رویای رونق دوباره بازار لوازم یدکی محقق میشود؟
عصر خودرو- رکود بازار به اندازهای بر فروشندگان لوازم یدکی فشار آورده که رونق دوباره بازار برای آنها شبیه یک رویا است زیرا آنها هماکنون روزهایی را تجربه میکنند که حتی یک قطعه هم در بازار لوازم یدکی به فروش نرسیده است.
سه شنبه ۰۴ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۰:۰۰
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از صمت، علیرضا فتاحیان، فروشنده قطعه استارت و دینام در اینباره گفت: تا امروز اجرای برجام و همچنین اقدامات حمایتی دولت تاثیر چندانی بر این بازار نداشته و هنوز بازار به شدت راکد است و به نظر میرسد مشتریها انتظار کاهش بیشتر قیمتها را دارند. سعید پریشانی، یکی دیگر از فروشندگان لوازم یدکی نیز به این رکود اشاره کرد و افزود: بهطور تقریبی فروش محصولات به صفر رسیده و اتفاق خاصی در بازار لوازم یدکی رخ نداده است و همه در انتظار روزهای رونق هستند. مریم زمانی، فروشنده قطعات بادی خودروهای سنگین نیز به زمانبر بودن تاثیر برجام اشاره کرد و گفت: در حال حاضر وضعیت بازار لوازم یدکی مساعد نیست و نیاز به فرصت بیشتر است تا اتفاق چشمگیری در این حوزه رخ دهد و چون محصولات ما وارداتی است بیشتر به قیمت ارز مربوط میشود.
مهدی ستوده، فروشنده لوازم یدکی پیکان، پژو و پراید در همین حال به تغییر نکردن وضعیت بازار قطعات خودرو اشاره کرد و گفت: ضمن تغییر نکردن قیمتها، تقاضا نیز افت داشته است. عزیزالله طلوعی، از دیگر فروشندگان لوازم یدکی خودروهای سنگین که واردکننده قطعات این خودروها از چین است، گفت: قیمت بسیاری از محصولات نسبت به گذشته در بازار کاهش یافته در حالی که هنوز تقاضا نیز وجود ندارد. وی در ادامه در تشریح دلایل روند فعلی بازار لوازم یدکی ماشینهای سنگین گفت: در این صنف تا شرایط کار برای افراد فراهم نبوده و ساختوسازها فراهم نباشد، بازار رونق نخواهد گرفت اما آنچه مسلم است، در حال حاضر رکود زیادی بر بازار لوازم یدکی خودروهای سنگین حاکم است. پیمان فلسفیحقیقی، یکی دیگر از فروشندگان لوازم یدکی خودروهای سواری گفت: دولت بیشتر روی صنعت خودرو متمرکز است و از آنجا که با ورود ماشینهای وارداتی کیفیت قطعات نیز افزایش مییابد و معمولا تا 5 سال معیوب نمیشود، احتیاج به تعویض قطعات نیز وجود ندارد، بنابراین بهنظر میرسد رکود ادامهدار باشد.وی افزود: در حال حاضر نگرانی از آینده باعث شده افراد تنها به اندازه مصرف خرید داشته باشند.
زمان موردنیاز برای رونق دوباره بازار
در حالی که فروشندگان با خواب بازار در استراحت به سر میبرند، درباره رونق دوباره بازار به نامعلوم بودن وضعیت آینده صنعت خودرو اشاره کردند. در همین رابطه فتاحیان یکی از فروشندگان بازار لوازم یدکی گفت: نمیتوان زمان قطعی برای رونق بازار پیشبینی کرد بلکه باید شرایط را در آینده سنجید اما با وعدههای داده شده بهنظر میرسد باید سال آینده منتظر رونق در بازار قطعات و لوازم یدکی باشیم. پریشانی، یکی دیگر از فعالان این بازار به رویایی بودن رونق بازار قطعه اشاره کرد و گفت: نمیتوان زمان دقیقی برای رونق بازار اعلام کرد زیرا چنین اتفاقی بیشتر شبیه یک رویا است. رکود بازار به اندازهای بر بازار و فروشندگان لوازم یدکی فشار آورده است که رونق دوباره، رویایی بیش بهنظر میرسد. او افزود: بسیاری از روزها شده که حتی یک قطعه نیز به فروش نرسیده اما شاید در درازمدت بازار دوباره رونق گیرد. این فروشنده لوازم یدکی تصریح کرد: اصل موضوع قدرت خرید جامعه است که به شدت کاهش یافته است. امروز مشکل کمبود جنس نیست بلکه انبارها پر از قطعه است اما تقاضایی برای خرید وجود ندارد و به نظر میرسد برای رونق دوباره بازار، تسهیلات ادامهدار نیاز است. در همین رابطه عزیزالله طلوعی، یکی دیگر از فعالان بازار لوازم یدکی به زمان کوتاه رونق سال گذشته اشاره کرد و ادامه داد: تا اقتصاد راه نیفتد و حداقل ساختمانسازی و جادهسازی آغاز نشود، بازار نهتنها حرکتی نخواهد کرد بلکه شرایط بدتر نیز خواهد شد. او اظهار کرد: قطعات مربوط به خودروهای سنگین نسبت به گذشته بهطور تقریبی 40درصد افت فروش داشتهاند که بهدلیل نبود بازار تقاضاست. ستوده، فروشنده لوازم یدکی پژو و پراید نیز در اینباره گفت: زمان راهاندازی بازار مشخص نیست شاید بهدلیل اتفاقهای روزهای اخیر که در صنعت خودرو شاهد هستیم، کالاها با کیفیت بهتر و قیمت مناسبتر وارد کشور شود و بازار دوباره شاهد رونق باشد. اما فلسفیحقیقی آینده خوبی را برای لوازم یدکی پیشبینی نمیکند. او گفت: عطش سوار شدن به خودروی با کیفیت در بین مردم زیاد شده است و پیشبینی میشود با ورود خودروهای بروزتر، استقبال از خودروهای داخلی کمتر از این میشود. وی در نهایت گفت: اما اگر از صنعت قطعهسازی داخل برای تولید قطعات موردنیاز این خودروها استفاده شود بهطور قطع اتفاق خوبی رخ خواهد داد.
آشتی صنایع خودرو و کاهش بازار قاچاق قطعه
اما با انعقاد قراردادهای خودرویی، امید است بازار قطعه نیز سامانی دوباره بگیرد و قطعات بیکیفیت مسیری برای ورود به بازار داخل نداشته باشند. فتاحیان درباره انعقاد قراردادهای بینالمللی با خودروسازان خارجی و کاهش بازار قاچاق قطعه گفت: در صنعت قطعهسازی کالای قاچاق وجود ندارد و همه از مجرای قانونی وارد کشور میشود. پریشانی نیز در ادامه گفت: البته برجام بر کاهش قطعات بیکیفیت تاثیر مثبت میگذارد و با ورود کالاهای باکیفیت بهطور قطع تقاضا افزایش مییابد اما برجام نمیتواند در بحث قاچاق، تاثیری داشته باشد و مانع حذف قاچاق شود، بلکه راهکارهای دیگری در این زمینه لازم است. به گفته وی، مصرفکنندهها به اندازهای در فشار هستند که به نظر میرسد تا چند سال آینده برای آنها تنها قیمت مهم باشد و به کیفیت فکر نکنند. طلوعی، واردکننده قطعات خودروهای سنگین چینی نیز در این باره تصریح کرد: هماکنون همه قطعات در این حوزه از مسیر قانونی و گمرکی وارد میشود و اگر قاچاقی وجود داشته باشد بسیار محدود است زیرا افراد سرمایه خود را به خطر نمیاندازند. اما ستوده، دیگر فروشنده بازار لوازم یدکی مخالف این نظر بوده و معتقد است که اجرای برجام بهطور قطع تاثیر چشمگیری بر کاهش قاچاق داشته و باعث کاهش ورود متفرقه قطعات میشود.
کیفیت فدای قیمت
در حالی که به نظر میرسد بیشتر قطعات بیکیفیت مربوط به کالاهای وارداتی و همچنین کالاهای قاچاق باشد، فتاحیان در این باره تولیدات چینی را بدون کیفیت میداند اما پریشانی، دیگر فروشنده بازار گفت: کالاهای بیکیفیت مربوط به تولیدات داخل و محصولات وارداتی است و شاید در برخی موارد اجناس وارداتی بیکیفیتتر نیز باشند. زمانی نیز معتقد است در صنف قطعات خودروهای سنگین قطعههای وارداتی بهتر از تولید داخل است اما متاسفانه در بازار تقاضا، کیفیت بهطور تقریبی بیمعناست و خریداران تنها به قیمت نگاه میکنند. ستوده نیز بیشتر قطعات بیکیفیت در بازار را مربوط به قطعات وارداتی و چینی دانست و گفت: تاجرها برای سودخواهی بیشتر به دنبال قطعات ارزانقیمت از شرکتهایی نامعتبر هستند. این فروشنده لوازم یدکی سواری ادامه داد: اما در همین حال مردم دنبال کالاهای باکیفیت هستند زیرا اجرت تعویض قطعات بالاست. در نهایت فلسفیحقیقی درباره قطعات بیکیفیت موجود در بازار گفت: بیشتر کالاهای بیکیفیت مربوط به قطعات وارداتی و چینی است و تولیدهای داخل کیفیت بهتری دارند و موردقبول هستند. او افزود: به نظر میرسد سازمان ملی استاندارد، نظارت کافی بر محصولات وارداتی ندارند. مدیر فروشگاه فلسفی در پایان سخنان خود گفت: تعریف کیفیت و استاندارد برای کارشناسان بروز نیست و شاید این یکی از چالشهای فروشندگان قطعه باشد. از سخنان فروشندگان لوازم یدکی خودروهای سواری و سنگین میتوان اینگونه نتیجه گرفت که همه امیدوار به روزهای آینده هستند و چشم به اتفاقاتی دوختهاند که باعث تحول بازار شود.