن موتور ۲۴ میلیاردی شد+ جدول آشنایی با اصطلاح روغن‌سوزی در خودرو قیمت فروش انواع روغن موتور خودرو در بازار نرخ فروش انواع مکمل سوخت و روغن خودرو نرخ فروش روغن ترمز در بازار چقدر است؟ بازیافت روغن سوخته موتور با فناوری نانو برای کارایی بهتر روغن‌موتور چه نکاتی را رعایت کنیم؟ برای کارایی بهتر روغن موتور خودرو چه نکاتی را رعایت کنیم؟ فروش مخلوط چسب‎وگازوئیل به نام روغن خودرو در بازار برای خرید انواع روغن ترمز و مکمل سوخت چقدر باید هزینه کرد؟+جدول قیمت آیا اهمیت روغن در موتور همانند خون در بدن است؟! مظنه قیمت روغن موتور چقدر است؟ بزرگترین تولیدکنندگان روغن موتور در ایران را بشناسید اضافه‌هایی که اضافه نیستند! تولید روغن موتور الوند پس از ۳۶ سال در آبادان هزار تن روغن موتور به کدام کشورها صادر شده است؟ عرضه روغن موتورهای ایرانی با بازارهای جهانی خرید روغن موتور خودرو چقدر هزینه‌بر است؟ + جدول قیمت آشنایی با روغن موتور خودرو و عملکرد آن قیمت انواع روغن موتور؟ +جدول شریان‌های طلایــی پیشرانه ورود روغن موتور تاکومی ژاپن به بازار ایران نکاتی بسیار مهم درباره روغن موتور خودرو زمان تعویض روغن‌های ترمز، هیدرولیک و گیربکس طرح "بازرسی از واحدهای فروشنده لاستیک تهران" آغاز شد قیمت روغن موتور ثابت می‌ماند قیمت روغن‌موتور ثابت خواهد بود افزایش قیمت روغن موتور کلید خورد گرانروی؛ عامل تعیین‌کننده روانکار قیمت روغن موتور چند؟ +جدول بزرگترین جشنواره پروفی کار با معرفی ۴ محصول جدید در تبریز برگزار شد مایع همه‌کاره پرونده های تخلف انواع لاستیک و روغن موتور در سال گذشته به ۴۶ میلیارد ریال رسید رونمایی از محصولات شرکت روغن موتور "موتول" فرانسه در ایران توسط شرکت کویر موتور برای اولین بار تولید روغن موتور ایرانول پس از ۳۵ سال در آبادان آغاز شد برترین برند روغن موتور سال ۲۰۱۶ جای پای خود را در ایران محکم تر می کند تعرفه خدمات تعویض روغنی +جدول نخستین روغن موتور خودرو پایه گیاهی رونمایی شد بررسی ۲۰ شایعه درباره روغن موتور نخستین روغن موتور خودرو پایه گیاهی کشور رونمایی و به بازار عرضه شد ایران، بازار مهمی که لیکومولی در پی تقویت جایگاه خود در آن است هشدار استاندارد به تعویض روغنی‌ها روغن ریزی‌های ماشین خود را بدون مکانیک کشف کنید روغن سرد‌تر، کارایی بیشتر افزایش راندمان بازیافت روغن موتور به کمک جاذب‌ نانو متخلخل فروش روغن‌های تقلبی اتومبیل با برچسب خارجی پورسانت؛ بلای جان تولیدکننده های روغن موتور ایرانی
برگشت به بالا