اهمیت کشندههای میانبرد و دلیل پر طرفدار بودن آنها
ولیعهد همهکاره
عصر خودرو - محصولات سنگین را در بخش حملونقلهای جادهای به دستههای مختلفی تقسیم میکنند که هم بیانگر فاصله و بُرد کاری آنهاست و هم نوع کاربری این وسایل. از این رو میتوان خودروهای سنگین این بخش را به انواع مختلفی تقسیم کرد که عبارتند از: توزیعی، که به منظور توزیع وسایل و مایحتاج مردم و شرکتها در داخل و حومه شهر است، راهسازی و ساختمانی، که کارکرد مشخصی دارند، میانبرد یا منطقهای، برای حملونقلهای داخل کشورها و به طور کلی مسافتهای زیر ۲هزار کیلومتر و در نهایت دوربرد یا بینالمللی، برای مسافتهای زیاد است.
دوشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۳:۴۴:۰۰
به گزارش پایگاه «عصر خودرو»، در این مطلب نگاهی داریم به اهمیت رده میانبرد و دلایل محبوبیت آن در بین اهالی این صنعت.
آغاز پیدایش تا امروز
میتوان آغاز پیدایش کشندههای میانبرد را در اوایل قرن بیست و یکم دانست؛ جایی که ولوو اقدام به معرفی سری FM کرد، MAN با سری TGS روی کار آمد و مرسدس بنز نیز برای پرکردن خلأ میان دو کامیون خود یعنی سری آتگو به عنوان کامیونی سنگینوزن که بعدها به رده میانوزن و سبکوزن انتقال داده شد و همچنین کشنده دوربرد این شرکت یعنی آکتروس، آکسور را معرفی کرد. در واقع در قرن بیستویکم با رویکردی که شرکتهای خودروسازی به بحثهایی چون قیمت تمامشده کمتر، آلایندگی و مصرف سوخت پایینتر، هزینههای عملیاتی کمتر و... داشتند، کشندههای میانبرد روی کار آمدند تا بازه انتخاب و دست خریدار برای انتخاب محصولی مناسب با نیازش، بازتر باشد.
کشندههای میانبرد معمولا ویژگیهای خاص خود را دارند که از نظر ظاهری باید به مشخصترین آن یعنی اتاق کوچکتر اشاره کرد. ضمن اینکه معمولا از نظر فنی نیز یک پله پایینتر از نواع دوربرد قرار میگیرند تا هم اختلاف قیمت مناسبی با کشندههای دوربرد ایجاد شود و هم قیمت تمامشده میانبردها برای خریداران وسوسهانگیز باشد. این کشندههای اقتصادی که البته امکانات رفاهی کمتری نیز دارند، بیشتر به منظور حملونقلهای نزدیک و منطقهای برای حمل تریلرهایی چون بونکر و تانکر و... ساخته میشوند که همین کاربری به آنها رده regional را میدهد. اما چون معمولا کشندههایی اقتصادی با استهلاک پایین هستند و در زمان خرید نیز هزینههای کمتری به خریداران تحمیل میکنند، برای مسافتهای دور نیز ممکن است مورد استفاده قرار بگیرند. در ساخت این کشندهها معمولا ارزانسازی نیز ممکن است رخ دهد که برای مثال میتوان به همرنگ نبودن سپرها و فلاپ با بدنه، عدم وجود فلاپهای شاسی، حضور امکانات رفاهی کمتر و... اشاره کرد. در این میان باید به نکته مهم دیگری نیز اشاره کنیم که آن هم تناژ کاری بالای کشندههای میانبرد برای حمل بارهای متداول و معمول است که نیاز به داشتن کشندههای قویتر را بسیار کمرنگ میکند.
راهکارهای متفاوت
در این میان برخی شرکتها راهکار متفاوتی را برای داشتن یک کشنده میانبرد در نظر میگیرند و آن هم تولید اتاقهای کوچکتر از کشندههای دوربرد است که برای مثال رنو و ایویکو این رویه را در پیش گرفتهاند. حتی مرسدس بنز نیز در کنار دو کشنده میانبردش یعنی آکسور و آنتوس، آکتروس خود را نیز در دو سری اتاق با عرض 2.5 برای مسافتهای بلند و عرض 2.3 برای کاربریهای مختلفی از جمله کشنده میانبرد تولید میکند. شرکتهای آمریکایی نیز در کنار تولید محصولاتی که برای مسافتهای کوتاهتر تدارک میبینند، کشندههای خود را با اندازه اتاقهای متنوعی طراحی میکنند تا خریدار اندازه کابین خود را بر اساس کاربری که برای آن در نظر دارد، انتخاب کند.
اسکانیا سری G، یکهتاز میانبردهای ایران
اسکانیا سری G در اواخر سال 2006 میلادی روی کار آمد تا فضای خالی نبود یک کشنده میانبرد را در سری محصولات اسکانیا پر کند. این کشنده با دو رقیب قدر به نامهای آکسور از مرسدس بنز و ولوو FM روبهرو بود که اولی به لطف تولید انبوه فراوان و داشتن ویژگیهای فنی ساده با استهلاک کمی که زبانزد همه است، بازار بسیار خوبی برای خود در سراسر اروپا و حتی خارج آن پیدا کرده بود. سری G اسکانیا در بازار کشورمان نیز عرضه شد و در ایران نیز با دو رقیبش روبهرو شد که البته عرضه بسیار کم ولوو FM کشنده، امکان مانور زیادی به سری G داد. در بحبوحه افزایش تحریمها و خوابیدن خط تولید آکسور در کشورمان، سری G یکهتاز این بازار شد که توانست با عرضه پیشرانههای قویتر بالای 400 اسبی در کنار ظاهری که شباهت بالایی به سری R دارد، قیمت پایینتر و وسوسهکننده و همچنین به عنوان اولین کشنده میانبرد بازار با گیربکس خودکار، بازار این کشندهها را تا امروز در دست بگیرد.
در سال جاری باید منتظر گرفتهشدن بازار این کشنده از سوی نسل جدید ولوو FM باشیم که با اتاق جدید ولوو، میتواند خریداران زیادی را به سمت خود جلب کند. همچنین اگر طبق برنامههای واردکننده DAF و MAN در کشورمان، شاهد حضور دو کشنده میانبرد CF و TGS باشیم، رقابت در این بخش از بازار بیشتر خواهد شد تا صنعت حملونقل جادهای کشورمان بیش از پیش به سمت حرفهایشدن و کاهش هزینههای عملیاتی پیش رود.