به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از باشگاه خبرنگاران، حتما برای شما هم پیش آمده که در زمان مراجعه به جایگاههای سوخت با این صحنه مواجه میشوید که عامل اجرایی جایگاه، چندین کارت سوخت را به همراه خود دارد و حتی ممکن است مشاهده کرده باشید که با استفاده از آن کارت ها، برای خودروهایی که کارت سوخت ندارند یا سهمیه سوختشان تمام شده، سوختگیری کرده و در ازای آن مبلغی را دریافت میکنند.
شواهد نشان میدهد که امکان دارد برخی از این کارتهای سوخت، متعلق به مالکان خودروهایی باشد که کارت سوخت را گم کرده اند، اما مفقودی آن را به مراجع ذی صلاح گزارش نداده اند. سوالی که پیش میآید این است که این افراد چگونه به رمز کارتهای سوخت مفقود شده دسترسی پیدا میکنند؟
چندی پیش گزارشی در مورد تخلف عوامل اجرایی یکی از جایگاههای عرضه سوخت مبنی بر سوءاستفاده از کارت سوخت مشتریان بدون در اختیار داشتن رمز کارت توسط یکی از مخاطبان به باشگاه خبرنگاران جوان رسید. این مخاطب در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: همواره از یک جایگاه سوخت مشخص، سوختگیری میکنم. در یکی از دفعات مراجعه به این جایگاه، فراموش کردم که کارت سوخت خود را بردارم و در مراجعات بعدی که به این جایگاه داشتم اعلام کردند که چنین کارتی با مشخصات شما یافت نشده؛ به همین دلیل، به پلیس + 10 مراجعه کردم و آنها اعلام کردند که در بازه زمانی که کارت سوخت من گم شده بود، متاسفانه از آن استفاده شده است.
او افزود: در استعلام پلیس + 10 مشخص شد که در این بازه زمانی از کارت من در همان جایگاهی که گم شده بود، استفاده شده و سپس به جایگاه دیگری در کیانشهر منتقل شده و در آنجا نیز از آن سوختگیری صورت گرفته است. جالب توجه بود که هرگز برای سوختگیری به آن جایگاه مورد نظر در کیانشهر مراجعه نکرده بودم؛ به همین دلیل، موضوع را با مدیر آن جایگاه مطرح کردم. او نیز با بررسی زمان استفاده از کارت سوخت در جایگاه و دوربینهای مدار بسته، فرد خاطی را شناسایی کرد.
مرسوم بودن استفاده از کارتهای سوخت مفقودی در جایگاههای سوخت!
مالک این کارت سوخت مفقود شده ادامه داد: با پیگیریهایی که از مدیر این جایگاه داشتم، به من اعلام کرد که استفاده از کارتهای جامانده میان کارگران جایگاههای سوخت مرسوم است و این کارگر نیز، کارت من را از شخص ثالثی در بیرون از مجموعه خود دریافت و از آن بهره برداری کرده است. مدیر این جایگاه، فردی که در جایگاه اولیه از کارت من برداشت کرده بود را خاطی اصلی معرفی کرد و گفت که این مسئله ارتباطی به جایگاه کیانشهر ندارد.
او گفت: سپس به جایگاهی که کارتم را در آنجا گم کرده بودم مراجعه کردم که مدیران آن جایگاه نیز اعلام کرد، چون در جایگاه کیانشهر از کارت شما استفاده شده، بنابراین مقصر اصلی آن جایگاه است و به نوعی مدیران این دو جایگاه، تخلف را میان خودشان پاسکاری کردند. به همین دلیل با مرکز پاسخگویی و ارتباط با مشتریان شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی تماس گرفتم که گفتند اگر ظرف 72 ساعت پاسخی داده نشد، موضوع را به بازرسی اطلاع دهید. پس از یک هفته با بازرسی تماس گرفتم که در نتیجه پیگیریهای خودم و بازرس شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی مشخص شد، در هر دو جایگاه دو کارگر خاطی وجود داشتند که با هم برادر بودند.
مالک این کارت سوخت مفقود شده افزود: در نهایت بازرسی اعلام کرد که بر اساس پیگیریهای صورت گرفته، باید کارت سوخت و مبلغ سهمیه بنزین بهرهبرداری شده را از جایگاه دوم یعنی جایگاه کیانشهر دریافت کنم اما مدیر این جایگاه اعلام کرد با وجود آنکه بازرسی خطا را از جانب ما میداند، اما چون کارت شما در جایگاه اول گم شده، باید به همان جایگاه مراجعه کنید تا کارت و خسارت خود را بگیرید. این مسئله را به بازرسی اطلاع دادم. بازررسی نیز اعلام کرد اکنون که مدیر جایگاه کیانشهر از دستور رئیس منطقه پیروی نمیکند، در این زمینه گزارشی در کمیسیون مطرح خواهد شد.
او در ادامه گفت: در نهایت با فشارهایی که توسط بازرسی اعمال شد، مبلغ یارانه بنزین را برای هشت ماهی که کارت سوختم مفقود شده بود از کارگر متخلف دریافت کرده و به من پرداختند اما همچنان کارت سوخت من را پس ندادند و گفتند دیگر موضوع را جایی مطرح نکنم.
این مخاطب باشگاه خبرنگاران جوان در پایان بیان کرد: این از من خواستند که کارت خود را بسوزانم و درخواست کارت المثنی بدهم. مسئلهای که از پس گرفتن مبلغ یارانه بنزین و کارت سوخت من اهمیت بیشتری دارد، این است که برای تکرار نشدن این مسئله، هیچ بازدارندگی توسط شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایجاد نشد.
لزوم رعایت اصل محرمانگی در استفاده از کارتهای سوخت
برای پیگیری صحت و سقم این گزارش به سراغ مسئولان مرتبط رفتیم.
فاطمه کاهی سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، در این باره بیان کرد: بارها از هموطنان درخواست کردهایم که اگر رمزی برای کارت سوخت خود میگذارند، حتماً مراقب محرمانگی آن باشند و رمز خود را در اختیار افراد متفرقه قرار ندهند.
او ادامه داد: تاکید داریم که مانند تمامی کارتهای دیگر خود، در حفظ رمز این کارت نیز تلاش کنند. رمزی که صاحب کارت برای کارت خود میگذارد، اگر در اختیار فرد دیگری قرار داده نشود، امکان سوء استفاده را نخواهد داشت، زیرا اگر تا سه مرحله رمز را اشتباه وارد کنند، کارت غیرفعال خواهد شد و باید حذف رمز انجام دهند که برای حذف رمز نیز مستندات و مدارک صاحب کارت سوخت و مالک خودرو نیاز است، زیرا هر کارت سوخت، مختص یک خودرو با ویژگیهای مشخص شاسی و شماره پلاک است.
کاهی تاکید کرد: از نظر امنیتی امکان سوء استفاده از رمز کارت سوخت مفقود شده، توسط فردی که رمز را نمیدانسته وجود ندارد اما مردم باید در حفظ و نگهداری کارت سوخت شخصی خود نهایت دقت را انجام دهند و در صورت گم شدن آن نیز بلافاصله با مراجعه به پلیس +10، کارت سوخت قبلی را غیر فعال کنند و در خواست المثنی بدهند.
گم شدن کارت سوخت را بلافاصله به پلیس + 10 گزارش کنید
او با اشاره به تاخیر چندماهه مالک این کارت سوخت برای مراجعه به پلیس +10 بیان کرد: اگر فردی در صورت مفقود شدن کارت سوخت، برای اطلاع رسانی به پلیس+ 10 تاخیر داشته باشد، ممکن است سوء استفادههایی صورت گیرد. تلاش شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی بر این است که به صورت مداوم بر این مسئله نظارت داشته باشد و با انجام بازرسی و کنترل دوربینهای جایگاههای سوخت، مانع از بروز تخلفات توسط افراد سودجو شود، زیرا کاملا قابلیت ردیابی دارد.
سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در مورد گزارش مخاطب باشگاه خبرنگاران جوان نیز اظهار کرد: براساس شکایت مطرح شده و پس از بررسی ها و پیگیریهای صورت گرفته، مشخص شد که ضمن بازگرداندن مبلغ سوختی که از کارت این مشتری توسط کارگر خاطی مورد سوء استفاده قرار گرفته، کارگر مذکور به مدت دو هفته از کار تعلیق و مقرر شده که در صورت تکرار تخلف، قطعا اخراج خواهد شد.
رمزشکنی کارتهای سوخت امکان پذیر نیست
او ضمن تاکید بر این که امکان رمزشکنی در کارت های سوخت وجود ندارد، افزود: موضوعی که این زمینه محتمل است، این است که کارگر خاطی از رمز کارت مطلع بوده یعنی به هنگام سوختگیری توسط مشتری، از رمز کارت مطلع شده است. هموطنان نیز در صورت مشاهده هرگونه تخلف از سوی جایگاههای سوخت یا هرگونه پیشنهاد و انتقادی میتوانند با سامانه تلفنی 09627 تماس بگیرند تا به درخواست آنان رسیدگی شود.
بر اساس این گزارش، امکان رمزشکنی در کارتهای سوخت وجود ندارد، اما مالکان کارتهای سوخت باید توجه داشته باشند که در زمان سوختگیری، فردی به غیر از خودشان از رمز کارت سوخت مطلع نشود، زیرا از آن جا که بعضی اوقات بهره برداری از کارتهای سوخت مفقودشده توسط برخی کارگران جایگاههای سوخت مشاهده شده، امکان سوءاستفاده از سهمیه موجود در کارتهای سوخت در صورت رعایت نشدن اصل محرمانگی رمز آنها وجود دارد.
نکته مهم و قابل توجه این است که مالکان کارتهای سوخت باید بلافاصله پس از اطلاع از مفقود شدن کارت سوخت خود به دفاتر پلیس + 10 مراجعه کنند و این مسئله را اطلاع دهند، زیرا اگر وقفهای پیش بیاید و فردی که کارت سوخت را پیدا میکند به هر روشی به رمز آن دست یافته باشد، میتواند از آن بهره برداری کند؛ حال ممکن است آن فرد از عوامل اجرایی جایگاههای سوخت یا هر فرد دیگری باشد.