شیائومی به صف بزرگترین خودروسازان بزرگ چین آمد
عصر خودرو- شیائومی پس از عرضه موفقیتآمیز SU۷ به هشتمین خودروساز بزرگ در چین تبدیل شد.
عصر خودرو- شیائومی پس از عرضه موفقیتآمیز SU۷ به هشتمین خودروساز بزرگ در چین تبدیل شد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از ایسنا، بر اساس دادههای صنعتی چین، شیائومی، سازنده گوشیهای هوشمند چینی، پس از فروش بیش از 7000 دستگاه از اولین مدل خود، سدان SU7، در ماه آوریل به هشتمین خودروساز برقی بزرگ کشور تبدیل شده است.
ورود قدرتمند شیائومی به بازار شلوغ خودروهای برقی چین، بزرگترین بازار خودروی جهان و جایی که شرکتها در بحبوحه تضعیف تقاضا، درگیر جنگ قیمتی شدیدی هستند، را بیش از پیش متحول خواهد کرد. شیائومی در حال حاضر نامی شناخته شده در چین برای گوشیهای هوشمند و لوازم خانگی محبوب خود است.
شیائومی در ماه آوریل 7058 دستگاه SU7 فروخت که اولین فروش کامل ماهانه خود از زمان عرضه این مدل در اواخر ماه مارس است و بیش از 100 هزار دستگاه را در سال جاری هدف قرار داده است که با میانگین فروش ماهانه 11 هزار و 618 دستگاه برای باقی مانده سال مطابقت دارد. بر اساس تجزیهوتحلیل رویترز از دادههای فروش ماهانه از پلت فرم اطلاعات خودرو در رسانه چینی Dongchedi توسط رویترز، این خودرو جایگزین نام تجاری Avatr EV از شرکت دولتی چانگان موتورز به عنوان هشتمین شرکت بزرگ برق الکتریکی کشور شد.
فروش تخمینی ماهانه بیش از 11 هزار دستگاه شیائومی برای باقیمانده سال نیز آن را در رقابتی تنگاتنگ با فولکسواگن قرار میدهد که در رقابت با بازیکنان خودروهای برقی چینی، بهتر از سایر برندهای خودروسازی قدیمی خارجی عمل کرده است.
برخی تحلیلگران اظهار کردند که بازار در سالهای آتی نسبت به شیائومی صعودیتر خواهد شد. HSBC Qianhai فروش خودروی شیائومی را 240 هزار دستگاه در سال 2025 و 348 هزار دستگاه در سال 2026 پیشبینی کرده است.
قهرمان محلی بیوایدی با 120 هزار و 234 دستگاه در ماه گذشته در صدر رده بندی فروش خودروهای برقی چین قرار گرفت. فروش تا حد زیادی توسط مدلهای مقرون به صرفه بسیار ارزانتر از SU7 انجام شد. غول آمریکایی تسلا در ماه آوریل 31421 دستگاه در مدل 3 و Y به فروش رساند. مدل پایه SU7 شیائومی حدود 4000 دلار ارزانتر از مدل پایه مدل 3 تسلا در چین است.
بر اساس گزارش رویترز، از آنجایی که سازندگان خودروهای برقی با رقابت فزاینده در بازار چین مقابله میکنند، بسیاری از آنها اکنون تمرکز خود را به بازارهای خارج از کشور تغییر دادهاند. دادههای انجمن خودروهای مسافری چین نشان داد که صادرات خودروهای سواری چین در ماه آوریل به بالاترین حد خود رسید، در حالی که فروش داخلی 5.8 درصد نسبت به سال قبل کاهش یافت.