آلودگی هوا«۳۲۲۳»
درختان آلودگی هوای شهرها را کاهش میدهند؟
عصر خودرو- یک متخصص حوزه آلودگی هوا بر تاثیر ناچیز درختان و گیاهان بر کاهش آلودگی هوا در محیطهای شهری تاکید و نتایج تعدادی از مطالعات انجامشده در این باره را تشریح کرد.
عصر خودرو- یک متخصص حوزه آلودگی هوا بر تاثیر ناچیز درختان و گیاهان بر کاهش آلودگی هوا در محیطهای شهری تاکید و نتایج تعدادی از مطالعات انجامشده در این باره را تشریح کرد.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایسنا، درختان آلودگی هوای شهرها را کاهش میدهند؟ شاید این پرسش ساده بهنظر برسد و عمده پاسخها هم مثبت باشد اما جالب است بدانید که دو دیدگاه در اینباره وجود دارد؛ دیدگاهی که تاثیر اکسیژن تولیدشده از گیاهان و درختان موجود در محیط شهری را در کاهش آلودگی هوا انکار میکند و دیدگاهی دیگر درختان و گیاهان را یک راهکار موثر برای کاهش آلودگی هوا در محیطهای شهری میداند که با جذب آلایندهها سبب پاکشدن هوا میشوند.
محمودرضا مؤمنی - دانشجوی دکترای آلودگی هوا و تغییر اقلیم در دانشگاه دِرَکسل - در گفتوگو با ایسنا با تاکید بر اینکه تحقیقات بسیاری در مورد «میزان تاثیر درختان و گیاهان در کاهش آلودگی هوا در محیطهای شهری» انجام شده است،اظهارکرد: تحقیقات متعدد نشان میدهد که بر خلاف تصور عموم، درختان و گیاهان موجود در شهرها، تاثیر چشمگیری بر کاهش آلایندههای گازی و ذرهای ندارند.
وی تاکید کرد: البته تاثیر درختان و گیاهان بر کاهش آلودگی هوا در محیطهای روستایی با محیطهای شهرهای متفاوت است چون نتایج بخشی از تحقیقات حاکی از آن است که درختان در روستاها تاثیر بیشتری در کاهش آلودگی هوا به نسبت شهرها دارند.
این محقق حوزه آلودگی هوا ضمن تاکید بر تاثیر ناچیز گیاهان و درختان موجود در محیطهای شهری در کاهش آلودگی هوا، گفت: کاربرد اصلی درختان و پوشش گیاهی در محیطهای شهری بهمنظور کاهش اثرات تغییر اقلیم و گرمایش جهانی است. درختان و پوشش گیاهی با ایجاد سایه همچنین تعرق باعث کاهش دما و جزایر گرمایی شهری میشوند و بهعنوان عایقی برای آلودگی صوتی هستند و از طرف دیگر باعث افزایش زیبایی بصری محیط شهرها هم میشوند که همه اینها برای محیطهای شهری بسیار مهم و حیاتی هستند.
بخشی از تحقیقات انجامشده در حوزه تاثیر درختان در کاهش آلودگی هوا در زیر میآید:
* نواک و همکاران در سال 2006 نشان دادند که تاثیر پوشش گیاهی و درختی در کاهش آلودگی هوای برخی شهرهای آمریکا کمتر از یک درصد است. برای مثال کاهش هر آلاینده برای پورلتند - بزرگترین شهر ایالت اورگن در آمریکا - با پوشش درختی 42 درصدی کمتر از یک درصد بوده است.
* نواک و همکاران در سال 2018 نشان دادند که پوشش جنگلی شهرهای عمده کانادا کمتر از یک درصد در کاهش آلودگی هوا موثر بودهاند.
* در هِلسینکی فنلاند، یلی-پلکونن و همکاران در سال 2017 نشان دادند که پوشش گیاهی در نزدیکی یک جاده شلوغ تاثیری بر کاهش آلایندههای گازی ازن، دیاکسید ازت و ترکیبات فرار (NO2، O3، و VOCs) ندارد ولی برای ذرات معلق، که با احتمال قوی، ذرات بزرگ بودهاند، میتواند موثر باشد.
* در گوتنبرگ سوئد، گراندستورم و پلیجل در سال 2014 نشان دادند که در کنار یک جاده ترافیکی، پوشش درختی در کاهش آلایندههای دیاکسید ازت (NO2) تا هفت درصد و برای کاهش ازن تا دو درصد تاثیر داشته است.
* پاتاکی و همکاران در سال 2011 این موضوع را مطرح کرد که در نقش پوشش گیاهی شهری در کاهش آلودگی هوا اغراق شده است و پشتوانه تجربی ضعیفی در تایید تاثیر اهمیت درختان در کاهش آلایندهها وجود دارد.
* در استراسبوگ فرانسه، سلمی و همکاران در سال 2016 نشان دادند که تاثیر پوشش درختی بر کاهش ذرات معلق با قطر کوچکتر از 10 میکرومتر در حدود هفت درصد بوده است درحالیکه این تاثیر برای آلایندههای ازن، دیاکسید ازت، مونواکسید کربن، ذرات معلق با قطر کوچکتر از 2.5 میکرومتر و دیاکسید گوگرد (PM2.5، CO، NO2، O3، و SO2) کمتر هم بوده است.
* در لندن انگلیس، تالیس و همکاران در سال 2011 نشان دادند که حذف ذرات معلق با قطر کوچکتر از 10 میکرومتر (PM10)، توسط پوشش درختان بین 0.7 (هفت دهم) تا 1.4 درصد بوده است.
* در شانگهای چین، یین و همکاران در سال 2011 تخمین زدند که پارکهای شهری قادر به حذف TSP (کل ذرات) به میزان 9.1 درصد، SO2 (دیاکسید گوگرد) به میزان 5.3 درصد، و NO2 (دیاکسید ازت) بهمیزان 2.6 درصد شدند.
* در گزارشی در سال 2018 با عنوان اثر پوشش گیاهی بر آلودگی هوای شهری که برای سازمان محیط زیست، غذا و امور روستایی دولتهای اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی تهیه شدهاست به صراحت بیان میکند که درختان و پوشش گیاهی برای کاهش آلودگی هوا سودمند هستند ولی یک راهحل برای کاهش آلودگی هوا در مقیاس شهری نیستند.
* نواک و همکاران در سال 2014 نشان دادند که حذف آلودگی هوا در محیطهای روستایی توسط درختان و پوشش گیاهی بهطور قابل توجهی بیشتر از محیط شهری بوده است.
انتهای پیام