به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، در سومین اپیزود از سریال «نبرد» به سراغ بازار 60 میلیونی و سدانهای فشرده میرویم و جک جی5 صفر کیلومتر چینی را در برابر کیا سراتوی نسل نخست قرار میدهیم تا ببینیم کدام یک گزینه بهتری برای یک استفاده بیدردسر و لذتبخش به شمار میرود!
سراتوی LD، ناموفق در بازار ایران!
شاید در بدو هجوم خودروسازان خارجی به بازار کشور در اواسط دهه میلادی پیش، هنوز هم کلاس «سدانهای فشرده» برای بسیاری از افراد، معنای چندان ملموسی نداشت و یا حتی شاید این سراتو نسل اول (LD) بود که با چهره قدیمی و نهچندان دلچسبش نتوانست جایگاه خوبی برای خود دست و پا کند. این اتاق که از سال 2003 روی خط تولید کیا موتورز کُره جنوبی قرار گرفت، در اواخر 2007 میلادی و به عنوان مدل 2008 توسط اطلس خودرو به قیمتی کمتر از 30 میلیون تومان (در آن سالها) به بازار ایران عرضه شد و همانطور که گفته شد، آخرین نفسهای خود را روی خط تولید کیا موتورز کُره جنوبی میزد. در همان سال 2008 بود که کیا موتورز، کانسپت Koup Coupe را به عنوان نخستین رگههای خطمشی جدید طراحیهای کیا موتورز معرفی کرد و همانطور که در برنامه این خودروساز قرار گرفته بود، طرح این مدل مفهومی به عنوان نسل دوم کیا سراتو انتخاب شد که البته این کانسپت از بدو ورود نیز با نام دوم Forte Koup Concept (نام دیگر سراتو) در برخی مجامع ارائه شد. کیا موتورز برای سراتو نسل اول رنج نسبتا کاملی از پیشرانههای 4 سیلندر بنزینی و دیزل با حجمهای کمتر از 2 لیتر در نظر گرفته بود که اطلس خودرو قدرتمندترین گزینه بنزینی، یعنی نمونه 2 لیتری این خودرو را به بازار عرضه کرد.
جک که نه! جِیاِیسی جِیفایو!
و اما داستان عرضه محصولات برند JAC جمهوری مردمی چین به سال 1391 و جی3 سدان و هاچبک بازمیگردد. کرمان خودرو این دو محصول را به عنوان جایگزینهایی برای محصولات پیشین برند دوو و با هدف تسخیر بازار خودروهای ارزانقیمت و شهری مونتاژ میکرد و ناگفته پیداست که با توجه به قیمت تمامشده بالاتر از چیزی که در نظر مسئولان این برند بود، موفقیت چندان زیادی حاصل نشد و توجوی و جی3 آنقدرها هم محبوب نشدند. اما یک سال بعد یعنی در سال 1392 نخستین نمونهها از سدان کامپکت این برند چینی به بازار ایران روانه شد. جی5 در اولین موارد با پیشرانه 1.5 لیتری به خیابانهای کشور رسید و بعدها نمونههای 1.8 لیتری از این خودرو نیز به بازار ارائه شد. طراحی این خودرو در استودیو پینین فارینای ایتالیا انجام گرفته از این رو شمایل جذابی را در برخورد با بدنه جی5 مشاهده میکنید. همچنین وجود گزینه 4 سرعته اتوماتیک برای این خودرو، جی5 را به گزینهای نسبتا مناسب برای خریداری در بازار فعلی تبدیل میکند؛ خودرویی که در بازار صفر کیلومتر، روبهروی ولیکس C30 اتوماتیک، پژو پارس اتوماتیک، تندر90 اتوماتیک و ... قرار میگیرد، هماکنون با قیمتی نزدیک به 60 میلیون تومان معامله میشود. این درست معادل چیزی است که ما در سراتو دست دوم مدل 2008 و یا حتی برخی نمونههای 2009 با کارکرد بالا یا چند لکهرنگ میبینیم.
انتخاب بین بد و بدتر؟!
همانطور که بالاتر گفتیم، جک جی5 سایه سنگین پینینفارینای ایتالیا را روی بدنه خود میبیند اما سوال اصلی اینجاست که شما به عنوان یک مصرفکننده، آیا با لوگوی ستارهای این خودرو، در جایگاه یک خودروی چینی نیز کنار میآیید یا خیر؟ این در حالی است که سراتو از یک برند محبوب و مشهورتر کُرهای روی جلو پنجره خود بهره میبرد، اما ظاهر کهنه و نهچندان جذاب آن شاید چندان چنگی به دل نزند.
در واقع همانطور که گفته شد، سراتو مربوط به دوره طراحی پیش از «پیتر شرهیر» است و رنگ و بوی کهنگی آن در قیاس با محصولات مدرن و جذاب این روزهای صنعت خودروسازی کُره جنوبی، کاملا مشهود و ملموس است.
نخستین نسل از کیا سراتو با کد بدنه LD، همانطور که گفته شد در سال 2003 به بازار ارائه شد و در دو کلاس سدان 4در و هاچبک 5در تولید میشد که اطلس خودرو تنها نمونه سدان و بعد از فیسلیفت (این تغییرات در سال 2006 انجام گرفت) این خودرو را به ایران عرضه کرد. بدنهای قوسدار با خطوط نهچندان اغواگر که سعی کارخانه سازنده برای کاهش هزینههای ساخت را مشهود میسازد. هر چهار چراغ جلو و عقب از نوع لامپی با کاسههای متمرکزکننده نور، با طراحی ساده روی سراتو قرار گرفتهاند و رینگهای اسپرت آلومینیومی 17 اینچی نیز به صورت سفارشی برای این خودرو در نظر گرفته شده بود که در صورت خریداری نمونههای پایه، رینگ فولادی به همراه قالپاق عایدتان میشود. در مقابل جی5 مدرنتر را داریم که قدمت طرح آن به کمتر از نیم سنِ سراتو میرسد؛ اتومبیلی با بدنه سیالتر و شکیلتر که با توجه به اختلاف سن ذکر شده، المانهای طراحی هماهنگتری با ایدهآلهای جهانی را در بر دارد.
پوزه تیزتر و آیرودینامیکتر، چراغهای جلو با لنز کنترلکننده تراکم نور، رینگهای آلومینیومی، آینههای همرنگ بدنه با قابلیت تاشو، چراغهای عقب LED و ... از جمله جزئیاتی هستند که چهرهای مدرنتر را به این خودرو میبخشند. همه اینها در حالی است که هر دو خودرو در کلاسی مشابه، یعنی سدانهای کوچک دستهبندی میشوند اما جی5 تقریبا 10 سانتیمتر از سراتو طویلتر است و با توجه به اینکه این اختلاف طول، منجر به بالاتر بودن فاصله محورهای جی5 نیز خواهد شد، پس توقع سواری نرمتری از این محصول چینی داریم. اگرچه که همین اختلاف طول ناچیز بین این دو خودرو، کار شما را در هنگام رانندگی با سراتو در مسیرهای با ترافیک سنگین شهرهای شلوغ آسانتر میکند.
پس با این اوصاف میتوان نتیجه گرفت که قیاس این دو خودرو چندان شباهتی نیز به انتخاب در میان بد و بدتر ندارد! تنها مسئله حائز اهمیت، سطح توقع شما از یک خودروی جمع و جور همچون گزینههای ذکر شده در این متن است!
اختلاف بر سر 0.2 لیتر!
همانطور که گفته شد، نسل نخست سراتو تنها با گزینه 2 لیتری به خیابانهای کشور پا گذاشت اما اگر قصد خرید جی5 را داشته باشید، میتوانید از بین دو نمونه 1.8 و 1.5 لیتری انتخاب کنید.
در واقع با توجه به اینکه سراتو در انواع اتوماتیک و دندهای به بازار عرضه شد، نسخه گیربکس خودکار آن رقیبی برای جی5 محسوب میشود و پیشرانه 1.8 لیتری این سدان چینی در برابر سراتوی 2لیتری قرار میگیرد.
تکنولوژی ساخت این دو پیشرانه در حدود یک دهه تفاوت دوره دارند و در جایی که سراتو موتور 2000 سیسی خود را از سری پیشرانههای بتای گروه هیوندای-کیا به عاریه گرفته است، گفته میشود جک در جی5 از پیشرانهای ژاپنی استفاده میشود. با نیمنگاهی به جدول اعداد و ارقام این دو خودرو، این تفاوت نسل و تکنولوژی به خوبی مشهود میشود.
کیا سراتو به حجم موتور دقیق 1975 سیسی، قادر به تولید 143 اسب بخار در 6000 دور بر دقیقه است؛ این در حالی است که رقیب سراتو در این صفحه، از حجم موتور 1800 سیسی، تنها 3 اسب بخار کمتر، در دور موتوری 5000 واحد بالاتر تولید میکند که با توجه به مصرف سوخت پایینتر جی5، این برتری تکنولوژی مشهود میشود. هر دو پیشرانه 16 سوپاپ و DOHC هستند اما انجین جی5 با قابلیت زمانبندی متغیر باز و بست سوپاپها، توانسته راندمان بهتری را از حجم خود دریافت کند.
در جی5 اتوماتیک همانطور که گفته شد از جعبه دنده 4 سرعته خودکار تیپ ترونیک استفاده میشود، این در حالی است که کیا هم از گزینهای مشابه برای این سراتو بهره گرفته بود. هر دو خودرو از کمک هیدرولیکی فرمان، ترمزهای ضدقفل ABS و چهار چرخ دیسک بهره میبرند اما با توجه به تجارب رانندگی افراد، به نظر میرسد که جی5 ترمز بهتری دارد.
این دو خودرو جعبه امکانات نیستند!
فلسفه ساخت خودروهای کامپکت و کوچکجثه تنها با کاهش هزینههای ساخت و برچسب قیمت نهایی بسیار مناسب تکمیل میشود. از این رو ناگفته پیداست که استفاده از ابزارکها و آپشنهای متعدد روی یک خودرو، منجر به بالا رفتن قیمت آنها خواهد شد و بدونشک برای تعدیل برچسب قیمت یک خودروی اقتصادی، بسیاری از گزینههای رفاهی لوکس روی آن قرار نمیگیرد.
اگرچه بسیاری از امکانات و قابلیتهای استاندارد هر خودرو، برای ما ایرانیها که هنوز هم در برخی خودروهای تولید داخلی شیشه بالابر دستی میبینیم، آپشنهایی لوکس به شمار میرود، اما توجه داشته باشید که در خودروهایی همچون کیا سراتو و امثال آنها، پایهترین سطح امکانات برای رفاه حال بیشتر سرنشینان ارائه میشود. شیشههای بالابر برقی و تنظیم الکترونیکی آینههای جانبی نخستین امکانی است که در هر دوی این خودروها دیده میشود.
کیسه هوای ایمنی برای راننده و سرنشین و سیستم ضدسرقت ایموبلایزر در سراتو و وضعیتی مشابه در جی5، سیستم تهویه مطبوع خودکار در هر دو خودرو، رادیو پخش همراه با 4 بلندگو، سنسور پارک و ... از جمله امکانات مشترک در جی5 و سراتو هستند.
اما محصول کیا سانروف دوحالته به همراه خروجی برق 12 ولت، 2تیوتر بیشتر در سیستم صوتی و چراغهای مطالعه را بیشتر از جی5 عرضه میکند. با قرارگیری در هر یک از این خودروها، پیش از امکانات، این طراحی کابین و داشبورد است که برای بیننده اهمیت پیدا میکند.
این در حالی است که سراتو شمایل داخلی جذابی را به بیننده ارائه نمیکند و کیفیت متریال به کار رفته در کابین این خودرو، شما را به یاد محصول وطنی «ریو» میاندازد. در مقابل، جی5 با وجود طراحی جذابتر و مدرنتر داشبورد و کابین، کیفیت ساخت چندان بالایی را به شما ارائه نمیکند.
هر چند که متریال به کار رفته در کابین این خودرو از دیگر محصولات همرده چینی بهتر به نظر میرسد اما هنوز هم برخی دکمهها و پلاستیک به کار رفته در ظاهرسازی آن، چنگی به دل نمیزند.