به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از فارس، مهران قربانی در جلسه شورای راهداری راه و شهرسازی گلستان با بیان اینکه در مقطع کنونی لازم است که فاکتورها، شرایط و ویژگیهای انسانی در ایمنسازی راهها به کار برده شود، اظهار کرد: بازدیدهای میدانی نشان داده است که در مشکلات موجود ایمنی راهها، پررنگ دیدن فاکتورها و ویژگیهای انسانی، کار ایمنسازی راهها را بهتر پیش میبرد.
به گفته قربانی، در مقطع کنونی با توجه به قانون رسیدگی به تخلفات مصوب سال 1389 و تغییرات آییننامهای کشور و مباحث رسانهای، شرایط خاصی در ایمن سازی راهها وجود دارد که کار را، متفاوت و سختتر کرده است.
وی با بیان اینکه ایمنی راهها از دو سه سال گذشته در حال طی وضعیت سخت و پوستاندازی است، ادامه داد: از آنجایی که راهسازی ما اصول و چارچوبی داشته، به نظر میرسد که در مقطع کنونی با رویکردهای دیگر باید به ایمنی راهها پرداخته شود.
مدیر کل دفتر ایمنی و حریم سازمان راهداری اظهار کرد: مهم، پذیرش مقطع کنونی و هماهنگی با الزامات و مطالبات این مقطع است زیرا که مشابه این وضعیت را چند سال اخیر نداشتهایم.
قربانی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که انسان به خاطر انسان بودنش و محدودیتهای تجزیه و تحلیل ذهنی و مشکلات حواس پرتی، نخستین دلیل در حوادث رانندگی محسوب میشود.
وی ادامه داد: مدلسازی ذهنی انسان در سبقتها، دوربرگردانها و موارد دیگر مبنی بر اینکه من میتوانم، باعث عدم اعتماد او به علائم و تصادف شدید و وحشتناک میشود.
وی تصریح کرد: واقعیت موجود در کشورهای پیشرفته دنیا این است که با افزایش وسایل نقلیه، تعداد تلفات جادهای آنها کمتر شده اما شرایط کشور ما با آنها متفاوت است.
مدیر کل دفتر ایمنی و حریم سازمان راهداری، هماهنگی با افزایش تعداد وسایل نقلیه را در کاهش تصادفات جادهای مهم دانست و گفت: هر چقدر با الزام تعداد خودروها هماهنگی و تناسب بیشتر داشته باشیم، تعداد کشتههای جادهای کمتر خواهد بود.
این مسئول، تأثیر آموزش، قوانین، خودرو، پلیس و سیستم مدیریتی را نیز، در ایمنی راهها و کاهش تصادفات بسیار مهم خواند و اظهارداشت: آنچه مهم است و دنیا به آن رسیده، تأثیر عوامل دیگر در کنار علت تامه در تصادفات جادهای است که زنجیره ترکیب این عوامل را برای تصادف مناسب میکند.
مدیرکل دفتر ایمنی و حریم سازمان راهداری گفت: کشورهای پیشرفته دنیا به دنبال شناسایی این عوامل و کاهش آنها هستند زیرا که در ایمنی موثر است و با کاهش یکی از آنها، تصادف اتفاق نمیافتد.
قربانی با تأکید بر نقش مهم انسان، راه و خودرو در ایمنی، افزود: ارتباط دو سویه آنها و به عبارتی ارتباط خوب راه با انسان و وسیله نقلیه بسیار مهم است که باید شناسایی و در طراحیها، رعایت شود.
به گفته وی، عدم دید یا امکان تشخیص وضعیت مناسب راه و مواجه با وضعیت غیرمنتظره و پیشبینی نشده از بزرگترین مخاطرات جادهها است که مصداق آن در نقاطی از راههای ما به ویژه راههای فرعی و در هنگام شب وجود دارد.
قربانی اضافه کرد: به اشتباه افتادن راننده توسط وضعیت طرح هندسی یا علائم و تجهیزات، وضعیت نامناسب رویه راه و طرح هندسی به ویژه در تقاطعها و بریدگیها، وضعیت نامناسب شانه راه، موانع و خطرات تشدید کننده صدمات در صورت خروج خودرو از حاشیه راه و عدم تامین نیازهای عبور عابران پیاده از دیگر مخاطرات جادهای به شمار می رود.
مدیرکل دفتر ایمنی و حریم سازمان راهداری توضیح داد: دنیا به این نتیجه رسیده است که نزدیک به نیمی از تصادفات جادهای سروکارشان به حاشیه جاده کشیده میشوند و اعلام میکنند که حاشیه جاده باید ایمن باشد.
قربانی ادامه داد: جلد اول آیین نامه ایمنی راههای ایران که اصلاح و ابلاغ شده، مترقیانه است و این موارد در آن دیده شده که لازم است مطالعه شود.
وی با بیان اینکه راه خود معرف، بخشنده و ایمن، حقوق اولیه همه استفاده کنندگان از راهها را تامین میکند، گفت: این موارد از اصول پذیرفته شده جهانی است که میتوان تنها با جابه جایی یا تعویض و حذف تابلوها و علائم موجود در راهها، آنها را به وجود آورد.
مدیرکل دفتر ایمنی و حریم سازمان راهداری بیان کرد: اگر نخواهیم جهانی فکر کنیم باید مبنا را دست کم برای خانواده خود به عنوان استفاده کننده از راه گذاشت تا سختی کار جبران شود.
قربانی، وضعیت راهداران را به هنگام ایمن سازی راهها مانند وضعیت رزمندگان در کنار و میدان مین توصیف کرد و گفت: کار راهداران یک نوع مجاهدت است که نباید گذاشت مشکلات مالی و مادی اجر مجاهدتهای ما را سست کند بلکه با هنر مدیریت مدیران می توان آن را حفظ کرد.
وی با بیان اینکه خداوند ناظر بر کار ماست و اجر خود را در نظر میگیرد، ادامه داد: با نگاه ایمن سازی راهها است که میتوان به جلو، حرکت و از حقوق حقه خود در محاکم قضایی دفاع کرد.
مدیرکل راه و شهرسازی گلستان نیز در پایان از مدیران ستادی و شهرستانی خواست که با ظرافت نگاه و دقت نظر و حداقل داشتهها، افزایش ایمنی جادهها را فراهم کنند.
علیبخش رستمی افزود: برای ما ممکن است جادهها تکراری شده باشند و اشکالات آن عادی به نظر برسد و به چشم نیاید اما طی بازدیدهای میدانی از راهها و با نگاه بهرهبردار و مردم، میتوان ایمنی آنها را بیش از پیش فراهم کرد.
به گفته وی، اگر چه به دلیل نداشتن منابع مالی مورد نیاز امکان انعقاد قرارداد با مشاوران ممکن نباشد اما تبدیل این نشستها به بازدیدها و نگاه مردمی و بهرهبردار به نواقص موجود ایمنی در راهها و با جابه جایی و به کارگیری مناسب علائم، ایمنی راهها را ارتقا داد.
رستمی این نشستها را فرصتی برای بهرهمندی از دانش تئوری، عملی و اجرایی ارزشمند متخصصان امر بیان کرد.
مدیرکل دفتر ایمنی و حریم سازمان راهداری در سفر یک روزه خود به گلستان از چند محور استان نیز بازدید کرد.