آخرین منطقه بکر تهران زیر پای دام و چرخ آفرودسوارها، نابود می شود

عصر خودرو : اینجا نه از ساخت‌وساز خبری هست، نه از جاده‌سازی و حصارکشی. به جز چند ساختمان محیط‌بانی و تأسیسات وزارت نیرو، خبر دیگری از ساخت‌وساز نیست. نه باغی چند هکتاری کنار دریاچه و رودخانه دیده می‌شود و نه پنجره‌های ویلایی رو‌به دماوند لبخند می‌زند. این‌جا هیچ خبری از ییلاق‌های شهری و ویلاهای میلیاردی نیست. خبری از هیچی نیست جز تلاش شبانه‌روزی برای نگه‌داشتن طبیعت ارزشمند آن.

يکشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۳:۰۰

آخرین منطقه بکر تهران زیر پای دام و چرخ آفرودسوارها، نابود می شود

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از خبرآنلاین، اینجا آخرین منطقه بکر دارای قابلیت اکولوژیک در تهران است. منطقه‌ای که وقتی در کنار نام پایتخت قرار می‌گیرد، وجودش عجیب و غیرقابل باور می‌شود. باورکردنی نیست در نزدیکی هیاهو و آلودگی‌های پایتخت، جایی که اراضی ملی از دست زمین‌خواران در امان نمانده و تن به ساخت‌وساز داده‌اند، منطقه‌ای بکر و دست‌نخورده باقی مانده باشد، منطقه‌ای که دامنه دماوندش زیر لودرها و بلدوزرها خراش نخورد و آرامش در آن برقرار باشد. اینجا لار است. پارکی ملی که بسیاری آن را با عنوان دشت لار می‌شناسند. منطقه‌ای آرام و به‌دور از تمامی دست‌خوردگی‌های زندگی شهری. جایی که چند سالی می‌شود، تنها ساکنان ییلاقی‌اش به بلای جانش تبدیل شده‌اند.

در سال‌های اخیر، تعداد دام‌هایی که در این منطقه چرا می‌کنند، رو به افزایش است و همین موضوع به‌دلیل خشکسالی و کاهش بارش، از توان و تحمل منطقه خارج شده. نفس‌های لار زیر پای دام‌ها به شماره افتاده و مرتع توان خود را از دست داده.

به گفته محمد‌هادی حیدرزاده مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان تهران، «در ‌سال ١٣٦٢، حدود ١۰۰‌هزار پروانه چرای دام در منطقه صادر شده است. این میزان پروانه چرا، بر اساس شرایط جوی آن‌ سال صادر شده و این در شرایطی است که در سال‌های اخیر با تغییرات جوی و کاهش بارش روبه‌رو بوده‌ایم و توان مرتع کاهش پیدا کرده است اما همچنان پروانه چرای دامی که از‌ سال ٦٢ صادر شده، کاهش پیدا نکرده است، وجود دارد و پیش‌بینی می‌کنیم که درحال حاضر بیش از دو برابر پروانه صادر شده دام وارد مرتع می‌شود.»

او در جمع خبرنگارانی که برای بازدید از پارک ملی لار وارد منطقه شده بودند، با اشاره به این‌که درحال حاضر کیفیت مرتع در بیرون از پارک ملی بهتر از داخل پارک است، می‌گوید: «فشار دام داخل پارک ملی بیشتر است. باید چرای دام در منطقه مورد تجدید نظر قرار بگیرد. معتقدیم ١۰۰‌هزار پروانه چرای دام زیاد است که باید ممیزی جدید انجام شود و کاهش پیدا کند، زیرا اکنون پوشش گیاهی پارک ملی نسبت به‌ سال ٦٢ ضعیف‌تر شده. در این زمینه مکاتباتی با سازمان جنگل‌ها داشتیم که ممیزی جدید مرتع انجام شود تا میزان چرای دام‌ها کاهش یابد، اما هنوز این اتفاق نیفتاده است.»

٣٢‌سال از ممیزی مرتع گذشته و هنوز هم دام‌ها براساس ممیزی ٣٢‌سال پیش وارد پارک ملی می‌شوند. در این سال‌ها پروانه‌های چرایی صادر شده که برای مدیرکل محیط‌زیست استان تهران عجیب و غریب است. حیدرزاده از وجود پروانه‌های چرایی خبر می‌دهد که به نام بانک‌ها صادر شده و در این‌باره می‌گوید: «برای ما عجیب است و اصلا مشخص نیست که این بانک چه ارتباطی با مسأله دارد و چرا پروانه چرای دام دارد.»

برخی مسئولان حتی از به کار بردن اصطلاح پارک ملی لار نیز خودداری کرده و برای آن از واژه دشت استفاده می‌کنند تا قوانین ویژه پارک‌های ملی شامل آن نشود، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان تهران با گله از این موضوع می‌گوید: «اگر اینجا دشت بود، الان به لواسان جدیدی تبدیل شده و ساخت‌وسازهای بسیاری در آن شکل گرفته بود، اما حضور محیط‌بانان و تلاش‌های آنها جلوی ساخت‌وسازها را گرفته است.»

ساخت‌وساز زیر چادر عشایر

دام‌ها بخشی از گرفتاری سال‌های اخیر پارک ملی لار هستند و بخش دیگر آن محافظت از این منطقه در برابر ساخت‌وسازهای غیرمجازی است که توسط تنها ساکنان منطقه انجام می‌شود. حیدرزاده در این‌باره یادآوری می‌کند که «مواردی دیده شده که عشایر زیر چادر درحال ساخت‌وساز بوده‌اند و محیط‌بانان توانسته‌اند جلوی آنها را بگیرند. اما با توجه به این‌که ما مشکل مالکیت داریم، پس از این برخوردها محکوم شدیم زیرا گفته شد که مالکیت این اراضی متعلق به سازمان جنگل‌ها و مراتع است.»

مدیرکل محیط‌زیست استان تهران، وقتی درباره پارک ملی لار صحبت می‌کند، از منطقه با عنوان آخرین منطقه بکر دارای قابلیت اکولوژیک در تهران یاد می‌کند. عنوانی که شاید باورش سخت باشد که زیر سایه دست‌درازی‌ها، ساخت‌وساز و تخریب‌ها، منطقه‌ای در استان تهران وجود دارد که طبیعتش بکر باقی مانده و منظره‌اش شبیه تابلوی نقاشی است. شرق آن نمایی از دماوند و غرب آن جریانی به نام دریاچه لار. او ادامه می‌دهد: «به همین دلیل هم است که هم‌قسم شده‌ایم تا از آخرین منطقه بکر دارای قابلیت اکولوژیک در تهران حراست کنیم و اجازه ندهیم چه دولتی‌ها و چه غیردولتی‌ها به این اراضی دست‌درازی کنند.»

او ادامه می‌دهد: «لار و رودخانه آن، تنها حوضه آب شرب تهران است. تنها نقطه باقی مانده است که منبع ثابت آلودگی ندارد. اگر اتفاقی که در مقابل آن ایستاده‌ایم، بیفتد و ساخت‌وساز انجام شود، این منبع پاک را از دست خواهیم داد.»

قزل‌آلای خال قرمز یکی از افتخارات منطقه است. گونه‌ای که تنها در آب‌های پاک زندگی می‌کند و تاییدیه‌ای است بر پاک بودن آب دریاچه لار. دریاچه‌ای که گفته می‌شود تنها حوضه آب شرب تهران است. در این‌باره نگرانی‌های بسیاری وجود دارد، گونه‌ای درحال انقراض که اصلا وضع خوبی ندارد. یکی از محیط‌بانان در این‌باره توضیح می‌دهد: «حضور دام در منطقه علاوه‌بر صدمات تخریبی روی قزل‌آلای خال قرمز تاثیرگذار است. تخم‌ریزی باید در جایی باشد که شن وجود دارد اما حضور دام در منطقه باعث شده است که روی تخم‌ها را خاک بگیرد و تخم قز‌ آلای خال قرمز از بین برود.»

در این‌باره یکی از خبرنگاران با اشاره به این‌که گفته می‌شود وضع قزل‌آلای خال قرمز خوب نیست، گردشگران از زیر چادر قلاب می‌اندازند و این‌ گونه را که صیدش ممنوع است، صید می‌کنند، به مدیرکل محیط‌زیست استان تهران پیشنهاد کرد که منطقه تفرج ممنوع شود که حیدرزاده می‌گوید: «مهم‌ترین مشکل دام است. ما بیشترین درگیری را با عشایر داریم. بسیاری از عشایر با ما همراهی می‌کنند اما در جمع بسیاری از آنها ذهنیتی وجود دارد مبنی بر این‌که این اراضی منابع ملی است و در نتیجه مال همه است. درحالی‌که اگر این منابع تخریب شود یا تغییر کاربری پیدا کند، خود این عشایر به مشکل برمی‌خورند. تنها در روزهای آخر هفته گردشگران وارد منطقه می‌شوند که در این رابطه طرح جامع گردشگری هم در سازمان میراث‌فرهنگی و گردشگری درحال طراحی است که امیدواریم بتوانیم از طریق آن حضور گردشگران را به وسیله شرکت‌های متخصص اکوتور مدیریت کنیم. هر چند بسیاری از تورهای ما تنها به اسم اکوتور هستند اما با استفاده از این طرح می‌توانیم با اکوتورهای واقعی همکاری داشته باشیم.»

پلاک آفرودبازها به پلیس اعلام می‌شود

نگرانی دیگر محیط‌بانان در این منطقه پدیده‌ای است به نام آفرود که در سال‌های اخیر طرفداران بسیاری پیدا کرده و این موضوع به نگرانی محیط‌بانان در پارک ملی لار تبدیل شده است. آفرودبازان با گذر از رودخانه و مسیرهایی به غیرازمسیرهای تردد باعث تخریب بستر رودخانه و پوشش گیاهی منطقه می‌شوند که حیدرزاده دراین‌باره هم می‌گوید: «بحث آفرود را داریم. از کویر تا اینجا. احساس می‌کنند که باید ماشین شاسی‌بلند داشته باشند تا آفرود کنند. از تابستان ‌سال گذشته پلاک خودروهایی راکه در منطقه آفرود کرده‌اند به راهنمایی‌ورانندگی اعلام کرده‌ایم تا اعمال قانون شوند. همچنین یگان حفاظت ماموریت دارد که ورود کرده و با آفرودها برخورد کند.»

«اگر مشکل دام و اضافه دام نداشته باشیم، این منطقه به بهشت تبدیل می‌شود. اضافه دام داریم که صدمات بسیاری به این عرصه زده است.» این را یکی از محیط‌بانان لار می‌گوید و از کمبود محیط‌بان برای حفاظت از منطقه گله می‌کند. او با یادآوری این‌که برای ٢٧‌هزار هکتار پارک ملی تنها ٨ محیط‌بان وجود دارد، ادامه می‌دهد: «در پارک ملی ٤ پاسگاه فعال و ٣ پاسگاه غیرفعال داریم.»

نگهداری از ٤۰٥ گونه گیاهی متعلق به ٤٨ تیره و ٣٧ تیپ با ١٥٩ گونه جانوری از رده پستانداران، پرندگان، خزندگان، دوزیستان و ماهی‌ها با ٨ محیط‌بان کار بسیار سختی است اما به‌نظر می‌رسد که محیط‌بانان لار توانسته‌اند از پس سختی آن برآیند و آخرین منطقه بکر دارای قابلیت اکولوژیک در تهران را حفظ کنند. منطقه‌ای که هنوز به دست ویلاسازان و زمین‌خواران نیفتاده و محیط‌بانان هم‌قسم شده‌اند که اجازه ندهند این منبع پاک از دست برود.

برچسب ها

محیط زیست
مطالب مرتبط بیشتر
اکثر خریداران خودروهای برقی دغدغه محیط زیست ندارند تخفیف های پرشیا خودرو در بخش خدمات ویژه روز محیط زیست روش اقتصادی و دوستدار محیط زیست برای بازگردانی روغن‌های سوخته انطباق محصولات و فرآیندهای ایران خودرو با استانداردهای سازمان محیط زیست آیین نامه اجرایی تعیین سن فرسودگی خودروها ابلاغ شد خودرو به‌جای اسب در شهر باستانی «پترا» اسقاط فرسوده‌ها نباید منوط به واردات خودرو شود دست رد خودروسازان آلمانی به فعالان محیط زیست چالش جدید زیست‌محیطی با بازیافت باتری‌های برقی علت عدم تحویل نیسان دیزل به مشتریان چیست؟ فشار محیط زیست برای تولید خودروی یورو ۶ محصولات مدیران خودرو، دوستدار محیط زیست خودروهای برقی علیه محیط زیست؟ سازمان محیط‌زیست از پروژه ملی شاهین در چارچوب قوانین حمایت می‌کند حمایت وزارت صمت از توسعه تجهیزات آزمون استانداردهای ایمنی،کیفی و زیست محیطی در ISQI خودروی برقی به کمک آلودگی هوا می آید؟ کاهش ۲۰ درصدی آلایندگی با تولید موتور سه‌استوانه ایرانی موافقت سازمان محیط زیست با شماره‌گذاری رنوها به شرط عرضه با مدل ۹۸ آزاد شدن موتورسیکلت‌های فرسوده موجب آلودگی بیشتر هوا می شود نقض قانون برای مالکیت خودروهای فرسوده، نادیده گرفتن حقوق عامه مردم است سرنوشت قانون ابطال شده «تعیین سن فرسودگی خودروها» چه می‌شود؟ تایر خودرو منبع مهم آلودگی میکروپلاستیک‌ در آب‌های جهان نگرانی‌های فراتر از یورو ۵ بهترین خودروهای SUV دوستدار محیط زیست الزام ایران خودرو و سایپا به تولید خودرو یورو ۵ در سال ۹۹ انتخاب شرکت‌های بازرسی در فرآیند نظارت بر آلایندگی وسایل نقلیه هزینه بنزین به محیط‌زیست داده می‌شود خودرویی از مواد بازیافتی ساخته می شود آلودگی صوتی ۱۷ نقطه تهران در وضعیت خطرناک است هوای شهرهای بزرگ پاک است محیط زیست اجازه شماره‌گذاری خودروهای یورو ۴ را در سال ۹۹ نمی‌دهد نظر محیط زیست تهران درباره استفاده از دوچرخه زورمان به خودروسازان نمی‌رسد موتورسیکلت برقی ارزان و صرفه جویانه تولید شد شمارش معکوس ادغام پژو و فیات پاسخ کمیسیون صنایع به سازمان محیط زیست چه خواهد بود؟ + نامه اصل بر استفاده از فیلتر دوده در خودروهای دیزلی است حفظ محیط زیست را به کودکان آموزش دهیم «آرنولد شوارتزنگر» خودرو الکتریکی خود را به نوجوان فعال زیست محیطی قرض می دهد مخالفت رییس محیط زیست با درخواست دیزلی‌ها برای حذف فیلتر دوده اقدام برای کاهش چهاردرصدی آلاینده‌ها سواری دیزلی؛ عقبگرد محیط زیستی تولید سواری دیزلی تجارت آلاینده‌هاست جریمه جالب مرد سگ آزار شفتی کاتالیست ناکارآمد دلیل افزایش ازن در تهران انتقاد دبیر کاهش آلودگی هوا از عدم اجرای حدود مجاز آلایندگی از ابتدای اردیبهشت سایپا برنامه مدونی برای مقابله با آلودگی هوا و کاهش مصرف سوخت دارد حضور سایپا در نمایشگاه بین‌المللی محیط زیست آئین‌نامه جدید حدود مجاز انواع وسایل نقلیه کشور تدوین و ابلاغ شد ۶۶ درصد آلودگی هوای تهران از خودروهای گازوئیلی است بلاتکلیفی موتورسیکلت‌های رسوبی در پارکینگ‌ها انتقاد محیط زیست از پلیس و بیمه مرکزی در مورد خودروهای فرسوده باید به بالاترین استاندارد زیست محیطی خودرو دست یافت قابلیت ۲۵۰ هزار لیتر صرفه‌جویی سوخت با تعویض باک‌های خودرو اجرای مرحله دوم طرح کاهش از شنبه تلف شدن یک راس کل وحشی در تصادف بکارگیری ۸۰ دستگاه موتورسیکلت برای جلوگیری از تعرض به منابع طبیعی فراخوان محیط زیستی هلدینگ داتیس مردود شدن ۳۰ تا ۴۰ درصد خودورها در تست معاینه فنی اجرای طرح ویژه نظارت بر عملکرد کارواش‌های غرب تهران رأی‌ ترامپ به خودروهای پرمصرف هیچ دستاوردی در کمیته موتورسیکلت برقی نداشتیم تردد یک سوم کامیون‌های کشور اضافی است ۵۰ درصد گازوییل کشور استاندارد است ایستادگی سازمان محیط زیست منجر به ارتقای صنعت موتورسیکلت شد خودروسازان جهان به چه قوانین محیط‌زیستی پایبندند؟ کلانتری از فعالیت های زیست محیطی ایران خودرو تقدیر کرد رای منفی هیات وزیران به شماره‌گذاری مجدد موتورسیکلت‌های کاربراتوری گاز طبیعی به عنوان سوخت پاک آسیب کمتری به محیط زیست وارد می‌کند دوچرخه در مصاف جهانی با چالش های محیط زیستی اُزُن و گردوغبار؛ آلاینده‌های هوای تهران در تابستان هوای تهران با شاخص ۵۳ در شرایط سالم است هوای پایتخت با شاخص ۵۲ در شرایط سالم است چرخه‌ای برای محیط زیست هوای امروز تهران سالم است آلودگی هوا سه منبع اصلی دارد مرگ سالانه ۷ میلیون نفر در جهان به دلیل آلودگی هوا هوای تهران سالم است نبود آزمایشگاه مرجع عامل اختصاص مهلت ۱۰ ماهه به موتورسازان هوای پایتخت با شاخص ۷۱ سالم است فرش قرمز مرگ زیرپای جاده چالوس هوای تهران در شرایط ناسالم قرار گرفت هوای پایتخت با شاخص ۹۶ سالم است کارواش‌های پایتخت زیر ذره‌بین محیط زیست دریافت لوح و تندیس سیمین صنعت سبز کشور توسط شرکت سایپاسیتروئن هوای پایتخت با شاخص ۷۳ سالم است حفظ محیط زیست‌ با سیاست‌های صنعت خودرو امکان ‌پذیر نیست علاقمندی آلمانی ها برای توسعه همکاری در زمینه نوسازی ناوگان حمل و نقل هوای پایتخت با شاخص ۱۰۸ برای گروه های حساس ناسالم است هوای تهران ناگهان پاک شد! محیط زیست با نمک پاشی در معابر مخالف است در اجرای قانون هوای پاک سخت‌گیرانه برخورد می‌کنیم الزام خودروسازان کشور به رعایت استانداردها اجرای قانون هوای پاک تنها راه رفع معضل آلودگی هوا است گزارش تصویری از آغاز به کار چهارمین نمایشگاه بین المللی ایران رایدکس هیوندای برادر ۲ قلوی توسان از نوع الکتریکی را معرفی کرد (+عکس) هوای پایتخت در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس فعالیت بازار خودرو از اول بهمن‌ماه در زنجان آغاز می‌شود ظرفیت فضای تردد خودروها در شهر تهران ۸ برابر انسان‌ها است نوسازی ناوگان حمل و نقل با اتوبوس‌های دوستدار محیط زیست ساخت سمنان بلاتکلیفی قانون «فیلتر دوده» در نبود جزییات ورود تاکسی‌های تمام برقی به لندن هوای پایتخت ناسالم است ورود خودروهای وارداتی به چرخه تردد در گرو تایید محیط زیست تولید کنندگان داخلی برای تولید خودروهای هیبریدی سراغ شرکای قدرتمند خارجی بروند هوای تهران برای گروه های حساس ناسالم است حذف آلودگی دیزل‌ها در گروی نصب فیلتر دوده هوای تهران ناسالم است ورود آفرودسوارها به مرنجاب ممنوع شد پاییز امسال آلوده‌تر از پاییز ۹۵ است رد یک باور قدیمی؛ خوردن شیر از مضرات آلودگی هوا کم نمی‌کند استفاده از سوخت زیستی در ناوگان حمل و نقل عمومی پایتخت ضعف سیستماتیک نظارت سازمان محیط زیست بر صنعت خودرو آلودگی هوا موجب افزایش استرس دانش‌آموزان می‌شود سامانه‌های داخلی اشتراک سفر سرگردانند جایگزینی۲۰۰۰ خودرو سنگین فرسوده با همت بانک صادرات بنزین وارداتی توزیع شده در یک کلان شهر استاندارد نیست جایگاه‌های CNG استان یزد استاندارد شد احداث طولانی ترین بزرگراه مجهز به ایستگاههای شارژ در استرالیا از حضور پرقدرت سایپا در نمایشگاه محیط زیست قدردانی می کنم نجات زندگی حدود یکصد درخت اتوبان نیایش موتورهای کاربراتوری متهم آلودگی هوا برگزاری سه شنبه بدون خودرو درایوان کیفیت هوای مشهد در وضعیت هشدار تعیین جایزه ۱.۵میلیون یورویی برای کاهش آلودگی هوا راه‌اندازی ایستگاه سنجش آلاینده هوا در بافق ترخیص خودروهای کاربراتوری مرهمی بر آلام آلودگی هواست ۳۵ میلیون نفر در کشور متاثر از آلودگی هوا تعداد ایستگاه‌ها تا پایان سال باید به ۱۷۳ ایستگاه مترو برسد پنچر شدن چرخ «سه شنبه‌های بدون خودرو» در پارک لاله! عوارض آلایندگی به جای شهرداری‌ها باید برای محیط زیست هزینه شود کیفیت هوای ۱۲ ایستگاه مشهد در وضعیت هشدار سه شنبه های آبی در تقویم خاکستری دوچرخه سواری گروهی سنندجی ها با هدف فرهنگ سازی خمین به پویش سه شنبه های بدون خودرو پیوست اسقاط بیش از ۱۰ هزار خودروی فرسوده در سال۹۵ جولان ۳ میلیون موتورسیکلت در کلان شهر تهران ثبات بخشی به روند اعلام استاندارد وارداتی‌ها هوای امروز تهران سالم است هوای پایتخت "ناسالم" شد کارت سوخت چیزی جز به زحمت انداختن مردم نیست تبدیل خودروهای فرسوده برای بهبود کیفیت هوا کیفیت بنزین ایران در مقایسه با جهان هوای تهران سالم است هشتاد و پنجمین روز هوای سالم تهران در سال ۹۵ با شاخص ۸۵ هوای تهران سالم است هوای تهران سالم است هوای تهران سالم است تهرانی‌ها منتظر گرد و غبار باشند راننده تاکسی سبز «سفیر محیط زیست» شد موتورسیکلت برقی تولید محققان دانشگاه امیرکبیر در مسیر تجاری‌سازی ممنوعیت شماره‌گذاری ۱۵خودرو داخلی هوای تهران سالم است بازگشت هوای سالم به پایتخت آلوده ترین منطقه تهران، در شرایط اضطرار اتصال بانک اطلاعات شماره‌گذاری خودروها با سامانه سیمفا هوای تهران برای شهروندان حساس ناسالم شد یخ شکن سازگار با محیط زیست خودرو ساخته شد هوای پایتخت برای گروه‌های حساس ناسالم شد اتصال سیستم سیمفا به پلیس راهور، معضل ساماندهی معاینه فنی «نصب فیلتر جاذب ذرات معلق» شرط واردات خودروهای دیزلی هوای امروز تهران سالم است هوای تهران «سالم» است جنگ جهانی از نوع ماسل کارهای آلمان و آمریکا امروز هوای تهران سالم است ۷۰ درصد آلودگی هوای ارومیه ناشی از خودروهای فرسوده است هوای تهران در شرایط سالم است هوای تهران در شرایط سالم است هوای تهران "سالم" است ثبات نسبی در وضعیت کیفی هوای پایتخت هوای امروز تهرام سالم است تور خودروهای کلاسیک کرج- نمک آبرود برگزار می‌شود هوای تهران پاک است ۲۰۰خودرو به ناوگان گشت حفاظت از کاربری زمین های کشاورزی کشور اضافه شد خودرو خود را کنار درختان پارک نکنید تجارت الکترونیکی: راه حلی ارزشمند برای حفظ محیط زیست و درختان نمایشگاه بین المللی محیط زیست افتتاح شد آماده باش نیروهای خدمات شهری برای رفع آبگرفتگی ابراز نگرانی «آیت‌الله موسوی‌اردبیلی» از وضعیت آلودگی هوا خرج ۹۵ درصد از بودجه جاری مترو در ۹ ماه هوای تهران به شرایط سالم رسید هوای تهران، کرج، اصفهان و مشهد ناسالم است خودروهای فاقد «یورو ۴ و یورو ۵» پلاک نمی‌شوند هیاتی از اتحادیه اروپا برای بررسی واردات سوخت به ایران می آید فولکس واگن در روسیه برای محصولاتش فراخوان داد اجرای طرح پیاده راه‌سازی خیابان‌های همدان نیازمندمطالعات دقیق است اجرای دایمی طرح زوج و فرد در پایتخت
برگشت به بالا