با رویکرد تقویت تولیدکنندگان چینی صورت میگیرد؟
آزادسازی بازار خودروی چین
عصر خودرو- هفته گذشته مقامات چینی بهطور رسمی اعلام کردند محدودیت مالکیت شرکتهای خودروسازی برای خارجیان حذف خواهد شد. به این ترتیب تولیدکنندگان خودروهای برقی از امسال، تولیدکنندگان خودروهای تجاری از سال 2020 و تولیدکنندگان خودروهای سواری از سال 2022 میتوانند بهطور مستقل و بدون شراکت با خودروسازان چینی در این کشور فعالیت کنند.
Thursday 26 April 2018 - 00:14:00
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، بازار چین از این پس پذیرای خودروهای آمریکایی و اروپایی خواهد بود و این خودروها بدون پرداخت تعرفه واردات با قیمت مناسبتر در اختیار مصرفکنندگان قرار خواهند گرفت. اهمیت این تصمیم زمانی آشکار میشود که در نظر بگیریم چین بزرگترین بازار خودروی جهان است و در سال 2017 نزدیک به 29 میلیون دستگاه خودروی نو در این کشور پلاک شدهاند. قوانین سختگیرانه چین تاکنون خودروسازان خارجی را ملزم میکرد که سهمی 50 درصدی از کسب و کار خود در این کشور را به یک خودروساز چینی واگذار کنند و هر خودروساز خارجی میتوانست حداکثر در قالب دو شرکت سرمایهگذاری مشترک با شرکای چینی همکاری کند. اگرچه مقامات چینی از ابتدای سالجاری میلادی خودروسازان را به رعایت استانداردهای کیفی متعددی موظف کردند و تولید 500 مدل خودرو نیز به همین دلیل متوقف شد، با وجود این، هنوز اما و اگرهای بسیاری در مورد کیفیت خودروهای چینی وجود دارد. در چنین شرایطی اقدام دولت چین فشاری مضاعف به خودروسازان داخلی وارد خواهد ساخت، اما کارشناسان عقیده دارند این تصمیم در درازمدت به نفع چینیها تمام خواهد شد.
مدیر دانگفنگ، غول خودروسازی چین، در واکنش به این خبر گفت: «گرچه در کوتاهمدت منافع قابلتوجهی نصیب خودروسازان خارجی خواهد شد، اما این تصمیم در درازمدت خودروسازی چین را توانمندتر و قویتر خواهد ساخت.» یک موسسه تحقیقاتی خودرو در چین هم اعلام کرد این تغییر رویه موجب تشدید رقابت در بازار خودروی چین خواهد شد، اما در نگاه جامعتر، وضعیت این بازار را بهبود خواهد داد. از این پس خودروسازان چینی نمیتوانند به سودآوری شرکتهای سرمایهگذاری مشترک با خودروسازان خارجی تکیه کنند و به تقویت تولیدات خود روی خواهند آورد. به این ترتیب رقبای ضعیفتر، از دور رقابت خارج خواهند شد و شرکتهای قدرتمندی همچون جیلی به کار خود ادامه خواهند داد.
تشدید رقابت به سود همه
یک تحلیلگر صنعت خودرو در موسسه سرمایهگذاری میتسوبیشی یوافجی ژاپن عقیده دارد خودروسازان چینی در سالهای اخیر بسیار پیشرفت کردهاند و تا مرحلهای که از شرکای خارجی خود بینیاز شوند، فاصله اندکی دارند، اما خودروسازان خارجی هم به ارائه مدلهای جدیدتر در بازار چین ترغیب میشوند و به این ترتیب مشتریان چینی از رقابت خودروسازان منتفع خواهند شد. فولکسواگن نیز اعلام کرد این اقدام سبب خواهد شد خودروسازان خارجی با اطمینان بیشتری در چین سرمایهگذاری کنند و موج نوآوری در صنعت خودرو نیز تقویت خواهد شد.
فرصت رشد برای برقیسازها
نشریه والاستریت ژورنال این اقدام را گامی در جهت کاستن از تنشهای تجاری میان آمریکا و چین دانسته است؛ چراکه اغلب خودروسازان مطرح آمریکایی و آلمانی هماکنون در قالب شرکتهای سرمایهگذاری مشترک در چین فعالیت تولیدی دارند. اما باید به خاطر داشت سیاست برقیسازی چین سبب شده است تولیدکنندگان خودروهای برقی هم توجه ویژهای به این بازار نشان بدهند و در بحبوحه رقابت جهانی در زمینه توسعه و تولید خودروهای برقی، لزوم به اشتراک گذاشتن فناوریها با شریک چینی موجب میشد خودروسازانی همچون تسلا از عواید حاصل از فعالیت در چین بگذرند و تولیداتشان را پس از پرداخت تعرفه 25 درصدی در اختیار مشتریان چینی قرار دهند. حتی خودروسازانی نظیر جنرال موتورز و فولکسواگن که با مشارکت چینیها در این کشور اقدام به تولید خودرو میکنند نیز تاکنون تولید خودروهای برقی را در چین آغاز نکردهاند. در سال 2017 اخباری درخصوص تسهیلات خاص برای تولیدکنندگان خودروهای برقی منتشر شد.
دولت چین قصد داشت کارخانههای تولید خودروهای برقی در مناطق آزاد تجاری را از قوانین جاری مستثنی کند بهطوری که خودروسازان خارجی بتوانند بدون مشارکت چینیها اقدام به تولید کنند. شرکت تسلا نیز اعلام کرد در حال مذاکره برای احداث کارخانهای در شانگهای است، اما پیش از آنکه مذاکرات خودروسازان به توافقی قطعی منجر شود مقامات چینی تصمیم گرفتند بازار برقی کشور را به روی خودروهای روز دنیا بگشایند. اکنون این خودروسازان فرصت خواهند یافت بدون آنکه فناوریهای پیشرفته خود را با دیگران به اشتراک بگذارند، محصولات خود را با قیمتی مناسبتر در اختیار خریداران چینی بگذارند و سهم خود را از بازار نوظهور برقیها در چین افزایش دهند. خریداران نیز قادر خواهند بود خودروهای برقی مورد نظر خود را از میان محصولاتی با امکانات متنوع انتخاب کنند و خودروهای برقی اروپایی و آمریکایی دیگر کالای لوکس و مختص ثروتمندان نخواهند بود. به نظر میرسد اولویتی که دولت چین برای برقیسازها در نظر گرفته از یکسو در جهت بهبود کیفیت هوا و رواج خودروهای برقی با کیفیت در این کشور است و از سوی دیگر استارتآپها و خودروسازان چینی را وادار خواهد کرد در طراحی و تولید خودروهای برقی به نحوی عمل کنند که هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت بتوانند با محصولات روز دنیا رقابت کنند.
برچسب ها
بازار خودرو چینصنعت خودرو چینصنعت خودرو سازی چین