به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایرنا، اگر در این شلوغی، خودرویی دچار مشکل یا حادثه و تصادف شود چه اتفاقی رخ می دهد؟ ضمن اینکه ترافیک جاده ای را بیشتر می کند، سفر را به کام راننده و سرنشینانش تلخ خواهد کرد. در سفرهای نوروزی دیده شده که خودروی افراد هیچ گونه مشکل فنی و سیستمی نداشته اما مدارک راننده و گواهینامه وی دچار مشکل بوده است.
بر اساس قوانین خودرو توقیف می شود و ادامه سفر راننده و سرنشینانش به وقفه می افتد. گاهی نیز راننده و سرنشینانش برای سفرهای نوروزی بدون برنامه ریزی حرکت کرده و لوازم و ابزار ضروری را به همراه نداشته، در برف و باران گیر می کنند پلیس همواره توصیه می کند که در با توجه به نوسانات جوی در فصل بهار، هموطنان در صورت سفر به استان ها به ویژه استان های شمالی، تجهیزات کامل در خودرو داشته باشند.
مردم تجربیات مختلفی در سفرهای نوروزی دارند. برخی این سفرها را به خوبی و خوشی سپری کرده، برخی نیز با تلخی و گاه با برخوردهای قانونی در طی سفر مواجه شده اند.
پلیس راهور برای اینکه هموطنان سفر خوبی را در نوروز سال 97 تجربه کنند نکاتی را در مورد سلامت خودرو به لحاظ فنی و سیستمی، خط قرمزهای پلیس، عواملی که منجر به توقیف خودرو در سفر یا قبل از آن می شود، اعلام کرده است.
همواره گفته می شود که در بروز تصادفات جاده ای، سه عامل انسان، خودرو و جاده سهیم است. بر این اساس در این گزارش به توصیه های پلیس در مورد دو عامل انسانی و خودرو می پردازیم که سلامت این دو عامل در داشتن سفری خوش و ایمن بسیار اثربخش است.
عامل انسانی و نحوه رانندگی افراد در جلوگیری از تصادفات بسیار موثر است. سرنشینان خودرو در کنار راننده ای احساس آرامش می کنند که با آرامش و رعایت قوانین و مقررات رانندگی کند.
پلیس اعلام کرده در ایام تعطیلات نوروزی با رانندگان پرخطر و افرادی که مدارک خودروی آنها دچار مشکل است و قبل از سفر نسبت به رفع آنها اقدام نکرده اند، برخورد خواهد کرد.
*رانندگان خطرساز در ایام نوروز اجازه رانندگی ندارند
سردار تقی مهری، رئیس پیشین پلیس راهور ناجا چندی پیش با اشاره به اینکه امسال پنج هزار تصادف منجر به فوت شده است، گفت: با بررسی کنترل رفتارهای پرخطر رانندگان و ضمن هماهنگی با دستگاه قضا از رانندگی افراد خطرساز و حادثه آفرین در ایام نوروز جلوگیری می شود.
وی افزود: به طور کلی 85 درصد تصادفات منجر به فوت در نوروز سال گذشته به دلیل سرعت و سبقت غیرمجاز، عدم توجه به جلو و خستگی و خواب آلودگی بوده که از این تعداد 38 درصد تصادفات جرحی و فوتی فقط به دلیل خستگی و خواب آلودگی رخ داده است.
وی به مردم توصیه کرد در ایام تعطیلات نوروزی 98 برنامه ریزی کنند و با آرامش به سفر بروند و قوانین و مقررات را رعایت کنند.
سردار مهری اضافه کرد: مسافران وسایل نقلیه خود را به لحاظ فنی بررسی کرده و از مبدا تا مقصد را جزو سفر بدانند. با خستگی رانندگی نکنند و بدانند هیچ چیزی جای خواب را نمی گیرد.
*110 پاسگاه به سامانه ثبت آنلاین سرعت های بحرانی مجهز شدند
سردار محمدحسین حمیدی، رئیس پلیس راه راهور ناجا گفت: سامانه «ثبت آنلاین سرعت های بحرانی» افتتاح شده است. تاکنون 110 پاسگاه ها به این دوربین ها مجهز شده اند. در این سامانه اطلاعات دوربین های کنترل سرعت در طول مسیر به پاسگاه ها به صورت آنلاین منتقل می شود.
وی ادامه داد: پیش از رسیدن خودروی متخلف به پاسگاه بعدی، این اطلاعات در اختیار پلیس است تا با متخلفان حادثه ساز در طول مسیر برخورد شود. این سامانه خلافی خودرو و نمره منفی راننده را نیز به صورت لحظه ای کنترل می کند.
به گفته وی این سامانه تخلفات حادثه ساز را به شدت کاهش می دهد.
* خودروهای فاقد بیمه ایام نوروز توقیف می شوند
سرهنگ علی اصغر مهری، معاون عملیات ترافیکی پلیس راهور نیز در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا به عواملی که سبب توقیف خودرو در ایام نوروز می شود اشاره کرده و از هموطنان خواسته است قبل از سفر به این نکات توجه کنند تا در حین سفر با مشکل مواجه نشوند.
وی گفت: خودروهایی که دستور قضایی مبنی بر توقیف دارند، همچنین خودروهای فاقد مدارک معتبر مانند بیمه نامه شخص ثالث در تعطیلات نوروز توقیف می شوند.
به راهور استان ها و مسئولان ستاد راهور اعلام شده، در این زمینه اطلاع رسانی کنند تا شهروندان قبل از سفرهای نوروزی نسبت به رفع موارد عنوان شده و جلوگیری از توقیف خودرو، اقدام کنند.
وی ادامه داد: تجارب سال گذشته حکایت از آن دارد که خودروی برخی رانندگان در مواقع سفر نوروزی به دلایل مختلفی از جمله داشتن دستور قضایی، خلافی بالای یک میلیون تومان مستلزم توقیف یا نداشتن بیمه نامه شخص ثالث معتبر ضمن اعمال قانون به توقفگاه منتقل شده است. در برخی موارد نیز خودروها به دلیل رانندگی بدون گواهینامه مجاز و داشتن بالای 30 نمره منفی در گواهینامه که مستلزم ضبط است یا وجود احکام قضایی منبی بر محرومیت از رانندگی با اعمال قانون و ممانعت از رانندگی مواجه شده اند.
سرهنگ مهری افزود: برخی خودروها نیز صرفا به دلیل همراه نداشتن مدارک مجاز برای رانندگی یا نداشتن کارت معتبر معاینه فنی جریمه می شوند که همه این موارد باعث می شود برنامه سفر آنها به نوعی تحت شعاع قرار گیرد.
معاون عملیات ترافیکی پلیس راهور به هموطنان توصیه کرد تا در فرصت باقیمانده تا پایان اسفند با مراجعه به مراجع ذی ربط نسبت به رفع دستورات توقیف صادره یا اخذ مدارک مجاز و معتبر بیمه نامه شخص ثالث و معاینه فنی معتبر اقدام کرده و هر گونه دغدغه خاطر در این زمینه را برطف کنند تا با خاطری آسوده به سفرهای نوروزی بروند.
سرهنگ مهری با تاکید بر اینکه هدف پلیس جریمه کردن نیست، گفت: این مسائل قبل از آغاز سال جدید اطلاع رسانی می شود تا هموطنان آگاه شوند و نسبت به رفع مسائل مطرح شده اقدام کنند در این زمینه پلیس نمی تواند به صرف اینکه رانندگان همراه خانواده به سفر رفته اند از تخلف آنها چشم پوشی کند چرا که خودرویی که دستور قضایی دارد، تردد آن تخلف است و پلیس نمی تواند قانون را زیر پا بگذارد یا خودرویی که بیمه نامه شخص ثالث ندارد و اجازه تردد ندارد چرا که اگر اتفاقی رخ دهد، بستگان راننده شاکی می شوند که چرا پلیس اجازه تردد به این خودرو را داده است.
وی تاکید کرد: مبلغ جریمه مندرج در پلاک های وسایل نقلیه با مراجعه در سایت 120 امکانپذیر است و رانندگان می توانند به صورت اختیاری و موردی برخی مبالغ را پرداخت کنند بر این اساس با پرداخت بخشی از این جریمه ها، افرادی که یک میلیون جریمه دارند، مبالغ جریمه آنها کاهش یافته و دستور توقیف لغو می شود اما برای پرداخت بیش از یک میلیون تومان باید به مراکز اجرائیات مراجعه کنند تا دستور توقیف خودروی آن ها حذف شود.
* تعویض نشدن پلاک خودروی خریداری شده 50 هزار تومان جریمه دارد
یکی از نکاتی که برخی هموطنان رعایت نکرده یا در جریان آن نیستند، تعویض پلاک خودروهای خریداری شده است. برخی بدون اطلاع از اینکه باید نسبت به تعویض پلاک خودرو پس از خرید هر چه سریعتر اقدام کنند به سفرهای نوروزی می روند و با جریمه روبه رو می شوند.
سرهنگ مهری، معاون عملیات پلیس راهور در این زمینه به هموطنان توصیه کرد قبل از اقدام به سفر نوروزی نسبت به تعویض پلاک خودروی خود اقدام کنند تا در طول سفر دچار مشکل نشوند. از معایب عدم تعویض پلاک خودرو برای خریدار این است که ممکن است خودروی خریداری شده در اصالت ارکان یا اصالت اسناد مشکل داشته یا دستور قضایی یا خلافی بالای یک میلیون تومان داشته باشد. این مسائل مشکلاتی را برای خریدار خودرو به وجود می آورد که ممکن است خریدار از آن اطلاع نداشته باشد.
سرهنگ مهری اظهار داشت: در صورتی که خریدار خودرو نسبت به تعویض پلاک آن اقدام نکرده باشد، مشمول جریمه 50 هزار تومانی می شود و در صورتی که خودرو دارای اشکالات مطرح شده باشد نیز خریدار بار دیگر دچار مشکل می شود و باید نسبت به رفع این مسائل اقدام کند.
* ساعت کار مراکز شماره گذاری و تعویض پلاک پلیس راهور ناجا در ایام نوروز اعلام شد
پلیس راهور برای اینکه هموطنان بتوانند مشکلات مربوط به خودروی خود را قبل از سفرهای نوروزی برطرف کنند، ساعت کار مراکز شماره گذاری و تعویض پلاک را افزایش داده است. بر این اساس سرهنگ علی محمدی، رئیس مرکز شماره گذاری و تعویض پلاک پلیس راهور ناجا، پذیرش در مراکز شماره گذاری پلیس راهور را تا ساعت 17 روز 20 اسفند اعلام کرد و گفت: از 20 تا 28 اسفند ساعت پذیرش و ورود خودروها به مراکز شماره گذاری و تعویض پلاک پلیس راهور ناجا تا ساعت 19 خواهد بود.
وی تصریح کرد: قطعا این مراکز تا آخرین خودرو پذیرش شده تا هر ساعتی که لازم باشد فعال خواهند بود.
رئیس مرکز شماره گذاری و تعویض پلاک پلیس راهور ناجا در خصوص ساعت فعالیت مراکز شماره گذاری و تعویض پلاک در نوروز گفت: همه مراکز شماره گذاری و تعویض پلاک پلیس راهور ناجا در ایام نوروز به جز تعطیلات رسمی در روزهای شنبه تا چهارشنبه بین ساعات 7 تا 14 و پنجشنبه بین ساعت 7 تا 12 به شهروندان خدمات ارائه می کنند.
* سلامت خودرو، سفری ایمن
یکی از مسائل مهم علاوه بر عامل انسانی که شامل رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی اعم از عدم سبقت و سرعت غیرمجاز، عدم رانندگی با خستگی و خواب آلودگی، توجه به علائم و هشدارها و غیره است، عامل خودرو نیز در سفری ایمن بسیار مهم و حیاتی است، فارغ از اینکه خودروزسازان خودروی ایمن تحویل مردم می دهند یا خیر، برخی از عوامل خودرو به میزان توجه رانندگان بستگی دارد که تا چه میزان به قول معروف به خودروی خود رسیدگی می کنند و در طول سال چند بار مسائل فنی آن را بررسی کرده و به سفر می روند در این بین هستند افرادی که فقط خودرو را خاموش و روشن می کنند و کاری به مسائل فنی آن ندارند.
به همین دلیل پلیس به رانندگان در این زمینه توصیه هایی دارد تا با رعایت این نکات میزان بروز تصادفات ناشی از نقض فنی خودروها کاهش یابد.
احمد کاهه، مدیرکل آموزش همگانی نیروی انتظامی در این زمینه در گفت و گو با خبرنگار انتظامی ایرنا گفت: از آن جایی که بسیاری از سوانح رانندگی، ناشی از مشکلات لاستیک ها است باید هموطنان نسبت به سلامت لاستیک ها قبل از سفر اطمینان داشته باشند چرا که لاستیک های فرسوده خطر تصادف را افزایش می دهد.
او در گفت و گو با خبرنگار انتظامی ایرنا در توصیه به شهروندان درباره سلامت فنی خودرو در سفرهای نوروزی، افزود: لاستیک ها را از نظر فرسودگی بررسی کنید و در صورت فرسوده بودن و نداشتن عاج کافی آن را تعویض کنید.
وی ادامه داد: تنظیم باد لاستیک ها از عوامل مهمی است که حتما باید بررسی شود، کم یا زیاد بودن باد لاستیک ها باعث بالا رفتن مصرف سوخت و کشیدگی فرمان اتومبیل به طرفین می شود.
مدیرکل آموزش همگانی نیروی انتظامی گفت: حتماً سطح آب رادیاتور را بررسی کنید. مخزن شیشیه شور را بررسی و آب درون آن را تا نقطه معیین پر کنید.
کاهه اضافه کرد: درست عمل کردن ترمز و ترمز دستی از موارد بسیار مهمی است که باید به آن توجه شود زیرا در جاده ها و آزاد راه ها به دلیل اینکه سرعت وسیله نقلیه از مناطق داخل شهر بیشتر است ایمنی و سلامت سیستم ترمز از اهمیت خاصی برخوردار است.
به گفته وی چنانچه تجهیزات وسیله نقلیه به خوبی عمل نکند، قبل از سفر باید آن را تعویض کرد همچنین ترمز دستی را کنترل و درصورت نیاز آن را ریگلاژ کنید.
کاهه اضافه کرد: فرمان خودروی خود را از نظر (نداشتن خلاصی) و روان بودن و نداشتن پوسیدگی در قسمت های جعبه فرمان بررسی کنید. بررسی تمام سیستم های روشنایی از قبیل چراغ های ترمز، دنده عقب، دینام، چراغ های عقب و جلو، نور پایین ونور بالا، راهنما، چراغ های پشت صفحه کیلومتر بسیار اهمیت دارد، خرابی هر کدام از این قسمت ها می تواند در طول مسیر شما را دچار مشکل کند.
مدیرکل آموزش همگانی نیروی انتظامی گفت: لوله های روغن ترمز، سیلندره ی ترمز و اتصالات ترمز را نظر پوسیدگی یا خراشیدگی و نشتی بررسی کرد و چنانچه احساس کردید، ممکن است یک بار این قسمت ها در آینده دچار مشکل شود، یدک آن قطعه را همراه داشته باشید.
کاهه ادامه داد: کارکرد صحیح و درست تسمه پروانه فنی ماشین بسیار تاثیرگذار است. مرتبا این قسمت از وسیله نقلیه خود را بررسی کنید و همیشه حتی در هنگام تردد در سطح شهر هم به این موضوع توجه کنید.
وی تاکید کرد: از پاک بودن سیستم سوخت رسانی اطمینان حاصل کنید. هواکش، توری، پمپ بنزین، لوله های بنزین را از باک به پمپ بنزین به کاربراتور بررسی کنید زیرا کوچک ترین انسداد در این لوله ها می تواند بسیار خطر ساز باشد.
کاهه اضافه کرد: بازدید شمع ها، پلاتین، وایرها، در دلکو، چکش برق، کویل نیز اهمیت دارد. همچنین از سالم بودن ایمنی چون قفل درها، کمربندها، کمربندایمنی، قفل صندوق عقب اطمینان حاصل کنید.
مدیرکل آموزش همگانی نیروی انتظامی افزود: بوق، برف پاک کن، کیلومترشمار، دورسنج موتور، درجه بنزین، آب را بررسی کنید. همیشه لاستیک زاپاس را بررسی کرده، جک و جعبه آچار و کمک های اولیه و کپسول آتش نشانی که از مهمترین وسایل ضروری در وسیله نقلیه است را به همراه داشته باشید.
کاهه تاکید کرد: به همراه داشتن پتو، چراغ قوه، طناب، شیشه آب، لوازم یدکی خودرو می تواند هنگام بروز مشکل یاری گر شما باشد. فهرست وسایل مورد نیاز در سفر را با توجه به نوع سفر انتخاب کنید که شامل مدارک ماشین و مدارک شخصی، عینک آفتابی مناسب، اگر عینک طبی دارید حتما به صورت یدک یکی دیگر همراه داشته باشید. دفترچه بیمه درمانی، یک قطعه سیم، کابل اتومبیل، کپسول آتش نشانی، زنجیر چرخ، داروهای مصرفی چنانچه دستور پزشک باشد. کیف کوچک کمک های اولیه، لیست تلفن های ضروری، چراغ قوه علائم هشدار دهنده برای هنگام پنچرکردن، غذاهای بسته بندی شده، خرما، لباس فصل را به همراه داشته باشید.
وی تاکید کرد: برآورد میزان مصرف سوخت در سفر یک امر ضروری است. همچنین هنگام سفر در جاده توقف نکنید و از دویدن کودکان به وسط جاده خودداری کنید.
داشتن سفری ایمن و شاد بیش از 80 درصد بستگی به راننده و سرنشینان آن دارد، البته عوامل دیگر اعم از جاده و خودرو را نمی توان نادیده گرفت اما وقتی می دانیم کیفیت خودرو و جاده ها چگونه است باید ضریب هوشیاری خود را در رانندگی افزایش دهیم تا بدون آسیب و حادثه ای، سفری خاطره انگیز برای خانواده خود رقم بزنیم.