به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از دنیای اقتصاد ، وزیر صمت و معاونان وی بر این نکته تاکید دارند که افزایش عمق ساخت داخل سبب کاهش قیمت کارخانهای خودرو خواهد شد. موضوعی که روز گذشته رضا رحمانی وزیر صنعت در گفتوگو با برخی از خبرگزاریها بر آن تاکید کرده بود. این در شرایطی است که تجربه دور اول تحریمها خلاف چنین ادعایی را به اثبات رساند.بر این اساس کاهش قیمت خودرو با فرمول افزایش عمق داخلیسازی را با رضا رضایی عضو انجمن صنایع همگن قطعهسازی درمیان گذاشتیم. نقطه نظرات این فعال قطعهساز در ادامه میآید.
وزیر صمت معتقد است افزایش عمق داخلیسازی سبب کاهش قیمت خودرو از مبدا خواهدشد. به نظر شما این مساله تا چه میزان امکان تحقق دارد؟
آنچه مشخص است افزایش عمق داخلیسازی میتواند منجر به کاهش ارزبری در تولید خودرو شود و به دنبال آن روی قیمت تمام شده محصولات خودروسازان نیز تاثیر مثبت داشته باشد، اما این اتفاقات نیازمند الزاماتی است.
چه الزاماتی برای اثرگذاری داخلیسازی قطعات روی کاهش قیمت خودرو نیاز است؟
اولین نکتهای که در این ارتباط باید مورد توجه قرار گیرد، بحث ایجاد چارچوب و داشتن یک نگاه مهندسی در ارتباط با داخلیسازی قطعات است. باید به سمتی برویم که در این چارچوب یک برنامه زمانبندی مناسب طراحی شود. اگر برنامه زمانی وجود نداشته باشد، مثلا قرار باشد داخلیسازی یک قطعه 5 سال زمان ببرد، آن وقت دیگر نمیتوان گفت که داخلیسازی تاثیر مستقیمی روی قیمت تمامشده و به دنبال کاهش قیمت کارخانهای خودرو داشته باشد. در همین چارچوب باید مسائل فنی از بعد سرمایهگذاری نیز مورد توجه قرار گیرد. اگر قرار است داخلیسازی روی قیمت تمامشده، اثرگذار باشد باید ماشینآلات و خطوط تولید قطعهسازان بهروز شود. مساله سوم نیز در این زمینه حفظ کیفیت است که باید در این چارچوب موردتوجه قرار گیرد.
شما صحبت از سرمایهگذاری در خطوط تولید قطعهسازان کردید، این در حالی است که تاکنون مسوولان وزارت صمت در این ارتباط سخنی به میان نیاوردهاند و مشخص نیست که قرار است سرمایه مورد نیاز در این ارتباط از چه مسیری تامین شود؟
قطعا بهروزرسانی خطوط تولید قطعهسازان و خرید ماشینآلات موردنیاز با توجه به اینکه این قطعات پیشتر از طریق واردات تامین میشد، باید مورد توجه قرار گیرد. اگر این مهم مورد بیمهری قرار گیرد و تصور وزارت صمت این باشد که قطعهسازان با شرایط موجود میتوانند به تولید این بخش از قطعات اقدام کنند، بیشک داخلیسازی این قطعات نهتنها منجر به کاهش قیمت نمیشود که باعث افزایش قیمت نیز خواهد شد، زیرا تولید با ماشینآلات قدیمی هزینه تولید را افزایش خواهد داد.
شما معتقدید اگر چارچوب مدنظر شما مورد توجه قرار گیرد، فرمول افزایش عمق داخلیسازی، کاهش قیمت خودرو از مبدا، میتواند عملیاتی شود؟
بحث کاهش قیمت خودرو تنها با داخلیسازی قطعه عملی نیست. در حالحاضر آیتمهای گوناگونی روی قیمت تمامشده خودرو اثرگذار است. مسائلی مانند نرخ تورم، مباحث مرتبط با حقوق و دستمزد، نرخ ارز، قیمت سایر مواد اولیه و... چنانچه داخلیسازی با شرایطی که گفتم اتفاق بیفتد، این امکان فراهم میشود که تنها یکی از آیتمهای موثر در قیمت تمامشده خودرو مهار شود، این در حالی است که تاثیر منفی سایر آیتمهای موثر در قیمت تمامشده خودرو همچنان به قوت خود باقی است. بنابراین سیاستگذار کلان اگر بخواهد نمودار قیمت خودرو را از مبدا کاهشی کند باید فکری به حال مهار این آیتمها نیز بکند. البته برنامهریزی برای بخشی از این آیتمها مانند نرخ ارز و تورم در اختیار وزارت صمت نیست.