به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، این موضوع پرسشهایی را مطرح میکند: بهعنوان مثال چقدر طول میکشد تا صنعت خودروی جهان به رقم جادویی فروش 100 میلیون دستگاه خودرو در سال برسد؟ پاسخ این است: «زودتر از آنکه فکرش را بکنید.»
وضعیت فعلی فروش خودرو جهان
در نیمه نخست سال 2016، شرکتهای خودروسازی جهان رکورد فروش را شکستند و بالغ بر 57/ 45 میلیون دستگاه خودرو فروختند، رقمی که افزایش 9/ 3 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان داد. رشد فروش خودرو در آمریکای شمالی کمی کمتر از این یعنی در رقم 8/ 3 درصد بود و رشد فروش خودرو در هندوستان دقیقا برابر رقم جهانی 9/ 3 قرار گرفت. به گزارش دنیای اقتصاد ، فروش خودرو در اروپا به رغم فروش ضعیف انگلستان و روسیه، 6 درصد رشد کرد. گر چه فروش خودرو در ژاپن کاهش یافت، اما فروش خودرو در کل منطقه آسیا-پاسیفیک 2/ 9 درصد رشد کرد و فروش خودرو در چین جهشی 9/ 14 درصدی را ثبت کرد.
در واقع تنها منطقهای که افت شدید فروش را به ثبت رساند، آمریکای جنوبی بود، جایی که تنها در ماه ژوئن میزان فروش خودرو در آن 3/ 15 درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل بود. تحلیلگران این رکود را با قیمتهای پایین نفت که بسیاری از اقتصادهای آمریکای جنوبی را تحتتاثیر قرار داده و ناآرامیهایی که بر اثر نااطمینانیهای سیاسی و شیوع ویروس زیکا بهوجود آمده است، مرتبط میدانند.
با وجود همه اینها اما آنچه که واضح است این است که فروش خودرو روندی افزایشی را طی میکند. کافی است آمار ماه جولای در آمریکا را بررسی کنیم: طی 26 روز کاری، یک میلیون و 522 هزار و 297 دستگاه خودرو فروخته شدند که افزایشی 7/ 0 درصدی را نسبت به ماه جولای سال 2015 نشان داد. برآوردها حکایت از آن دارند که فروش سالانه در مقیاس فصلی 2/ 17 میلیون دستگاه بودهاند که رقمی بیشتر از 55/ 17 میلیون دستگاه در 2015 را نشان میدهد.
چشمانداز آینده
پیشبینیها حکایت از آن دارند در صورتی که فروش جهانی خودرو طی ماههای باقی مانده سال 2016 میلادی با روند فعلی پیش رود، خودروسازان سال جاری را با فروش 14/ 91 میلیون دستگاه خودرو در جهان به پایان خواهند رساند. اگر فروش خودرو در جهان با رشد 9/ 3 درصدی ادامه یابد، فروش خودرو تا پایان سال به 93 میلیون دستگاه خواهد رسید. اگر رشد 9/ 3 درصدی برای دو سال ادامه یابد، فروش سالانه خودرو در جهان تا تاریخ 31 دسامبر 2018 به 100 میلیون دستگاه بالغ خواهد شد.
دو کشور به تنهایی قادر خواهند بود بار نیمی از این فروش را به دوش بکشند. فروش خودرو در چین در سال جاری به 25 میلیون دستگاه یا بیشتر خواهد رسید و اگر اشتهای فعلی این کشور برای خودرو همچنان ادامه یابد، تا سال 2018 فروش سالانه خودرو در این کشور به 33 میلیون دستگاه خواهد رسید. تحلیلگران در بدترین وضعیت انتظار دارند فروش خودرو در چین تا سال 2020 به سالانه 30 میلیون دستگاه برسد. وقتی این اتفاق روی دهد و در صورتی که فروش خودرو در آمریکا همچنان رشد ملایمی را تجربه کند یا حتی فروش آمریکا ثابت بماند، تا آن زمان تنها در آمریکا و چین در مجموع سالانه 50 میلیون دستگاه خودرو فروخته خواهد شد. البته فروش خودرو در جهان با موانع و مشکلاتی نیز روبهرو است که مهمترین آنها به این شرح هستند:
ثبات فروش
در بخش اعظم جهان توسعه یافته، تقاضا برای خودروهای صفر دهههاست که ثابت مانده است و همگام با جمعیت، توسعه کسبوکارها و عواملی دیگر از این دست رشد میکند یا کاهش مییابد. در بازارهای نوظهوری همچون چین و هندوستان اما مالکیت شخصی خودرو هنوز پدیدهای نسبتا جدید محسوب میشود و از مقبولیت بسیار بالایی برخوردار است. البته با گذشت زمان در برخی نواحی انتظار میرود از میزان این مقبولیت کاسته شود، اما تحلیلگران این صنعت بر این باورند که دست کم تا یک دهه آینده در بازارهای نوظهور از مقبولیت مالکیت خودروهای شخصی کاسته نخواهد شد.
روند شهرنشینی
هماکنون در بسیاری از نواحی کشاورزی جهان افراد در حال ترک زندگی روستایی و هجوم به سمت شهرها هستند. در سال 2007 تا 50 درصد از جمعیت جهان در نواحی شهری زندگی میکردند و این رقم از آن زمان تاکنون همچنان در حال افزایش است. همزمان با شلوغتر شدن شهرها، مالکیت شخصی خودرو از جذابیت کمتری برخوردار خواهد شد چون کمبود جای پارک خودرو در شهرها و هزینههای بیمه خودروی شخصی به یک معضل همگانی تبدیل میشود. علاوهبر آن، در دسترس بودن گزینههای دیگر برای حملونقل از جمله اتوبوسها، متروها و خدمات خودروهای اشتراکی همچون خدمات شرکت اوبر، موجب کاهش محبوبیت خودروهای شخصی میشوند.
قیمت خودروها
با توجه به همه تکنولوژیهای پیشرفته و ابزارهای انفورماتیکی که در حال افزوده شدن به سیستمهای خودروها هستند، بعید بهنظر میرسد که قیمت خودروها بهزودی کاهش یابد. بررسیهای اخیر نشان میدهند که بهعنوان مثال در آمریکا برای اغلب خانوادهها خرید یک خودروی صفر به لحاظ اقتصادی تصمیمی است که انجامش سهل و راحت نیست و فشار قابل توجه اقتصادی را به خانواده وارد میآورد.