به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایرنا، در ماه های اخیر بسیاری از شهروندان تهرانی این پیامک را دریافت کرده اند و برخی از آنها با تعجب از دریافت این پیامک پیش خود گفته اند، من که از فلان بزگرراه عبور نکرده ام... من که جریمه نشده یا تمام جرائم راهنمایی و رانندگی را پرداخته ام...
گفته می شود به استناد تبصره 6 ماده 42 از فصل نهم قانون مالیات بر ارزش افزوده مبنای محاسبه مبلغ عوارض سالیانه خودروهای سواری تولید داخل، قیمت فروش کارخانه و برای خودروهای وارداتی، مجموع ارزش گمرکی و حقوق ورودی است که همه ساله بر اساس آخرین مدل خودروها توسط سازمان امور مالیاتی کشور به شهرداری ها ابلاغ می شود، به استناد بند(و) ماده (46) قانون مالیات بر ارزش افزوده، پرداخت عوارض سالیانه پس از موعد مقرر به ازای هر ماه تأخیر موجب تعلق جریمه ای معادل 2 درصد می شود.
چندی پیش سازمان حمل و نقل و ترافیک نیز درباره پیامک های ارسالی به شهروندان با موضوع بدهی طرح ترافیک اطلاعیه ای صادر کرد با این عنوان که به اطلاع عموم شهروندان گرامی میرساند، در چند روز گذشته پیامکهایی برای صاحبان برخی خودروها ارسال شده است که از بدهکار بودن خودرو بابت عوارض ورود به محدوده های طرح ترافیک و زوج یا فرد خبر می دهد.
شهروندان مطلع هستند که در سال 1397 در صورت تردد غیرمجاز در محدوده طرح ترافیک و زوج یا فرد علاوه بر جریمه راهنمایی و رانندگی، عوارض پرداخت نشده طرح ترافیک نیز به حساب بدهکاری خودرو ثبت میشود. البته دریافت این پیامک در این مرحله جنبه اطلاع رسانی داشته است و به معنی قطعی بودن بدهی یا جریمه خودرو نیست.
تمام دارندگان خودروها میتوانند با شماره گیری #3*3*137* و اعلام شماره پلاک خودرو، از میزان بدهی احتمالی آن بابت عوارض طرح ترافیک مطلع شوند.
همچنین از دارندگان خودروهای بدهکار دعوت می کنیم بعد از ثبت نام در سامانه اینترنتی «تهران من» به نشانی my.tehran.ir با شارژ و افزایش اعتبار خود نسبت به تسویه بدهی خودرو مربوطه اقدام کنند و چنانچه به هر دلیل تصور می کنند اشتباهی رخ داده است، درخواست خود را در بخش «پشتیبانی» سامانه تهران من به ثبت برسانند تا در اسرع وقت برای بررسی مجدد و بازنگری اقدام شود. شهروندانی که نیاز به توضیحات بیشتر در این خصوص دارند نیز میتوانند با شماره 137 داخلی 5 تماس بگیرند و سوالات خود را با کارشناسان مربوطه مطرح کنند.
این در حالی است که محسن پورسیدآقایی معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران نیز اعلام کرده بود بر اساس مصوبه شورای شهر اگر خودرویی در روز مخالف پلاک خود، وارد محدوده زوج و فرد شود مالک آن باید عوارض پرداخت کند چرا که در ماده 8 مصوبه شورا ذکر شده که شهرداری باید نسبت به وصول عوارض خود اقدام کند و پلیس هم باید جداگانه جریمه خود را دریافت کند. بر این اساس اگر شهروندی با خودرو خود در محدوده طرح ترافیک یا در محدوده زوج و فرد (مخالف روز پلاک خود) تردد کند، باید عوارض آن را بپردازد.
محمد علیخانی رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران نیز درباره پرداخت عوارض زوج و فرد در گفت و گو با خبرنگاران دریافت عوارض از این محدوده ها را قانونی ندانسته است.
* نامه پلیس به دیوان عدالت اداری در مورد اخذ عوارض زوج و فرد
پلیس راهور چندی پیش از معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در خصوص اخذ غیرقانونی عوارض ورود به طرح زوج و فرد انتقاد کرد.
اختلاف شهرداری و پلیس بر سر اخذ عوارض از محدوده زوج و فرد به محاکمه قضائی رسید. سال گذشته کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای شهر تهران، فرمانداری و پلیس راهور نسبت به اخذ عوارض از محدوده زوج و فرد به شهرداری تهران تذکر دادند. اما شهرداری تهران بر اساس تفسیری که از مصوبه شورای شهر تهران داشت دریافت این عوارض را قانونی میدانست و پلیس راهور بهمن ماه سال گذشته از شهرداری تهران در خصوص اخذ عوارض ورود به محدوده زوج و فرد شکایت کرد.
در متن ارسالی از اداره حقوقی پلیس راهور ناجا به هیات عمومی دیوان عدالت اداری آمده است: «بر اساس بررسیهای به عمل آمده و گزارشهای مکرر از سوی سازمانها و شهروندان، اخذ عوارض در محدوده طرح زوج و فرد در طول سال جاری (سال 97) علاوه بر اینکه موجب تضییع حقوق شهروندان شده، نارضایتی عمومی را نیز در پی داشته است.
خواهشمند است در راستای اعمال اصل 173 قانون اساسی و ماده 10 قانون آئین دادرسی و تشکیلات دیوان عدالت اداری به اجحافی که در حق شهروندان در این موضوع روا داشته شده است، تظلمخواهی و رسیدگی شود.
پلیس هشت دلیل را برای این اعتراض خود بیان داشته است، نارضایتی عمومی در بین شهروندان به علت تحمیل هزینههای اضافی و غیرمنطبق با حقوق مکتسبه رانندگان در استفاده از خودروهای شخصی، محدود کردن بهرهمندی از مردم از خودروی شخصی به رغم پرداخت عوارض خودرو توسط مالکان به صورت سالیانه به شهرداری، عدم انطباق تعدد جریمه با ارتکاب یک تخلف، عدم سازوکار مناسب و پیشبینی توسعه حمل و نقل عمومی جهت دسترسی مردم و کاهش زمینه استفاده از شهروندان از خودروی شخصی، عدم توسعه حمل و نقل عمومی و جایگزینی تاکسیها و اتوبوسهای فرسوده، عدم اجرای طرح ترافیک در روز پنجشنبه و افزایش ترافیک در سطح معابر، نارضایتی مردم به دلیل عدم اطلاعرسانی دقیق و اعمال نرخنامه یکسویه بدون توجه به میزان انطباق با تخلف و عدم هماهنگی با مراجع ذیصلاح.
* هیچگونه عوارضی بابت ورود به طرح زوج و فرد توسط پلیس اخذ نشده است
یک منبع آگاه در پلیس راهور نیروی انتظامی در گفت و گو با خبرنگار انتظامی ایرنا در مورد دریافت عوارض ورود به طرح زوج و فرد، گفت: ارسال پیامک های پرداخت عوارض خودرو بابت ورود به طرح زوج و فرد ارتباطی به پلیس راهور ندارد و تاکنون این پلیس مبلغی به این منظور از شهروندان دریافت نکرده است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر مصوبه و قانونی تحت عنوان پرداخت عوارض ورود به طرح زوج و فرد در آیین نامه راهنمایی و رانندگی وجود ندارد و پلیس راهور بر اساس مصوبات این آیین نامه افراد را اعمال قانون می کند. دریافت عوارض ورود به طرح زوج و فرد غیرقانونی است و پلیس در این زمینه به هیچ عنوان ورود نمی کند چرا که پلیس بر اساس قانون پیش می رود به همین دلیل اخیرا نامه ای به این منظور به دیوان عدالت اداری از سوی این پلیس ارسال شده است تا به این موضوع رسیدگی شود.
در شرایطی که در کلان شهر تهران، شهروندان عوارض و مالیات پرداخت کرده و هزینه زندگی در چنین کلان شهری را می پردازند که یکی از هزینه ها، جریمه های ورود به طرح ترافیک و طرح زوج و فرد است، باید پرسید چرا مدیران شهری بر هزینه های زندگی در این شهر می افزایند بدون اینکه به گفته برخی از مسئولان قانونی در این زمینه وجود داشته باشد و اگر قانونی وجود دارد، باید مسئولان با رسانه ای کردن این مصوبات قانونی، تکلیف شهروندان را مشخص کنند تا با آگاهی وارد طرح در بزرگراه های این کلان شهر شوند تا به یک باره زیر بار هزینه های سنگین چنین طرح های شهری نروند.