تاثیر افزایش نرخ سوخت بر حمل و نقل
عصر خودرو : فعالان بخش حمل و نقل معتقدند افزایش نرخ سوخت بر حمل و نقل موثر است و دولت نمیتواند با تعیین دستوری نرخ حمل و نقل، قیمتها را کنترل کند.
عصر خودرو : فعالان بخش حمل و نقل معتقدند افزایش نرخ سوخت بر حمل و نقل موثر است و دولت نمیتواند با تعیین دستوری نرخ حمل و نقل، قیمتها را کنترل کند.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از صبحانه آنلاین، یکی از بخشهایی که با افزایش نرخ سوخت بیشترین تاثیر را میپذیرد، بخش حمل و نقل است، زیرا تمامی شقوق حمل و نقل از جادهای، ریلی، هوایی و دریایی وابسته به نرخ سوخت است و هرگونه افزایش در این بخش میتواند بر هزینههای تمام شده آنها موثر باشد به همین جهت از روز گذشته که افزایش نرخ سوخت اعلام شد نارضایتی در میان انواع بخشهای حمل و نقل به وجود آمد.
از آنجایی که واردات و صادرات کالاها از طریق انواع بخش حمل و نقل انجام میگیرد و سالانه میلیوها مسافر از طریق بخشهای مختلف حمل و نقل جابجا میشوند بنابراین هرگونه تغییری در سیاستهای نرخ سوخت بطور مستقیم بر این بخش اثر میگذارد، ضمن آنکه هزینه تمام شده کالاها هم موثر از تغییرات بخش حمل و نقل تغییر میکند.
براین اساس بیشتر جابجایی کالا در کشور از طریق حمل و نقل جاده ای انجام می گیرد و کامیونها نقش زیادی در جابجایی کالا دارند، بنابراین افزایش قیمت سوخت می تواند هزینه تمام شده جابجاییها را افزایش دهد و بر کالاهایی که از نقاط مختلف کشور به دست مصرف کننده میرسد، تاثیر گذار بگذارد.
از سوی دیگر، نرخهای تکلیفی که از سوی دولت برای بخش حمل و نقل تعیین میشود هم از جمله موضوعاتی است که مسئولان بخش خصوصی معتقدند بر روند کاری آنها تاثیر گذار است به دلیل اینکه نرخ خدمات آنها متناسب با قیمت سوخت بالا نمیرود بنابراین آنها به اجبار باید قیمت های پایینتری را برای خدمات خود تعیین کنند.
هرچند که دولت اعلام کرد هیچگونه افزایش قیمت در نرخ خدمات حمل و نقل وجود نخواهد داشت اما به نظر میرسد که دولت نمی@تواند مدت زیادی قیمت@ها را ثابت نگه دارد و بطور حتم در چندماه آینده با افزایش قیمت نرخ خدمات حمل و نقل موافقت میکند.
دولت آزادسازی نرخ بلیت هواپیما را اجرایی کند
در این رابطه مقصود اسعدی سامانی در گفتگو با مهر با اشاره به اینکه افزایش نرخ سوخت، هزینه تمام شده ایرلاینها را افزایش میدهد، گفت: تاکنون نرخ سوخت برای هواپیماها هر لیتر 500 تومان بود که با مصوبه جدید به 600 تومان افزایش یافته است که به معنای افزایش هزینه شرکت ها است.
دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی با انتقاد از تعیین دستوری نرخ بلیت هواپیما، گفت: دولت با نرخهای تکلیفی اجازه افزایش قیمت به ما نمی دهد در حالیکه دیگر هزینهها در حال افزایش است و این موضوع توان ایرلاین ها را کاهش می دهد.
وی با اشاره به اینکه دولت در راستای قانون پنجم توسعه باید آزادسازی نرخ بلیت هواپیما را اجرایی می کرد، افزود: باوجودیکه این قانون در سال های گذشته به تصویب رسیده است اما هنوز خبری از اجرای آزادسازی نرخ بلیت هواپیما نیست و همچنان شرکت ها باید با نرخ های دستوری، بلیت را بفروشند.
دولت نمی تواند جلوی افزایش قیمت را بگیرد
همچنین مسعود دانشمند فعال حوزه حمل و نقل جادهای در گفتگو با مهر بابیان اینکه افزایش نرخ سوخت بطور حتم در حمل و نقل تاثیر گذار است، گفت: دولت وقتی بر روی قیمت سوخت دست می گذارد مشخص است که آثار آن روی قیمت کالاها و خدمات مشخص می شود و به نظر می رسد که حداقل 10 درصد افزایش قیمتها را در بخش های مختلف حمل و نقل داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه تجربه سال های گذشته نشان داده که افزایش نرخ سوخت، قیمت کالاها را افزایش میدهد، اظهار داشت: افزایش قیمت کالاها هم باز به رشد نرخ خدمات شرکتهای حمل و نقل برمیگردد زیرا تمامی اینها بصورت زنجیره ای به هم مرتبط هستند.
دانشمند به افزایش نرخ لوازم یدکی خودروها و وسایل نقلیه سنگین اشاره کرد و گفت: افزایش قیمت تمام شده کالاها بر لوازم یدکی خودروها هم تاثیر گذار است بنابراین این چرخه پس از کالا دوباره به این بخش بازمیگردد و افزایش قیمت را به دنبال دارد.
این فعال حوزه حمل و نقل جادهای با تاکید بر اینکه نمی توان جلوی افزایش قیمت را گرفت، بیان کرد: افزایش قیمت بخش حمل و نقل ناگهانی نخواهد بود و به تدریج تاپایان سال می توان اثرات این افزایش را در بخشهای مختلف دید.
وی در خصوص تعیین دستوری قیمت ها از سوی دولت، اظهار داشت: کل حمل و نقل جاده ای برون شهری در اختیار بخش خصوصی است و دولت نمی تواند تاثیر زیادی را در قیمت ها داشته باشد و اعمال نظری کند زیرا قیمتی را تعیین می کند که بخش خصوصی آن را نمیپذیرد بنابراین کالاها جابجا نمی شود.
دانشمند تصریح کرد: تعیین نرخ دستوری فقط باعث تخلف در بارنامه ها شده و مانند دورههای گذشته که در بارنامه ها پشت نویسی میشد و یا اینکه مبلغی اضافه تر از بارنامه از صاحبان کالا دریافت میشد بازهم اتفاق می افتد که این هم در نهایت بر قیمت کالاها تاثیر گذار است و اینطور نیست که دولت بتواند با فشار به بخش خصوصی قیمتها را کنترل کند.