اختصاصی «عصرخودرو»
چرا تعمیر و نگهداری خودروهای کلاسیک و قدیمی مشکلتر است ؟
عصر خودرو- میتوان گفت بحث و معنی خودروی کلاسیک و قدیمی در کشورمان با آنچه در کشورهای پیشرفته در جریان است، تا حد زیادی متفاوت بوده و در ایران معمولا به هر خودروی قدیمی که عمری بالای ۲۵ سال داشته باشد، کلاسیک گفته میشود و این وضعیت در حالی است که معمولا این عنوان بدون در نظر گرفتن این حقیقت که آیا خودرو مذکور واجد شرایط یک خودرو کلاسیک هست یا خیر، صورت میگیرد.
پنجشنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۲:۳۶:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، با این حال برخی از این خودروها فارغ از اینکه میتوانند یک خودرو کلاسیک باشند و یا نه، به مرور زمان دچار مشکلات تعمیر، نگهداری و تامین قطعات میشوند تا جایی که قیمت و ارزش واقعی خودرو اصلا در حد مخارجی که برای آن تراشیده میشود، نخواهد بود و از این رو مالک را مجبور میکند تا خودش اقدام به رفع مشکلات فنی پیشرو کند و به قولی داشتن اینگونه خودروها یک مالک دست به آچار میطلبد. اما چه دلایلی باعث میشود تا اکثر تعمیرکاران از تعمیر برخی از این خودروها خودداری کنند؟!
نداشتن دانش کافی
برخی مکانیکها به خاطر اینکه تخصص کافی در تعمیر و باز کردن و بستن یک خودرو خاص ندارند، از تعمیر آنها دوری میکنند که البته اگر از زاویه مثبت به این قضیه نگاه کنیم، حداقل بعدا خود و مالک را دچار مشکلات دیگری نمیکنند. اما نبود دانش کافی باعث شده تا این روزها که مکانیکهای جوان معمولا با خودروهای کلاسیک و قدیمی آشنایی قبلی ندارند، تعمیر این خودروها فقط توسط تعداد اندکی از تعمیرکاران که عمدتا در سنین بالا هستند، انجام شود که همین داستان باعث میشود تا هم تعمیر این خودروها به خاطر تعداد اندک تعمیرکاران ماهر با صرف وقت زیادتری انجام شود و هم معمولا هزینههای بیشتری بطلبد. ضمن اینکه باید قبول کنیم که اکثر مکانیکهای سن بالا در عین اینکه استادکار خود هستند اما سرعت کمتری در انجام کار دارند.
بهتر است همیشه به یک مکانیک آشنا به خودروهای قدیمی مراجعه کنیم تا به یک مکانیک ماهر که به خودروهای امروزی تسلط دارد.
رویارویی با آهن سرد
این تصور که خودروهای قدیمی تعمیر مشکلتری دارند، درست نیست چراکه ساختار این خودروها و نبود بخشهای مختلف فنی در آنها و پیچیدگی کمتر این خودروها باعث میشود تا تعمیر آسانتری داشته باشند، البته به شرط وجود ادوات لازم، قطعه و تعمیرکار ماهر!. اما این حقیقت درباره خودروهای کلاسیک و قدیمی وجود دارد که این ساختهها دارای زمختی بیشتری هستند و کار با آنها مشکلتر و سنگینتر است و این حقیقت در مورد خودروهای قدیمی آمریکایی و خصوصا شاسیبلندهای ساخت این منطقه که حجم زیادی از کلاسیکهای کشورمان را تشکیل میدهند، شدیدتر خواهد بود. برای مثال بازکردن گیربکس اتوماتیک یک کلاسیک آمریکایی بهراحتی چندین برابر یک خودرو سواری تولیدی در کشورمان، وقت، نیروی بدنی و مهارت میطلبد. این قضیه را میتوان به دیگر بخشها مثل پیشرانه، اتاق، سیستم فنربندی و... نیز تعمیم داد که همین عوامل باعث میشوند تا عمده مکانیکها اصلا علاقهای حتی برای تعمیرات ساده این خودروها نیز نداشته باشند و به قولی عطای آنها را به لقایشان در اولین برخورد ببخشند. این وضعیت در خودروهایی که دارای پیشرانههای حجیم هستند نیز شدیدتر میشود چراکه برای مثال اگر درب موتور این خودروها را بالا بزنید، کمتر فضایی برای مانور دست تعمیرکار میبینید که این وضعیت در کنار بخشهای سنگین این خودروها و خصوصا ارتفاع کم آنها در انواع سواری باعث میشود تا مکانیکها از آنها فراری شوند و در عین حال که تعمیر آنها معمولا پیچیدگیهای کمتری دارد، اما بازکردن و سوارکردن بخشهای مختلف این خودروها، مشکل باشد.
ابعاد بزرگ و وزن بالای بخشهای مختلف خودروهای کلاسیک و قدیمی، یکی از دلایلی است که مکانیکها را از رویارویی با آنها فراری میدهد.
تامین قطعات
یکی دیگر از مشکلاتی که باعث میشود تعمیر و نگهداری خودروهای قدیمی و کلاسیک معمولا به سختی انجام شود، مشکلات در تامین قطعات یدکی آنهاست. از این رو معمولا تعمیرکاران از اینکه ممکن است خودرو مذکور برای تامین قطعهای خاص، مدت زمان بیشتری در تعمیرگاه معطل شود، از قبول اینچنین خودروها سر باز میزنند. خصوصا که رسم بر این است که مالکان خودروهای قدیمی نیز، خود لوازمفروش خاصی را سراغ دارند که قطعات مورد نیاز خود را از او تهیه میکنند و از خریدن قطعه از لوازمفروشهای دیگر خودداری خواهند کرد. این قضیه میتواند زمان مورد نیاز برای تامین قطعه را افزایش دهد. همچنین با اینکه امروزه انواع آچار و ادوات لازم برای بازکردن قسمتهای مختلف یک خودرو در هر تعمیرگاهی پیدا میشود، اما اصطلاحا بددستبودن و یا همان سخت بازشدن برخی از قطعات و تعمیر بعضی از خودروها باعث میشود تا تعدادی از تعمیرکاران و مکانیکها از دست زدن به یک خودرو خودداری کنند که در رأس آنها باید از خودروهای آمریکایی، آلمانی و انگلیسی نام ببریم. ضمن اینکه برخی تفاوتها مثل نوع پیچها که به اسم رزوه آلمانی، رزوه آمریکایی و ژاپنی و یا گام رزوه پیچها که ممکن است درشت و یا کوچک باشد و... باعث میشود تا مکانیکها از بابت اینکه ممکن است در تامین برخی از این موارد لازم به مشکل برخورد کنند، از پذیرش این خودروها خودداری میکنند و به نوعی از اینکه بعدا به دردسر بیفتند، دوری خواهند کرد.
امروزه با وجود روشهای خرید قطعه از خارج کشور، تامین قطعات تا حد زیادی ممکن شده است که البته قیمت بالای تمام شده، استفاده از این روش را برای بسیاری غیر ممکن خواهد کرد. با این حال هنوز هم میتوان در گوشه و کنار کشورمان فروشندههایی را یافت که قطعات اصلی را در انبارهای خود از قدیم دارند.
مشکلات برقی
یکی از بزرگترین ایرادات خودروهای قدیمی در کشورمان مربوط به بخش برقی آنها میشود. فرسودگی این بخشها و خصوصا سیمهای رابط در این خودروها باعث میشود تا شایعترین حالت ایرادات برقی که به برقدزدی معروف است، در اینگونه خودروها به وفور دیده شود. ضمن اینکه خشکشدن سیمهای رابط و شکستن آنها، سولفاتهشدن محل اتصالات، خالزدن پلاتینهای داخل کلیدهای بخشهای مختلف، نفوذ آلودگی در قسمتهایی مثل کلیدها و موتورهای برقی شیشه بالابرها و قفل مرکزی، بالا رفتن مقاومت سیمها به مرور زمان در اثر کارکرد آنها و... باعث میشود تا خودروهای قدیمی معمولا با مشکلات برقی درگیری زیادی داشته باشند. البته راهحل رفع تمام این مشکلات، سیمکشی دوباره است که هرچند هزینه نسبتا بالایی را میطلبد اما در عوض این ایرادات را کاملا از بین خواهد برد. در همین راستا معمولا در صورت مراجعه به یک برقکار خودرویی، چون ایراد شایع در این خودروها برقدزدی است و پیداکردن محل آن هم وقتگیر خواهد بود، از صرف وقت برای رفع ایراد خودداری میکنند.
برق دزدی ناشی از فرسودگی سیمها از شایعترین ایرادات در خودروهای قدیمی است.
تغییرات غیراصولی قبلی
یکی از مشکلاتی که حین تعمیر خودروهای قدیمی و کلاسیک دیده میشود، تغییرات غیراصولی قبلی در آنهاست که معمولا توسط مالک قبلی صورت گرفته و حال رفع آن و برگشت به وضعیت فابریک قبلی، میتواند زمانبر بوده و بهسختی صورت بگیرد. این عیب ناشی از همان وضعیت کمبود قطعات اصلی و قیمت بالای آنهاست که مالک را مجبور به استفاده از قطعات غیراصلی و یا استوک و کارکرده میکند که تجمیع تعداد زیادی از این قطعات به مرور زمان در یک خودرو هم از ارزش آن خواهد کاست و هم برگشت خودرو به وضعیت اصلی و فابریک با مشکلات بیشتری روبهرو خواهد شد.
عدم تناسب هزینهها با قیمت خودرو
همانطور که گفته شد، بسیاری از خودروهای قدیمی امروزی در دسته کلاسیکها جای ندارند و یا با فرض اینکه بتوان آنها را کلاسیک دانست، یک کلاسیک قیمتی و ارزشمند نخواهند بود. این در حالی است که گاهی مواقع برای خرید برخی از قطعات تزیینی این خودروها و یا تعمیر آنها نیاز است تا هزینههای گزافی پرداخت شود که اصلا با قیمت خودرو متناسب نیست و همین عامل باعث میشود تا مالک به سمت استفاده از قطعات غیراصلی، قطعات خودروهای دیگر، تغییرات غیر اصولی و... گرایش پیدا کند.
تنظیم موتور
تنظیم موتور خودروهای امروزی و همچنین عیبیابی آنها بهراحتی با کمک دستگاههای ساختهشده برای این کار امکانپذیر است و این در حالی است که این امکان برای خودروهای کاربراتوری ممکن نیست و فقط تعداد اندکی از مکانیکها و برقکارها دارای دستگاه چراغ دلکو برای تنظیم دقیق دلکو هستند. کیفیت کارکرد پیشرانه در خودروهای قدیمی ارتباط بالایی با سلامت و تنظیم بودن بخش برقرسانی و جرقهزنی دارد و خصوصا که هنوز هم تعداد زیادی از آنها دارای سیستم برق پلاتینی هستند. از این رو جدا از سلامت فنی و ظاهری این قسمتها، نیاز است تا ادوانس و ریتارد دلکو، فاصله دهانه شمع، فاصله دهانه پلاتین در صورت پلاتینیبودن و... در آنها به خوبی تنظیم شود. این کار نیز مهارت و تجربه بالایی میخواهد که بدون وجود ابزار کافی، میتواند نتیجه ایدهآلی به همراه نداشته باشد. ضمن اینکه تنظیم بخش حساس دیگر پیشرانه یعنی کاربراتور نیز مهارت بالایی میخواهد که متاسفانه بسیاری از مکانیکها فقط با تمیزکردن کاربراتور و عدم تنظیم دقیق آن، قضیه را تمام شده تلقی میکنند.
فراموش نکنیم که صرفا با باز کردن و تمیز کردن کاربراتور، نمی توان انتظار رفع عیبهای آن را داشت. کاربراتور به تنظیم دقیق نیز نیاز خواهد داشت.
نویسنده: مهندس علیرضا داودی
برچسب ها
تعمیرگاهخودرو کلاسیکتعمیر اتومبیل