اختصاصی «عصرخودرو»
عیبیابی خودرو به زبان ساده؛ تشخیص مشکلات تغذیه الکتریکی خودرو
عصر خودرو- مجموعه شبکه برق خودرو به عنوان یکی از بخشهای اصلی خودرو، همواره مورد غفلت مالک بوده و البته تمایل زیاد افراد به نصب آپشنهای الکتریکی، مشکلات فراوانی را برای شبکه برق خودرو و قسمت تغذیه آن ایجاد میکند.
يکشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۵:۳۵:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، در ادامه به بررسی مشکلات اصلی سیستم برق خودرو میپردازیم.
این سیمکشیهای پر دردسر
سیستم برق هر خودرویی در حالت پایه بهگونهای طراحی شده که پاسخگوی نیازهای مصرفکنندههای استاندارد نصب شده روی خودرو نظیر تهویه مطبوع، چراغها، کنترل یونیتها، سیستم صوتی و ... باشد. بنابراین طراحان رشته سیمها را با نمره و طول متناسب با نیازهای شبکه برق خودرو در نظر میگیرند. در دسته سیمهای هر خودرو، انواع متنوعی از رشته سیمها را خواهید یافت که شامل سیمهای سیگنال، تغذیه، شبکه و اتصال بدنه هستند و هرکدام خصوصیات خاص خود را دارند. سیمهای تغذیه بنا بر توان مصرفی سیستم مورد نظر، ضخامتهای متفاوتی میتوانند داشته باشند. متاسفانه نصب غیراصولی دزدگیر، سیستمهای صوتی، گرمکن صندلی، کروز کنترل و ... از نوع متفرقه با وصلهپینهکردن سیمکشی، میتواند مشکلات برقی فراوانی را ایجاد کند خصوصا در خودروهای امروزی که دارای کیلومترها سیمکشی و انواع مختلف کنترل یونیتها و سنسورها هستند.
برق خودرو ضعیف شده است
ضعف عمومی برق خودرو نشانههای مشخصی دارد. لرزش پیشرانه با روشنکردن چراغها، قویترشدن مصرفکنندهها با روشنکردن پیشرانه، کندی شیشه بالابرها، نوسان روشنایی چراغها با فعالشدن یک مصرفکننده قوی نظیر راهنما، بالا رفتن عقربه دما بدون آنکه پیشرانه واقعا داغ شده باشد و ... همگی جزو این علائم هستند. این مشکلات به شما هشدار میدهند که یا باتری و یا اتصالات آن ضعیف شده است. بنابراین حتما شرایط باتری را از نظر سلامت مورد بررسی قرار دهید. دقت کنید که اتصالات باتری سولفاته نشده و محکم باشند. گاهی ضعف کابلهای منفی فابریک خودرو موجب میشود که ناچار باشید از کابل تقویت کمکی برای اتصال منفی باتری استفاده کنید. کابل جوشکاری گیج صفر ایدهآلترین گزینه برای تقویت اتصال منفی باتری به بدنه است.
خودرو مدام باتری خالی میکند
باتری خالیکردن خودرو نشانه مستقیم وجود برقدزدی در شبکه برق خودرو است. برقدزدی یعنی هنگامی که خودرو و تمامی مصرفکنندههای آن خاموش هستند، همچنان شبکه برق خودرو از باتری جریان بکشد. در نظر داشته باشید که در خودروهای امروزی مقدار جزئی مصرف جریان برای حفظ اطلاعات حافظه موقت کنترل یونیتها طبیعی است. یک راه ساده جهت تشخیص برقدزدی این است که در هنگام خاموشی کامل خودرو و تمامی مصرفکنندههای آن، اتصال مثبت باتری را قطع کرده و بین قطب مثبت باتری و سرباتری، یک آمپر متر قرار دهیم. در حالت خاموشی مطلق، نباید جریانی از باتری کشیده شود مگر جریان بسیار ناچیزی که کنترل یونیتها در حالت استندبای به آن نیاز دارند. کشیدهشدن جریان قابل توجه نشانه وجود برقدزدی است.
با بیرونکشیدن تکتک فیوزها میتوان مداری که عامل برقدزدی است را شناسایی کرد. طبیعتا مداری که با بیرون کشیدن فیوز آن، مصرف جریان کاهش ناگهانی پیدا میکند، عامل برقدزدی خواهد بود که باید از جهت وجود اتصالی یا ایراد سختافزاری مورد بررسی قرار بگیرد. در بیشتر مواقع برقدزدی در ناحیه سیستمهایی چون قفل مرکزی و دزدگیر، سیستم صوتی و سیستم جرقهزنی روی میدهد.
از آنجایی که برخی خودروها فاقد فیوز برای سیستم جرقهزنی هستند، مشکل برقدزدی یا به عبارتی نشت برق را باید از ناحیه وایرها جستوجو کرد.
فیوز یکی از مدارها به طور دائم میپرد
سوختن پی در پی فیوز در بیشتر موارد نشانه وجود اتصالی در مدار است یا نصب مصرفکننده بیش از حد قوی. وقتی فیوز یک مدار بلافاصله پس از فعالشدن مدار میسوزد، سعی نکنید با نصب فیوز آمپر بالاتر مشکل را حل کنید چراکه این کار باعث داغشدن و سوختن دسته سیم خواهد شد و حتی ممکن است آتشسوزی به همراه داشته باشد. از آنجایی که اتصالی در طول دسته سیم بهندرت رخ میدهد، باید به دنبال اتصالی در محل اتصال سوکت، محل انشعاب سیم یا اتصال بدنهها باشید. مثلا ممکن است هنگام نصب هدیونیت سیستم صوتی به صورت اتفاقی تعدادی از رشته سیمها بین یونیت و بدنه داشبورد گیر کرده و له شود و اتصالی به وجود آورد. همین اتفاق در خصوص کاسه چراغهای عقب ممکن است رخ دهد. بنابراین به سراغ محلهایی بروید که دسته سیمها و اتصالات رها بوده و پتانسیل آسیبدیدگی را دارند. در صورت سلامت دسته سیم، باید به نوع مصرفکنندهای که نصب کردهاید و شیوه نصب آن شک کنید.
آلترناتور باتری را شارژ نمیکند
اگر باتری سالم باشد، ایراد از جانب خود خودرو و مجموعه آلترناتور است. ممکن است اتصالات شل باشند یا دیودهای آلترناتور سوخته باشد. بسیار پیش میآید که چراغ هشدار باتری درون صفحه کیلومتر میسوزد و از آنجایی که برق تحریک اولیه آلترناتور نیز از جانب این چراغ و مقاومت آن ارسال میشود، کار نکردن آن موجب فعال نشدن آلترناتور و شارژ نشدن باتری خواهد شد.
خرابی زغالهای داخلی و سیم پیچهای آلترناتور، نفوذ آب و بریدن تسمه نیز از جمله دیگر دلایل شارژ نشدن باتری هستند.
تحریک اولیه آلترناتور را چراغ هشدار باتری تامین میکند
با این روش میتوان به وجود برق دزدی در خودرو پی برد
نصب غیر اصولی تجهیزات برقی و دستکاری غیر استاندارد سیم کشی مشکلات جدی در خودرو ایجاد میکند
در صورت ضعف کابل اتصال بدنه فابریک خودرو میتوان از کابل کمکی استفاده کرد
از تجمع رسوبات ناشی از سولفاته شدن باتری جلوگیری کنید
نویسنده: عارف منظری
برچسب ها
تعمیرگاهعیبیابی خودروعیبیابی خودرو به زبان سادهسیستم برق خودرو