با اجباری شدن طرح تعویض کاتالیست؛
تعویض کاتالیست خودرو چقدر خرج دارد؟
عصر خودرو-کاتالیست قطعه ایست که در مسیر خروج دود از اگزوز نصب می شود تا میزان آلایندگی خودرو را کاهش دهد که تعویض آن هزینه های گزافی دارد.
عصر خودرو-کاتالیست قطعه ایست که در مسیر خروج دود از اگزوز نصب می شود تا میزان آلایندگی خودرو را کاهش دهد که تعویض آن هزینه های گزافی دارد.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از باشگاه خبرنگاران، با گسترش شهر تهران به عنوان پایتخت ایران و افزایش جمعیت شهر، روز به روز بر تعداد خودروها افزوده می شود.
با افزایش خودروها که بخش زیادی از آن با کیفیت پایین تولید و روانه بازار شده، در یک دهه گذشته میزان آلایندگی شهر تهران افزایش یافته و باعث آلودگی هوای شهر در تمام فصول سال شده است.
تصمیمات شهری برای کاهش آلایندگی هوای شهر بی نتیجه بود تا در نهایت موارد جدیدی برای معاینه فنی پیش بینی شد که به دنبال آن برای خودروهایی که تصمیم به اخذ معاینه دارند سخت گیرانه تر عمل شود.
از چند سال گذشته در جهت ارتقاء کیفیت خودرو و به منظور کاهش آلایندگی ،خودروسازان مکلف به رعایت استاندارد یورو 2 شدند که برای استاندارد یورو 2 نصب کاتالیست اجباری شد.
براساس این گزارش در کشورهایی همچون آمریکا و کانادا کاتالیست خودرو تا زمانی که خودرو گارانتی دارد بدون هزینه تعویض خواهد شد.همچنین در این کشورها گارانتی معمولا 8 سال است اما برخی از خودروسازان تا زمانی که وسایل نقلیه تردد دارند خودرو را گارانتی می کنند.
در کشورهای خارجی تعویض کاتالیست هزینه ندارد
در کشورهای خارجی تعویض کاتالیست هیچ هزینه ای ندارد پس نباید بهای تعویض کاتالیست را مردم بپردازند.
اما در کشور ایران خودروسازان به دنبال سودجویی بوده و خودروی تولیدی را 2 سال گارانتی می کنند که مدت آن کم است و این بدان معناست که خودرو بعد از دو سال دچار نواقص متعدد می شود، در مقابل نیز کاتالیست خودرو گارانتی ندارد و هزینه های سنگینی را بر دوش مشتریان خود می گذارد.
تعویض کاتالیست خودرویی مانند پراید هزینه ای حداقل 500 هزار تومانی دارد و در خودروهایی با کلاس بالاتر این هزینه بین 600 هزار تا یک میلیون تومان است.
هزینه تعویض کاتالیست برای خودروهای وارداتی همچون هیوندا حدود 2 میلیون و برای خودروهای 6 سیلندر که نیاز به دو کاتالیست دارند مبلغی حدود 7 میلیون و نیم است.
معاینه فنی با موارد جدید که از دوم مرداد اجرایی شد روی آلایندکی خودروها سخت گیرانه تر عمل می کند.این در حالی است که در فاز نخست حدود مجاز در دور موتور پایین لحاظ شده بود و در مرحله بعد که مراکز معاینه فنی ارتقاء پیدا کردند موارد جدید برای آلایندگی خودرو در دور موتور بالا هم لحاظ می شود.
افزایش 30 درصدی مردودی خودروها در تست معاینه فنی جدید
سید نواب حسینی منش ،مدیرعامل ستاد مرکزی معاینه فنی شهر تهران گفت: در مدت 2 روز از اجرای حدود جدید معاینه فنی، مردودی در تست های معاینه فنی از 8 درصد به 38 درصد افزایش یافت و اگر حدود جدید در دور موتور بالا اعمال شود 75 درصد مراجعات با مردودی مواجه خواهند شد.
وی افزود : در روز اول اجرای حدود جدید در مراکز معاینه فنی شهر تهران هزار و 100 خودرو به دلیل آلایندگی بالا در تست ها رد شدند و موفق به اخذ معاینه فنی نشدند.
یر اساس این گزارش کاتالیست خودرو ،سوخت باقی مانده و عمل نکردن در مخزن را می سوزاند تا منجر به آلایندگی بیشتر نشود،چرا که سوخت باقی مانده سرطان زا است و کاتالیست از انتشار هیدروکربن در هوای باز جلوگیری می کند و هیدروکربن را به CO2 تبدیل می کند.
گفتنی است؛ کارکرد کاتالیست خودرو معمولا 80 هزار کیلومتر است البته این میزان پیمایش برای کارکرد کاتالیست منوط به سوخت عالی است که خودرو مصرف می کند نه سوخت های بی کیفیتی که در پمپ های بنزین عرضه می شود.