به گزارش پایگاه خبری«عصر خودرو» به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، محمد رضایی مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، گفت: برتری گاز طبیعی فشرده (سیانجی) در مقایسه با دیگر سوختهای مایع امری انکارناپذیر است، اما بهمنظور تحقق آن رعایت چند اصل از سوی مصرفکننده ضروری است.
او با بیان اینکه سیانجی، گاز طبیعی فشردهشدهای است که در یک مخزن تحت فشار ذخیره و سرانجام مصرف میشود، افزود: نخستین نکتهای که در این زمینه نگرانیها را برطرف میکند این است که مخازنی که در خودروها تعبیه شدهاند، تحمل فشار تا دو برابر سقف فشار ظرفیت موجود را دارند.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی تصریح کرد: مخازن سیانجی در تاکسیها و وانتبارها در 200 بار پر شدن و سوختگیری متوقف میشود، این در حالی است که مخازن استاندارد تا 400 بار میتوانند فشار را تحمل کنند.
رضایی درباره مقاومت مخازن سیانجی در اثر ضربههای ناشی از سوانح رانندگی گفت: روی این مخازن در برابر ضربهها آزمونهای متعددی انجام شده است، بهگونهای که با انجام آزمونهای مختلف موفق به دریافت کد از مراجع رسمی میشوند.
او ادامه داد: نه تنها مخازن مقابل فشاری که حین سوختگیری متحمل میشوند، مقاوم هستند بلکه تا دو برابر ظرفیت موجود ایمنی دارند. بدین ترتیب با انجام آزمونهای گوناگون روی مخازن سیانجی میتوان گفت این مخازن بهراحتی در اختیار یک کارگاه قرار نمیگیرند تا پس از فرآیند تبدیل روانه بازار مصرف شوند.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با اشاره به خطری که مراکز زیرزمینی برای این مخازن بهوجود میآورند، تأکید کرد: متقاضیان باید به مراکز مجاز که در سامانه اطلاعات جامع خودروهای گازسوز کشور به نشانی IRNGV.IR اشاره شده است مراجعه و ثبتنام کنند تا صاحب محصول دارای مجوز و مورد تائید وزارت صمت شوند.
رضایی در پاسخ به این پرسش که چه تدابیری برای افزایش ایمنی مخازن سیانجی در مواقع تصادف و برخوردهای شدید پیشبینی شده است، اظهار کرد: براساس آمار موجود ماشینهای بنزینسوز حین تصادف به دلیل پر بودن باک، براثر آتشسوزی و انفجار منجر به کشته شدن سرنشینان خودروی حادثهدیده میشوند، این در حالی است که در خودروهای سیانجی سوز چنین اتفاقی به هیچوجه رخ نمیدهد.
او افزود: اگر خودروهای حامل مخازن سیانجی شدیدترین برخورد را متحمل شوند بههیچوجه مخازنشان منفجر نخواهند شد، زیرا با توجه به مقاومتی که دارند، مقابل شدیدترین ضربهها متلاشی نمیشوند، برای نمونه اگر ضربهای که به خودرو وارد شده بسیار سهمگین باشد در بدبینانهترین حالت گاز فشرده شده در مخزن به هوا میرود، بدون اینکه منجر به انفجار و آتشسوزی شود.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، با بیان اینکه در جامعه به اشتباه باوری رواج دارد مبنی بر اینکه سیانجی یک بمب متحرک است، توضیح داد: آنچه در جامعه رایج است غیرمنطقی است، این سوخت نهتنها ناایمن نیست بلکه از سوختهای مایع مثل بنزین در حملونقل ایمنتر است، منتها در این معادله باید از ماشینهایی که فاقد گواهی فنی و ایمنی سلامت هستند، ترسید.
رضایی گفت: بر اساس استانداردهای ملی، خودروهای گازسوز باید هر 12 ماه و سیستم ذخیرهسازی آنها هر 36 ماه بازرسی چشمی شوند و مخازن ذخیرهسازی هر 72 ماه آزمون هیدرواستاتیک شوند، اما اگر مخزن خودروی مورد استفاده بیش از حد پر و خالی شده باشد باید دوباره گواهی سلامت بگیرد و ضروری است خودرو در بازههای زمانی کمتر از آنچه یادشده بازرسی شود.
او تأکید کرد: بیشتر حوادث مربوط به این سوخت حین سوختگیری در جایگاههای عرضه بوده است پس ضروری به نظر میرسد آگاهی کاملی نسبت به بالا رفتن سطح دانش مردم در این زمینه انجام شود تا موقع سوختگیری بیشترین احتیاطها را داشته باشند.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با تأکید بر ضرورت رعایت پروتکل سوختگیری سیانجی گفت: به این منظور قانونی وجود دارد که در جایگاههای عرضه سیانجی، موقع سوختگیری باید ماشین خالی از سرنشین باشد و راننده نیز از ماشین فاصله بگیرد تا اگر بنا به هر دلیلی ازجمله مستهلک بودن مخزن و... اتفاقی افتاد از آسیب جانی جلوگیری شود.