خداحافظی با پراید بعد از 27 سال
عصر خودرو- پراید جزو خودروهای است که اکثر مردم توجه ویژهای به خصوص نسبت به قیمت آن دارند اما امسال قرار است با این خودرو خداحافظی شود.
عصر خودرو- پراید جزو خودروهای است که اکثر مردم توجه ویژهای به خصوص نسبت به قیمت آن دارند اما امسال قرار است با این خودرو خداحافظی شود.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از گسترش نیوز، شاید بتوان گفت یکی از معروفترین خودروهای موجود در بازار ایران همین پراید است، خودرویی که تولید آن از سال 72 توسط سایپا آغاز شد. این خودرو با شکل و شمایل مختلف در دو مدل سدان 131 و 132، یک مدل هاچبک 111، یک مدل ناچبک 141 و یک مدل وانت 151 به تولید رسید. آنطور که به نظر میرسد پراید بعد از 27 سال تولید به خط پایان رسیده و قرار است امسال تولید آن به صورت کامل متوقف شود.
این خودرو در سال 98 فراز و نشیبهای زیادی را به خصوص از لحاظ قیمتی طی کرد. با توجه به این که پراید ارزانترین گزینه موجود در بازار است آن را میتوان به نوعی در دسترسترین خودروی صفر دانست. این خودرو در فروردین سال گذشته قیمتی بین 41 الی 45 میلیون تومان داشت اما شرایط به گونهای پیش رفت که حتی برای مدتی نرخ آن به حدود 70 میلیون تومان نیز رسید!
چرا پراید گران شد؟
عوامل مختلفی در گران شدن این خودرو نقش داشت که یکی از آنها شاید خبر توقف تولید آن بود. همین قضیه باعث شد جنجالی در بازار خودرو به پا شود و به نوعی فروشندگان قیمتهای بالاتری اعلام میکردند چون دیگر قرار نیست در آینده این خودرو تولید شود. البته در این میان یک خودروی دیگر هم وجود داشت و آن هم پژو 405 بود که قرار است این خودرو نیز تولید آن در سال 99 متوقف شود. در همین راستا جواد سلیمانی، مدیرعامل سایپا جزئیات توقف تولید پراید را چنین بیان کرد: تولید پراید مدل132 تا پایان دیماه 98، پراید مدل111 تا پایان اردیبهشت 99 و پراید مدل131 تا پایان تیرماه 99 به پایان خواهد رسید.
پاس نکردن استانداردهای 85 گانه
اما مسئله اساسی که منجر به توقف تولید این خودروها میشود به استانداردهای 85 گانه مربوط است. پراید و 405 به این دلیل که توانایی پاس کردن این استانداردها را ندارند پس از کش و قوسهای مختلف قرار است تولید آنها متوقف شود. البته این نکته را نیز باید گفت که علاوه بر استانداردهای 85 گانه مسئله تولید خودروهای یورو 5 نیز از سال 99 وجود دارد که همچنان در مورد این قضیه نیز صحبتهای گوناگونی میشود. خودروسازان این موضوع را مطرح میکنند که تا زمانی سوخت یورو 5 وجود ندارد ساخت چنین خودروهایی صحیح نیست.
راه حلی برای ارزان شدن پراید
احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان در گفتوگو با گسترشنیوز از راهحلی برای کاهش قیمت پراید گفت: راه اصلی جلوگیری از زیان خودروسازان، استفاده از تجربیات دهه 70 است. در دهه 70 اختلاف قیمت کارخانه و بازار وجود داشت و شورای اقتصاد در آن زمان مصوب کرد که خودرو باید در حاشیه بازار به فروش برسد. میتوان کار را بدین صورت انجام داد که در پیشفروشها مجوز داده شود که هنگام تحویل خودرو، قیمتها بر اساس نرخ بازار محاسبه شود. در نتیجه این کار آن 70 الی 80 درصد متقاضیانی که برای سود اقدام به خرید خودرو میکنند از بازار کنار خواهند رفت و به دلیل این که تقاضا کم میشود، قیمتها در بازار پایین خواهد آمد. وقتی با روش فروش خودرو در حاشیه بازار تقاضا کم شود قیمتهای بازار نیز به مرور کاهش مییابد. به عنوان مثال قیمت خودرویی مانند پراید که 60 الی 62 میلیون تومان است زمانی که اجازه داده شود فروش خودرو در حاشیه بازار انجام شود نرخ آن طی چندین هفته حتی به 50 میلیون تومان میرسد. متاسفانه همگی متوجه این صحبتها میشوند اما کسی جرات تصمیمگیری در این زمینه را ندارد.
قیمت پراید در سال 99
امیرحسن کاکایی به عنوان یکی از کارشناسان بازار خودرو در گفتوگویی که با گسترشنیوز داشت گفت: قیمت پراید در آینده در بازار بالا خواهد رفت. این مسئله نیز 2 دلیل دارد که یکی از آنها مربوط به قیمت ارز است. دیگری نیز به این دلیل است که چون جایگزین پراید یعنی تیبا 20 میلیون تومان گرانتر خواهد بود بنابراین مردم ترجیح میدهند پراید را خریداری کنند. پراید حتی برای مدتی به 73 میلیون تومان هم رسید که کاملا غیر منطقی بود. کالایی مثل خودرو در حال حاضر تقریبا مانند طلا شده است. به هر حال هر اتفاقی در اقتصاد کشور بیفتد و حتی اگر تولید بالا برود قیمتهای فعلی پایین نمیاید و فقط میتوان گفت این نرخها افزایش پیدا نمیکنند. قیمت خودرویی مانند پراید به صورت منطقی حدود 50 میلیون تومان است که در قیمتگذاری دستوری به حدود 60 میلیون تومان نیز رسید. حتی بعد از آن به 70 میلیون تومان نیز رسید و به نوعی حباب ایجاد شد.
البته در این رابطه سعید موتنی به عنوان رئیس اتحادیه نمایشگاهداران نظر دیگری دارد و میگوید: پس از توقف تولید پراید و 405 در مقطع کوتاهی ممکن است شاهد افزایش قیمت باشیم اما وقتی خودروها از رده خارج میشود مردم دیگر سراغ این نوع خودروها نمیروند. ما چنین تجربههایی در مورد رنو5 و پیکان نیز داشتیم.
ایمنی پراید و تیبا تفاوتی دارد؟
از ماجرای قیمت پراید که بگذریم مسئله دیگر به ایمنی و استانداردها مربوط میشود که به نوعی باعث توقف تولید پراید شد. اما ایمنی پراید با خودرویی مانند تیبا که به عنوان جایگزین اعلام شده چقدر تفاوت دارد؟
کاکایی در این خصوص گفت: بخشی از استانداردهای 85 گانه مربوط به ایمنی خودروها میشود. ایمنی پراید و تیبا تا حدودی با یکدیگر فرق میکند. 2 موضوع مهم در این زمینه وجود که در خصوص خودرویی مانند پراید دیگر از آن جواب نمیگیریم؛ یکی برخورد با عابر پیاده است. طراحی خودروها در مورد نحوه برخورد با عابر پیاده بر ایمنی آنها تاثیر دارد بدین صورت که شکل ظاهری پراید به گونهای است که در زمان برخورد با عابر، فرد به زیر خودرو میرود. در حالت صحیح فرد باید روی کاپوت خودرو پرتاب شود. یکی از تفاوتهای پراید و تیبا در نحوه طراحی آنهاست که اگر بخواهیم پراید نیز ایمنی مناسب در این زمینه را کسب کند باید شکل آن عوض شود.
وی در پایان اظهار کرد: نکته دیگر تست ضربه از بغل است که بیش از این نمیتوان آن را در پراید تقویت کرد اما تیبا این امکان را دارد. باید تاکید کرد که تغییرات و ظرافتهای پراید و تیبا بسیار کم است اما همین مقدار کم باعث میشود که تیبا امکان پاس کردن استانداردهای 85 گانه را داشته باشد.