آموزش گام به گام تعویض لنت ترمز در گاراژ شخصی

وقتی ترمزها ناله می‌کنند

عصر خودرو: شاید بارها برای تعویض لنت ترمز کهنه به تعمیرگاه مراجعه کرده باشید و شاهد نحوه تعویض آن توسط تعمیرکار بوده‌اید. آیا تا به حال با خود فکر کرده‌اید که چنین کار نسبتا ساده‌ای را خودتان در گاراژ منزل انجام داده و در هزینه‌ها صرفه‌جویی کنید؟ عموما طراحان خودرو شیوه اتصال قطعات مصرفی را به گونه‌ای در نظر می‌گیرند که عملیات جایگزینی آنها به‌سادگی انجام پذیرد. اما مالکان خودروها همین عملیات نسبتا ساده را به تعمیرکاران می‌سپارند.

شنبه ۱۳ تير ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۶:۰۰

وقتی ترمزها ناله می‌کنند

به گزارش پایگاه خبری «عصرخودرو»، هر حرکتی ایستادنی هم به دنبال دارد و در یک خودرو این بار سنگین بر دوش لنت‌های ترمز است. اگر می‌خواهید تعمیرکار خودروی شخصی خود باشید، ابتدا باید بدانید که عمر مفید قطعات مصرفی خودروی شما چقدر است. طول عمر لنت‌های ترمز رابطه مستقیمی با کیفیت آنها و شیوه رانندگی دارد. در یک رانندگی اصولی لنت‌های ترمز جلو به طور میانگین 35 تا 40 هزار کیلومتر عمر می‌کنند و طبیعتا هر چه شیوه رانندگی تهاجمی‌تر باشد، این میزان کاهش می‌یابد. لنت‌های ترمز عقب هم با توجه به فشار کمتری که تحمل می‌کنند (مخصوصا در ترمزهای کاسه‌ای) حدود دو برابر لنت‌های جلو عمر می‌کنند. در این بخش می‌خواهیم به صورت گام به گام نکات مربوط به لنت‌های ترمز و شیوه تعویض آنها را شرح دهیم تا تعمیرکار خودرو شخصی خود باشید.

گام اول: خودروی خود را بشناسید
عموم خودروهای شهری دیفرانسیل جلو هستند. در چنین خودروهایی عمده بار ترمزگیری بر چرخ‌های جلو قرار دارد، در نتیجه طراحان ترمزهای جلو را قوی‌تر از ترمزهای عقب در نظر می‌گیرند و عملا عمر لنت‌های ترمز جلو نصف ترمزهای عقب است. عموما در خودروهای تولید داخل برای محور جلو از ترمزهای دیسکی و برای محور عقب از ترمزهای کاسه‌ای استفاده شده است. ترمزهای دیسکی در مقایسه با انواع کاسه‌ای از توان ترمزگیری بالاتری برخوردار بوده و البته مصرف لنت بیشتری دارند. در مرحله اول شما باید نوع ترمزهای به کار رفته در خودروی خود و لنت‌های با کیفیت مناسب را بشناسید و بدانید که میزان مصرف لنت شما چقدر است، تا بدین ترتیب در زمان مناسب اقدام به بازدید ترمزها کنید. با اندکی پرس‌و‌جو و تحقیق به‌سادگی می‌توانید لنت‌های ترمز مناسب را بشناسید. این نکته را در نظر داشته باشید که لنت‌های مرغوب علی‌رغم قیمت بالاتر، کیفیت ترمزگیری مطلوب‌تری داشته و عمر مفید بیشتری ارائه می‌دهند.

گام دوم: ترمزها را بازدید کنید
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، لنت ترمز جلو استاندارد، در یک رانندگی اصولی حدود 35 هزار کیلومتر دوام دارد. با نزدیک‌شدن به این کارکرد بهتر است اقدام به بازدید لنت‌های جلو کنید. برای انجام این کار کافی است پس از باز کردن یکی از چرخ‌های جلو، وضعیت لنت‌ها را بررسی کنید. محل قرارگیری لنت‌های ترمز جلو دیسکی دقیقا در میان دیسک و مجموعه کالیپر بوده و ضخامت آن کاملا قابل مشاهده است. اگر ضخامت لنت کمتر از 20 درصد میزان اولیه باشد، زمان تعویض آن فرا رسیده است (برای مقایسه ضخامت از یک لنت نو استفاده کنید).

گام سوم: علائم اتمام لنت ترمز را بشناسید
سوت کشیدن‌های مکرر، افت توان ترمزگیری به همراه لرزش محسوس، پایین آمدن سطح روغن ترمز در مخزن، فعال‌شدن بی‌مورد ABS، نیاز به فشار مضاعف و افزایش مسافت و زمان توقف از جمله علائمی هستند که به وضوح از پایان عمر لنت خبر می‌دهند. زمانی که لنت‌های عقب هم قصد وداع داشته باشند، لرزش و صدای اضافی از چرخ‌های عقب را حس خواهید کرد. نکته مهم اینجاست که شما پیش از ظاهرشدن بسیاری از این علائم باید با بازدید لنت‌ها، زمان مناسب تعویض را تشخیص دهید.

گام چهارم: شروع کار
برای تعویض لنت‌های ترمز جلو دیسکی، ابتدا باید خودرو را روی یک سطح صاف متوقف کرده و ترمز دستی را بکشید و برای ایمنی بیشتر چند آجر پشت و جلو چرخ‌های عقب قرار دهید. دستکش‌های ضخیم به دست کرده و از ماسک استفاده کنید چرا که پودر لنت و روغن ترمز حاوی موادی سمی هستند که برای بدن بسیار مضرند. لوازم مورد نیاز شامل ست آچار معمولی، آچار بکس، یک انبر کلاغی و یک خرک با ارتفاع مناسب است تا نیازی به انجام کار روی جک نباشد، چراکه فعالیت زیر خودرویی که تنها بر جک استوار شده است، به هیچ وجه ایمن و با استاندارد‌های کاری مطابق نیست. یک قطعه چوب با ضخامت دو لنت ترمز نو هم تهیه کنید. پیش از شروع به کار، ابتدا سطح روغن ترمز را بازدید کنید، مخزن ترمز در اکثر خودرو‌ها روی مجموعه بوستر ترمز و در سمت چپ محفظه موتور (سمت راننده) قرار دارد. اگر با لنت ترمز کهنه سطح روغن در حالت نرمال قرار گرفته است، روغن مجموعه زیاد بوده و با قرار گرفتن لنت نو ممکن است روغن از مخزن سر ریز شود. بنابراین با استفاده از یک سرنگ مقداری از روغن مخزن را خارج کنید تا سطح آن پایین بیاید و سپس در آن را ببندید. توجه کنید که روغن ترمز به هیچ وجه روی رنگ بدنه خودرو نریزد چراکه روغن ترمز خاصیت شدیدی در خوردن و از بین بردن رنگ دارد. در صورت آلوده شدن هر قسمت از بدنه خودرو یا دست شما به روغن ترمز، آنجا را با آب بشویید چراکه روغن ترمز به هیچ وجه از مشتقات پایه نفتی تشکیل نشده و در اصل یک مایع با ویژگی مناسب سیستم ترمز و آب نیز بهترین حلال آن است.

گام پنجم: تعویض لنت ترمز جلو (دیسکی)

1.ابتدا فرمان را تا انتها به سمت چرخی که قرار است باز شود، بپیچانید. پیچ‌های رینگ مربوطه را شل کنید. با استفاده از جک خودرو را بالا ببرید و خرک را در زیر شاسی خودرو در مکان مناسبی قرار دهید و جک را پایین بیاورید تا خودرو روی خرک قرار بگیرد. چرخ را باز کنید تا به مجموعه ترمز دسترسی پیدا کنید.

2.در اکثر ترمزهای دیسکی قسمت کالیپر از دو بخش ثابت و متحرک تشکیل شده که بخش متحرک (سیلندر ترمز) با دو پیچ به بخش ثابت متصل است. با شل‌کردن یکی از پیچ‌ها می‌توان بخش متحرک را بلند کرد. برای شل‌کردن پیچ به دو آچار با نمره مناسب نیاز دارید، با یک آچار مهره داخلی را نگه داشته و با آچار دیگر مهره خارجی را باز کنید. با بلند‌کردن مجموعه سیلندر جهت جلوگیری از حرکت پیستون، قطعه چوبی را میان پیستون و دیواره قرار دهید.

3.در این حالت لنت‌های ترمز با فنرها قابل مشاهده‌اند. با باز کردن فنرها می‌توان لنت‌ها را خارج و لنت نو را جایگزین کرد. با یک دستمال نخی تمیز به آهستگی سطح دیسک را از غبار و آلودگی پاک کنید.

4.برای بستن مجدد، چوب را از جلوی پیستون خارج کنید و در صورتی که پیستون تکان خورده است، با گیره یا آچار کلاغی پیستون را به عقب فشار دهید. مجموعه را ببندید و همین عملیات را برای چرخ دیگر تکرار کنید.

5.پس از پایان عملیات، روغن داخل سرنگ را به داخل مخزن برگردانید تا حدی که سطح آن به اندازه مناسب برسد. حین ریختن روغن دقت کنید که حباب ایجاد نشود. اگر ترمزهای عقب خودرویتان دیسکی است، می‌توانید مشابه این عملیات را برای آنها تکرار کنید.

گام ششم: تعویض لنت ترمز عقب کاسه‌ای

در خودروهای مجهز به ترمز عقب کاسه‌ای فرآیند تعویض اندکی پیچیده‌تر است.
1.ابتدا ترمز دستی را خلاص کنید و خودرو را در دنده عقب قرار دهید. آجرها راجلو و پشت چرخ‌های جلو را قرار دهید. سپس عملیات باز‌کردن چرخ و قرار دادن خرک را مشابه مرحله اول ترمز جلو انجام دهید.

2.بعد از باز کردن چرخ با کاسه ترمز روبه‌رو می‌شوید. در ترمزهای کاسه‌ای مجموعه ترمز و لنت‌ها داخل کاسه قرار دارند. برای باز‌کردن کاسه با استفاده از پیچ‌گوشتی تخت درپوش (کاپ) توپی کاسه را باز کنید. پشت درپوش توپی یک مهره قرار گرفته است که با آچار بکس نمره مناسب باز می‌شود.
در برخی خودروها ممکن است یک مهره خورشیدی با یک پین روی مهره اصلی کاسه باشد که با باز کردن پین، خورشیدی هم باز می‌شود.
در این مرحله دقت کنید که قطعات آغشته به گریس مانند بلبرینگ کاسه، کاپ، واشر و خورشیدی را روی زمین رها نکنید چرا که ممکن است به گرد و غبار و سنگریزه آلوده شوند. این قطعات را در جایی تمیز و مطمئن قرار دهید.

3.با خارج کردن کاسه مجموعه داخلی کاسه را مشاهده خواهید کرد. ممکن است داخل مجموعه  گرد لنت ترمز و روغن تجمع یافته باشد. مراقب باشید که گرد لنت را تنفس نکنید چون بسیار خطرناک بوده و به دستگاه تنفسی آسیب جدی وارد می‌کند. با دستمال نخی بدون پرز آلودگی‌ها را پاک کنید.

4.ممکن است در اثر ساییدگی، کاسه ترمز اصطلاحا لبه‌دار شده باشد، لبه شامل برجستگی‌هایی است که بر قسمت انتهایی کاسه بر اثر ساییدگی و اختلاف عمق ایجاد می‌شود.  در این صورت کاسه ترمز به راحتی خارج و مجددا سوار نمی‌شود چرا که لبه‌های ایجاد شده به کفشک‌ها گیر می‌کند. برای از بین بردن این لبه‌ها، کاسه را به یک تراشکار تحویل بدهید تا آن را لبه‌گیری کند.

5.روی کفشک‌ها معمولا خارهای نگه‌دارنده‌ای وجود دارد که با انبردست باز می‌شود. خارها را باز کنید. به آرامی فنرهای متصل به کفشک‌ها را باز کرده و ترتیب اتصال و محل قرارگیری آنها را فراموش نکنید. کفشک‌های جدید را قرار دهید و فنرها و خارها را مجددا سوار کنید.  دقت کنید که فنرها و خارها را در جای اشتباه نبندید. اگر محل قرارگیری آنها را فراموش می‌کنید، قبل از بازکردن مجموعه از آن عکس بگیرید تا جایگاه درست قطعات را بدانید.

6.در صورت نیاز، مجددا محور کاسه و بلبرینگ را با پارچه نخی بدون پرز تمیز کرده و گریس‌کاری کنید، کاسه چرخ و اتصالات آن را سوار کرده و مهره کاسه را با دقت ببندید. 
در نهایت اگر خودرو شما خورشیدی هم دارد، آن را گریس زده و به همان صورت که باز کرده‌اید، ببندید. همین عملیات را برای چرخ دیگر تکرار کنید.

چند نکته مهم پایانی

1.هرگز لنت‌های ترمز مستعمل را به همراه زباله‌های خانگی رها نکنید، آنها را به نمایندگی‌ها یا تعمیرگاه‌های معتبر تحویل دهید تا با روش خاص خود لنت‌ها را از بین ببرند.

2.دستمال یا دستکش‌های آلوده به گرد لنت را نتکانید چون بسیار خطرناک است. آنها را با دقت بشویید و یا دور بیندازید.

3.بعد از تعویض لنت، روغن اضافی داخل سرنگ را با دقت داخل مخزن روغن ترمز خالی کنید، مراقب باشید که درون مخزن حباب ایجاد نکنید.
4.موقع رانندگی با لنت‌های نو احتیاط بیشتری به خرج داده و آرام ترمز بگیرید تا لنت‌های نو هماهنگ شوند و سایش منظم داشته باشند.

5.در کیلومتر‌های آغازین حرکت با لنت‌های نو به دلیل مماس بودن لنت‌ها با دیسک یا کاسه ترمز، احتمال داغ و یا دودکردن لنت ترمز بسیار زیاد است. در صورت بروز این مشکل از اعمال فشار زیاد به سیستم ترمز خودداری کرده و به مجموعه ترمز اجازه دهید به آرامی خنک شود. خنک‌سازی مجموعه ترمز با آب می‌تواند منجر به تاب برداشتن دیسک، ترک یا شکستن آن شود.

*عارف منظری

برچسب ها

تعمیرگاه
مطالب مرتبط بیشتر
۲۹ اشتباهی که به خودرو شما آسیب می‌زند عیب یابی از روی صدا‌ی خودرو چگونه هزینه‌های نگهداری از خودرو را کم کنیم؟ بازار پر التهاب قطعات خودرو و قیمت هایی که سلیقه‌ای شدند آیا می‌توان با خودرویی که چراغ ایربگ آن روشن است، رانندگی کرد؟ ۵ عادت اشتباه در رانندگی که به خودروی شما آسیب می‌زند تعمیر گیربکس های CVT در تعمیرگاه مرکزی مدیران خودرو ساعت کار تعمیرگاه‌های خودرو تا ۱۸ عصر افزایش ۶۰ درصدی تقاضای تعمیر قطعات هزینه های تعمیر و نگهداری برقی ها نصف بنزینی ها سوئیچ اینرسی در خودرو چیست؟ متقاضی احداث اتوسرویس ۵۰ درصد کاهش یافت قیمت خودرو، تعمیرکاران را هم به گرانفروشی مبتلا کرد! یک سرویس دوره‌ای ساده، چند؟ تعمیر رایگان ۳۰۰ خودروی اورژانس و کادر درمانی توسط تعمیرکاران تهرانی تعمیرات گیربکس را با مشاهده این عوامل جدی بگیرید +جزئیات با این ۶ کار خودرو خود را نابود می‌کنید +جزئیات چرا تعمیرگاه‌های خودرو غیرقانونی پلمب می‌شود؟ نقش کمرنگ اتاق اصناف در ستاد ملی مبارزه با کرونا تعمیرگاه های خودرو باز اما مراکز قطعات یدکی بسته باشد علائم خرابی گیربکس خودرو چیست؟ برگزیدگان پنجمین دوره المپیاد فنی شرکت اطلس خودرو مشخص شدند کدام خدمات آنلاین خودرو برای مردم جذاب ترند عیب‌یابی کمک‌فنر خودرو با چند راهکار ساده چگونه مشکل سیستم برق خودرو را برطرف کنیم؟ کاهش شدید تقاضا در بازار لوازم یدکی فعالیت تعمیرکاران بی مجوز متوقف می‌شود تعمیرگاه‌های مرکزی ایران‌خودرو پایلوت ارائه خدمات رنگ و بدنه شدند مراجعه مردم برای تعمیر خودرو ۳۵ درصد کاهش یافت فرار از هزینه سنگین تعمیرات تعمیرگاه‌های شرکت‌ها باید پروانه کسب صنفی داشته باشند بی کیفیتی قطعات خودرو و افزایش مراجعه به تعمیرگاه بازدید مدیرعامل سایپایدک از نحوه ارائه خدمات نوروزی در تعمیرگاه های مرکزی توصیه‌های مهم برای افزایش طول عمر خودرو تعمیرگاه مرکزی داتیس خودرو، اولین مرکز تخصصی بازسازی خودروهای کلاسیک خودرو جایگزین جدیدترین خدمت بهمن موتور ولوو ۲۱۹ هزار خودرو را به تعمیرگاه فراخواند نقشه عجیب شاگرد مکانیک برای فرار از پرداخت خسارت افزایش ظرفیت پذیرش Quick Service تعمیرگاه مرکزی مدیران خودرو تعمیر جلوبندی چقدر هزینه دارد؟ تعمیر جلوبندی چقدر هزینه دارد؟ آغاز بکار تعمیرات گیربکس در مرکز تخصصی تعمیر گیربکس های AT و CVT شرکت مدیران خودرو روش‌های موثر برای بالا بردن عمر خودرو افتتاح تعمیرگاه مرکزی ام جی در شرق تهران تعمیرگاهها پول خواب خودرو را به مردم بدهند بن بست خودروهای لاکچری در تعمیرگاه! فعالیت ۵ رسته شغلی آلاینده در تهران عیب‌یابی خودرو به زبان ساده؛ بررسی دلایل لرزش‌های مختلف خودرو عیب یابی خودرو به زبان ساده؛ بررسی مسائل و مشکلات آلترناتور خودرو عیب‌یابی خودرو به زبان ساده؛ بررسی دلایل خرابی مکرر موتور پله‌ای (استپر) الفبای دو دِف سواری عیب یابی خودرو به زبان ساده؛ حین تعمیر خودروی تصادفی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟ علاقه به انحراف چرا تعمیر و نگهداری خودرو‌های کلاسیک و قدیمی مشکل‌تر است ؟ عیب‌یابی خودرو به زبان ساده؛ تشخیص مشکلات تغذیه الکتریکی خودرو عیب‌یابی خودرو به زبان ساده؛ بررسی نشتی‌های عمومی که در یک خودرو رخ می‌دهد عیب‌یابی خودرو به زبان ساده؛ رعایت نکردن چه نکاتی به پیشرانه خودرو شما صدمه وارد می‌کند؟ (۲) ۳ روش حرفه‌ای‌تر برای پی‌بردن به واشرسوزی سرسیلندر؛ معاینه کلینیکی عیب‌یابی خودرو به زبان ساده؛ چرا پیشرانه خودرو کپ می‌کند؟ عیب‌یابی خودرو به زبان ساده؛ چرا گیربکس اتوماتیک تقه می‌زند؟ عیب‌یابی خودرو به زبان ساده؛ عیب‌یابی مشکلات عمومی خودرو (۲) عیب‌یابی خودرو به زبان ساده؛ عیب‌یابی مشکلات عمومی خودرو (۱) عیب‌یابی خودرو به زبان ساده؛ مسائل و مشکلات سیستم مکش هوای خودرو عیب‌یابی خودرو به زبان ساده؛ عیب‌یابی سیستم برف‌پاک‌‌کن سرما، بازار تعمیرگاه‌های خودرو را داغ کرد آتش‌سوزی در تعمیرگاه خودرو تعمیرگاه مرکزی نگین خودرو در غرب تهران افتتاح شد «مجهز و پیشرفته ترین تعمیرگاه ایران برای مشتریان رنو افتتاح می شود» عیب‌یابی مجموعه ستون فرمان ضرورت ساماندهی و برخورد با تعمیرگاه‌های غیر مجاز مجهزترین و پیشرفته ترین تعمیرگاه مرکزی نگین خودرو به زودی افتتاح می شود عیب‌یابی خودرو به زبان ساده؛ بازوان نالان! راه‌های غیرعادی برای افزایش عمر خودرو اگر خودرو جوش آورد چه کنیم؟ ۵ فناوری که تعمیرگاه ها را دگرگون خواهند کرد راه‌های کاهش هزینه تعمیرات خودرو عیب‌یابی خودرو به زبان ساده؛ وقتی خودرو از خواب بیدار نمی‌شود چند توصیه مهم و اساسی برای افزایش طول عمر خودرو ۹۰ درصد تعمیرگاه های موجود در شهر بدون مجوز هستند ۱۰ راهکار بالابردن عمر خودرو علت کشش کم موتور در خودروهای با کارکرد بالا نرم‌افزار جست‌وجوی تعمیرگاه‌های پروانه‌دار خودرو هم آمد عیب‌یابی خودرو به زبان ساده ؛ جرقه‌های بی‌جان راهکارهای ساده‌ای برای جلوگیری از خراب‌شدن خودرو؛ امدادگر خودت باش پیشگیری بهتر از درمان! آموزش تعمیر خودرو برای بانوان مشکل اصلی تعمیرکاران خودرو، فناوری های قدیمی است ۱۵ روش برای طول عمر اتومبیل‌های تقویت‌شده از روغن‌سوزی در خودرو بیشتر بدانیم آتش به تعمیرگاه ماشین رفت ۱۲ ترفند که باعث می‌شوند خودروی شما صفر کیلومتر بماند ۳ نکته دانستی در مورد خودرو صافکاری و نقاشی یک خودرو چقدر هزینه دارد؟ دینام خودرو چیست و چگونه خراب می‌شود؟ شورشیان پیشرانه چگونه یک خودرو سالم داشته باشیم؟ واشر سر سیلندر خودرو چیست؟ معرفی رشته «مکانیک تراکتور و تیلر» معرفی رشته «تعمیر خودروهای تجاری» معرفی رشته «تعمیر موتور خودرو» فریاد از قطعات تقلبی خودرو چرا موتور خودرویتان در سربالایی صدای چق چق می‌دهد؟ دستمزد تعمیرات تزریق حیات بخش جراحی قلب باز در پارکینگ! آواز ناخوشایند پیشرانه تعمیر خودرو در دوره گارانتی رایگان است خسارت خواب خودرو را دریافت کنید! میزبانی نمایندگی سایپا و تعمیر رایگان خودروهای آسیب دیده در آب گرفتگی بندر دیر استان بوشهر نگهداری پیشگیرانه از خودرو چیست؟ پیش بینی خرابی خودروها قبل از وقوع به مدد فناوری مجتمع تعمیرگاهی اتوبوسرانی کرج در فردیس پلمپ شد چگونه علت لرزش و تکانهای خودرو را پیدا کنیم؟ این ۶ مشکل در خودرو، معمولا منجر به تشخیص اشتباه می‌شوند راهکارهایی برای افزایش طول عمر خودرو تلاش برای شفاف‌سازی نرخ خدمات خودرویی نگهداری زعفران گران‌ترین ادویه جهان در پنچرگیری+عکس «تجربه» پیشتازتر از «علم» در تعمیر قطعات نوک حمله انتقال قدرت روز‌های پایان استقلال خودرو درون مغازه مکانیکی آتش گرفت تعمیرگاه ها ملزم به ارائه زمان تحویل خودرو شدند هزینه ۲۰۰ میلیارد تومانی برای ساخت شهرک خدمات خودرویی در قم تعمیر خودرو و تعویض قطعات رایگان شد شریان‌های جوشان خسارت "توقف خودرو" را دریافت کنید سیمفا عامل تراکم و معطلی در مراکز معاینه فنی رانندگی‌های پرفشـار آفت سلامتـی اتومبیل‌ها هُل‌دادن و یا کشیدن‌؟! الزام به پذیرش فوری خودرو در تعمیرگاه‌ها تلاش ژاپنی ها برای استفاده از سهم بازار امارات در اتومکانیکای دوبی شمارش معکوس شروع به کار چهاردهمین اتومکانیکای دوبی آغاز شد نرخ معاینه فنی مکانیزه خودروها و موتورسیکلتها ابلاغ شد ارائه خودرو جایگزین در صورت تاخیر در تعمیر برای خواب خودرو پول بگیرید پیگیری پرداخت خسارت توقف خودرو در تعمیرگاه‌ها گزارش تصویری غرفه داران ایرانی حاضر در دهمین نمایشکاه اتومکانیکای استانبول ۲۰۱۶ سرد و گرم روزگار چشیدن پاستوریزاسیون اتومبیل! بازار هنرنمایی روی فـلز سرد تایر و ایرادهای رایج مربوط به آن میله‌ای با قابلیت تغییر در طول سرمـازدگی موتـور مرور فاکتورهای حیاتی در انتخاب تایر و تاثیرات آن‌ها بررسی عدم کارکرد صحیح پیشرانه‌های دیزلی (۲) چراغ جادو بررسی عدم کارکرد صحیح پیشرانه‌های دیزلی مراجعه خودروها به تعمیرگاه ها کاهش می یابد یک پارک دیگر در تهران تعمیرگاه خودروهای سنگین می شود؟ تب و لرز پیشـرانه ۱۰ توصیه برای نگهداری بهتر از خودرو ۹۰ درصد از تعمیرگاه‌ها و اتوسرویس‌های تهران در آستانه ضرر دهی هستند ایجاد کارگروه شناسایی استعدادها و مهارت‌های فنی و تعمیراتی سراسر کشور خودروسازان جریمه می‌شوند انگشت حلقه‌دار شاتون سربازان ذخیره و عملیاتی ایمنی نیم‌دایره ای در پازل پیشرانه تعمیر گیربکس ماکسیما فقط با یک سوم قیمت دودکش خودرو طناب زندگی رقابتی بین اینتر و افتر نگهبان آب و دما این گرمای مطـبوع کوزه‌گری به سبک خودرو! این ساده‌ساز پیچیده... اعتراض شهروندان به مغازه های تعمیرات خودرو صافکاری‌های خیابانی خودرو ترمز پارک به جای ترمز‌دستی نام‌ها و کارها آیا لازم است در زمستان موتور خودرو را گرم کنیم؟ سرویس دوره‌ای خودرو را جدی بگیرید اجرت غیرمنصفانه در مکانیکی‌های غیرمجاز بدون انحراف تا مقصد قفل دیفرانسیل و کاربرد آن قلب پیشـرانه بایدها و نبایدهای چگونگی استفاده از ضدیخ در خودروها حمل خودروهای تحت گارانتی رایگان است چشم‌های خـودرو خسارت خواب خودروهای مختلف چقدر است؟ آبـی بر آتش پیشـرانه یک نسبت پرمعنا! حیاتی‌ترین پیـچ مغز خـودرو چـند؟ از شـر«‌نویز» خلاص شوید! جلوگیری از پرواز خودرو با دیفیوزر نیروی روغن برای بالا بردن خودرو روغن سرد‌تر، کارایی بیشتر وزن و اثـرات آن اسـبی که از نفـس می‌افـتد ... فریـاد دنـده‌ها جراحی پلاستیک خودرو! عوارض آشتی با زمین! EBD، شیر فلکه ترمز! کوچک اما مهـم تکامل از نـوع دیزل سـر پیـاز! وقتی اتومبیل سرکشی می‌کند مرثیه‌ای برای دسته‌دنده فلوت‌کردن و قفل گازی وقتی اتومبیل سرکشی می‌کند وقتی تسمه تایم مشکو ک به پاره شدن است وقتی خودرو پای رفتن ندارد وقتی خودرو نفس تنگی دارد دکتر تغذیه پیشرانه وقتی خودرو میل به ایستادن ندارد لنگیدن «میل‌لنگ»ها...! شهرک خدمات خودرویی در قم ایجاد می‌شود گیربکس اتوماتیک داخلی تا سال ۹۶ عرضه می‌شود تقابل سنت و مدرنیته اصطکاک نجات‌بخش! .... گهی زین به پشت! هشدار رییس اتحادیه دارندگان تعمیرگاه به مردم جزئیات کلاهبرداری‌های کلان برخی مکانیک‌ها از خودروداران لرزه بر انـدام فرمان تنبلی بـاد و روغـن! بهترین مکانیک کراچی نابیناست مزایا و معایب استفاده از کروزکنترل دست‌های زیر پرده‌! صلیب تمام فلـزی ده چک شُش‌های اتومبیل معاینه سرپایی برق کشی ساختمان موتور زمانی برای آزادی و سکوت دوقلـوی موتـوری بی‌نهایت دنده... شمع گرم یا سرد ؟! آزمایشگاه سیالات در خودرو راهکارهایی برای جلوگیری از جوش آوردن ماشین دوخت و‌ دوز موتور وقتی فرمان نافرمانی می‌کند روغن حیات ماجرای تابستان و جوش آوردن اتومبیل‌ها اجرای طرح سرویس کلینیک تابستان خودرو خودروهای لوکس نمایندگی مجاز ندارند بانوان نخبه جذب رشته اتومکانیک می‌شوند بزرگترین مرکز خدمات خودرویی در سقز افتتاح شد نرخ تعمیر خودرو در نمایندگی‌ها چگونه محاسبه می‌شود؟ کمک فنر‌های مغناطیسی را بیشتر بشناسیم با واشرهای کاغذی خشک شده چه کار کنیم؟! جریمه ۲۵۵ میلیون ریالی یک مکانیک خودرو در قزوین آغاز ساماندهی تعمیرگاه‌های خودرو‌ در پایتخت میزان جریمه توقف خودرو در تعمیرگاه اعلام شد کلاچ و ترمز دو پا یعنی چه؟ آفست رینگ چیست و چه مفهومی دارد؟ چرا خودرو روی ویبره می‌رود‌؟! تعمیر خودروهای آمریکایی در ایران! نگاهی به سه نوع رایج سیستم های کمکی فرمان عیب‌یابی خودروهای دیزل دولت‌ها کمکی به اصناف نکرده اند
برگشت به بالا