به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از دنیای اقتصاد ، بر اساس ماده 4 قانون هوای پاک قرار بود از ابتدای سال 98 فروش خودروهای یورو 4 ممنوع شود و خودروسازان پیش از اقدام به فروش، نسبت به دریافت مجوزهای آلایندگی و استانداردهای یورو 5 اقدام کنند اما بنا به درخواست خودروسازان اجرای این قانون تا سال 99 به تعویق افتاد و اکنون درحالیکه خودروسازان تنها یک ماه برای دریافت مجوزهای یورو 5 فرصت دارند و تعدادی از محصولات خود را نیز برای سال آینده پیش فروش کردهاند هنوز اقدامی عملی برای ارتقای استانداردها انجام ندادهاند. بر اساس آخرین آمار سازمان حفاظت از محیط زیست از 100 خودرویی که مجوز این سازمان را دارند 48 مدل یورو4 هستند. در این زمینه هر چند ایرانخودرو اعلام کرده که اقداماتی برای استانداردسازی محصولاتش به یورو5 انجام داده با این حال برخی شواهد نشان از آن دارد که خودروسازان در این مورد خیلی جدی نیستند. بهطور نمونه چندی پیش رئیس مرکز ملی هوا وتغییر اقلیم سازمان حفاظت از محیط زیست به خبرنگار «دنیایاقتصاد» گفته بود که بهرغم ادعای فعالیت خودروسازان در این زمینه، سازمان حفاظت از محیط زیست هیچ مجوزی در حوزه استاندارد یورو 5 به ایرانخودرو و سایپا نداده است. محمدمهدی میرزاییقمی در ادامه با اشاره به اینکه تا پایان سال وقت زیادی باقی نمانده و خودروسازان نیز مشغول پیشفروش محصولاتشان برای سال آینده هستند تاکید کرده که خودروسازان در شرایط کنونی فقط عبارت «استاندارد آلایندگی یورو4» را به «استاندارد آلایندگی یورو5» تغییر دادهاند و هنوز مجوزی برای محصولات یورو5 خود از سازمان محیطزیست دریافت نکردهاند. بدین ترتیب به نظر میرسد که سازمان حفاظت از محیط زیست نسبت به وعده خودروسازان مبنی بر اجرای استاندارد یورو5 تردید دارد، به همین دلیل در اظهارات مسوولان این سازمان بارها عنوان شده که زمان دیگری برای دو تولیدکننده بزرگ خودروی کشور در نظر نخواهد گرفت.اما اظهارات رئیس مرکز ملی هوا وتغییر اقلیم سازمان حفاظت از محیط زیست را روز گذشته مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط زیست تکمیل کرده است. چراکه وی نیز عنوان کرده خودروسازان تنها یک ماه فرصت دارند خودروهای خود را بر اساس قانون هوای پاک به استاندارد یورو5 ارتقا دهند اما با وجود مهلت یکساله هنوز اقدامی در این زمینه نکردهاند. معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط زیست به نقل از رئیس سازمان متبوع میگوید که این قانون مجددا به تعویق نخواهد افتاد. به این ترتیب با توجه به اظهارات تجریشی به نظر میرسد که بیعملی خودروسازان در این زمینه برای سازمان حفاظت از محیط زیست محرز شده است. اما تجریشی در این گفتوگو به آخرین جلسات این سازمان با خودروسازان اشاره کرده و عنوان میکند که در این جلسات به خودروسازان تاکید کردیم سازمان حفاظت از محیط زیست به هیچ عنوان از این ماده قانونی کوتاه نمیآید چراکه آنها برای ارتقای استانداردها یک سال زمان داشتند و ما نمیخواهیم بیش از این اجرای این ماده از قانون هوای پاک به تعویق بیفتد.
وی با بیان اینکه خودروسازان تلاش میکنند قانون عقب بیفتد و آن را اجرا نکنند اما در عین حال فشار زیادی از نظر روانی و سیاسی برای ارتقای استانداردها روی آنها است، تصریح کرده که در سایتهای پیشفروش خودرو اعلام کردهاند خودروها با استانداردهای روز تحویل داده میشود چراکه تمام تلاش خود را برای متقاعد کردن سازمان حفاظت از محیط زیست در زمینه به تعویق انداختن استاندارد خودروها خواهند کرد، این در حالی است که رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست اعلام کرده این قانون مجددا به تعویق نخواهد افتاد.
به گفته تجریشی حداقل شش ماه زمان نیاز است تا خودروسازان بتوانند استانداردهای خود را به یورو 5 ارتقا دهند، با وجود این هنوز برنامهای در این زمینه به سازمان حفاظت محیط زیست ارائه نداده اما اعلام کردهاند که مراحل ارتقای استانداردها را گذراندهاند و خودروهای پیش فروش شده را با استانداردهای یورو 5 تحویل میدهند.
وی در ادامه گفت: از نظر من خودروسازان تلاش میکنند این قانون در سال آینده نیز اجرایی نشود. تصمیمگیری در این مورد بستگی به میزان پافشاری سیاستگذاران کشور به کاهش آلودگی هوا و اجرای قانون هوای پاک دارد.