وی ادامه داد: همچنین از دیگر دستورات وزیر راه و شهرسازی در سال جاری تمرکز فعالیت ساخت و احداث راه های اصلی و بزرگراه در سراسر کشور به شرکت ساخت بود که پیش از این به صورت 50 درصد میان شرکت ساخت و ادارات کل راه و شهرسازی استانها تقسیم می شد، ولی در حال حاضر همه پروژه ها و منابع در شرکت ساخت متمرکز شده است، ضمن اینکه بخش احداث راه روستایی نیز از معاونت راه روستایی وزارت راه و شهرسازی منتزع و به این شرکت واگذار شد که در مجموع طرح های مصوب شرکت ساخت از 122 پروژه به250 پروژه افزایش یافت.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در حال حاضر 279 هزار کیلومتر مسیر جاده ای در کشور داریم که به شرکت ساخت تکلیف شده است تا در مجموع 41 هزار کیلومتر راه جدید احداث کند. در سنوات گذشته 15 هزار کیلومتر آن ساخته و بهره برداری شد و 15 هزار و 500 کیلومتر در دست ساخت و 10 هزار کیلومتر هم در دست مطالعه داریم.
خادمی یادآور شد: در دولت های یازدهم و دوازدهم بیش از 18 هزار کیلومتر جاده احداث شد که 13 هزار کیلومتر آن راه روستایی بوده است، 54 کیلومتر آزادراه نیز در 5 سال گذشته احداث کردیم که بخش عمده آن به اتمام رسیده و زیر بار ترافیک رفته است. همچنین 2 هزار و 400 کیلومئتر بزرگراه در 5 سال گذشته و هزار و 340 کیلومتر راه اصلی و هزار و 165 کیلومتر مسیر ریلی احداث شده است که مجموع زیرساخت های حمل و نقلی ساخته شده در 5 سال گذشته 5 هزار و 440 کیلومتر اعم از آزادراه، بزرگراه، راه اصلی، راه روستایی و خط آهن است.
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور تصریح کرد: در هفته دولت سال جاری هزار و 856 کیلومتر انواع راه ها بهره برداری می شود که شامل 98 کیلومتر راه آهن، راه آهن ارومیه –مراغه، 300 کیلومتر بزرگراه و راه اصلی و هزار و 460 کیلومتر راه روستایی است. هزینه احداث این زیرساخت های حمل و نقلی هزار و 765 میلیارد تومان برآورد شده است.
به گفته خادمی، از ابتدای سال جاری تاکنون 120 کیلومتر آزادراه آسفالت شده که هنوز بهره برداری نشده و زیر بار ترافیک نرفته است. تا پایان سال نیز 80 کیلومتر از آزادراه کنارگذر جنوبی تهران بهره برداری می شود.
این مقام مسئول تاکید کرد: تا پایان سال جاری قرار است در بخش ریلی 280 کیلومتر مسیر جدید ریل گذاری شده و 470 کیلومتر خط آهن بهره برداری شود. در بخش آزادراهی نیز بهره برداری از 280 کیلومتر آزادراه را در دستور کار داریم که اگر مشکلات کمبود قیر حل شود، این حجم آزادراه بهره برداری خواهد شد. همچنین 765 کیلومتر راه اصلی و بزرگراه تا پایان امسال بهره برداری می شود. هزار و 740 کیلومتر پروژه راه روستایی ملی نیز تا پایان امسال بهره برداری خواهد شد.
به گفته خادمی، در سال گذشته 4 هزار و 126 میلیارد تومان اعتبار برای شرکت ساخت مصوب شد که 4 هزار و 90 میلیارد تومان آن تخصیص یافت که نشان می دهد 99 درصد اعتبارات مصوب اختصاص یافته است. البته بخش اعظم این اعتبارات از محل اسناد خزانه یک و دو ساله بود، ولی حجم اعتبارات ریالی و نقدی تخصیص یافته 360 میلیارد تومان بوده است، با این حال در سال 97 بودجه شرکت ساخت 25 درصد و اعتبارات پروژه های عمرانی زیرمجموعه این شرکت تا 40 درصد کاهش یافت و سبب شد راندمان شرکت ساخت تا 50 درصد کاهش یابد. در حال حاضر 2 هزار و 534 میلیارد تومان بودجه مصوب شرکت ساخت بوده و تاکنون 78 درصد این مبلغ در قالب اسناد خزانه دو ساله، 154 میلیارد تومان در قالب اعتبارات نقدی و مابقی در قالب اسناد خزانه یک ساله تخصیص داده شده است که در مجموع هزار و 990 میلیارد تومان به این شرکت تخصیص داده اند.
75 درصد ترافیک جاده ای روی 35 هزار کیلومتر جاده شریانی
معاون وزیر راه با بیان اینکه 35 هزار کیلومتر جاده شریانی خاص در کشور داریم که 75 درصد ترافیک جاده ای بر روی این 35 هزار کیلومتر قرار دارد، گفت: اگر می خواهیم تلفات جاده ای کاهش یابد باید همه این 35 هزار کیلومتر به آزادراه و بزرگراه تبدیل شود که در حال حاضر 19 هزار کیلومتر آن آزادراه یا بزرگراه است، ولی در حال حاضر سرعت جاده سازی ما در ایران یک پنجم سرعت تولید و افزایش خودرو است.
وی درباره راه آهن چابهار-زاهدان گفت: ساخت این پروژه حدفاصل چابهار تا زاهدان 31 درصد پیشرفت فیزیکی و در فاز نخست آن حدفاصل چابهار تا ایرانشهر 60 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
خادمی درباره راه آهن شیراز-بوشهر گفت: این پروژه یکی از طرح های اولویت دار ما است، چرا که ریل با هزینه بالایی تا شیراز رفته و برای آنکه اقتصادی شود باید تا بندر بوشهر این خط ادامه یابد. این طرح 450 کیلومتر طول دارد که حدفاصل شیراز تا بوشهر بوده و 210 کیلومتر نیز از بوشهر تا عسلویه خواهد بود که در سال جاری اعتبارات اختصاص یافته به آن 125 میلیارد تومان بوده است، هر چند که این پروژه 4 تا 5 هزار میلیارد تومان هزینه دارد که به همین دلیل به دنبال جذب فاینانس هستیم، لذا قرارداد تجاری آن را در سال 96 با شرکت چینی منعقد کردیم، مجوز شورای اقتصاد نیز صادر شد و بانک عامل در حال گشایش ال سی برای جذب منابع فاینانس است.
خادمی در خصوص راه آهن تهران-همدان-سنندج گفت: در مجلس تصویب شد که این پروژه به شرکت راه آهن واگذار شود ولی هفته گذشته در دولت به تصویب رسید تا دوباره به شرکت ساخت برگردد. قرار است خط آهن 150 کیلومتری همدان-سنندج را شرکت ساخت با توجه به اینکه این مسیر تونل و ابنیه خاصی ندارد با سرعت احداث کند.
کمک 500 میلیارد تومانی وزارت دفاع به آزادراه اصفهان-شیراز
وی درباره آزادراه اصفهان-شیراز گفت: وزارت دفاع قرار است 500 میلیارد تومان به احداث این آزادراه کمک کند، طول این مسیر 220 کیلومتر بوده و 50 کیلومتر آن روکش بتنی و مابقی آن روکش آسفالت است که تاکنون 16 کیلومتر از روکش بتنی به اتمام رسیده است. با توجه به اینکه کمبود قیر داریم، امیدواریم کل پروژه سال آینده افتتاح شود.
خادمی تاکید کرد: در سه سال گذشته قیر رایگان به شرکت ساخت و پیمانکاران داده می شد اما امسال تامین قیر به دلیل گرانی با چالش مواجه شده است. در سال های گذشته هر تُن قیر یک میلیون و 200 هزار تومان بود که امسال این رقم دو برابر شد.
وی درباره خط آهن چابهار به یونسی در خراسان جنوبی گفت: کل مسیر هزار و 100 کیلومتر و هزینه احداث آن بیش از 12 هزار میلیارد تومان برآورد شده است که اخیرا آستان قدس رضوی اعلام آمادگی کرده مسیر زاهدان تا یونسی را با همکاری شرکت چینی تامین مالی کند. مسیر ریلی خواف-هرات در خاک افغانستان نیز تا پایان امسال به بهره برداری می رسد.
خادمی ادامه داد: حدود 5 هزار میلیارد تومان به پیمانکاران بدهی داریم که 3 هزار میلیارد تومان آن بابت بدهی شرکت ساخت به پیمانکاران سازنده راه های روستایی است.
بهره برداری از کنارگذر جنوبی تهران؛ نیمه اول 98
این مقام مسئول در وزارت راه در خصوص آزادراه کنارگذر جنوبی تهران تصریح کرد: ساخت این مسیر 158 کیلومتری پیشرفت فیزیکی قابل توجهی دارد به طوری که در قطعه چهار حدفاصل چرمشهر تا آزادراه قم روسازی آن به اتمام رسیده است، در فاز سه حدفاصل آزادراه قم تا آزادراه ساوه زیرسازی آن در حال انجام بوده و پل های مربوطه نیز در حال احداث است. روسازی بخشی از این مسیر به طول 16 کیلومتر نیز به پایان رسیده است. قطعه چهار آزادراه کنارگذر جنوبی تهران حدفاصل اشتهارد تا آبیک در حال روسازی بوده و 10 کیلومتر نیز آسفالت شده است. به طور کلی نیمه اول سال آینده کل پروژه 158 کیلومتری به بهره برداری خواهد رسید.
افتتاح آزادراه همت تا اخر اسفند
وی در خصوص آزادراه همت واقع در شمال آزادراه تهران-کرج خاطرنشان کرد: ساخت این آزادراه مشکل نقدینگی تملک مناطق مسکونی حاشیه آزادراه تهران-کرج را دارد که در سال گذشته 20 میلیارد تومان برای تملک خانه های شهرک المهدی تخصیص داده شد، همچنین این آزادراه دو تونل صد متری موازی دارد که لاینینگ یکی از تونل ها به پایان رسیده و یکی دیگر از مشکلات آن نیز پل اتصال این آزادراه به جاده چالوس خواهد بود. اگر منابع مالی 150 تا 200 میلیارد تومانی به پروژه تزریق شود، تا آخر سال می توانیم آن را افتتاح کنیم.