به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از مهر، دوم تیر ماه سال 95 به دلیل سقوط یک دستگاه اتوبوس به دره در محور سیرجان - نی ریز 13 نفر از سربازان و شش نفر دیگر از اتباع بیگانه جان باختند.
حادثه ای که تا مدت ها محل بحث بود و خیلی ها آن را نتیجه نا ایمن بودن جاده های فارس دانستند.
پیش از این حادثه سال ها بود که فارس را به جاده های نا ایمنش می شناختند. عده ای می گفتند از ناهمواری های جاده متوجه می شویم که وارد فارس شده ایم.
همیشه زنگ خطر در جاده های فارس با صدای رسا شنیده میشد اما روند توسعه ای در مسیرهای جاده ای استان آنچنان به کندی پیش می رفت که حادثه سربازان و پس از آن حادثه اتوبوس فرزانگان رقم خورد.
آن سالها که مردم منتظر اقدام جدی نمایندگان مجلس برای برخورد قاطع در سطوح مختلف از جمله وزارت راه بودند، برخی از نمایندگان ادعا کردند قصد نداریم با دولت مقابله کنیم یا قصد نداریم واکنش احساساتی به خرج دهیم.
حالا سه سال از آن دوران گذشته و جاده های فارس هنوز قربانی می گیرند، قربانیانی که نشان می دهد فارس هنوز جاده با کیفیت ندارد.
استانی استراتژیک که هنوز یک کیلومتر آزادراه ندارد، نقاط حادثه خیزش به کندی رفع می شود تا این جاده های نا امین باشد که سرنوشت مردم را در جاده های فارس تعیین کند.
هرچند گفته می شود که در تصادفات رانندگی سه وجه راننده، خودرو و جاده دخیل هستند اما فارس تاکنون در بخش جاده ای کارنامه قابل قبولی نداشته است.
طی چند هفته گذشته وقوع چندین مورد تصادف خونین در جاده های استان فارس باعث واکنش هایی از سوی مسئولان کشوری از وزیر راه گرفته تا مسئولان استانی شد.
عکس تزئینی است
از دختر نوجوانی که با مانع جاده در مسیر شیراز به خرامه برخورد کرد و جانش را از دست داد و اداره راهداری در سکوت مطلق به کارش ادامه داد تا تصادفات دلخراشی که در سایر نقاط فارس از جمله لار به وقوع پیوست.
استاندار فارس در جلسه شورای راهبری تصادفات استان اعلام کرد که رخ دادن یک فقره تصادف هم ناخوشایند است و از مسئولان فارس خواست که کاهش آمار تصادفات دغدغه جدی آنها باشد.
رحیمی در این جلسه عنوان کرد در دنیای امروز قدرت فضای مجازی و اطلاع رسانی نگرانی هایی در افکار عمومی ایجاد کرده اما همانگونه که وقوع تصادفات در این فضاها به سرعت اطلاع رسانی می شود باید اقدامات و تلاش های انجام شده نیز اطلاع رسانی شود تا مردم بدانند مسئولان نیز دغدغه کاهش این تصادفات و تلفات را دارند.
استاندار فارس همچنین خواستار تشکیل مداوم کارگروه ایمنی راه ها و فعالیت این کارگروه در حوزه کاهش نقاط حادثه خیز و ایمن سازی جاده ها شد.
با وجود این دستورات استاندار در حالی که کمتر از 24 ساعت از این مسئله می گذشت این بار تصادف دلخراشی در محور آباده - اصفهان رخ داد و در این حادثه پنج نفر از اعضای یک خانواده جان باختند.
استان فارس با دارا بودن 21 هزار و 280 کیلومتر راه و با وجود اینکه یکی از استانهای پرتردد کشور به شمار می رود، از داشتن یک کیلومتر آزاد راه محروم است.
فرمانده پلیس راه شمالی استان فارس در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به وقوع چندین حادثه دلخراش رانندگی طی چند مدت اخیر در این استان گفت: در این مدت سه تصادف دلخراش در محورهای مربوط به خرامه رخ داد که کارشناسان پلیس راه پس از بررسی سهم ادارات و راننده را در این حوادث مشخص کردند.
سرهنگ دهقانی افزود: در حادثه ای که منجر به مرگ دختر جوان شد 50 درصد شرکت توسعه ساخت راه مقصر شناخته شد و در حادثه دیگر نیز سهم اداره راه نیز مشخص شد.
وی با اشاره به حادثه رانندگی محور لار نیز بیان کرد: این محور یکی از پردتردد ترین محورهای استان به شمار می رود که متاسفانه رخ به رخ است.
جاده های رخ به رخی که در دنیا منسوخ شده اما در فارس همچنان وجود دارند
فرمانده پلیس راه شمال استان فارس ادامه داد: در دنیا جاده های رخ به رخ منسوخ شده و تمام جاده ها به سمت بزرگراه و آزادراه رفته اما متاسفانه سهم استان فارس در آزادراه صفر است.
سرهنگ عبدالهاشم دهقانی با اعلام اینکه فقط نزدیک به سه هزار کیلومتر از جاده های فارس بزرگراه است، گفت: در حالی که استان فارس نزدیک به 28 هزار و 280 کیلومتر راه دارد فقط نزدیک به سه هزار کیلومتر از این راه ها بزرگراه است و مابقی رخ به رخ و فرعی است.
وی با بیان اینکه امکان حضور پلیس در تمامی این محورها وجود ندارد، تاکید کرد: به ازای هر 280 کیلومتر یک گشت پلیس وجود دارد زیرا پلیس این همه توان و امکانات برای حضور 24 ساعته در جاده ها را ندارد.
وی با تاکید بر اینکه 213 نقطه حادثه خیز در سطح جاده های فارس شناسایی شده، افزود: از این تعداد نزدیک به 170مورد از نقاط به تایید سازمان راهداری رسیده است البته اقداماتی نیز برای آشکارسازی این نقاط انجام شده است.
سرهنگ دهقانی با اشاره به لزوم فرهنگ سازی در این حوزه گفت: متاسفانه بخشی از این تصادفات مربوط به خود راننده و عدم رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی است.
نماینده نی ریز: به وزیر راه تذکر دادیم
نماینده مردم نی ریز و استهبان در مجلس شورای اسلامی نیز در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: طی چند ماه گذشته تذکراتی به وزیر راه پیرامون وضعیت جاده های استان فارس داده شده است.
اصغر مسعودی با اشاره به اینکه فارس در صدر تصادفات کشور است، گفت: با وجودی اینکه فارس ظرفیت های زیادی هم در حوزه صنعت و هم گردشگری و کشاورزی دارد به تناسب جایگاهش در این حوزه ها، در زمینه راه و جاده و خطوط ریلی در وضعیت بسیار بدی است.
وی با بیان اینکه مهمترین زیر ساختهای توسعه حمل و نقل بحث جاده است، افزود: به عنوان نمونه شهرستان نی ریز به عنوان دومین شهرستان بزرگ استان همچنان 400 کیلومتر راه خاکی دارد.
این نماینده مجلس ادامه داد» در گردنه لایرز نی ریز که در آن 21 سرباز جان خود را از دست دادند ، با وجود پیگیری های مداوم و پیشرفت 90 درصد زیرسازی این مسیر، اما همچنان با وجدی اینکه پیمانکار مطالبات خود را گرفته ، برای بهره برداری از آن اقدامی انجام نشده است.
بودجه های وزارت راه اولویت بندی ندارد
مسعودی با اشاره به اینکه وزیر راه باید در زمینه تخصیص بودجه پاسخگو باشد، افزود :متاسفانه بودجه هایی که از سوی این وزارتخانه توزیع می شود اولویت بندی نشده در حالیکه باید این بودجه متناسب با زیر ساختها و نیازهای هر استان تخصیص یابد.
وی با بیان اینکه فارس از ظرفیت های زیادی برخوردار است، بیان کرد: به نوان نمونه قرار بود سال 92 آزادراه شیراز - اصفهان افتتاح شود که این امر باعث کاهش 140 کیلومتری مسیر شده و می تواند در حوزه اقتصادی برای کشور با صرفه باشد.
مسئولان فقط شعار می دهند
مسعودی با اشاره به اینکه علاوه بر این در حوزه اقتصاد مقاومتی کاهش 140 کیلومتری این مسیر می تواند باعث صرفه جویی چندین میلیون لیتری بنزین شود، بیان کرد: مسئولان ما فقط شعار می دهند و هیچ راهکاری برای رفع مشکلات حوزه راه فارس ندارند.
این نماینده مجلس گفت: برای منطقه لایرز هشت تا 9 میلیارد پرداخت شده اما اکنون کار لنگ آسفالت است و تاکنون هیچ مسئولی پیگیری موثری انجام نداده است.
پیمانکاری که جاده را بسته است
مسعودی به جاده فسا به استهبان نیز اشاره کرد و گفت: این جاده سال گذشته آسفالت شده اما چون مطالبات پیمانکار داده نشده، پیمانکار با ریختن سنگ در جاده، اجازه تردد به خودروها نمی دهد در حالیکه بسیاری از تصادفات ما در همین مسیر رخ می دهد.
وی با اعلام اینکه به وزیر راه نامه زده می شود، بیان کرد: از وزیر می خواهیم اقدام عاجلی برای حل مشکلات راه های فارس انجام دهد زیرا استان فارس با وجود داشتن مسیرهای ترانزیتی حتی یک کیلومتری آزادراه ندارد و از استان های بسیار کوچک نیز در حوزه راه محروم تر است.
جاده های فارس جاده های وحشت شده اند، هر روز قربانی دیگری به کشته شدگان این مسیرها اضافه می شود و در سایه غیر پاسخگویی مسئولان راهداری فارس و راه و شهرسازی استان هر روز رانندگان باید با مرگ رخ به رخ شوند در جاده هایی که همچنان رخ به رخ است.