مرکز پژوهش‌های مجلس، روند تحولات و توسعه خودروسازی هشت کشور را بررسی کرد

تجربه جهانی عبور از «خودرو ملی»

عصر خودرو- مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در تازه‌ترین گزارش خود به مطالعه تطبیقی خودروسازی در کشورهای مختلف پرداخته، مطالعه‌ای که نشان می‌دهد راز توسعه صنعت خودرو در بیشتر این کشورها، «عبور از ملی‌گرایی»، «واگذاری سهام صنایع خودرو» و «سرمایه‌گذاری خارجی» بوده است.

سه شنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۰:۴۴:۰۰

تجربه جهانی عبور از «خودرو ملی»

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، این در شرایطی است که خودروسازی ایران تا همین چند سال پیش نیز درگیر ملی‌سازی و محصولات ملی بود، اما حالا به لطف اجرای برجام و لغو تحریم‌ها، در مسیر بین‌المللی قرار گرفته است.

اگر برگ‌های تقویم را ورق زده به چند سال قبل برگردیم، متوجه می‌شویم در آن دوران تاکید زیادی روی تولید ملی و محصولات ملی وجود داشت و حتی بسیاری از پروژه‌های وقت، در این مسیر حرکت کردند. هرچند دارا بودن محصول ملی اعم از خودرو و موتور و پلت‌فرم، در کل موضوع مثبتی به‌شمار می‌رود و از محاسن خاص خود برخوردار است، اما در ادبیات خودروسازان بزرگ دنیا، امروز «ملی‌سازی»، تقریبا جایگاهی ندارد. به‌عبارت بهتر، کشورهای مختلف از سال‌ها پیش با مردود کردن ملی‌سازی، رو به همکاری‌های مشترک آورده و حتی با یکدیگر ادغام شدند تا علاوه‌بر کم کردن هزینه‌های تولید، از فکر و ایده هم برای طراحی و ارائه محصولاتی بهتر و باکیفیت تر استفاده کنند.

در حال حاضر خودروسازان بزرگ دنیا سعی می‌کنند به‌واسطه اجرای پروژه‌های مشترک، از یکدیگر ندانسته‌ها را بیاموزند و با عرضه محصولات به روزتر و جدیدتر، بازار خود را توسعه دهند. در گزارشی که مرکز پژوهش‌های مجلس تهیه کرده، صنعت خودرو در هشت کشور جهان (شامل روسیه، هند، ترکیه، برزیل، کره جنوبی، آفریقای جنوبی، چین و مالزی) مورد بررسی قرار گرفته است و طی آن مشخص شده راز توسعه و موفقیت بیشتر آنها، در سه شاخص «عبور از ملی‌گرایی»، «واگذاری سهام صنایع خودرو» و «سرمایه‌گذاری خارجی» نهفته است. در واقع کشورهای تحت بررسی، در وهله اول از افکار و ادبیات ملی‌گرایی (در صنعت خودرو) فاصله گرفته و سپس به سراغ همکاری‌های مشترک با شرکت‌های خارجی از طریق واگذاری سهام و جذب سرمایه، رفته‌اند.

پیش از آنکه به سراغ جزئیات گزارش مرکز پژوهش‌ها را از روند توسعه خودروسازی این هشت کشور برویم، نگاهی می‌اندازیم به تاریخ ملی‌سازی در خودروسازی ایران، تا مشخص شود این صنعت با عبور از چه افکار و ادبیاتی در مسیر بین‌المللی قرار گرفته است. ماجرای «خودروی ملی» یا به‌عبارت بهتر، «محصول ملی» در خودروسازی ایران، از ایران‌خودرویی‌ها و سمند شروع شد و با موتور ملی، تیبا و رانا تا به امروز ادامه یافته و قرار است با «پلت‌فرم ملی» نیز تداوم بیشتری پیدا کند. سمند که اولین خودرو با برند ایرانی به حساب می‌آید، سال 80 پس از کش و قوس‌های فراوان به مرحله تولید رسید. هرچند ایران خودرو هیچ‌گاه رسما هزینه طراحی سمند را اعلام نکرد، اما به گفته برخی منابع آگاه، این پروژه به اصطلاح ملی، نزدیک 500 میلیارد تومان آب خورده است.

به اعتقاد کارشناسان، چون ایران خودرو در مسیر ابتدایی طراحی قرار داشت و سمند تجربه اولش در «ملی‌سازی» به‌شمار می‌رفت، هزینه‌های کار افزایش یافت و این محصول به اهداف بزرگی که برایش در نظر گرفته شده بود، دست نیافت. گذشته از این، در ملی بودن سمند نیز تردیدهایی جدید مطرح شد، از جمله اینکه کارشناسان معتقد بودند و هستند که چون پلت‌فرم سمند، همان پژو 405 فرانسوی است، دیگر نمی‌توان نام «ملی» را روی این محصول گذاشت.این خودرو قرار بود به محصول صادراتی شماره یک ایران خودرو تبدیل شود، اما هم‌اکنون پس از 15 سال، هنوز به جایگاه شایسته یک خودروی ملی در تولید نرسیده و تیراژ و فروش آن در مقایسه با محصولاتی قدیمی‌تر مانند 405 و پارس، کمتر است.

اما چالش «استفاده از پلت‌فرم‌های خارجی» در مورد دیگر محصولات ملی نیز مطرح می‌شود، چه آنکه در مورد رانا هم اعتقاد بر این است که این محصول از پلت‌فرم پژو 206 صندوقدار بهره می‌برد. آغاز طراحی رانا به اوایل دهه 80 بر می‌گردد؛ دورانی که سمند روانه بازار شده بود و ایران خودرو می‌خواست محصولی دیگر را نیز با برند ملی طراحی و تولید کند. هرچند گفته می‌شود ایران‌خودرویی‌ها با استفاده از تجربه سمند، هزینه طراحی رانا را به شدت کاهش داده و به 9 میلیارد تومان رساندند، اما این محصول هم مانند بیشتر خودروهای ملی، حواشی خاص خود را داشت. تغییر مدیریتی که در ایران خودرو رخ داد، سبب شد پروژه رانا برای مدتی بایگانی شود و این اتفاق اجازه نداد اهداف قیمتی و صادراتی رانا تحقق یابد.

رانا که پلتفرم آن برگرفته از پژو 206 صندوقدار است، هم‌اکنون یکی از محصولات کم تیراژ ایران خودرو به‌شمار می‌رود. اما با وجود ناکامی نسبی این دو پروژه، خودروسازان کشور باز هم دست بردار محصولات ملی نشدند و در ادامه کار، دو محصول دیگر یعنی تیبا و دنا را نیز تحت عنوان «خودرو ملی» روانه بازار کردند. در این بین، دنا که از آن به‌عنوان سومین محصول ملی ایران خودرو یاد می‌شود، از دید خیلی‌ها (به لحاظ پلت‌فرمی) همان سمند سورن به‌شمار می‌رود که ارتقا پیدا کرده و با ظاهری متفاوت و البته امکانات بیشتر، تولید و عرضه شده است. تیبا هم با وجود اصرار سایپایی‌ها مبنی بر ملی بودنش، مخلوطی از پراید و ریو محسوب می‌شود.

اما تفکر ملی‌سازی تنها در «خودرو» خلاصه نشده و به موتور و پلت‌فرم ملی نیز سرایت یافت. در بخش موتور، هر دو خودروساز بزرگ کشور پروژه‌هایی متفاوت را تعریف و اعلام کردند موتور ملی مخصوص به خود را دارند. این در شرایطی است که تیراژ این موتورها هیچ‌گاه اقتصادی نشد و از همین رو در موفقیت آمیز بودن پروژه «موتور ملی» نیز تردیدهایی جدی وجود دارد. در حال حاضر نیز هرچند صنعت خودرو کشور تا حد قابل توجهی به همکاری‌های بین‌المللی رو آورده است، با این حال هنوز هم ملی‌سازی در ادبیات مسوولان این صنعت جایگاه ویژه‌ای دارد و نمونه بارز آن، «پلت‌فرم ملی» است.

 

عبور از خودرو ملی

اما به سراغ جزئیات گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس برویم و ببینیم صنعت خودرو در کشورهای مختلف جهان چگونه خود را از افکار ملی‌گرایانه آزاد کرده است. مطابق نظر تدوین‌کنندگان این گزارش، مواردی مانند «استفاده از پلت‌فرم مشترک و توسعه آن در مقیاس جهانی»، «ادغام خودروسازان با هدف ارتقای قدرت رقابت‌پذیری، تقویت و ارتقای قطعه‌سازی»، «تغییر رویکرد به توسعه قطعه‌سازی و خودروسازی از طریق جذب و گسترش همکاری‌های خارجی»، «ترکیب برندهای داخلی و خارجی»، «اجتناب از رویکرد خودروی ملی» و در نهایت «اتصال به شبکه تولید و توزیع جهانی» از جمله علل موفقیت خودروسازی در کشورهای تحت بررسی به‌شمار می‌روند.

در این بین، کره جنوبی حدود 51 سال پیش با تصویب «قانون خودرو» به مدت 25 سال واردات خودرو را ممنوع و پنج سال بعد ضوابط لازم برای احداث کارخانه خودروسازی را تعیین کرد. کره‌ای‌ها از همان ابتدا تاکید ویژه‌ای روی جذب سرمایه‌گذاری خارجی داشته‌اند تا به‌واسطه آن، تکنولوژی و دانش فنی لازم را کسب کنند. بنابر گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، مهم‌ترین اقدام کره در جهت توسعه صنعت خودرو بعد از جذب دانش فنی، اختصاص وام به صنعت قطعه برای مدرن کردن تجهیزات خطوط بوده است. کره‌ای‌ها همچنین یک برنامه استراتژیک سختگیرانه را برای صنعت خودرو تدوین کردند، برنامه‌ای که بر انجام سرمایه‌گذاری مشترک خارجی در صنعت قطعه تاکید ویژه داشت.

دولت کره اما در نهایت 26 سال پیش ممنوعیت واردات خودرو را لغو و تعرفه را تا 11 درصد کاهش داد، اما دست به تسهیلات و یارانه‌های مخصوص صنعت خودرو، نزد. از نظر مرکز پژوهش‌های مجلس، دلایل اصلی موفقیت کره در صنعت خودرو را باید در مسائلی مانند مشارکت خارجی و داشتن برنامه استراتژیک و اتخاذ روش‌های اجرایی برای توسعه صادرات و همچنین آزادی بیشتر در بازار، جست‌وجو کرد. از کره به هند برویم، کشوری که سند اهداف صنعت خودرو آن از سال 2006 و به مدت 10 سال تدوین شده و هدف این سند، تبدیل هند به مقصدی جهانی برای طراحی و ساخت خودرو و قطعات است. از مهم‌ترین ویژگی‌های این سند، می‌توان به توسعه همکاری با کشورهای مختلف به‌واسطه مشوق‌هایی از قبیل معافیت مالیاتی، اشاره کرد. مشوق‌هایی که دولت هند برای توسعه صنعت خودرو در نظر گرفته، بیشتر در جهت ارتقای رقابت‌پذیری و افزایش نوآوری در عرضه محصولات جدید با هزینه پایین (به‌واسطه بهره‌مندی از مشارکت‌های خارجی) است.

اما ترکیه دیگر کشوری است که مرکز پژوهش‌های مجلس به بررسی روند توسعه صنعت خودرو آن پرداخته است. بر این اساس، آنچه باعث تحول در صنعت خودرو ترکیه شده، ورود هوندا و تویوتا به خاک این کشور برای تولید بوده است. این موضوع سبب شده ترکیه بتواند مدل‌های به روز خودرو را به کشورهای همسایه و حتی اروپا صادر کند. همچنین از سال 2008 به بعد، هزینه‌های تحقیق و توسعه در ترکیه به دلیل وضع قوانین جدید مالیاتی و معافیت شرکت‌های تحقیقاتی، به شدت کاهش یافته و این موضوع تاثیر بزرگی بر توسعه خودروسازی این کشور گذاشته است.

به اعتقاد کارشناسان مرکز پژوهش‌ها، موفقیت ترکیه در تولید خودروهای روز جهان را می‌توان ناشی از «حضور اکثر خودروسازان و قطعه‌سازان عمده جهانی در این کشور» و «بهره‌مندی از سطح بالای همکاری با خودروسازان برتر جهانی از جمله فورد، رنو، تویوتا و هیوندای و مرسدس بنز» دانست. همچنین به اعتقاد خودروسازان ترکیه، سه فاکتور مهم در جذب سرمایه‌گذاری در صنعت خودرو عبارت از مشوق‌های سرمایه‌گذاری، زیرساخت‌های صنعت و بهره وری نیروی کار، است، هرچند پتانسیل بازار نیز نقش مهمی در جذب سرمایه خارجی دارد. از ترکیه بگذریم و به چین برویم، کشوری که سند توسعه خودروسازی آن در سال 1994 و با هدف اصلاح ساختار این صنعت به منظور هدایت سرمایه‌گذاری‌های پراکنده و دستیابی به مقیاس اقتصادی تولید، تدوین شد. چشم بادامی‌ها برای تحقق اهداف این سند، صنعت خودرو را در اولویت واگذاری سهام و فروش اوراق مشارکت بلندمدت قرار دادند و شرکت‌های مرتبط با خودروسازی را به بهره‌گیری از دانش خارجی ترغیب کردند.

دولت چین اما سرمایه‌گذاری خارجی را نیز در دستور کار خود قرار داد، منتها با این شرط که سرمایه‌گذاران خارجی حتما دارای نام و نشان تجاری معتبری در سطح دنیا باشند. نکته مهم دیگر اینجاست که دولت چین هرگز در فروش خودرو دخالت نکرده و علاوه‌بر آن، با ایجاد زیرساخت‌های مناسب و سیاست‌گذاری‌های صحیح، مانع بروز دلالی و واسطه‌گری در بازار می‌شود. اما از چین به برزیل برویم و ببینیم صنعت خودرو این کشور چه روندی را طی کرده است. از نظر دولت برزیل، خودروسازی به‌عنوان سریع ترین و موثرترین راه توسعه صنعتی، شایسته حمایت بود و از همین رو برنامه‌ای برای رشد و توسعه این صنعت توسط دولت تدوین شد. بنابر گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، از مهم‌ترین ویژگی‌های این سند توسعه، جذب فناوری و سرمایه‌گذاری خارجی، محدود کردن واردات و اجبار شرکت‌های خودروساز به تولید با 90 تا 95 درصد ساخت داخل بود. در کنار اینها، اما اعطای یارانه‌های گسترده توسط دولت و تضمین بازگشت سرمایه نیز به‌عنوان مشوق‌هایی قابل توجه برای خودروسازان و سرمایه‌گذاران در نظر گرفته شد. در دهه 1990 اما استراتژی توسعه صنعت خودروی برزیل به سمت توسعه صادرات خودرو و قطعات، خصوصی‌سازی و حمایت از نوسازی صنعت خودرو معطوف و این کار از راه ارائه مشوق‌های مالیاتی جهت رقابتی شدن خودروسازی، انجام شد. مرکز پژوهش‌های مجلس اما در مورد صنعت خودرو روسیه نیز تاکید کرده که خودروسازی این کشور با اتکا به شرکت‌های خارجی شکل گرفته است. همچنین در مورد صنعت خودرو مالزی نیز گفته شده که دولت این کشور هم از سرمایه‌گذاری خارجی در جهت رشد و توسعه خودروسازی کمک گرفته است. نکته مهم دیگر در مورد صنعت خودرو مالزی، شکست پروژه ملی‌سازی است، به نحوی که پروتون (به‌عنوان خودرو ملی مالزی) نتوانست برای این کشور شرق آسیایی چندان افتخاری بیافریند. در مجموع طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، می‌توان مواردی مانند «ادغام خودروسازان با هدف ارتقای رقابت‌پذیری»، «توسعه پلت‌فرم‌های مشترک در مقیاس جهانی»، «عبور از ملی‌گرایی و چند ملیتی شدن تولید»، «بهره‌گیری خودروسازان کشورهای درحال توسعه از همکاری‌های خارجی و توسعه توان تکنولوژیک»، «تغییر رویکرد جایگزینی واردات با رویکرد توسعه صادرات» و «تغییر رویکرد به توسعه صنایع قطعه‌سازی و خودروسازی از طریق جذب و گسترش همکاری‌های خارجی» را از جمله مولفه‌های تاثیرگذار در رشد و توسعه صنعت خودرو در کشورهای مختلف دانست.

 

برای آگاهی از تازه های جهان خودرو، جدیدترین قیمت ها و بازار خودرو ایران اینستاگرام خودرو امروز را دنبال کنید و جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصر خودرو (https://telegram.me/asrekhodro ) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.

برچسب ها

برجامسرمایه گذاران خارجی
مطالب مرتبط بیشتر
برجام و بازار خودرو؛ قیمت‌ ها کاهش می یابد؟ بدون برجام با صنعت خودرو پلن خودروسازی در برجام پیش بینی قیمت خودرو در صورت احیای برجام چشم‌انداز خودرو با احیای برجام دورخیز پژو و رنو برای بازگشت به بازار ایران ضربه قیمت‌گذاری دستوری به سرمایه‌گذاری خارجی دخل‌و‌خرج خودروسازان در برجام و تحریم بازار خودرو معطل برجام دو راهه مشارکت‌های خارجی خودرو پای رنو و پژو دوباره به ایران باز می شود؟ صنعت خودرو بعد از لغو تحریم‌ها چگونه رشد می‌کند؟ جاده های ایران پذیرای چه خودروهای خارجی هستند؟ خودروسازان خارجی با برنامه بلندمدت به ایران باز نمی‌گردند سرمایه جا مانده پژو در ایران چقدر است؟ خیال خام «خودروسازی جزیره‌ای» رویای خودروسازی بدون همکاری خارجی! خرید و فروش به حداقل رسیده است شرط بازگشت خودروسازان خارجی به ایران توافق آمریکا و اروپا نهایی شد، تحریم خودرو در آستانه تعلیق ۳درس عبرت برجامی صنعت خودرو پایان انزوای «خودرو» با احیای برجام فرانسه‌‌زدایی از خودروسازی ایران زمان استفاده از تکنولوژی های برجامی فرا رسید! «رنوی ایرانی» به روسیه رفت خودروسازان ژاپنی به ایران می‌آیند؟ فرانسوی‌ها ۶۵ میلیون یورو اسکناس از ایران خارج کردند ژاپن می‌تواند در تولید خودرو به ما کمک کند خودرو در یک‌سالگی نقض برجام دولت در سال جدید زیان تولیدکنندگان را جبران کند سرمایه گذاری ۴۰ میلیارد یورویی آلمان برای تولید خودروهای برقی خودروسازی را فکر زمستان نبود فرصت سوزی؛ فرجام پسابرجام خودروسازان کاهش قیمت خودرو در بن‌بست تولید مقصر مشکلات صنعت خودرو کیست؟ سرانجام خودروهای پیش‌فروش شده منابع چینی خودروسازان به دلیل هیجان های ناشی از مذاکرات از دست رفت سرمایه‌گذاری خودروسازان در ترکیه پژو می‌خواهد در ایران بماند هزینه-فایده خودروسازان فرانسوی برای ماندن در ایران بازار ایران برای پژو مهم است ۵۰ کارخانه قطعه‌سازی تعطیل شده‌اند کرمان موتور متفاوت در جلب رضایت مشتری بازار خودرو پس از صحبت «ترامپ» آشفته شد! تصمیم رنو اثرات مثبتی دارد تصمیم شجاعانه سهامداران رنو در مقابل تحریم های آمریکا راهکاری برای جبران تحمیل هزینه های فنی به خودروهای پسابرجامی بدعهدی شرکت کره جنوبی مانع از عمل به تعهدات شد عبور خودرو از خیابان فرانسه ابزار تشویقی یا تنبیهی برای خروج پژو؟ دوربرگردان پژو سیتروئن صنعت خودرو ایران بدون برجام؛ فرصت یا تهدید نامه انجمن قطعه سازان فرانسه به ایران برای تداوم همکاری باید خودروهای داخلی را آسیب‌شناسی کنیم گروه قطعه سازی فرانسوی سفر خود به ایران را لغو کرد شرایط اجرای طرح ساماندهی خودرو فراهم نیست تکرار بدقولی خودروسازان فرانسوی در بازار ایران تشکیل اتاق فکر در زنجیره خودروسازی سرنوشت مبهم استانداردهای ۸۵‌گانه خودرو تبعات خروج اروپا از صنعت خودروی ایران مراقب سهم خواهی برخی کشورها باشیم پژو سیتروئن استراتژی خود در ایران را تغییر نمی‌دهد قانون انسداد، ایستادگی اروپا در مقابل آمریکا را نشان داد مشکلی برای همکاری با خودروسازان اروپایی نداریم خودروسازان اروپایی ماندگار شدند موانع پیش‌رو برای حضور در ایران پژو بر تعهدات خود پایبند می‌ماند تداوم همکاری فرانسوی ها با ایران در گرو تسهیل همکاری های بانکی خودروسازان فرانسوی در ایران ماندنی شدند سرنوشت اروپایی‌ها در خودروسازی ایران شرکت‌های آلمانی طرف قرارداد با ایران با تحریم‌های آمریکا چه می‌کنند؟ فرجام «خودرو» بدون برجام قرارداد با خودروسازان اروپایی پا برجاست فرجام وارداتی‌ها با احتمال بازگشت تحریم‌ها دو سناریوی «خودرو» پس از نقض برجام خروج آمریکا از برجام بیش از همه به زیان خودروسازان فرانسوی و آلمانی تمام شد تحریم دوباره صنعت خودرو، خطری برای تامین قطعات خودروهای پرمصرف قراردادهای جدید شرکت‌های فرانسوی با رعایت منافع مشترک منعقد شده است فرانسه تحریم‌های آمریکا علیه ایران را پس می‌زند تلاش فرانسه برای حفظ منافع خود در ایران خروج آمریکا از برجام خللی در قرارداد رنو ایجاد نمی کند سهم مشکلات داخلی بر صنعت خودرو بیش از مسائل خارجی است ارزش سهام پژو در بورس فرانسه به شدت ریخت واکنش شرکت خودروسازی «پژو سیتروئن» فرانسه به خروج آمریکا از برجام بازگشت تحریم‌ها تاثیری در حضور هیوندای نخواهد داشت خروج آمریکا از برجام تاثیری در قراردادهای خودرویی ایران ندارد اروپا در موضوع برجام متفاوت از آمریکا رفتار کند مجوز سرمایه گذاری خارجی شرکت «رنو» در استان مرکزی لغو احتمالی برجام در قرارداد خودرویی ایران با پژو فرانسه دیده شد؟ ناکامی «شروط خودرویی» در پسابرجام مرور مهمترین اخبار صنعت خودرو / شهریور ۱۳۹۶ احتیاط خودروسازان اروپایی در قراردادهای سرمایه‌گذاری و تولید مشترک وقت واگذاری خودروسازان تجاری به خارجی‌ها جذب سرمایه گذار خارجی برای افزایش ظرفیت صادرات صنعت خودرو ضروریست پژو و سیتروئن حتی با خروج آمریکا از برجام در ایران می‌مانند سکوت خبری رنو راه اندازی کارخانه تولید خودرو در ارومیه نسخه جهانی توسعه خودروسازی ایران سرمایه‌گذاری تازه نیسان در چین کارنامه سرمایه گذاری خارجی خودروسازان در ۶ ماهه ابتدای سال جاری برجام مشکلات صنعت خودرو را به حداقل کاهش داد تاثیر تهدیدهای ترامپ بر قراردادهای خارجی صنعت خودرو نگران آینده نیستیم خودروسازان فرانسوی قصد رفتن ندارند از توافقنامه هسته‌ای با ایران حمایت می‌کنیم ژاپن حمایت خود از برجام را اعلام کرد عظیم خودرو با سرمایه گذاری خارجی وارد عرصه تولید شد دو راهی فرجام قراردادهای خارجی نقشه راه پاکستان در انقلاب صنعت خودرو بسته‌ اقدامات اروپا در مقابله با اعلام عدم پایبندی ایران به برجام از سوی ترامپ روی پنهان حضور خارجی‌ها با اظهارات ضدبرجامی شش گشایش برجام در صنعت حمل و نقل ایران چالش های صنعت خودرو در دولت دوازدهم ۶۳ هزار سفارش خرید "مدل ۳" لغو شده است رشد ۱۸۵۵ درصدی واردات خودروهای هیبریدی زنجیره خودروسازی کشور در سال اول برجام چالش چهار وجهی بومی‌سازی خودروها آسیب‌شناسی شراکت خارجی در خودروسازی ایران برجام سرمایه گذاری خارجی در صنایع خودرو سازی را افزایش داد تمدید آرامش چهارساله برای سرمایه گذاران پیام انتخابات ایران به خودروسازان جهان خودروسازی به عقب برنمی‌گردد هیجان مشارکت خارجی در صنعت خودرو فرمول جذب سرمایه خارجی در خودروسازی خودروسازی، در بزرگراه هموار برجام سرمایه‌گذاری پژو در ایران دستاورد برجام است برجام چراغ خودروسازی را سبز کرد پژو ۲۰۰۸ میوه برجام است هدفگذاری داخلی سازی ۴۰ درصدی تولید پژو ۲۰۰۸ در سال نخست تولید «خودروسازی» میوه نوبرانه برجام چالش چهارضلعی خودروسازان خارجی در ایران سرمایه‌گذاران خارجی جذب صنعت خودرو شوند سبقت خودروسازان در جاده برجام سند توسعه صنعت خودرو تغییر می‌کند قدم‌های آهسته و پیوسته خودروسازی در پساتحریم گام بلند برای حمایت از سرمایه‌گذار خودرویی اجرای برجام مذاکره با خودروسازان خارجی را شتاب بخشید آثار برجام در صنعت خودرو ترمز خودروسازان در جاده مشارکت تولید مشترک به جای مونتاژ گشایش‌های برجام به خودروهای قدیمی نرسید عبور سرمایه‌گذاران خارجی از دالان بلاتکلیفی برجام رشد تولید خودرو را به دنبال داشت بوی بهبود در مشام خودروسازان ابزار تشویقی یا تنبیهی برای ورود سرمایه‌گذار خارجی؟ نگرانی صنعت خودرو از تمدید تحریم های داماتو درخواست واردکنندگان خودرو برای تحریم خودروهای آمریکایی به دلیل نقض برجام ترامپ پشت فرمان قراردادهای خودرویی ایران فصل بلوغ دولت برجام و حرکت صنعت خودرو به سمت اهداف افق ۱۴۰۴ چرا صنعت خودرو بر بازار سرمایه و برجام بر صنعت خودرو اثر گذاری قابل توجهی دارند؟ نجات صنعت خودرو با برجام ساخت خودروهای جدید با ۲۰ درصد داخلی سازی خدمات پس از فروش همچنان سر در گم سرمایه‎گذاری خارجی در صنعت به مرحله تولید رسید اعلام آمادگی کره‌ای‌ها برای احداث زیرساختهای حمل و نقلی مسیر پر پیچ و خم داخلی سازی در قراردادهای خارجی برجام چه اثری روی عملکرد خودروسازان داشت؟ مسیر پرپیچ‌و‌خم خارجی‌ها در خودروسازی ایران دافعه و جاذبه سرمایه‌گذاری خارجی فروش رنو به ایران ۳.۵ برابر شد مذاکرات دو خودرو ساز بخش خصوصی با ایتالیا، کره و آلمان بهره برداری از پل بزرگ خلیج فارس تا ۳ سال آینده صنعت خودرو از برنامه راهبردی جا ماند خودرویی ها و گرداب بلاتکلیفی استراتژی همکاری با خودروسازان خارجی رفتار متفاوت خودروسازان چینی در ایران چرا مذاکره با خودروسازان خارجی محرمانه شد؟ ســـــــــــــــفر بروید، یارانه بگیرید تغییر چهره سایت‌های استراتژیک خودروسازان حضور خودروسازان خارجی در قالب سرمایه‌گذاری مشترک برجام با «خودرو» چه کرد؟ استقبال خارجی‌ها از سرمایه‌گذاری در ساخت آزادراه حداقل ۵۰۰ میلیون یورو سرمایه گذاری در گروه سایپا نهایی شده است سه واکنش به سرمایه خارجی همایش صنعت خودرو نقطه ی عطفی برای حضور سرمایه گذاران خارجی است بازسازی ناوگان حمل‌ونقل پس از برجام دولت با اجرای برجام به حمل‌ونقل عمومی کمک کند مونتاژ خودرو در کشور رونق گرفت خودرو در سراشیبی قیمت و تقاضا شتابی که «برجام» به مترو می‌دهد بازار خودرو پس از برجام دلواپسی‌های پس از برجام اجرای برجام رکود بازار خودرو را تشدید کرد برجام استاندارد تعطیلی مدارس پایتخت را تغییر داد! صبح دولت خودروسازان می‌دمد؟ وارد‌کنندگان خودرو در انتظار
برگشت به بالا