به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از دنیای اقتصاد،این مساله در شرایطی اتفاق افتاده است که اسقاط خودروهای فرسوده با توجه به شرایط فعلی تولید و واردات خودرو به کندی صورت میگیرد. خبرگزاری فارس بهعنوان منبع انتشار این خبر، جزئیاتی از طرح ارائه شده به هیات دولت منتشر نکرده است؛ اما این اقدام سازمان حفاظت محیطزیست براساس عمل به وظایف قانونی سازمان مذکور در راستای تدوین آییننامه قانون هوای پاک و بهدنبال آن برای خروج ناوگان فرسوده از چرخه مصرف، انجام گرفته است. آلودگی هوای ناشی از منابع خودرویی در کلانشهرهای کشور بهعنوان یکی از معضلات زیست محیطی به شمار میرود. در این میان خودروهای فرسوده باتاثیر مضاعف روی آلودگی هوا و مصرف سوخت بالا نقش غیرقابل انکاری در این زمینه دارند.
بحث از رده خارج کردن فرسودهها و همچنین جایگزین کردن آنها با خودروهای جدید همواره مورد توجه دولتهای مختلف بوده است و هر یک تلاش کردهاند با اجرای برنامهای روند اسقاط فرسودهها را تسهیل کنند، هر چند که این مساله در گذر زمان با چالشهایی همراه بوده و همین چالشها در مواقعی باعث توقف اسقاط فرسودهها شده است.
براساس اخبار منتشر شده در حال حاضر در مجموع هشت کلانشهر کشور 2 میلیون و 108 هزار و 424 دستگاه خودروی سبک (شامل سواری، وانت و تاکسی) و121 هزار و 853 دستگاه خودروی سنگین (شامل اتوبوس، مینیبوس، کامیون، کامیونت و کشنده) فرسوده وجود دارد. باید منتظر ماند و دید در صورت تصویب هیات دولت، این طرح سازمان محیطزیست با توجه به چالشهای پیش رو، تا چه حد میتواند از تعداد خودروهای فرسوده بکاهد.