بازخوانی تجربه پرونده «قرارداد ال۹۰»

سه واکنش به سرمایه خارجی

عصر خودرو- پس از لغو تحریم‌ها علیه ایران، بسیاری از سرمایه‌گذاران خارجی برای حضور در ایران ابراز تمایل کردند. در این بین برخی از شرکت‌ها موفق به عقد قرارداد شده و برخی دیگر به دنبال تفاهم با ایران هستند. در این شرایط بازخوانی تجربه‌های گذشته و شناسایی نقاط ضعف و قوت می‌تواند به افزایش اثربخشی مذاکرات تجاری و تامین اهداف اقتصادی در پساتحریم یاری رساند.

سه شنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۰:۲۲:۰۰

سه واکنش به سرمایه خارجی

به گزارش پایگاه خبری «عصرخودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، با چنین رویکردی در گام اول به بررسی پرونده قرارداد ال-90 در گفت‌وگو با احمد دوست‌حسینی، معاون وقت وزارت صنایع و معادن پرداخته شده است. روایت او از این تجربه سرمایه‌گذاری نشان می‌دهد، قرارداد منعقدشده با سه نوع عکس‌العمل (منفعتی، رویکردی و اجرایی) مواجه شده است. دسته اول صاحبان منافع هستند که انعقاد قرارداد به زیان آنان منجر می‌شود، دسته دوم که با باور انتزاعی به موضوع خودکفایی به صورت رویکردی به مخالفت با آن می‌پرداختند و نهایتا جریانی که با رویکرد واقع‌بینانه‌ای تلاش داشت ضمن مقابله با نگاه‌های تک‌بعدی به‌صورت جامع‌نگر اهداف اقتصادی کشور را از مسیر این قرارداد تامین کند. به نظر می‌رسد در شرایط کنونی نیز این سه جریان در حال فعالیت هستند. با این تفاوت که جریان سوم اصل سرمایه‌گذاری را می‌پذیرد و بر حرفه‌ای بودن روش‌ها و اصول اجرایی تاکید دارد.

واکاوی سرنوشت پلت‌فرم مشترک x-90 در گفت‌و‌گو با قائم‌مقام پیشین وزارت صنعت و معدن

تبارشناسی مخالفان پلت‌فرم مشترک
صدای مخالفان پژو در حالی این روزها بلندتر از همیشه به گوش می‌رسد که برخی از دست‌اندرکاران صنعت خودرو اذعان می‌کنند میان قرارداد جدید ایران خودرو و پژو با قرارداد جوینت‌ونچر رنو با خودروسازان کشورمان شباهت‌های زیادی وجود دارد. هرچند فعالیت این دو رقیب فرانسوی از گذشته تاکنون در ایران متفاوت بوده اما مخالفت‌هایی که این روزها از سوی عده‌ای خاص یا برخی نمایندگان مجلس با قرارداد پژو می‌شود این پروژه را در قیاس با قرارداد جوینت‌ونچر رنو قرار می‌دهد. در قرارداد x-90 یک دسته از مدیران و مسوولان طرفدار این پروژه بودند و امضای آن را منجر به توسعه و پیشرفت صنعت خودرو می‌خواندند. عده ای دیگر عمدتا مخالفانی بودند که این قرارداد را در تضاد با شعار خودکفایی می‌دانستند و معتقد بودند که خودروسازی مشترک را باید از ساخت موتور داخلی یا اصطلاحا موتور ملی شروع کرد، اما دسته دیگری که عمدتا در بدنه دولت شکل گرفته بود مخالف برخی مفاد قرارداد بودند و با اصل پلت‌فرم مشترک مشکلی نداشتند. احمد دوست حسینی، معاون تولید وزارت صنعت و معدن و تجارت در دولت هشتم از جمله افرادی است که خود را منتقد منصف پلت‌فرم مشترک می‌خواند و عنوان می‌کند که متن اولیه این قرارداد منجر به انتقال تکنولوژی و داخلی‌سازی، صادرات خودرو و قطعات و تراز ارزی ادعایی نمی‌شد. با توجه به قراردادی که اخیرا میان ایران خودرو و پژو منعقد شده در گفت‌وگو با مهندس دوست‌حسینی به واکاوی سرنوشت قرارداد پلت‌فرم مشترک با رنو پرداخته‌ایم.


در سفر اخیر رئیس‌جمهور به فرانسه قرار داد جدیدی در زمینه سرمایه‌گذاری مشترک برای تولید خودرو در ایران بین شرکت ایران‌خودرو و پژو به امضا رسید. قبلا نیز قرارداد ال-90 در یک چارچوب و مختصات زمانی خاص با شرکت دیگر فرانسوی منعقد شده بود. زمان مناسبی است که شرایط زمانی آن قرارداد، هدف‌ها، مشکلات آن با قرارداد جدید مقایسه شود و تجربیات و احیانا ناکامی‌های آن یکی برای تنظیم و اجرای بهتر این قراردادهای بعدی مورداستفاده قرار گیرد. اما در آن زمان سیاست‌های کلان در حوزه خودرو به این سمت رفته بود که پیکان از گردونه تولید خارج و یک خودروی نسبتا ارزان‌قیمت جانشین آن شود. این اظهاراتی بود که از سوی مسوولان وقت ابراز شد. از آن طرف ظاهرا هدف سیاست‌گذاران این بود که تولید خودرو از یک حالت گلخانه‌ای خارج شود و به سمت تولیدی که فاصله‌اش با معیارها و استانداردهای روز کم باشد، پیش رود. شما در آن زمان یکی از مسوولان وقت وزارت صنعت و معدن بودید. می‌خواستم بپرسم که پشت صحنه این ایده‌ها و طرح‌ها چه بود و به چه دلایلی شما به این نتیجه رسیدید که صنعت خودرو می‌تواند با پروژه جوینت‌ونچر با شرکت رنو پیش رود؟

همان‌طور که اشاره کردید فرصت مناسبی است که هدف‌ها، مسائل و مشکلات تجربه قبلی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد و چراغ راهی برای آینده روشن‌تر در این صنعت باشد. دو شنبه شب هفته قبل آقای نعمت‌زاده وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت در گفت‌وگویی در شبکه خبر در باره قرارداد اخیر سرمایه‌گذاری مشترک با پژو فرانسه برای تولید خودرو در ایران توضیحاتی ارائه کردند. به‌دلیلی که اشاره کردید و در جریان بحث‌های دوازده- سیزده سال پیش قرار داد موسوم به پروژه ال-90 برای سرمایه‌گذاری وتولید مشترک خودرو با شرکت رنو فرانسه بودم به دقت به اظهارات ایشان گوش کردم . بیانات جناب نعمت‌زاده،گزارش‌های مسوولان پروژه ال-90، نظرات طرفداران، دیدگاه منتقدان و صدای مخالفان آن قرار داد را برایم زنده کرد و مشابهت‌ها و تفاوت‌هایی در ذهنم گذشت که مجال پرداختن به همه آنها نیست؛ بنابراین به مواردی از آنها اشاره می‌کنم. آن قرارداد قوت وضعف‌هایی داشت و با طیف وسیعی از جانب‌داری‌ها، انتقاد‌ها ومخالفت‌ها مواجه شد. مسوولان آن قرارداد، انجام سرمایه‌گذاری خارجی،ساخت خودرو‌های متنوع با 50 تا 80 درصد ساخت داخل، انتقال تکنوژی به خودرو‌سازان و قطعه‌سازان داخلی، سطحی از تراز ارزی بین واردات وصادرات قطعات و مجموعه‌ها، صادرات درصدی از خودرو‌های تولیدی و عرضه خودرو با کلاس متوسط در تیراژ بالا باقیمت مناسب را از مزایای آن قرارداد برمی‌شمردند که مواردی از آنها به نوعی در گفت‌وگوی تلویزیونی هفته پیش جناب آقای نعمت‌زاده در مورد قرارداد جدید نیز برجسته بود.


با توجه به اینکه شرایط مشابه جانبداری و انتقاد و مخالفت برای تفاهمنامه‌ها و قراردادهای اخیر هم به‌وجود آمده، قدری در این باره توضیح دهید که اساسا مخالفان این قرارداد چه کسانی بودند؟

نظرها و عکس‌العمل‌ها نسبت به قرارداد ال-90 را می‌توان به سه دسته کلی تقسیم کرد. یک دسته مدیران و مسوولان و طرفداران پروژه بودند که مزایای پروژه را برمی‌شمردند مبنی بر اینکه این پروژه‌ای است با سرمایه‌گذاری مشترک و طرفین در سود وزیان آن سهیم هستند و به فروش حق‌الامتیاز تولید یک خودرو خارجی در ایران یا فروش سی‌کی‌دی یا قطعات و مجموعه‌ها محدود نمی‌شود. خودرویی تولید خواهد شد با تیراژ نسبتا بالا که از 150 هزار دستگاه در سال‌های اول تا 300 هزار دستگاه در سال افزایش خواهد یافت. تولید انبوه با 50 درصد ساخت داخل آغاز می‌شود و طی چهار سال سهم ساخت داخل به 80 درصد افزایش خواهد یافت. معادل 50 درصد ارزش واردات قطعات و مجموعه‌ها، قطعات ساخت داخل صادر خواهد شد. حد اقل 20 درصد خودروهای تولید داخل در شبکه فروش رنو صادر خواهد شد. قیمت خودرو رقابتی و در محدوده‌ای خواهد بود که بتواند جایگزین خوبی برای پیکان باشد. با این ویژگی‌ها، برخی این سرمایه‌گذاری مشترک را رویدادی بزرگ وفرصتی استثنایی قلمداد می‌کردند. این اظهارات و جانبداری‌ها عکس‌العمل‌ها و مخالفت‌هایی را برانگیخت. دسته دوم مخالفت‌هایی بودکه عمدتا از داخل صنعت خودرو نشات می‌گرفت که با شعار خودکفایی بعضا می‌گفتند باید خودروسازی مشترک را از ساخت موتور داخلی یا اصطلاحا موتور ملی شروع کرد. این گروه این گونه همکاری درساخت را نفی می‌کردند و این پروژه را تداوم سیاست مونتاژکاری، ایجاد نوعی انحصار در بازار وحتی قراردادی ارتجاعی و همردیف یا بدتر از قرارداد‌های دوره قاجار تبلیغ می‌کردند. دسته سوم منتقدانی بودند که بااصل کار مخالفتی نداشتند؛ بلکه به بعضی از مفاد قرارداد ایراد داشتند و استدلال می‌کردند که قرارداد با این محتوا منجر به انتقال تکنولوژی و داخلی‌سازی، صادرات خودرو وقطعات و تراز ارزی ادعایی نمی‌شود یا لااقل ضمانت اجرایی لازم برای تحقق آنها در قرارداد پیش‌بینی نشده است. اگر این قرارداد به این شکل اجرا شود همه امتیازات بازار بزرگ کشور نصیب طرف خارجی می‌شود. مخالفت‌ها گسترش یافت وحساسیت‌ها را بر انگیخت تا اینکه مرکز پژوهش‌ها و کمیسیون اصل 90 مجلس از جایگاه نظارتی مجلس شورای اسلامی به این مساله وارد شدند. این حساسیت‌ها به جایی رسید که در بهمن‌ماه 1383بعضی نشریات از قول دکتر حداد عادل رئیس وقت مجلس شورای اسلامی نقل کردند که حساسیت مجلس به قرارداد ال-90 به معنای مخالفت با سرمایه‌گذاری خارجی نیست.


آقای دوست حسینی، با توجه به اینکه شما معاون تولید وزیر وقت وزارت صنعت بودید این جانبداری‌ها ومخالفت‌ها را چگونه ارزیابی می‌کردید و چه موضعی در قبال این قرارداد داشتید؟

من هم به باور خود از منتقدان منصف ضعف‌های این قرارداد بودم. از اظهارات جانب دارانه موافقان قرارداد متوجه می‌شدم که برخی از ادعاهایی که در‌باره مزایای این پروژه می‌شود مبالغه‌آمیز است و در حد ابراز تمایل وعلایق طرفین قرارداد مطرح شده است و بعید است که تعهدات مشخص وضمانت اجرایی لازم برای دستیابی به هدف‌های اعلام شده در قرارداد پیش‌بینی شده باشد.


اما تا آنجا که به‌خاطر دارم ضمانت 10 درصدی صادرات در قرارداد قید شده بود؟

بله تعهد به صادرات به میزان 20 در صد تولید در خبرهایی که منتشر می‌شد مطرح بود، ولی ضمانت انجام آن مهم است که توضیح خواهم داد. در سال 1383 که معاون تولید وزارت صنایع ومعادن بودم، در معیت جناب آقای جهانگیری، وزیر وقت صنایع و معادن برای کاری به بندرعباس می‌رفتیم. ایشان در هواپیما جزوه‌‌ای به من دادند و گفتند که این گزارش را مطالعه کنید و نظرتان را به من منعکس کنید. دیدم گزارش کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی در مورد اشکالات قرارداد ال-90 است. به دقت مطالعه کردم. خب! ایرادهای زیادی به این قرارداد وارد دانسته بودند. ایرادات متنوع بود و به نظرم بعضی صحیح و وارد بود و بعضی هم خیلی وارد نبود و جنبه سختگیرانه داشت.

من نظراتم را بر بند‌های گزارش پی‌نوشت کردم و در مسیر برگشت ازسفر به آقای جهانگیری تقدیم کردم؛ خیلی علاقه‌مند هستم که بار دیگر آن ایرادها ونظراتم که مربوط به بیش از 12 سال قبل است، مرور شود. قاعدتا آن گزارش با پی‌نوشت‌های من در وزارتخانه وجود دارد و به نظرم اگر آقای مهندس نعمت‌زاده آن را مطالعه کنند خیلی مفید خواهد بود. به این ترتیب آقای جهانگیری مطلع شدند که من منتقد قرارداد هستم و انتقاداتم چیست. نظرات من را به رئیس وقت سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به‌عنوان مسوول هماهنگی آن قرارداد منعکس کردند. درایام نوروز سال 1384 همراه جناب آقای جهانگیری و تنی چند از معاونین به دیدار نوروزی آقای دکتر حدادعادل رئیس وقت مجلس شورای اسلامی رفتیم. در همان دیدار اول سال، ایشان بحث قرارداد ال -90 و نگرانی‌های مجلس را مطرح کردند. متوجه شدم که حساسیتی که قبلا مطرح شده بود تا چه حد است. خیلی اشاره‌وار عرض کنم دو رویکرد می‌توانست وجود داشته باشد. یکی اینکه مجلس رسما مانع اجرای آن قرارداد شود یا اینکه با تفاهم اشکالات آن بررسی شود و مواردی که اشکال وارد است رفع شود. رئیس وقت مجلس و وزیر وقت صنایع و معادن این روش را که بخش‌هایی قرارداد منعقد کنند و مجلس آن را لغو کند، برای اعتبار کشور مناسب ندانستند و در یک گفت‌وگوی سازنده راهکار دوم را انتخاب کردند. قرار شد این قرارداد و نظرات کمیسیون اصل 90 و منتقدین توسط گروه مشترکی از سوی مجلس و دولت بررسی شود.

قرار شد بنده و آقای دکتر توکلی رئیس وقت مرکز پژوهش‌های مجلس ایرادات کمیسیون اصل 90 و نظرات مخالفین و موافقین را گوش کنیم و آنچه به نتیجه رسیدیم و جمع‌بندی کردیم مبنای عمل قرار گیرد. لازم است در اینجا این نکته را بیان کنم که جناب آقای جهانگیری با اینکه می‌دانستند از منتقدان برخی مفاد قرارداد هستم این ماموریت را به من محول کردند که از نظر من نشان‌دهنده علاقه قلبی ایشان به رفع اشکالات واقعی آن قرارداد بود. رئیس مجلس نیز آقای دکتر توکلی را از سوی مجلس معرفی کردند که با استقبال من مواجه شد، چون مطمئن بودم که با منطق و حسن‌نیت می‌توانیم به نتیجه برسیم . از اوایل سال 1384 در مرکز پژوهش‌های مجلس جلسات برگزار شد. مخالفان سرسخت و طرفداران جدی این قرارداد در جلسات حضور پیدا ‌کردند. به‌عنوان مثال آقای طهماسبی که اولین وزیر صنایع ومعادن دولت نهم شدند و از مخالفان بودند نیز شرکت می‌کردند.


آن زمان یکی از نمایند‌گان مجلس دهم هم از مخالفان سرسخت قرارداد بودند.

بله ایشان هم در جلسات حضور داشتند و از طرف موافقین و طرفداران قرارداد هم، مسوول پروژه ال-90 و دبیر انجمن خودروسازان و در مواقعی هم رئیس وقت سازمان گسترش و مدیران شرکت‌های سایپا و ایران‌خودرو حضور داشتند.


در این جلسات دیدگاه اصلی مخالفان چه بود؟

بحث اصلی که مخالفان عنوان می‌کردند این بود که طبق این قرارداد، تکنولوژی منتقل نمی‌شود و رنو باید در این زمینه ضمانت‌های کافی ارائه دهد. بحث دوم که تولید این خودرو در حد مونتاژکاری باقی خواهد ماند و ساخت داخل اتفاق نخواهد افتاد. بحث سوم اینکه اگر مونتاژکاری باشد به‌طور طبیعی تراز ارزی مطرح شده اتفاق نمی‌افتد و نیاز ارزی این خودرو شدیدا رشد خواهد کردو دیگر اینکه ضمانتی هم برای صادرات وجودندارد.


علاوه بر این موارد بحثی هم در مورد مرجع رفع اختلاف مطرح بوده، این‌طور نیست؟

بله همینطور است. موضوع داوری و مرجع رسیدگی به اختلافات احتمالی طرفین قرارداد نیز مطرح بود. به هر حال مسائل ریز و درشت را اگر با هم جمع کنیم، در این سه چهار موضوع قابل دسته‌بندی بود. خب! بحث کردیم که وقتی مثلا تراز ارزی در قرارداد مطرح شده، باید ضمانت اجرایی هم داشته باشد. وقتی تعهدی برای صادرات شده، باید ضمانت اجرایی هم داشته باشد. وقتی به بحث انتقال تکنولوژی پرداخته شده باید ضمانت اجرا داشته باشد.


به‌هر حال این اولین قرارداد سرمایه‌گذاری مشترک بود و باید برای هر تعهدی ضمانتی نیز در نظر گرفته می‌شد.

بله همین‌طوراست، اما این ضمانت‌ها را دو جور می‌توان تنظیم کرد یکی به‌صورت اداری و حقوقی و دیگری به‌شکل مالی واقتصادی. نظر من این بوده و هست که ضمانت اداری کارآیی چندانی ندارد و همواره جای چانه‌زنی و اصطلاحا دبه در آوردن هست. مثلا کسی تعهد کند که تکنولوژی منتقل کند و اگر تعهدش را انجام نداد تازه طرح دعوی حقوقی شود و اگر مطرح شد ببرند به مرجع داوری یا دادگاه و مدت‌ها به‌دنبال این باشند که با چه معیاری ثابت کنند که تکنولوژی منتقل شده است، و عامل و علت عدم انتقال تکنولوژی چه بوده است؟ آیا دلیل آن کوتاهی طرف انتقال‌دهنده بوده یا ضعف طرف گیرنده تکنولوژی. اینها مباحث حوزه مغز افزاری است و داوری درباره آن بسیار سخت و کش‌دار است، اما اگر معیار این باشد که قطعه‌سازی‌های کشور به سطحی برسند که 50، 60 یا70 درصد قطعات این خودرو را بسازند و این خودرو با این قطعات با قیمتی مناسب در ایران و در شبکه جهانی عرضه شود؛ مسلم است که تکنولوژی منتقل شده است. دستیابی به این شرایط با معیار‌های روشن است که می‌تواند ضمانت اجرای این تعهد باشد؛ بنابراین قرارشد همین موضوع در قرارداد تصریح شود که حد اقل 20 درصد تیراژ خودرویی که با50 درصد، 70 درصد (هرچه می‌گویند) قطعات ساخت داخل تولید می‌شود، باید در شبکه توزیع رنو صادر شود آن هم نه زیر قیمتی که شرکت به بازار ایران عرضه می‌کند، اصطلاحا قیمت درب کارخانه. وسهم سود سرمایه‌گذاری رنو وحق‌الامتیاز رنو در تولید از محل در آمد صادراتی پرداخت شود.

اگر این امر که همه جوانب آن قابل سنجش واز لحاظ مالی روشن وقابل اجرا است اتفاق بیفتد، معلوم می‌شود که قیمت و کیفیت آن محصول نیز در مقیاس جهانی، رقابتی است و تکنولوژی‌هم منتقل شده است. نکته بعدی؛ می‌گفتند که با 50 درصد ساخت داخل می‌خواهیم شروع کنیم که از نظر من اغراق‌آمیز بود. شواهد قراردادی هم همین را نشان می‌داد.جدول محاسبه حق‌الامتیاز که در نظر گرفته شده بود شامل خودرو‌های باساخت داخل کمتر از 40 درصد نیز می‌شد که در تناقض با ساخت داخل 60-70 در ادعا شده، بود. وقتی قرار است این خودرو از50 درصد ساخت داخل شروع بشود وطی سه سال به 80 درصد برسد منطقی نیست که حق‌الامتیاز برای خودرو‌های با ساخت داخل کمتر از آن در جدول در نظر گرفته شود و باید متناسب با افزایش سهم ساخت داخل از حد اقل 50 درصد افزایش یابد. اینها همه بحث‌هایی با معیار‌های مشخص مالی واقتصادی و بدون ابهام است. یعنی هر چه ساخت داخل بالا می‌رفت، حق‌الامتیازهم بالا می‌رفت. بله برای خودرو‌های با ساخت داخل کمتر از 50 درصد در سال اول و کمتر از 60 درصد ازسال دوم به بعد حق‌الامتیاز نباید پرداخت می‌شد. در صورتی که در قرارداد چنین چیزی پیش‌بینی نشده بود.


با توجه به اینکه در قرارداد به وضوح در مورد صادرات بحث شده چرا این اتفاق تاکنون روی نداده، در مورد این بخش شما به چه نتایجی با مجلس رسیدید؟

صحبت‌های ما حول این محور بود که صادرات هم باید به معیار‌های مالی واقتصاد گره بخورد، بحث صادرات هم این شد که پرداخت سود و بازگشت سرمایه طرف خارجی ابتدا از محل درآمد صادرات پیش‌بینی شده خودرو باشد؛ بنابراین این هم شد یک قاعده مالی -اقتصادی.


آقای مهندس!‌ این مخالف قانون حمایت ارتقای سرمایه‌گذاری خارجی نبود؟

نه. در قانون تشویق و حمایت سرمایه‌گذاری خارجی، یکی از راه‌های انتقال ارز برای انتقالات مجاز مانند سهم سود سرمایه‌گذار خارجی از محل ارز حاصل از صدور محصولات تولیدی بنگاه اقتصادی که سرمایه‌گذاری خارجی در آن به‌کار رفته، پیش‌بینی شده است. ما هم نمی‌گفتیم که این سود را خارج نکنید؛ بلکه می‌گفتیم سود را از محل در آمد صادراتی شرکت مشترک خارج کنید، چون شما قبول کردید و متعهد هستید که خودرو صادر کنید. بنابراین تعارضی ندارد.


بالاخره محدودیتی برایش وجود دارد.

پیش‌بینی در قرارداد است. شما که قبول دارید و می‌گویید که متعهد به صادرات هستید، باید ضمانت اجرایی آن را نیز بپذیرید.


موضوعات قضایی به کجا رسید؟

بحث دیگر این بود که محل داوری یا مرجع رسیدگی قضایی به اختلافات احتمالی طرف‌های ایرانی و خارجی شرکت مشترک چگونه باشد؟ چون طرف شرکت مشترک دولت ایران و دولت خارجی نبود؛ بلکه شرکت‌های ایرانی و خارجی بودند قرار شد مرجع حل اختلافات‌شان را خودشان مشخص کنند.


در جریان امضای قرارداد بحثی که در جمع مسوولان صنعتی و حتی رسانه‌ها مطرح بود چگونگی انتخاب شرکت رنو از میان ده‌ها شرکت مطرح جهانی برای جوینت‌ونچر بود‌، به هر حال این قرارداد نقطه عطفی در صنعت خودروی ایران شناخته می‌شود، اما اینکه چرا شرکت رنو به‌عنوان رقیب پژو در ایران انتخاب شد ابهامات زیادی را در خود داشت.

طبیعتا وقتی بخواهند شرکتی انتخاب کنند بین گزینه‌های مختلف، شرکت معتبری که شرایط بهتری ارائه کند را انتخاب می‌کنند.


سوالم را جور دیگر مطرح می‌کنم اصلا شرکت‌های دیگر هم برای جوینت‌ونچر روی میز مسوولان صنعتی کشور بود؟

تا آنجا که من اطلاع دارم، اعلام می‌کردند که از طریق اعلام عمومی این کار صورت گرفته و شرایط‌شان از سوی رنو پذیرفته شده است. به‌هرحال موضوعی که در رسانه‌های ایران با این وسعت در سال‌های 83-1381 منعکس شده بوده، شرکت‌های دیگری هم می‌توانستند اعلام آمادگی کنند. مدرکی ارائه نشد که شرکت پژو یا فیات آمده باشد و بگوید ما با شرایط بهتر از این حاضر هستیم با شرکت‌های ایرانی کار کنیم.


بنابراین فقط شرکت رنو در این زمینه پیش قدم بوده؟

سازمان گسترش اینگونه اعلام می‌کرد. خوشبختانه الان زمانی است که باید قرارداد فعلی بهتر از قرارداد قبلی باشد و مزایای قرارداد جدید نسبت به قرارداد قبلی برای کشورمان بیشتر باشد. منطقی است که از مسوول فعلی وزارت صنعت، معدن و تجارت در خواست شود تا قرارداد قبلی و دلایل عدم اجرای کامل آن به‌ویژه عدم تحقق صادرات پیش‌بینی شده در سال‌های قبل از سال 1391 را که تحریم‌های بانکی اعمال نشده بود، آسیب‌شناسی و به مردم گزارش کنند. همچنین پیشنهاد می‌کنم گزارش مقایسه‌ای از مزایا ومعایب قرارداد ال-90 نسبت به قرارداد اخیر با پژو را تهیه کنند و به استحضار ملت شریف ایران برسانند. همچنین تقاضا می‌کنم سیمای جمهوری اسلامی ایران ویژگی‌ها و ادعاهای مطرح شده برای قرار داد ال-90 در آن زمان را که در رسانه ملی پخش شده است را با اظهارات اخیر جناب آقای مهندس نعمت‌زاده مقایسه کنند و به‌نظر ملت شریف ایران برسانند. از جناب آقای جهانگیری معاون اول محترم رئیس‌جمهور نیز تقاضا می‌کنم از وزارت صنعت، معدن و تجارت بخواهند گزارشی مقایسه از ویژگی‌های این دو قرار داد راکه یکی در زمان وزارت ایشان و دیگری در زمان مسوولیت معاون اولی‌شان منعقد شده است را تهیه و به ایشان تقدیم کند و ایشان این گزارش مقایسه‌ای را بررسی کنند. من هم با توجه به سوابقی که گفتم آمادگی دارم در بررسی این گزارش تطبیقی همکاری کنم.


آقای دوست حسینی شما به‌عنوان نماینده وزارت صنعت در مجلس حضور پیدا کردید و موارد اختلافی را به گفته خودتان با برخی نمایندگان ملت حل کردید، اما در دوره‌ای باز هم این موارد اختلافی با صدای بلندتری در مجلس شنیده شد و حتی این اختلافات خط تولید ال -90 را متوقف کرد.

همانگونه که توضیح دادم جلسات بررسی وتبادل‌نظر در دو سه ماه اول سال 1384در مرکز پژوهش‌های مجلس تشکیل شد و تا اواسط نیمه اول تیرماه درباره مفادی که باید در قرارداد تصریح می‌شد توافق شد. این توافق شامل سه بند بود:

1-انتقال دانش فنی تولید قطعات ومجموعه‌ها.

2-ساخت داخل نمودن حد اقل 60 درصد ارزش خود رو شامل رنگ و مونتاژ و در نتیجه ساخت داخل شدن حداقل معادل46 درصد ارزش کل قطعات و مجموعه‌ها.

3-رقابتی بودن خودرو‌های تولیدی از لحاظ قیمت و کیفیت.

تحقق هدف‌های تعهد شده با دستیابی به3 شاخص کمی متصور تشخیص داده شد که شامل صادرات حد اقل 20 درصد خودرو‌های تولیدی با حد اقل 60 درصد ساخت داخل و با قیمت صادراتی حداقل 15 درصد بالاتر از قیمت فول سی‌کی‌دی تحویلی به خودرو‌ساز‌ها؛ بنابراین پرداخت حق‌الامتیاز از خودروسازان به شرکت مشترک و از شرکت مشترک به رنو و باز گشت سود سرمایه‌گذاری شرکت رنو به‌عنوان ضمانت اجرایی این الزامات در نظر گرفته شد. آقای توکلی رئیس وقت مرکز پژوهش‌های مجلس این توافق را طی نامه‌ای در نیمه دوم تیرماه 1384 به مجلس و وزارتخانه منعکس کردند و آقای جهانگیری هم در هفته آخر تیرماه اجرای آن را طی نامه‌ای به رئیس سازمان گسترش ابلاغ کردند. البته ناگفته نماند که برای انجام هماهنگی قبلی سازمان گسترش با طرف خارجی حدود 2 هفته‌ای صبر کرده بودیم. توضیحات را از این جهت دادم که نمی‌خواستیم چیزی را یک جانبه ابلاغ کنیم یا مطالب مبهم وکش داری را منعکس کنیم. فقط می‌خواستیم ضمانت اجرایی آنچه ادعا شده و کلیات آن در قرارداد آمده خیلی ساده و روشن در قرار داد منعکس شود. پیشنهاد‌های اصلاحی نیز تنها در پنج بند و در اندازه‌ای کمتر از یک صفحه ارائه شد. تاریخ‌هارا بیان کردم که معلوم شود چرا فرصت نشد اجرای آنها را دنبال کنیم چون در فاصله کمی بعد دولت نهم مسوولیت را به‌عهده گرفت و از قضا آقای طهماسبی که منتقد قرارداد بود و در جریان بحث‌ها نیز قرار داشتند اولین وزیر صنایع و معادن دولت نهم شدند و منطقا باید با جدیت پیگیر اصلاح قرارداد و اجرای درست آن می‌شدند؛ بنابراین خوب است سوال اخیرتان را از ایشان بپرسید که اختلافات بعدی بر سر چه بود و چرا آن قرارداد با آن اصلاحات اجرا نشد و موانع یا دستاورد‌های آن چه بود.


زمان آقای طهماسبی، ماه‌ها جلوی تولید این خودرو گرفته شد.

مجلس هفتم و دولت اصلاحات تفاهم کردند و در خرداد 1384 به جمع‌بندی رسیدند و در تیرماه ابلاغ شد. تفاهم شان مکتوب شده است. برای اجرا هم ابلاغ شد؛ بنابراین موضع رسمی مجلس روشن و وظیفه دولت تعیین شده است.


رنو هم این اصلاحات را قبول کرد؟

قبلا گفتم که ابلاغ توافق انجام شده رامدتی به تاخیر انداختیم تا گفت‌وگو و تفاهم اولیه بارنو انجام شود وپس از امضا جناب آقای ویسه این توافق منعکس و ابلاغ شد. قبلا هم یادآور شدم که خارج از قرارداد چیزی تحمیل نشد؛ تنها محتوای قرارداد باچند ضابطه ساده و روشن مالی و اقتصادی از پشتوانه ضمانت اجرا برخوردار شد. این حرف‌ها منطبق با محتوای قرارداد بود و آنها هم دلیلی برای قبول نکردن نداشتند. در دوره آقای طهماسبی، در اوایل دولت نهم، آقای مهندس مفیدی رئیس سازمان گسترش شدند. در آن دوره اعلام شد که اصلاحات را به‌عنوان الحاقیه امضا کرده‌اند.


پس اگر امضا شد باید اجرا هم می‌شد؟

اصل قرارداد با تصریحاتی که باید در آن می‌شد تجربه‌خوبی در سرمایه‌گذاری خارجی و نقطه عطفی برای تحول صنعت خودروی کشور به‌‌شمار می‌رفت. اینکه پروژه‌ای با سرمایه‌گذاری خارجی طی سه سال حدود 300 هزار دستگاه خودرو درسال تولید کند و بیش از 60 درصد ساخت داخل داشته باشد و تراز ارزی قطعات وارداتی و خارجی آن حداقل به 50 درصد برسد و حد اقل 20 درصد تولید سالانه آن در زنجیره فروش رنو صادر شود و قیمت خودرو صادراتی کمتر از قیمت درب کارخانه نباشد اتفاق خوبی بود که باید می‌افتاد. مطلع نیستم که چرا اتفاق نیفتاد و می‌توان در این مقطع پیگیری کرد. اکنون که بعد از رفع تحریم‌ها بحث جذب سرمایه‌گذاری خارجی به کشور مطرح است آسیب‌شناسی سرمایه‌گذاری‌های خارجی قبلی که با چالش و مشکل مواجه شدند، می‌تواند برای سرمایه‌گذاری‌های آینده راهگشا باشد.


ایران‌خودرو و سایپا (دو شرکت رقیب داخلی) در این قرارداد به‌عنوان شرکای رنو هستند و دو شرکت رقیب درمقابل رنو قرار داشتند. شنیده می‌شود حال آنکه قرار بوده تندر جایگزین پیکان شود؛ چرا تندر فقط در ایران‌خودرو تولید نشد؟

اگر چه سوالتان را خوب متوجه نشدم ولی این بحث کلی را بگویم که ما در آن بررسی به مسائل داخلی بنگاه‌ها وارد نشدیم‌، دلایل این تصمیم را می‌توانید از آقایان ویسه، دانش فهیم، منطقی و قلعه بانی بپرسید.


ایران‌خودرو به‌دلیل توقف تولید پیکان این ظرفیت را داشت، اما سایپا نه.

بله. آقایانی که نام بردم در مجموع از آن تقسیم کار حمایت می‌کردند.


آقای قلعه‌بانی هم دفاع می‌کردند؟

بله. اما اگر دفاع هم نمی‌کردند لااقل مخالفتی نیز به ما یعنی این گروه بررسی‌کننده ابراز نکردندولی می‌توانید از ایشان بپرسید.


طبق قرارداد x90 برخی شرکت‌ها ملزم به تولید یک خودرو بر پلت‌فرم مشترک بودند مثلا قرار بر این بود که ساندرو در سایپا تولید شود یا وانت تندر در ایران‌خودرو. هر چند با گذشت این همه سال این بند از قرارداد به تازگی آن هم تنها در سایپا و با تولید ساندرو اجرایی شد، اما دلیل این تاخیر چه بود؟

آن زمان گفته شد که چند مدل خودرو با پلت‌فرم مشترک ساخته خواهد شد و حتی خودروسازان کشورمان اجازه داشتند خودرو طراحی خود را بر اساس این پلت‌فرم و با استفاده از این پلت‌فرم تولید کنند. اما چنین نشد در هر صورت تا جایی که به یاد دارم، آن زمان هر دو خودروساز از این مشارکت دفاع می‌کردند و سندی بر مخالفتشان ندیدم.


اما حالا صدای مخالفت‌ها شنیده می‌شود؟

شاید، باید دید استدلال آنها چیست و با نگاه کارشناسی و با معیار اقتصادی اگر اختلاف نظری هست حل کرد.


‌ اما خودروسازان ما پیش از این به سراغ تولید خودروهای ملی و حتی موتور هم رفته بودند ؟

بله همین طور است، اما به اعتقاد من نباید کار را از سخت‌ ترین بخش شروع کرد. همیشه باید از بخش آسان شروع کنیم تا در میانه راه نمانیم. به‌عنوان مثال ا گر ما نتوانیم سیستم ترمز،‌ سیستم تعلیق موتور و گیربکس را در داخل کشور بسازیم؛ بنابراین موتور را هم نمی‌توانیم بسازیم. منظورم این نیست که قابلیت فنی و تخصصی ساخت در کشور نیست؛ بلکه منظورم این است که باید از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه باشد. شاقول کار تولیدی معیار ومقیاس اقتصادی بودن است نه هزینه‌هایی که بعضا از ناکجا آباد سر در می‌آورد. این بدین معنااست که وقتی سنگ بزرگی برمی‌داریم یعنی کار انجام نمی‌شود.


بنابراین شما اعتقادی به خودرو یا موتور ملی ندارید؟

به نظرم خودرو و موتور ملی مسایلی من‌درآوردی است. تولیدی که با کیفیت وقیمت رقابتی عرضه شود، ملی است چون به اقتصاد کشور کمک می‌کند. رویکرد‌های درون گرای برون گریز و هزینه ساز باید جایشان رابه رویکرد درونزای برون گرا و در آمد ساز برای کشور بدهد.


جناب دوست حسینی اما یک‌سری برندها در دنیا شناسنامه یک کشورند. به‌عنوان مثال بنز متعلق به آلمان است. فیات مال ایتالیاست و کیا متعلق به کره است. تویوتا مال ژاپن است. برندهایی که با آنها اسم کشورهایشان شناخته می‌شوند.

درست است. اما دولت آلمان نگفته بنز خودروی ملی کشور ماست. آنقدر سطح بنز را بالا برده‌اند که مردم دنیا بنز را با آلمان،تویوتا را با ژاپن می‌شناسند، ولی آن قدر قاعده اقتصادی مهم شده است که اکنون شرکت‌های آمریکایی با اروپایی جوینت می‌شوند وحتی نامشان هم ترکیبی می‌شود که نمونه‌های آنهارا می‌شناسید. پس این محصول است که برند شده است. برند را از اول نامگذاری نکرده‌اند. محصول بنز به‌خاطر کیفیت و مطلوبیت شناسنامه آلمانی دارد. حتی اگر در کشور دیگری بجز آلمان هم تولید شود که می‌شود با بنز است. اگر در ایران هم تولید شود همان تولیدی است که مشابهش در آلمان است. کیفیت، مطلوبیت و نظر مشتری نسبت به محصول مهم است.


برگردیم به اختلافاتی که بر سر قراردادx90 شکل گرفت. شما در بخشی از اظهاراتی که داشتید به بحث انتقال تکنولوژی اشاره و عنوان کردید که با مجلس در این زمینه به توافقاتی دست یافتید، اما ایرادی که در این زمینه به شرکت رنو و به دست‌اندرکاران این قرارداد وارد می‌شود این است که رنو تنها چند شرکت قطعه‌ساز داخلی را برای تامین قطعه یا انتقال تکنولوژی ساخت انتخاب کرد یا به‌عبارتی قطعات تندر-90 تک‌سورسی شدند، به‌عنوان مثال فقط یک شرکت داشبورد یا سپر می‌سازد. چون بحث انتقال تکنولوژی منحصر به این قطعه‌سازان شد، این انتقاد همچنان به شرکت رنو وارد است که انتقال تکنولوژی به‌طور جامع انجام نشده است.

از سال اول که قرار نیست به تیراژ نهایی برسند ومثلا 300 هزار دستگاه تولید شود. بناست از 80 هزار و 100 هزار دستگاه شروع شود، به 200 و 300 هزار دستگاه برسد. وقتی بخواهند برای تولید 100 هزار خودرو، سیستم تعلیق، ترمز یا سپر بسازند، مقیاس تولید اقتصادی مطرح است؛ بنابراین در واحدهای موجود در کشور جست‌وجو می‌کنند تا ببینند از بین قطعه‌سازان موجود کدام آمادگی تکنیکی، ابزار و امکانات و نیروی‌های آموزش‌پذیر بهتری دارند طبعا با آنها شروع می‌کنند.


اما بحث صادرات قطعه هم مطرح بود؛ کاری که رنو سال‌هاست در ترکیه انجام می‌دهد؟

وقتی تیراژ کم است، طبیعتا تعداد معدودی انتخاب می‌شوند. تیراژ بیشتر شد سراغ بعدی‌ها می‌روند با تیراژ بیشتر تامین‌کنندگان متعدد‌تر می‌شوند. تامین‌کننده انحصاری هم نمی‌تواند باشد به‌خاطر اینکه خود خریدار با تامین‌کننده انحصاری به‌دلیل مشکلاتی که ایجاد می‌شود موافق نیست. ابتدا چنین تلقی شده بود و انجمن قطعه‌سازان انتقاد کرد. بعد که همین بحث‌ها انجام شد، دبیر انجمن قطعه‌سازان از این کار دفاع کرد. مصاحبه کردند و همراهی کردند. در فرآیند کار وقتی تکنولوژی را اول به یک تامین‌کننده، بعد به دو قطعه‌ساز، بعد به سه قطعه‌ساز منتقل کردید، نقشه‌ها را دادید، آموزش دادید، طراحی یاد دادید، کیفیت را کنترل کردید و تحویل گرفتید، سپس افرادی که این موارد را آموزش دیدند می‌توانند دانش خود را به دیگران منتقل کنند. علم و فن قابل انتشار است. این کارگاه‌ها می‌تواند کارگاه‌های دیگری ایجاد کنند. گروهی از کارکنان آنها می‌توانند کارگاه دیگری ایجاد کنند و رقیب دیگری شوند. رقابت در حد مقیاس اقتصادی کار خود را انجام می‌دهد.


مقیاس اقتصادی را چطور می‌شود تنظیم کرد؟

تجربه‌اش در دنیا وجود دارد. وقتی رنو در رومانی خودرو تولید می‌کند، می‌داند باید با چند قطعه‌ساز کار کند و انحصار در کارشان نیست این یک اصل است. وقتی انحصاری کار نمی‌کند پس رقیب می‌تراشند و این رقیب را در حدی ایجاد می‌کنند که منطق مقیاس اقتصادی از بین نرود. هم برای خودروهای مختلف و هم برای این خودرو تجربه کرده‌اند.


قرار بود ایران پایگاه صادراتی قطعه شود.

در قرارداد دیده شد که 50 درصد ارزش واردات قطعات باید از محل صادرات از ایران تامین شود.


اما تیراژ به اندازه‌ای محدود بود که قطعات تولیدی و آموزش‌های داده‌شده صرفا برای خودروهای داخلی به کارگرفته می‌شد.

اگر در عمل کاری درست انجام نشده باید آسیب‌شناسی شود و عوامل بازدارنده مشخص و رفع شود. در این مقطع چگونگی اجرای قرارداد ال-90 باید آسیب‌شناسی شود البته تحریم‌ها هم اثر باز دارندگی داشته است که باید سهم تحریم‌ها و عوامل داخلی در عدم اجرای صحیح و کامل این قرارداد بررسی شود و نتیجه آن چراغ راه آینده شود.


آقای مهندس! رنو دقیقا چقدر سرمایه وارد ایران کرد؟

دقیقا نمی‌دانم. بحث 750 میلیون یورو سرمایه‌گذاری مشترک در دو مرحله بودچرا که بنا بود حدود 350میلیون یورو در مرحله اول سرمایه‌گذاری صورت بگیرد که با توجه به سهم 51 درصدی رنو این شرکت باید نزدیک به 180 میلیون یورو سرمایه‌گذاری می‌کرد، اما باید بررسی شود که به چه میزان انجام شده است.


بین منتقدان درباره همین سهم هم اختلاف‌هایی وجود داشت.

در تفاهمی که انجام شد سهم آنها کم نشد. موضع مجلس و دولت این نبود که سهم آنها کم شود. ما علاقه داشتیم سهم خارجی‌ها حتی بیشتر هم بشود. به‌عنوان مثال اگر امروز کسی بیاید با یکی از خودروسازان ما 80 درصد شریک شود و بگویند400 -500 هزار دستگاه خودرو می‌سازیم و با 80 درصد سرمایه‌گذاری خارجی، 50 درصد خودروی تولیدی را صادر می‌کنیم و 60 درصد قطعات را نیز داخلی‌سازی می‌کنیم؛ خیلی شرایط و اتفاق خوبی برای خودروسازی کشورخواهد بود. بنابراین اگر ترتیبات سرمایه‌گذاری، تولید و تجاری هماهنگ باشد پروژه مشترک به‌خوبی پیش خواهد رفت.


شما اصرار دارید درباره مسائلی که از آنها اطلاع دارید اظهارنظر کنید. درخواستم این است که از جنبه تحلیلی به این موضوع نگاه کنید؛ چون در شرایط فعلی مستندکردن تجربه‌ها می‌تواند دستاورد جدیدی باشد. پرده اول ال-90 نکته‌ای است که اشاره کردید که با گفت‌وگو در سطح سیاست‌گذاران و تصمیم‌‌سازان مشکل حل شد.

آن مشکل، نوعی تلقی به یک موضوع تجاری-اقتصادی بود که در فضای اقتصادی ما انعکاس داشت که با گفت‌وگو حل شد؛ بنابراین گام اول (اجماع‌سازی) صورت گرفت. گام دوم که عملیاتی‌شدن قرارداد بود صورت نگرفت.

مطلع نیستیم چرا انجام نشد. اگر بخواهیم تحلیل کنیم، که در پاسخ سوال قبلی شما توضیح دادم،این قرارداد هم به نفع شرکت‌های ایرانی طرف قرارداد بوده و هم به نفع طرف خارجی. اقتصاد ملی و مصرف‌کنندگان نیز منتفع می‌شدند.


یکی از دلایل این است که شاید مدیران وقت شرکت‌ها علنا مخالفت نمی‌کردند اما شاید درونی مخالف بودند. نشانه‌هایی که وجود دارد به شرایط سایپا برمی‌گردد. زمانی که پیکان از رده تولید خارج شد، مردم از نظر اقتصادی پراید را به‌عنوان کالای جانشین آن انتخاب کردند. گاو شیرده ایران‌خودرو (پیکان) تبدیل به پراید شدو به سایپا منتقل شده بود. شاید این هم به‌دلیل نوع انتخابی بود که مدیران بالادستی ایران‌خودرو داشتند. در هر حال پژو شریک ایران‌خودرو بود، اما رقیب رنو بود. آنها رنو را آوردند که ال-90 می‌توانست رقیبی برای پژو206 تولید ایران‌خودرو شود. این مسائل را از زاویه ژورنالیستی که از بین اخبار رصد می‌کند عرض کردم. شما از زاویه تحلیلی (فارغ از نکاتی که گفته شد) پاسخ دهید که چرا وقتی در سطح سیاستی اجماع می‌کنیم در عملیاتی کردن قراردادها باز هم مشکل داریم؟

ممکن است بعضی از مدیران به دلایلی با امری موافق نباشند، اما محافظه‌کاری کنند، سپس تا فرصتی پیدا می‌شود، مخالفت‌ها را مطرح می‌کنند. این احتمال وجود دارد. این مسائل را از دید تحلیلی بیان می‌کنم. سایپا به‌عنوان یک بنگاه می‌گوید می‌توانم بازار پیکان را تا حدود زیادی تملک کنم و اگر تولید مگان را عقب بیندازم، سود بنگاهی من بیشتر می‌شود. اما اگر از دید یک مدیر استراتژیک بیان کنیم باید گفت که یک بنگاه خودروسازی در مقیاس سایپا با تولید پراید نمی‌تواند پویایی خود را حفظ کرده و آینده خود را تضمین کند. می‌تواند دو سال کامی شیرین کند اما اگر یک مدیر استراتژیک باشد وخود را مدیر 20ساله بنگاه بداند باید برای 5 سال، 10 سال بعد هم برنامه داشته باشد. بنده در حد همین کلیات می‌توانم نظر بدهم و اصولا از تحلیل با اطلاعات کم وشواهد محدود وبه قول شما ژورنالیستی پرهیز می‌کنم.


در دوره‌ای هم تمایل به صادرات تندر به روسیه بود که متاسفانه شرکت رنو شرایط را فراهم نکرد.

در این زمینه باید رجوع کنیم به قرارداد، چرا که رنو باید حد اقل 20 درصد از محصولات را صادر می‌کرد؛ بنابراین اگر مازاد برای صادرات وجود داشت و اجازه صادرات نمی‌داد باید دلیل آن بررسی شود.ولی اگر رنو حاضر است در کشور‌های هدف خود خودرو تولیدی را صادر کند ولی بنا به‌دلیلی شرکت ایرانی میخواهد خارج از آن بازار به کشور دیگری صادر کند باید توجه کند که اولویت با شبکه توزیع رنو است.


متولی این قرارداد وزارت صنعت و معدن وقت بود. اقدام این وزارتخانه در شراکت دو خودروساز بزرگ آیا مقدمه‌ای برای ادغام نبود؟

ادغام به‌صورت دستورکار روی میز نبود. گفت و شنود می‌شد اما دستورکار نبود. بعضی می‌گفتند ادغام این دو شرکت منجر به هم‌افزایی، کاهش هزینه‌های سربار و ارائه ارزان خودرو می‌شود. بعضی دیگر می‌گفتند ادغام، این رقابت حداقلی را هم که در کشور بین خودروسازان وجود دارد از بین می‌برد. وقتی دو بنگاه، دو شرکت در انتها بنا بر سلسله مراتبی به یک جا می‌رسند، با هم رقابت چندانی ندارند. قراردادی با شرکت ایرانی رنوپارس دارند و رنوپارس هم با رنو کار می‌کند. بنابراین اختلافات فی‌مابین رنوپارس و این که سهم این دو خودروساز چقدر باشد قابل مذاکره بوده و هست. این اختلافات دلیل بر توقف کار نیست. باید به‌دنبال اصل مشکل ورفع آن بود.


در حال حاضر یک‌سری شرکت‌های خارجی برای مشارکت با شرکت‌های داخلی درخواست داده‌اند. می‌خواهیم از تجربیات ال-90 برای قراردادهای آتی استفاده کنیم. در مورد قرارداد ال-90 اظهارنظرها و انتقادات بسیاری از جانب مجلس، دولت و نهادهای دیگر مطرح شد. این انتقادات در دولت نهم مانع از اجرای جامع این قرارداد شد. با توجه به این حاشیه‌ها در مورد قراردادهای جدید چه باید کنیم؟

ابتدا باید ببینیم عامل این حاشیه‌ها چیست. عامل حاشیه‌های ال-90 تعریف و تمجیدهای اغراق‌آمیز از کار نکرده بود؛ به‌طوری‌که از سال 81 شروع به تعریف و تمجید کاری شد که قرار بود سال 83 آن هم با ساخت داخل 60 درصد به ثمر برسد.


یعنی بزرگنمایی شد؟

بزرگنمایی‌ها همیشه عکس‌العمل منفی اجتماعی را برمی‌انگیزند. تعریف کار نکرده موجب مخالفت با آن کار می‌شود. در رسانه‌ها می‌دیدم که چقدر تبلیغات اضافی راجع به کاری که انجام نشده می‌شود. تا زمانی که کاری به سرانجام نرسیده و قطعی نشده، باید در حد دستاوردی که تا آن زمان داریم گفته شود. بزرگنمایی و غلو، عکس‌العمل منفی ایجاد می‌کند. بخشی از آسیب‌ها اینگونه است. بخشی دیگر این است که نباید هر نقدی را نغمه مخالفت تلقی ‌کنیم. باید به آن گوش کنیم وحرف حسابی اگر داریم ارائه کنیم.ما باید فرهنگ گفت‌وگو، تبادل‌نظر، نقدپذیری و نقد کردن درست را یاد گرفته و اشاعه دهیم.


با توجه با قراردادهایی که خودروسازان روی میز دارند و تجربیاتم شما در زمینه قرارداد ال-90 توصیه شما چیست؟
درحد تجربیات چند پیشنهاد می‌توانم مطرح کنم که دست‌اندرکاران قرار دادهای جدید بد نیست به آن توجه کنند:وزارت صنعت، معدن و تجارت مسوول صنعت و تجارت کشور است. خوب است ابتدا ببیند چرا قرارداد قبلی اجرا نشده است. ممکن است اعلام نشود اما دلایل را بشناسد. مواردی را که اجرا نشده شناسایی کند و نگذارد موانع بی جا جلوی قراردادهای جدید را سد کند.

به مردم هم شفاف گزارش کند که در سال 1381 بحث قرارداد مهم و نقطه عطف صنعت خودروسازی کشور مطرح شده، تا سال 1384 تعیین تکلیف شده و به این دلایل از 1384 تا 1394(ده سال) چه میزان اجراشده است. تا مردم، صاحبان صنایع و سرمایه‌گذاران بدانند مشکلات چه بوده وهر یک به سهم خود کمک کنند تکرار نشود وموانعی که اجرارا مختل کرده و منطق نداشته، فراروی سرمایه‌گذاری‌ها قرار نگیرد. در اولین گام آسیب‌های 4-5 پرونده سرمایه‌گذاری مشترک را که جریان‌ساز بودند (مثل خودرو) روشن کنند، آسیب‌ها را برطرف کنند. در طول این مصاحبه چند پیشنهاد وتقاضا به جناب آقای جهانگیری و جناب آقای نعمت‌زاده کردم که امید وارم عملیاتی شود.در پایان می‌خواهم به نکته مهمی دیگری که آقای مهندس نعمت‌زاده در برنامه دوشنبه شب گذشته به‌عنوان مانع سرمایه‌گذاری خارجی مطرح کردند اشاره کنم. ایشان قیمت‌گذاری دولتی را مانعی برای سرمایه‌گذاری خارجی اعلام کردند.

این حرف کاملا درستی است، فقط می‌خواهم یک کلمه به آن اضافه کنم. قیمت‌گذاری دولتی تنهامانع سرمایه‌گذاری خارجی نیست؛ بلکه مانعی برای سرمایه‌گذاری‌های داخلی برای تولید رقابتی است. ولی سرمایه‌گذاری هم باید برای تولید در فضای رقابتی باشد.بازار را باید رقابتی کرد و از قیمت‌گذاری دولتی هم پرهیز کرد. این دو لازم ملزوم یکدیگرند. نباید بر یکی پای فشرد وبر دیگری چشم پوشید؛ بنابراین برای اینکه فضای رقابتی شفافی برای سرمایه‌گذاران در کشور به وجود آید و سرمایه‌گذاران خارجی نیز این شفافیت را مشاهده کنند و برای تولید در بازار رقابتی وارد شوند، پیشنهاد می‌کنم وزارت صنعت، معدن وتجارت در راستای برنامه پنج‌ساله اصلاحات تعرفه‌ای مورد نظر خود در راستای رقابتی شدن بیشتر فعالیت‌ها به‌ویژه خودرو‌سازی راارائه کند و همزمان خواستار حذف قیمت‌گذاری‌های دولتی برای محصولات غیر‌انحصاری و غیر‌متمرکز شود و مطمئن باشد که در آن صورت نظر جناب آقای نعمت‌زاده مورد استقبال قرار خواهد گرفت و به گرمی اجابت خواهد شد.

 

 

برای آگاهی از تازه های جهان خودرو، جدیدترین قیمت ها و بازار خودرو ایران اینستاگرام خودرو امروز را دنبال کنید و جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصر خودرو (https://telegram.me/asrekhodro ) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.

برچسب ها

خودروسازان خارجیپساتحریمسرمایه گذاران خارجی
مطالب مرتبط بیشتر
فولکس‌واگن فقط برقی! تردید مدیران در رالی تولید خودروی برقی سرمایه‌گذاری ۱.۷ میلیارد دلاری بی‌ام‌و در آمریکا قرعه شانس به نام خودروهای هیبریدی گام بزرگ ایران‌خودرو و سایپا در راستای اتحاد استراتژیک افزایش قیمت دوباره در فورد هر ماه یک دستاورد، ضرب‌الاجل خطیبی برای جهش ایران‌خودرو سقوط تولید هوندای ژاپن! قرنطینه‌های کووید چین کار دستش داد! مرسدس بنز در هند از تسلا جلو می‌زند منوی خودروسازان خارجی در پسابرجام برترین خودروساز جهان همچنان پایبند به هدف برترین خودروساز جهان از هدف جا ماند؟ کافه بازی بوگاتی هیوندای موتور رکورد ۸ ساله سود را شکست بی وای دی در فروش جهانی از تسلا سبقت گرفت شراکت تویوتا در استارت آپ بازیافت باتری خودرو فروش خودروهای الکتریکی از مرز ۵۰ درصد گذشت گروه های فشار نمی گذراند تصمیمات درست برای صنعت خودرو اتخاذ شود افزایش ۲۱۲ درصدی تولید تسلا در چین کاهش ۱۸ درصدی قیمت محصول برقی جنرال موتورز بحران سوم در خودروسازی حرکت تسلا برای تولید روزانه ۲۶۰۰ خودرو خودروی "اپل" احتمالا بدون پنجره است! تقاضا بر افزایش قیمت وولو پیروز شد! تویوتا دوباره رکورد زد کاهش تولید خودرو در چهارمین خودروساز بزرگ جهان تکانی شدید در توییتر/ خودروسازی که سهام شبکه اجتماعی خرید تولید خودرو در ایالات‌متحده در سال ۲۰۲۲ کمتر از تقاضا خواهد بود تمایل ارمنستانی‌ ها برای سرمایه گذاری در صنعت خودرو‌ ایران پیش نمایش اولیه از نسل جدید بی ام و سری ۷ دیده شد توقف تولید تویوتا در ژاپن به خاطر زلزله فورد اکنون از ربات ها برای چاپ سه بعدی قطعات استفاده می کند خودروسازان برقی چینی نیو و شپنگ رقبای بسیار جدی به حساب می آیند احیای برجام خودروسازان با شرطی مهم! ورود سرمایه‌گذاران چینی برای تکمیل آزادراه تهران- شمال تویوتا در تولید سالانه شکست خواهد خورد؟ سرمایه‌گذاری ۲۸۳ میلیون دلاری ولوو در برزیل تا سال ۲۰۲۵ اگر بومی‌سازی کاتالیست‌ها انجام نشده بود به علت تحریم دچار مشکل می‌شدیم بی‌ام‌و یا تسلا، کدام پیشتاز بازار خواهد بود؟ تویوتا تاج پرفروش ترین خودروساز را از چنگ GM در آورد ۲۱۰ میلیارد دلار زیان خودروسازان جهان در سال ۲۰۲۱ پلن خودروسازی در برجام آپشن هایی که بیش از حد و قواره بزرگنمایی شده اند کاهش تولید خودروسازان اروپایی و افزایش قیمت خودرو شاسی بلندی شگفت انگیز از لکسوس با ۳۰۱ اسب بخار قدرت دولت هند خواستار کاهش وابستگی خودروسازان به چین شد خودروساز ژاپنی تولید خود را در آمریکای شمالی به شدت کاهش می‌دهد کمبود نیمه‌رساناها بزرگترین خودروسازان دنیا را تهدید می‌کند سمت و سوی همکاری با خودروسازان بین‌المللی درخواست دولت آمریکا از خودروسازان برای برقی کردن ۴۰ درصد خودروها تا ۲۰۳۰ دورخیز پژو و رنو برای بازگشت به بازار ایران امنیت پساتحریمی مشارکت‌های خودرویی ضربه قیمت‌گذاری دستوری به سرمایه‌گذاری خارجی توقف تولید لندروور به دلیل کمبود تراشه قیمت مواد اولیه در صنعت خودرو رو به افزایش گذاشت جلوی واردات بی‌رویه قطعات خودرو در صورت لغو تحریم‌ها را بگیرید آیا خودروسازان خارجی «فرمول تولید خودرو» را به ایران می‌فروشند؟ مسیر خودروسازی جهان تا سال ۲۰۲۸ مروری بر عملکرد ده ساله صنعت خودرو دو راهه مشارکت‌های خارجی خودرو شرط و شروط «صمت» برای خودروسازان خارجی ضرر ۱۱۰ میلیارد دلاری خودروسازان از کمبود تراشه تماسی از سوی خودروسازان خارجی برای حضور در ایران گرفته نشده است ورود خودروسازان خارجی به ایران چقدر جدی است؟ درخواست کمک خودروسازان آمریکایی از کنگره برای خرید تراشه به دنبال محاکمه خودروسازان خارجی هستیم لکسوسی که فروخته نمی‌شود ضرورت خروج دولت از صنعت خودرو هشدار مدعی‌العموم به خودروسازان خارجی آمادگی ۱۰۰ درصدی برای همکاری با خودروسازان خارجی‌ وجود دارد تمایل آمریکا به لغو تحریم خودروسازی ایران هر توافقی با خودروسازان خارجی باید به تصویب مجلس برسد نحوه همکاری با خودروسازان خارجی باید تغییر کند خودروسازان خارجی با برنامه بلندمدت به ایران باز نمی‌گردند وزارت صمت بازگشت خودروسازان خارجی را با دقت بیشتری بررسی کند رویای خودروسازی بدون همکاری خارجی! شرط بازگشت خودروسازان خارجی به ایران گشایش های سیاسی هیچ تغییری در صنعت خودرو ایجاد نمی کنند شرایط برای همکاری رنو نامشخص است ۱۰ اتومبیل پرفروش تمام دوران + تصاویر ترکیب شرکای خارجی خودروسازان خصوصی سقوط محبوبیت ۵ برند خودرویی در یک دهه شرط ایران برای همکاری با خودروسازان خارجی بی‌میلی پورشه به ساخت کارخانه در چین تحریم چین کار دست خودروسازهای آمریکایی داد تعطیلی سه کارخانه جنرال موتورز در پی کمبود تراشه خودروهای باد کرده در آمریکا پاسخ خودروساز آلمانی به انتقاد مشتریان رئیس طراحی در ب ام و می گوید راضی کردن همه غیرممکن است با ارزش ترین خودروسازان جهان کدام اند؟ شریک خودرویی در راه ایران؟ قطب نمای خودروسازی در پساتحریم رونمایی از هوندای جدید دزد هارد دیسک سازمان کنترل ترافیک تهران دستگیر شد درخواست خودروسازان آفریقا از دولت بنیانگذار لکسوس را بشناسید شکست رکورد سرعت شارژ خودروهای برقی ارزش بازار برترین خودروسازان جهان ۶۶۶ میلیون یورو زیان در ب ام و روح تازه در بدن فورد افت ۶۸ درصدی سود هوندا بهترین خودروهای هیبریدی معرفی شدند لطفا نیکل بیشتری استخراج کنید! کدام خودروسازان وفادارترین مشتریان را دارند؟ تبلیغ در شبکه ها و رسانه های اجتماعی ممنوع خداحافظی همیشگی با ب‌ام‌و M۷۶۰Li مودیز پیش‌بینی فروش جهانی خودروسازان را دوباره کاهش داد بازگشایی خودروسازان به تعویق افتاد افت ۸۸ درصدی فروش خودروسازان فرانسوی! افت ۸۵ درصدی سود خودروساز چینی پیش‌بینی زیان هنگفت فورد فراخوان ابرخودروی مک‌لارن فراخوان مازراتی به دلیل سرعت گرفتن بی موقع خودرو تمدید تعطیلی کارخانه سوبارو در آمریکا فراخوان فیات‌-کرایسلر در آمریکا تمدید تعطیلی خودروسازان آمریکایی تا یک ماه دیگر! سقوط آزاد سود مزدا ۱۰ شاسی بلند لاکچری سال ۲۰۱۹ را بشناسید خودروسازان انگلیسی خواهان تاخیر در برگزیت شدند در جلسه انتقادی سازمان بازرسی با خودروسازان چه گذشت؟ شرکت رنو دیگر شریک راهبردی خودروسازان ایرانی نخواهد بود سرمایه‌گذاری ۳۳۳ میلیون دلاری «سافت بانک» ژاپن در پروژه خودران اعلام آمادگی بسیاری از شرکت‌های خودروسازی خارجی برای فروش قطعات به ایران جاسوس مخفی خودروسازان در اختیار والدین! کاهش ۳/۷ درصدی فروش خودروسازان غربی در ماه مارس کدام خودروسازان خارجی بیشترین فروش را در سال گذشته میلادی داشتند؟ بزرگترین خودروساز آمریکا به چه می‌اندیشد؟ سرمایه گذاری ۴۰ میلیارد یورویی آلمان برای تولید خودروهای برقی درخواست خودروسازان از ترامپ معرفی ۱۴ خودروی تاتا‌موتور تا ۲۰۲۲ کیا سراتوی ۲۰۱۹، مجهز و زیباتر از قبل (+عکس) نگاهی به امپراطوری عظیم فولکس واگن خودروی "ولوو" به اتاق خواب تبدیل می‌شود! سرمایه‌گذاری خودروسازان در ترکیه اطلاعات ۱۰۰ شرکت خودروسازی افشا شد تحریم شرکت های خارجی در صنعت خودرو امکانپذیر نیست درخواست ترامپ از خودروسازان برای ارائه اسرار کاری خود به وزارت بازرگانی بازگشت خودروساز‌های خارجی به زودی امکان پذیر نخواهد بود افزایش قیمت خودرو توجیه ندارد خودروسازی رولز رویس بیش از ۴ هزار نفر را اخراج می‌کند! پژو مدل۱۰۰۸ را روانه بازار می‌کند +عکس افشای تخلف دایملر موانع پیش‌رو برای حضور در ایران احتمال پررنگ شدن حضور دوباره چینی ها در بازار ایران مجوز سرمایه گذاری خارجی شرکت «رنو» در استان مرکزی معرفی نسل جدید نیسان ایکس تریل۲۰۱۸ به بازار ب ام و x۱ را بیشتر بشناسید ناکامی «شروط خودرویی» در پسابرجام نخستین خودروی برقی تولید انبوه با چاپ سه‌بعدی به قیمت ۱۰هزار دلار انواع خودروهای مسافرتی را بشناسید! پاک‌ترین خودرو جهان را بشناسید +عکس مرور مهمترین اخبار صنعت خودرو / شهریور ۱۳۹۶ احتیاط خودروسازان اروپایی در قراردادهای سرمایه‌گذاری و تولید مشترک اسلحه تازه پورشه برای پیست پوست اندازی هاچبک محبوب اشکودا استفاده از فناوری کوانتومی برای ارتقای امنیت خودروهای خودران وقت واگذاری خودروسازان تجاری به خارجی‌ها انتشار تصاویر خودروی جدید پژو ۵۰۸ اسپرت؛ قبل از رونمایی تسلا به رکورد تولید ۳۰۰هزار خودرو در سال رسید امضای قرارداد ایران‌خودرو و بنز در نیمه اسفند استفاده از «تخصص خارجی» در خودروسازی فریب اطلاعاتی دولت آمریکا از سوی یک خودروساز درخواست افزایش دستمزد اتحادیه‌ها در ژاپن خودرویی که بالاترین سرعت را به خود اختصاص داد + تصاویر نیمی از اتوبوس‌های دنیا برقی می‌شوند جذب سرمایه گذار خارجی برای افزایش ظرفیت صادرات صنعت خودرو ضروریست آشنایی صنعت خودروسازی با شرکتهای دانش بنیان و فناوران بهترین خودروهای شاسی بلند بزرگ جهان در سال ۲۰۱۷ (+عکس) جنرال موتورز ۱۰ میلیارد دلار زیان کرد سکوت خبری رنو تصویر مرسدس بنز هیبریدی لو رفت قدرتمندترین خودروهای جهان در ۲۰۱۷ +عکس جیلی سهامدار جدید کامیون سازی ولوو خواهد بود شرکت خودروسازی قایق تفریحی می سازد ارتقای خودروی برقی رنو فلوئنس گران‌ترین اتومبیل‌های جهان در سال۲۰۱۷ /تصاویر فراری تولید سوپر اسپورت‌ها را افزایش می‌دهد آشنایی با شرکت خودرو سازی تسلا موتورز راه اندازی کارخانه تولید خودرو در ارومیه مدل جدید جیپ رنگلر سیستم‌ ایمنی جدید تویوتا نسخه جهانی توسعه خودروسازی ایران تسلا پاور بانک ساخته است! سرعت تسلای جدید در ۱.۹ ثانیه به ۱۰۰ کیلومتر می رسد سرمایه‌گذاری تازه نیسان در چین سایه برگزیت بر خودروسازی انگلستان کٌری‌خوانی جنرال‌ موتورز با تسلا کارنامه سرمایه گذاری خارجی خودروسازان در ۶ ماهه ابتدای سال جاری یکی از مدیران ارشد Dorken MKS در گفت‌وگو با «عصرخودرو»؛ ایران اهمیت ویژه‌ای برای شرکت‌های خارجی دارد خودروهای خاص‌ و رویایی‌۲۰۲۰ +عکس جای خالی خودروهای برقی در خیابان های شهر حراج اولین خودروی تولید شده توسط آلفا رومئو (+عکس) سقوط سود فصلی هوندا تویوتا به دنبال خودران شدن آئودی «ای ۷» به دیترویت می‌رود تحمیل هزینه‌ قرارداد‌های خودرو به مشتری استرالیا با صنعت خودروسازی خداحافظی کرد معرفی سریع‌ترین خودروی " مک‌لارن " تا چند ماه آینده هیوندای برای اولین بار در جهان در سان روف ایربگ می گذارد تولید اتوبوس‌های هیدروژنی تویوتا برای بازی‌های المپیک ژاپن (+عکس) کاهش تولید آلفا رومئو و مازراتی عظیم خودرو با سرمایه گذاری خارجی وارد عرصه تولید شد نقشه راه پاکستان در انقلاب صنعت خودرو رقابت تسلا و نیسان در فروش خودروهای برقی میتسوبیشی جدیدی که به راننده مشاوره می‌‎دهد +عکس نگاهی به سدان لوکس ۲۰۱۹ آئودی +تصاویر جنرال موتورز به یاری ارتش امریکا آمد +عکس خودروهای برقی تقاضای جهانی نفت را به اندازه تولید ایران کاهش می‌دهند با این تانک در شهر رانندگی کنید +عکس قدرتمندترین مدل سانتافه +عکس شاسی بلند لوکس و ۷ نفره بیوک +تصاویر نیسان خودرو برقی اسپرت ساخت پیش‌بینی کیا مبنی بر رشد بازار خودرو روسیه سرمایه گذاری ۱.۵ میلیارد دلاری غول اینترنتی چین روی خودروهای خودران بوش کامیون برقی می‌سازد! دنباله رو دایملر نخواهیم بود نسخه جهانی رنو برای بازار ایران پژو-سیتروئن در تست های آلایندگی تقلب کرده است تولید خودروهای برقی و هیبریدی به زودی از خودروهای بنزینی پیشی می‌گیرد ولوو سرویس های دیجیتال خود را توسعه می دهد پژو کوچکترین نمایندگی خودرو جهان را در یک باجه تلفن افتتاح کرد سریع‌ترین خودروی الکتریکی جهان +عکس ناقوس مرگ نمایشگاههای خودرویی به صدا درآمده است کیا تصاویری از کانسپت "پروسید" را منتشر کرد+عکس هیوندای به همکاری با بایک موتور ادامه می‌دهد غایبان بزرگ نمایشگاه خودروی فرانکفورت افزایش تجهیزات و قیمت مزدا CX-۹ برای سال ۲۰۱۸ چالش های صنعت خودرو در دولت دوازدهم افزایش قیمت ۱۵۰۰ دلاری آلفارومئو جولیا ۲۰۱۸ انتشار تصاویر پورشه کاین ۲۰۱۸ در آستانه رونمایی رسمی اپل در حال کار روی فناوری خودران و چرخهای کروی است استراتژی همسو شدن با خودروسازان جهانی دیده‌بانی دیرهنگام از قراردادهای خودروسازی از این رولزرویس خاص فقط یک دستگاه ساخته شده+تصاویر ۹ خودروساز در نمایشگاه فرانکفورت حضور نخواهند داشت فیات- کرایسلر و ب ام و همکار شدند جزییات جدیدی از دستورالعمل و ضوابط واردات خودرو و نحوه همکاری با شرکت های خودروساز خارجی تویوتا، اینتل و اریکسون در حال کار روی زیرساخت خودروهای خودران چهره‌های اول دنیا چه خودرویی سوار می‌شوند؟+ تصاویر افزایش قیمتی در خودروهای وارداتی نخواهیم داشت ۶۳ هزار سفارش خرید "مدل ۳" لغو شده است نیسان نتایج مالی اولین دوره سه ماهه سال مالی ۲۰۱۷ را اعلام کرد تسلا ۳۰ دستگاه اول مدل ۳ را به مشتریان تحویل داد انتشار تصویر تبلیغاتی عضو جدید خانواده Z ب ام و تجربه جهانی داخلی‌سازی در مشارکت‌های خارجی اثر کمرنگ داخلی‌سازی بر قیمت خودروها استقبال جگوار از تولید خودروهای کوچک تر فولکس واگن تولید "توارگ" را در آمریکا متوقف می‌کند امید خودروسازان بین‌المللی به بازار ایران چالش چهار وجهی بومی‌سازی خودروها ارتقای چشم‌انداز اعتباری خودروساز آلمانی آسیب‌شناسی شراکت خارجی در خودروسازی ایران تویوتا لذت رانندگی را در اختیار کودکان می گذارد محبوب‌ترین خودروها در کشورهای اروپایی درسال ۲۰۱۷ ساخت نخستین تراموای خودران دنیا در چین قدرتمندترین خودروهای شاسی بلند جهان +تصاویر رونمایی از یک اتوبوس الکتریکی زیرزمینی+تصویر رونمایی از موتور سیکلت آینده نگرانه ب ام و+تصاویر پیام انتخابات ایران به خودروسازان جهان ساخت سریع‌ترین خودرو جهان برای پلیس +عکس رنو خودروی "ترافیک اسپیس کلاس" را روانه بازار کرد (+عکس) خودروی الکتریکی سوئیسی با شتاب ۲.۳ ثانیه+تصاویر هیجان مشارکت خارجی در صنعت خودرو فرمول جذب سرمایه خارجی در خودروسازی تقاضای نفت جهان تحت تاثیر حرکت هند و چین به سمت خودروهای الکتریکی کاهش سهم دولت فرانسه در خودروسازی فراری: قادر به تولید ۱۰ هزار خودرو در سال هستیم هند پنجمین خریدار بزرگ خودرو دنیا W۱۵ ۴۶۰ اسب بخاری به اندازه پراید می‌سوزاند تغییر الگوی مشارکت خارجی خودروسازان چالش چهارضلعی خودروسازان خارجی در ایران آخرین مانع حضور خارجی‌ها در خودروسازی ایران؟ فروش برند لوکس نیسان ۱۸ درصد رشد کرد آس‌های هفت‌گانه جیپ سرمایه‌گذاری ۱.۲ میلیارد دلاری فورد در کارخانه‌های آمریکایی نوبرانه‌های پرآپشن شجره‌نامه بزرگ خاندان باواریا سرمایه‌گذاران خارجی جذب صنعت خودرو شوند حمام آفتاب به سبک بنز بازگشت باشکوه آلپاین اتوبوس‌های هیدروژن‌سوز به راه افتادند پیش‌بینی رشد سوددهی فولکس تاکسی‌های خودران پرنده در دبی +تصاویر رونمایی دیجیتالی از رقیب کره ای نیسان جوک+عکس خسارت سالانه ۳ میلیارد دلاری به خودروها در آمریکا به دلیل برف‌زدایی جاده‌ها پیاده نظام آینده حمل‌و‌نقل کلاس جی‌تی به همراه خانواده! خودروی پرنده یا هواپیمای جاده‌رو! معیار رقابتی شدن بازار خودرو در پساتحریم فروش رنو-نیسان به مرز ۱۰ میلیون خودرو رسید حمایت ایتالیا از فیات کرایسلر درباره اتهامات آلایندگی ایجاد محدوده تست خودروهای خودران پیش بینی چین برای فروش ۸۰۰ هزار خودروی سبز درگسترهای مادرزاد! کارکنان آمریکایی جنرال موتورز ۱۲ هزار دلار پاداش می‌گیرند پول‌سازی بی‌وقفه ماشین‌های مسابقه هارلی دیویدسون دوباره شتاب می‌گیرد سند توسعه صنعت خودرو تغییر می‌کند کیا نسل دوم سدان لوکس K۹۰۰ را عرضه خواهد کرد گام بلند برای حمایت از سرمایه‌گذار خودرویی تویوتا سوپرا پاییز آینده در نمایشگاه توکیو انتشار تصاویر مک لارن P۱۴ قبل از نمایشگاه ژنو فیس‌لیفت به سبک باواریایی‌ها بازگشت باشکوه از پارکینگ فراموشی پایان باشکوه یک افسانه ایرباس در یک قدمی انقلاب حمل‌و‌نقل جادوی پلت‌فرم مشترک! برقی‌ساز چینی و بلند پروازی هایش سربازان خط‌مقدم آینده حمل‌و‌نقل شهری برقی‌های چالاک از راه می‌رسند چالش و فرصت خودروهای فوق کوچک کابوس اتم و کاترهام حراج شماره یک از یک آغاز فروش استِلویو کیفی‌ترین خودروهای ۲۰۱۶ از نگاه مردم لامبورگینی در سال ۲۰۱۶ رکورد فروش زد کیا استینگر با پیشرانه های مختلف عرضه می‌شود+تصاویر تویوتا بیش از ۲ میلیون خودرو در آمریکا تولید کرد فروش خودرو در چین رکورد زد ۲۱۰ اسب بخار در یک خودرو هاچبک خودروهای فیات متهم به آلایندگی، هنوز تست و فروخته نشده اند خودروهای لوکس با فناوری سریع تر و سبک تر می شوند مبارزه موشک‌های میکروسکوپی! خبرهای خوب برای اشکودا داروی تقویتی برای ۹۱۱ جمع اضداد زیر یک سقف یک ام‌پاور استادانه جعبه جادویی وستفیلد بلوغ زودرس تراورس شاید مک‌لارن جدید این‌شکلی باشد رینگ‌های سفارشی برای آقای خشمگین چالش عقب افتادن باتری سازها از خودروسازها! جادوی ۱۲۵۰ اسب‌بخاری در انتظار وانت‌ غول‌آسای فورد فشار ترامپ بر خودروسازی مکزیک مکزیک تهدیدها علیه سرمایه گذاری در این کشور را رد کرد رونمایی آئودی از ۲ کروکی A۵ و S۵+تصاویر خودروهای ولوو مجهز به اسکایپ می‌شوند جان سخت‌های «تاپ‌گیر» رویای فوق سریع چینی‌ها ! آیا « نسخه‌های ویژه » واقعا ویژه هستند؟ خبرهای خوب برای آیگو جراحی پلاستیک برای اوکتاویا مزیت نسبی دیزل‌ها رنگ می‌بازد خودروسازی اختصاصی برای سینما نوآوری‌های متحول‌کننده صنعت خودرو تویوتا با سیستم "سونار" به دنبال کاهش تصادفات است واردات اتوبوس روسی با وجود تولید داخل سومین ویدئوی کیا GT منتشر شد عبور سرمایه‌گذاران خارجی از دالان بلاتکلیفی تصاویری از طولانی ترین خودروی جهان مطمئنم سیاست تجاری آمریکا در دوره ترامپ تغییر نخواهد کرد جریمه تسلا برای مالکانی که در ایستگاه شارژ معطل کنند اتومبیل‌های جدید تابلوهای راهنمایی-رانندگی را می‌خوانند ساخت خودروی لوکس برقی با ۱۰۰۰ اسب بخار قدرت و برد ۶۴۰ کیلومتر خودروهای آینده با اثر انگشت روشن می شوند چالش سنتی تولید محصول کامل آلمانی‌ها چگونه به بازی بر می‌گردند؟ ساخت مجدد آستون مارتین ۶۰ سال پیش ایده بنز برای مسابقات لمان ترس از خودران‌ها کی تمام می‌شود؟ ابرخازن‌ها، آینده خودروهای برقی را تغییر می‌دهند پرتقال ۶۲۰ اسب‌بخاری به رنگ نعناع اولین عضلانی دو محور تاریخ پدیده‌ای خیره‌کننده از هلند غافلگیری اوپل با نسل جدید اینزیگنیا دومین فراری توربوشارژ فیات طلایی؛ ‌فقط یک دستگاه کراس‌اوور یعنی این! سرانجام میکرا نیسمو گران‌ترین محصول آکورا بازگشت لئون بازی رقابت پیرمردهای اسپرت پوش ! تازه‌وارد مک‌لارن قاتل سوپراسپرت‌ها نکاتی برای انتخاب راحت‌تر خودرو بودجه کلان آلمان برای خودروهای هیدروژنی بی‌اشتهایی برای خرید خودروهای برقی ابزار تشویقی یا تنبیهی برای ورود سرمایه‌گذار خارجی؟ محصول جدید پژو +تصاویر رونمایی فورد از فیستاهای۲۰۱۷ +عکس اتحاد غولهای خودروساز برای ساخت جایگاه‌های شارژ برقی آزمایش نخستین خودروهای خودران کانادا در اونتاریو عرضه نسل جدید مدل پرفروش فورد در اروپا دایلمر توقف فروش خودروهای دیزلی در آمریکا را رد کرد ۱۰ خودرو برتر سال ۲۰۱۷ + تصاویر مدل جدید خودروی برقی بی ام و در راه است ۴ رمز کلیدی خودروسازی هیوندای آزمایش ترمز سریع ترین سیستم حمل و نقل جهان+تصاویر اجرای "حالت رانندگی" در گوشی‌های هوشمند مسیر پلت‌فرم ملی در قراردادهای خارجی رونمایی از نسخه اسپرت ۳.۳ لیتری جنسیس G۸۰ فولکس به دنبال شراکت با بزرگترین سرویس کرایه خودرو چین تیم جدید تویوتا برای ساخت خودروهای الکتریکی اتوبوس برقی چند تکه+ عکس چرا فراری با موتورهای حجیم خداحافظی می‌کند؟ لکسوس به فضا می‌رود! فورد شما را می‌پاید! برنامه ترامپ برای پیمان نفتا و اثر آن روی جهانی‌سازی صنعت خودرو تسلا به دنبال فتح اروپا خاموشی ابدی موتورهای تنفس طبیعی موستانگ افسارگسیخته لوتوس با قلب فراری معجون جوانی برای پیرمرد جادوی تمام‌نشدنی مد روز ایتالیا اسپشیال، به سبک‌ ب‌ام‌و پاور واگن ۲۰۱۷ آمد پورشه ماجون را دیده‌اید؟ مخصوص‌کویر فورد غول‌آسای برزیلی این گلف جدید است فقط ۱۰۰۰ دستگاه ترامپ و کارخانه خودروسازی کاماروهایی که تمام نمی‌شوند آبی شگفت‌انگیز کاندیدای جایزه بهترین خودروی سال +عکس بازار خودرو آمریکا از تصورات خودروسازان ژاپنی عقب تر است نیسان اولین دفتر کار سیار جهان را ساخت+تصاویر مضحک ترین خودروها در نمایشگاه SEMA ۲۰۱۶+تصاویر خودرویی که تنها یک بار تولید شد! +عکس تولید مشترک با خودروسازان آمریکایی با شرایطی امکان‌پذیر است اسمارت و فلسفه خودروهای کوچک اوبر و اقتصاد اشتراکی رقیب خانگی پانامرا مرثیه‌ای برای یک رویا! وقتی چلنجر دو دف می‌شود اونتادور با طعم میورایی اطلسی از فولکس‌واگن دی.اس مات شد موشک ایتالیایی-آلمانی جی‌تی‌اس جدید باواریایی‌ها شورش ۷۵۰ اسب‌بخاری موستانگ تاکومای جنگلی چشم‌هایی به سبک اشکودا اولین اسب مارانلو جیلی، لوتوس را می‌خرد خودروهایی از آینده هوندا و یاماها متحد شدند کم هزینه و پرهزینه‌ترین خودرو‌های جهان +جدول ساخت لامبورگینی شخصی در اوکراین! +عکس رنو Zoe ارزانترین الکتریکی با توان طی مسافت ۴۰۰ کیلومتر سوزوکی اگنس جدید سال آینده می‌آید شکایت تسلا از ممنوعیت فروش خودرو در میشیگان چند نفر چرخ‌های خودروسازی دنیا را می‌چرخانند؟ موقعیت خودرو در مذاکرات خارجی شکار ابرخودرو جدید مک‌لارن ساخت خودروهای جدید با ۲۰ درصد داخلی سازی در انتظار یک سدان رویایی سرمایه‎گذاری خارجی در صنعت به مرحله تولید رسید اعلام آمادگی کره‌ای‌ها برای احداث زیرساختهای حمل و نقلی مسیر پر پیچ و خم داخلی سازی در قراردادهای خارجی وزارت صنعت محدودیتی برای مذاکره خودروسازان داخلی با شرکای خارجی ایجاد نکرده است سرانجام قرارداد با خودروسازان خارجی چه خواهد شد؟ شراکت با خودروسازان خارجی؛ خیلی دور، خیلی نزدیک مسیر پرپیچ‌و‌خم خارجی‌ها در خودروسازی ایران چند ضلعی مشارکت با خودروسازان خارجی دافعه و جاذبه سرمایه‌گذاری خارجی ۱۰ خودرویی که با ظاهر سریع شما را فریب می‌دهند فروش خودرو در اروپا رشد کرد خودرو سفارشی شاهزاده خانم مذاکرات دو خودرو ساز بخش خصوصی با ایتالیا، کره و آلمان بهترین خودروهای روباز سال ۲۰۱۶ گرانترین خودروی تاریخ را ببینید+تصاویر رونمایی از خودرو جدید سوبارو +تصاویر ضرر سوزوکی از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا چالش سیاسی صادرات خودرو رشد ۵۷ درصدی واردات خودرو واکنش خودروسازان جهانی به جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا جنرال موتورز دست به جیب شد بهره برداری از پل بزرگ خلیج فارس تا ۳ سال آینده ۱۰ خودروی زشت جهان از نگاه کارشناسان این حوزه بند نانوشته در قراردادهای صنعت خودرو نسخه ویژه کادیلاک ATS برای ژاپن +عکس نیسان خودروی هیدروژنی اتانول سوز می‌سازد خودرویی ها و گرداب بلاتکلیفی نسخه‌های خاص «BMW سری ۷» غولی به نام ناوارا تولید خودروهای برقی و هیبریدی ازسرگیری خطوط تولید تویوتا پس از انفجار کارخانه برندهای لوکس به داد فولکس واگن رسیدند خودروهای بزرگ با قلب های تپنده کوچک! اخذ نمایندگی از دفاتر منطقه‌ای خودروسازان خارجی بلامانع شد فعلا در مورد قرارداد با رنو صحبت نمی کنم استراتژی همکاری با خودروسازان خارجی بهترین آئودی‌ های تاریخ چرا مذاکره با خودروسازان خارجی محرمانه شد؟ چرخ فیبر کربنی برای ابرخودروها احتمال دستکاری سوزوکی در تست اقتصاد سوخت ۱۰ خودرو آلوده سال ۲۰۱۶ خودروسازان خارجی با اخذ امتیاز آمدند، وگرنه با قیمت دستوری نمی‌آمدند معرفی نسخه ویژه نوبل M۶۰۰ شگرد کره‌ای‌ها برای حضور در بازار خودرو ایران تجربه جهانی عبور از «خودرو ملی» حضور ایران در نمایشگاه بین المللی حمل و نقل عمومی دبی حبس ابد برای هک خودرو ۱۰ کانسپت خیره کننده که در نمایشگاه پکن معرفی شدند+تصاویر علاقه ای به ادغام با فیات-کرایسلر نداریم شرکت نفتی شل خودروساز شد تغییر چهره سایت‌های استراتژیک خودروسازان پای خودروهای آمریکایی به ایران باز شد حضور خودروسازان خارجی در قالب سرمایه‌گذاری مشترک ۱۵ خودرو جدید که بی‌ صبرانه باید منتظر ورودشان باشیم باشکوه‌ترین بازگشت خودروها استقبال خارجی‌ها از سرمایه‌گذاری در ساخت آزادراه خانواده NX لکسوس صاحب یک عضو پرقدرت می شود نیسان اسکایلاین نمادین ترین خودروی ژاپنی تمام ادوار لقب گرفت ۳۲۵ هزار دستگاه تسلا مدل ۳ پیش فروش شدند فیات- کرایسلر ۱۳۰۰ نیرو را تعدیل می کند سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیون دلاری فیات کرایسلر در آرژانتین حداقل ۵۰۰ میلیون یورو سرمایه گذاری در گروه سایپا نهایی شده است سبقت خودرویی ها در جاده پسابرجام با بمب افکنهای خودرویی سال آشنا شوید فروش خودرو در انگلستان رکورد زد خودروساز آلمانی-چینی مدعی ساخت سریع‌ترین خودرو جهان شد تعیین مسیرسرمایه‌گذاری خارجی اعلام آمادگی خودروسازی "مان" آلمان برای شراکت بلندمدت با ایران چهره صنعت خودرو ایران تغییر می‌کند روزگار خودروسازان بهاری می‌شود؟ امیدواریم کیفیت خودروهای داخلی افزایش یابد ردیابی انتقال فناوری در قراردادهای خودرویی لزوم شناسایی مسیر توسعه صنعت خودرو فرصت‌های صنعت خودرو در پساتحریم همایش صنعت خودرو نقطه ی عطفی برای حضور سرمایه گذاران خارجی است فیات به دنبال همکاری با ایران است اولین سفر پساتحریمی روحانی چه دستاوردی را برای صنعت خودرو دارد؟ شب عید خودرو بخریم یا نخریم؟ چالش حمایت‌های دولتی از صنعت خودرو در پساتحریم کاهش قیمت خودروهای وارداتی در پسابرجام الزام شرکای خودروساز خارجی به صادرات محصولات تولیدی کیاموتورز به دنبال حضور جدی تر در ایران خودروسازان دیگر بهانه تحریم را ندارند صنایع خودروسازی سوزوکی به ایران باز می گردد پایان انتظار خودروسازان خارجی لوکس بودن به سبک چینی ها ۴ روز دیگر تحریم‌های ایران لغو می‌شود چند توصیه به نمایندگی ها و تعمیرگاهداران برای اخذ نمایندگی ها در بازار پساتحریم پرسش سناتورهای آمریکایی از ۱۸ خودروساز جهان شکایت آمریکایی‌ها از ۱۰ خودروساز خودروسازان خارجی پشت مانع تحریم‌ها
برگشت به بالا