نگاه اجتماعی - فرهنگی روزنامه ها
کاهش تصادفات جاده ای در پرتو فرهنگ سازی صحیح
عصر خودرو- تصادفات و مشکلات ترافیکی؛ بلایای طبیعی و لزوم آماده سازی در برابر آن و صنایع دستی و جاذبه های گردشگری در ایران از جمله مهمترین موضوع های اجتماعی و فرهنگی است که برخی روزنامه های روز یکشنبه ۲۰ تیر ۱۳۹۵ به آنها پرداخته اند.
يکشنبه ۲۰ تير ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۷:۰۰
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایرنا ، فضای مطبوعاتی امروز در عرصه اجتماعی و فرهنگی به موضوع هایی چون تصادفات و مشکلات ترافیکی پرداخت و این امر را از زاویه های مختلف مورد کنکاش قرار داد. بلایای طبیعی و لزوم آماده سازی در برابر این حوادث مساله دیگری که روزنامه ها آن را مورد توجه قرار دادند و صنایع دستی و جاذبه های گردشگری ایران از دیگر مطالب مهم روزنامه ها به شمار می رود.
گروه اطلاع رسانی دفتر پژوهش و بررسی های خبری ایرنا؛ موضوع های یادشده را که انعکاس قابل توجهی در روزنامه های صبح یکشنبه داشت؛ با هدف آگاهی بخشی و اطلاع رسانی مورد بررسی قرار داده است.
** کاهش تصادفات در پرتو فرهنگ ترافیکی صحیح
تصادفات و فرهنگ ترافیکی صحیح موضوعی بود که روزنامه های امروز در گزارش ها و یادداشت هایی برای برطرف شدن آن به واکاوی ابعاد مختلف آن پرداختند.
روزنامه «ایران» در یادداشتی با عنوان «خلاقیتهای ما در سفرهای ترافیکی!»، نوشت: ما کلاً خیلی خوبیم! میفرمایید خیر؟ ثابت میکنم: عروسیمون که میشه اینقدر شاد میشیم که جاده رو میبندیم. خیلی هم خوب، خیلی هم دموکراتیک! یعنی چون ما شادیم کسی نمیتونه تو شادی ما شرکت نکنه. تو عزامون هم همینطور. سفر هم که میریم باز هم جاده رو میبندیم.
در ادامه این مطلب می خوانیم: خلاصه کنم ما در این نوع سفرهای پیچیده و ترافیکی؛ همواره در حال بسته شدن همه راه ها و ایجاد خلاقیت در این راههای بسته هستیم که این یعنی ما خیلی خیلی خوبیم!
همچنین این روزنامه در گزارشی با عنوان «ازتصادفات مرگبار تا مسئولیت جاده ها»، نوشت: باوجود اینکه هر باره متولیان مربوطه از کاهش آمار تلفات جادهای در مازندران خبر میدهند و ادعا میکنند که نسبت به سالهای گذشته مرگ و میرها در مسیرهای منتهی به این استان سیر نزولی داشته، اما این جادهها همچنان قربانی میگیرد.
نگارنده در ادامه می نویسد: هرچند آمار مرگ و میر تصادفات تکان دهنده است، اما دلایل وقوع این حوادث در ایران، هنوز بهطور علمی و تخصصی واکاوی نشده، با این حال سازمان راهداری و حمل ونقل جادهای در گزارشی گفته است که با بررسی دقیق حوادث رانندگی در راههای کشور و تجزیه و تحلیل آن، حدود 80 درصد تصادفات و تلفات جادهای دارای منشأ خطاهای انسانی است.
اما در نگاه دقیقتر و انسانی تر، آیا این مطلب بیانگر تمام واقعیت است؟ آیا عامل اصلی تصادفات مرگبار و خونین در جادههای کشور، عامل انسانی و سهلانگاری در رانندگی است یا برطبق استانداردهای بینالمللی، عوامل مهم تری نیز وجود دارد که از بیان آن، خودداری میشود؟
روزنامه «آرمان» در گزارشی با عنوان «کاهش کشتهشدگان حوادث جادهای»، نوشت: روز گذشته با انتشار این اظهار نظر که 13 هزار خودرو رانندگان پرخطر توقیف و ضمن اعمال قانون به پارکینگ منتقل شدند، یک مقام مسئول در پلیس راهور گفت: در تعطیلات عید فطر امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، تلفات رانندگی شش نفر کاهش یافت.
در ادامه این گزارش آمده است: آنطور که پزشکی قانونی چندی پیش اعلام کرد در تعطیلات عید فطر سال گذشته 297 نفر بر اثر حوادث جاده جان خود را از دست دادند. امسال نیز همزمان با تعطیلات عید فطر شاهد اوج گیری مسافرتهای تابستانی بودیم. روز گذشته رئیس پلیس راهور ناجا از برخورد با 13 هزار راننده پرخطر در طول تعطیلات عید فطر خبر داد و گفت: خودرو این متخلفان برابر قانون توقیف و به پارکینگ منتقل شده است.
این روزنامه همچنین در یادداشت دیگری با عنوان «رخدادهای جادهای در کمین رانندگان»، نوشت: سفرهای تابستانی برای خانواده ها یادآور خاطراتی است که همیشه در پس ذهنشان ماندگار می شود، اما برای برخی از آنان این تجربه شیرین آنچنان تلخ می شود که با یادآوری آن حتی پس از گذشت سال ها مو بر تنشان سیخ شده و برای لحظاتی غم و ناراحتی بر چهره شان مینشیند.
در ادامه می خوانیم: با وجود این، نمی توان آمار تصادفات تابستانی را کتمان کرد و روی آن سرپوش گذاشت، چرا که این حوادث با رعایت قوانین توسط سرنشینان، ایمن سازی خودروها و جاده ها قابل تقلیل است و خانواده ها می توانند به موجب آن بهترین لحظات تابستانی را در صفحه زندگی خود به ثبت برسانند.
روزنامه «اطلاعات» در یادداشتی به قلم فتح الله آملی و با عنوان «مشقّات سفر»، نوشت: روز گذشته اکثر مطبوعات و خبرگزاریها از معطلی چندین ساعته مسافران در جریان سفرهای چند روز تعطیلی گذشته به مناسبت عید سعید فطر خبرها و تیترهای گستردهای را حتی در صفحه اول خود به نمایش گذاشتند.
نگارنده در ادامه می نویسد: البته در هرکدام از این تحلیلها و تفسیرها هم حقایقی نهفته است و هم بر هرکدام نقدی وارد... و کاملاً هم پیداست که توجه به هرکدام از اینهمه عوامل بدون توجه به سایر عوامل ایجابی آن، مشکلی را حل نمیکند.
نخست باید گفت که انداختن گناه این معضل به گُرده مردم بیانصافی است. به هرحال مردم باید به سفر بروند. یعنی احتیاج به سفر دارند. آنچنان کار و زندگی مردم در شهری مثل تهران خستهکننده، آزاردهنده و پر از مشغلههای مزاحم است که اگر به سفر هم نروند بیماریهای روحی بیشتری را باید تحمل کنند اما سفر هم برایشان خستگی مضاعف میآورد و این بیانصافی محض است.
** بلایای طبیعی و لزوم آماده سازی در برابر آن
احتمال وقوع بلایای طبیعی و لزوم آماده سازی و مقاوم سازی در برابر این حوادث سبب شد تا شماری از روزنامه های امروز این مساله را در گزارش ها و یادداشت هایی مورد بررسی قرار دهند.
روزنامه «ایران» در گزارشی با عنوان «آیا زلزله بزرگی در راه است؟»، نوشت: در حدود سه ماه اخیر رخداد حدود 200 زمین لرزه با بزرگای بین 5.1 تا 5 در محدوده شهرستان بجنورد در استان خراسان شمالی موجب خسارت های محدود و البته رواج شایعاتی مبنی بر وقوع زمین لرزه مهم بعدی در روز یا ساعتی مشخص در محدوده شهرستان مذکور در آینده شده است.
در ادامه این گزارش می خوانیم: آیا کسی خبر از زمان زلزله مهیب بعدی دارد؟ عملاً پاسخ منفی است. هنوز کسی نمیتواند از وقوع زمین لرزه بعدی با ذکر زمان (در حد ساعت، روز، هفته یا ماه) خبر دهد. بنابراین هرنوع ذکر زمان در پیشبینی زمان زلزله بعد علمی نیست.
آیا پتانسیل رخداد زلزله بعدی وجود دارد؟ جواب مثبت است و به همین دلیل باید همیشه خود را بر اساس شناخت آنچه در گذشته رخ داده و احتمال تکرار آن در آینده است آماده کنیم. در این شرایط میتوان بر مبنای پتانسیل و توان تخصصی و اجرایی موجود در همان منطقه به موضوع کاهش ریسک و افزایش سطح تابآوری در منطقه بجنورد نه فقط از نظر ایمنی ساختمانها بلکه از دید تابآوری اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نیز پرداخت.
روزنامه «اعتماد» با عنوان «بمبهای ساعتی زیر تهران در کمین است» گفتوگویی را با کارشناسان و مسوولان منتشر کرد و در آن به بررسی بحران شبکههای زیرساختی شهری پایتخت پرداخت و نوشت: دو سال قبل، توفان تهران باعث شد خسارتهای مالی و جانی زیادی به شهروندان وارد شود. این حادثه و غافلگیر شدن نهادها و سازمانهای متولی باعث شد تا موضوع به صحن شورای شهر و حتی دادستانی کشیده شود.
در ادامه این مطلب می خوانیم: یکسال گذشت، توفانی دیگر رخ داد. شهر باز هم خسارت دید. باز هم مدیران ستاد بحران و شهردار تهران به شورای شهر آمدند و باز هم مقرر شد تا شهرداری ستاد بحران خود را تجهیز کند و با تعاملی که با سایر سازمانهای مرتبط دارد، زمینه را برای مدیریت یکپارچه بحران فراهم کند!
یکسال دیگر هم گذشت، به مصداق ضربالمثل تا سه نشه، بازی نشه، اینبار تهران نه به خاطر توفان، که به خاطر انفجار یکی از لولههای گاز اصلی زیر زمین شوک زده شد و باز هم خیلیها خسارت دیدند. باز هم شهردار و رییس ستاد بحران به صحن شورا آمدند و... . انگار قرار نیست قصه تکراری حوادث تهران و اقدامات ناهماهنگ سازمانهای ذیصلاح به این زودیها تمام شود.
روزنامه «ابتکار» در مطلبی با عنوان «50 درصد واحدهای مسکونی روستاهای آذربایجان شرقی نیاز به مقاوم سازی دارند»، نوشت: حافظ باباپور مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان آذربایجان شرقی گفت: حدود 50درصد ازواحدهای مسکونی روستاهای استان نیاز به نوسازی ومقاوم سازی هستند.
در ادامه این مطلب آمده است: حافظ بابا پورافزود:بنیاد مسکن به منظور تحقق اهداف مقاومسازی و بازسازی در روستاها حدود 150 میلیون ریال وام با کارمزد پنج درصد برای ساختمانهای یک طبقه مخصوصا برای زوجهای جوان وتازه ازدواج کرده با همکاری بانکهای عامل پرداخت میکند و ساختمانهای ساخته شده پس از چهار مرحله با نظارت مهندسان بنیاد و رعایت تمام ضوابط به منظور پیشگیری از وقوع دیگر حوادث که ممکن است منجر به تخریب ساختمان شود، انجام میپذیرد.
** صنایع دستی و جاذبه های گردشگری در ایران
صنایع دستی و جاذبه های گردشگری در ایران و لزوم معرفی فرهنگ غنی کشورمان به جهانیان مساله ای بود که برخی از روزنامه های امروز در گزارش هایی به آن پرداختند.
روزنامه «اعتماد» در گزارشی با عنوان «آغاز حرکت کاروان صنایع دستی ایران از البرز»، نوشت: نخستین بخش از طرح کاروان صنایع دستی در «بلسنتر» کرج کلید میخورد. کاروانی که قرار است در داخل و فراتر از مرزهای کشورمان معرف و مروج صنایع دستی فاخر ایرانی باشد. استان البرز نخستین میزبان طرح جدید شرکت حامیان میراث فرهنگی خواهد بود.
نگارنده در ادامه این گزارش می نویسد: امیرمهدی طاهریفر، مدیرعامل شرکت حامیان میراث فرهنگی درخصوص کیفیت حرکت این کاروان گفت: «این طرح در چهار سطح برگزار میشود. سطح اول در شهر تهران برگزار خواهد شد، به همین منظور تفاهمنامهای را با شهرداری تهران منعقد کردیم که طبق آن تمامی اماکن فرهنگی سطح شهر تهران قابلیت این را داشته باشند که محل اجرای نمایشگاه صنایع دستی باشند.
روزنامه «ایران» با انتشار عنوان «به ایران خوش آمدید»، نوشت: برند اشمیتز نه یک بار، که چندین و چند بار طی سالهای 2008 تا 2016 به ایران سفر کرده و تصاویر بسیار زنده و زیبایی از استانهای مختلف و اقوام متنوع ایرانی و همچنین از اهالی شهرهای کوچک و بزرگ ایران گرفته است؛ از مردمی که در روزهای تعطیل به دشتها و جنگلها میروند تا رفتار و برخورد ماهیگیران هرمزگانی تا مردم بلوچ و از کویرنشینان تا آیینهای نوروزی در مناطق مختلف و فرهنگ عامه و خرده فرهنگ های متنوع اقوام ایرانی...
در ادامه این گزارش می خوانیم: اما از همه اینها گذشته، نمایشگاه اشمیتز به انعکاس یک وجه بارز فرهنگ ایرانی و خصلت ممیزه مردمان این سرزمین یعنی«میهمان نوازی» نیز میپردازد و بهطور ویژه آن را به رخ بازدیدکنندگان میکشد.
این عکاس آلمانی در آن 8 سالی که به ایران سفر می کرده آن قدر تحت تأثیر میهمان نوازی ایرانیان قرار گرفته است که حتی نام نمایشگاه عکس خودش را «به ایران خوش آمدید» گذاشته است.
روزنامه «قدس» در گزارشی به ضرورت احیای بازار صنایع دستی پرداخت و ارتباط آن را با توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور مورد ارزیابی قرار داد و نوشت: امروزه کارشناسان بر این باورند که صنایع دستی با وجود برخورداری از ویژگی های بارز و قابلیت های منحصر به فرد فرهنگی، می تواند اثرات بلند مدتی را برتوسعه اقتصادی و اجتماعی کشور داشته باشد.
روزنامه «تفاهم» نیز در مطلبی با عنوان «مشهد و لالجین، شهر جهانی سنگ های قیمتی و سفال»، نوشت: بهمن نامور مطلق معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور گفت: بر اساس اعلام شورای جهانی صنایع دستی شهرهای مشهد و لالجین همدان به عنوان شهرهای جهانی سنگ های قیمتی و سفال انتخاب شدند.
در ادامه می خوانیم: در راستای ارسال پرونده های این دو شهر به شورای جهانی صنایع دستی، داوران این شورا اردیبهشت ماه امسال ازشهرهای مشهد و لالجین بازدید کردند و داوری خود را ارائه دادند و نتایج آن را برای کارشناسان عالی شورای جهانی صنایع دستی ارسال کردند.