به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از تابناک، پس از گذشت کش و قوس های فراوان در خصوص کاهش آلودگی هوا و تاثیر خروج موتورسیکلت های فرسوده از چرخه حمل و نقل بر بهبود شرایط کیفی هوای پایتخت، اکنون این موتورسیکلت های دودزا هستند که همچنان در خیابان های پایتخت جولان می دهند.
به گزارش تابناک، خس خس صدای تهرانیها کم کم در حال تبدیل شدن به برندی برای اهالی پایتخت است؛ با وجود مشکلات زیادی که آلودگی هوای تهران برای مردم به بار آورده است و صحبت ها و واکنش های فراوان مسئولان درباره کاهش این آلودگی ها، اما متاسفانه آنچه که باید به مرحله اجرا برسد هنوز نرسیده و برنامه ها و طرح ها فقط در قالب حرف باقی مانده اند.
از جمله برنامه هایی که مسئولان مربوطه برای بهبود شرایط کیفی تهران پیش بینی کرده بودند می توان به خروج موتورسیکلت های فرسوده از چرخه حمل و نقل کلانشهر تهران اشاره کرد این مهم هر از گاهی در رسانه ها آن هم فقط به دنبال کنجکاوی و پرس و جوی اهالی رسانه دنبال می شود اما مجدد از تب و تاب می افتد و مسئولان در خواب زمستانی فرو می روند.
از مدت ها قبل طرح ورود موتورسیکلت های برقی و جایگزینی آن با موتورسیکلت های بنزین سوز مطرح شده بود اما این امر به دلایل مختلف مسکوت ماند.
باید گفت که عقیده بسیاری از کارشناسان بر این است که هر دستگاه موتورسیکلت فرسوده چندین برابر یک خودروی فرسوده ایجاد آلودگی می کند البته هم اکنون از بیان پایین بودن ایمنی این وسیله نقلیه صرف نظر می کند.
بله برخلاف تصور عموم که گمان میکنند خودروها نسبت به موتورسیکلتها سهم بیشتری در آلودگی هوا دارند کارشناسان معتقدند؛ موتورسیکلتها در جدول متهمان آلودگی هوا صدر نشین هستند و با جثه کوچک بیش از یک چهارم آلودگی هوای تهران را تولید می کنند.
ناصر اسماعیلزاده مدیر بهینهسازی انرژی در بخش حمل و نقل شرکت بهینهسازی مصرف سوخت پیش از این در خصوص خروج موتورسیکلت های فرسوده از چرخه حمل و نقل تهران گفته بود که طرح "از رده خارج کردن 400 هزار دستگاه موتورسیکلت بنزینی 125 سیسی فرسوده شهر تهران و جایگزینی همان تعداد موتورسیکلت برقی با توان و کاربری مشابه" در شهر تهران بر اساس بند "ق" تبصره 2 بودجه سال 1393 اجرا خواهد شد.
با اعلام این خبر قرار بود این طرح، توسط شرکت بهینهسازی مصرف سوخت نهایی و برای تصویب به شورای اقتصاد ارسال شده است.
وی در این باره گفت: بر اساس بررسیهای انجام شده پیش بینی میشود با اجرای کامل این طرح و اسقاط 400 هزار موتورسیکلت فرسوده بنزینی و جایگزینی موتورهای برقی در مدت زمان اجرا، 600 میلیون لیتر در مصرف بنزین صرفهجویی شده و حداقل یک میلیون تن از انتشار گازهای گلخانه ای در شهر تهران کاسته میشود.
حسین شهبازی کارشناس پیش بینی آلودگی هوا با بیان اینکه موتورسیکلت های شهر تهران روزانه حدود 16 میلیون کیلومتر در تهران پیمایش دارند، گفت: این میزان پیمایش منجر به تولید روزانه 380 تن آلودگی در سطح شهر می شود. به ویژه آنکه بیش از 95 درصد موتورسیکلت¬های موجود در شهر تهران را موتورسیکلت¬های کاربراتوری تشکیل می-دهند که آلودگی بسیار زیادی تولید می¬کنند.
مجتبی رحماندوست عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز با انتقاد از به مخاطره افتادن امنیت روانی جامعه به دلیل نحوه تردد موتورسیکلتها، گفت:تاکنون اقدام عملی در خصوص ساماندهی تردد این وسایل نقلیه انجام نشده و نحوه برخورد با راکبان متخلف موتور سیکلت همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی، درباره طرح جایگزینی موتورسیکلتهای برقی با بنزینی، ادامه داد: قرار بود مسئولان تعدادی موتورسیکلت برقی را در کشور مورد استفاده قرار دهد اما این مهم هنوز عملی نشده است درحالی که اگر این طرح اجرایی شود هم از آلودگی هوا تاحدودی کاسته شده و هم از نا بسامانیهای تردد موتورسیکلتهای بنزینی جلوگیری خواهد شد.
و اما سید جعفر تشکری هاشمی معاون شهردار تهران با تاکید بر اینکه اجرای طرح جایگزینی موتورسیکلت های بنزینی با موتورهای برقی یک ضرورت در پایتخت است، اظهار داشت: طی سال گذشته ورود موتورسیکلت های برقی را با جدیت در شهرداری تهران دنبال کردیم به طوری که در فراخوانی به شرکت های سازنده اعلام کردیم نیازمند حمایت شرکت های سازنده هستیم .
به گفته معاون شهردار تهران، به طور قطع شهرداری تهران ازمالکان موتور سیکلت های برقی در قالب طرح های حمایتی و یارانه ایی حمایت خواهد کرد و تسهیلات شارژ و پارکینگ را به مالکان ارایه خواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه تولید آلایندگی موتورسیکلت بنزینی در حال حاضر و در بهترین شرایط هشت برابر یک خودرو با استاندارد یورو 2 است، تصریح کرد: با توجه به وضعیت آلودگی هوای پایتخت تغییر موتورسیکلت های بنزینی به موتورهای برقی یک ضرورت است. از این رو در تلاشیم تا هر چه زوتر طرح جایگزینی موتورسیکلت های برقی را جایگزین موتورسیکت های بنزینی در پایتخت کنیم.
به گفته تشکری هاشمی اندازه ذرات معلق تولید شده توسط موتورسیکلتها ریزتر از خودروهاست و تا عمق ریه نفوذ میکند و برای شهروندان خطرات جانی به همراه دارد.