به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایسنا، حسین امیری خامکانی با بیان این مطلب اظهار کرد: مسئولانی از سازمان تاکسیرانی، وزارت کشور، وزارت نفت، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و مرکز پژوهش های مجلس در جلسه امروز کمیسیون حضور داشتند و گزارشی از آثار پس از افزایش قیمت ها در دو ناوگان تاکسیرانی و اتوبوسرانی ارائه کردند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: در واقع بعد از افزایش قیمتها، افزایش نرخ وجود نداشته و از این نظر هم اتوبوسرانی و هم تاکسیرانی تحت فشار قرار گرفتهاند البته احتمال قانون گریزی هم در بعضی از جاها ممکن است به وجود آمده باشد.
وی افزود: درخواستی که مطرح شد این بود که دولت از منابع حاصل از هدفمندی به این دو ناوگان کمک کند تا هم به بیمه خودروها کمک کنند و هم استاندارد سازی داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه اجازه افزایش نرخ به اتوبوسرانی و تاکسیرانی داده نشده است، خاطرنشان کرد: بنابراین دولت می تواند با استفاده از تبصره 20 بودجه و بند ق که سال گذشته در بودجه وجود داشت به این دو ناوگان کمک کند.
امیری خامکانی ادامه داد: طی دو هفته گذشته نیز نامه ای از سازمان اتوبوسرانی به کمیسیون رسیده بود مبنی بر اینکه به نوسازی ناوگان ها کمک شود که ما این نامه را به وزارت کشور ، وزارت نفت و بهینه سازی مصرف سوخت ارائه کردیم تا دولت تمهیداتی بیاندیشد که به ویژه در کلان شهرها به این دو ناوگان کمک شود.