به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از روابط عمومی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، در این نظرسنجی که از 24 هزار و 396 مالک خودرو طی 2 تا 9 ماه نخست مالکیت انجام شد، 59 مدل محصول از 6 شرکت عرضه کننده خودرو درخصوص شاخصهای سیستم تهویه، سیستم صوتی و وسایل تزئینی قابلیت دید و ایمنی، طراحی داخلی و خارجی، صندلی ها و ارگونومی راننده مورد ارزیابی قرار گرفت.
باتوجه به میانگین امتیازات ثبت شده در این گزارش، میتوان گفت بیشترین رضایت مشتریان با امتیاز 694 متعلق به شاخص “قابلیت دید و ایمنی” بوده و پس آن “طراحی داخل و خارج خودرو”، “ارگونومی راننده” و “سرمایش، گرمایش و سیستم تهویه” هرکدام به ترتیب با دریافت میانگین امتیاز 683، 673 و 663 توانستند رضایت مشتریان را به خود جلب کند. در حالی که دو معیار “صندلی ها” با 629 امتیاز و “سیستم صوتی و وسایل تصویری” با 623 امتیاز به نسبت با رضایت کمتر مشتریان روبرو بودند.
APEAL خودروهای برند ژاپنی بیشترین رضایت مشتریان را کسب کرد
طبق گزارش نظرسنجی مشتریان از عملکرد، اجرا و چیدمان خودرو که در سال گذشته توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران صورت گرفت، از بین 5 کشور اصلی عرضهکننده خودرو به ایران، ژاپن (با کسب میانگین 738 امتیاز) بیشترین رضایت مشتریان ایرانی را از آن خود کرد و کشورهای چین (716 امتیاز)، کره جنوبی (703 امتیاز)، فرانسه (654 امتیاز) و ایران (641 امتیاز) به ترتیب در جایگاههای بعدی قرار گرفتند.
خودروهای پیشتاز با بالاترین میزان رضایت
نگاهی به میانگین نمره رضایت مشتریان ایرانی از خودروهای ارزیابی شده در شاخص APEAL نشان میدهد، آریزو6 اکسلنت شرکت چری از چین با میانگین رضایت 790، هیوندای آزرا با میانگین رضایت 788 از کره جنوبی، مزدا 3 صندوقدار با میانگین رضایت 744 از ژاپن، پژو 2008 با میانگین رضایت 741 از فرانسه و دنا پلاس ایران خودرو با میانگین رضایت 722 از ایران بالاترین امتیاز را در میان سایر خودروها در کشورهای مذکور را به خود اختصاص دادهاند.
7/5 درصد افزایش در خودروهای تحویلی نسبت به سال گذشته
بنار بر گزارش رضایتمندی مشتریان ایرانی از APEAL (عملکرد، اجرا و چیدمان خودرو)، طی سال 1398 نسبت به سال پیش از آن، تعداد خودروهای تحویلی 7/5 درصد افزایش داشته است. همچنین بنابر این گزارش تعداد خودروهای مورد سنجش 23/4درصد کاهش داشته که در این بین 4/4درصد میانگین امتیاز رضایت مشتریان کاهش داشته است.
چگونگی ارزیابی APEAL
اصطلاح APEAL برگرفته از «Automotive Performance, Execution And Layout» و معادل فارسی آن «عملکرد، اجرا و چیدمان خودرو» است که در کنار بازخورد کیفی خودروها که توسط خریداران بیان میشود از جمله شاخصهای مهمی است که در تصمیمگیریهای خودروسازان درمورد خودروی ساخته شده نقش مهمی ایفا میکند.
برای ارزیابی APEAL، شاخصهایی چون سیستم تهویه (شامل طراحی خروجیهای سیستم و ابزارکنترلی آن)، صندلیها (شامل قابلیت تنطیم صندلیها و طراحی صندلیها و پشتسری صندلیها)، قابلیت دید و ایمنی (شامل طراحی برفپاککنها، شیشهشور، آیینهها، ایربگ و …)، سیستم صوتی و وسایل تزئینی (شامل تجهیزات رادیوپخش، بلندگوها و رینگها)، طراحی داخلی و خارجی (شامل طراحی داشبور،آمپرها و گیجها، چراغها و …) و ارگونومی راننده (شامل طراحی آفتابگیر، امکانات جانبی روی فرمان، دنده و ترمزدستی و …) از نگاه مشتریان مورد سنجش قرار میگیرد.
ارزیابی APEAL خودروهای جهان از نگاه موسسه J.D.Power
موسسهی ارزیابی J.D.Power در گزارش APEAL مربوط به سال 2020 اقدام به اعلام نتایج تحقیقات خود از سنجش میزان وابستگی احساسی خریداران خودروهای جدید کرده که طبق آن شرکت پورشه با کسب 881 امتیاز و شرکت دوج با دریافت 872 امتیاز، به ترتیب صدرنشینان خودروهای لوکس (premium) و غیرلوکس (mass market) شناخته شدند.