زیر پوست سیاست چینی در خرید خودرو کوچک
عصر خودرو : چین در حالی رویای تولید 550میلیون دستگاه خودرو در سال 2050م را در ذهن خود میپروراند که بازار داخلی خودرو این کشور در 2 سال اخیر با کاهش تقاضا از سوی مصرفکنندگان چینی مواجه و همین امر سبب شد تا دولت این کشور برای ایجاد تحرک در بازار، سیاست کاهش مالیات خرید خودروهای کوچک را درپیش بگیرد.
Wednesday 07 October 2015 - 10:39:00
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از صمت، صنعت خودروسازی چین در 5سال گذشته رشد قابلتوجهی را تجربه کرده و بنا بر پیشبینیهای کارشناسان این حوزه، در طول 15 سال آینده این کشور بخش قابلتوجهی از بازار خودروی جهان را قبضه خواهد کرد.
این کشور درحالحاضر سالانه حدود 23میلیون خودرو را تولید و راهی بازارهای جهانی میکند. این در حالی است که صنعت خودروسازی امریکا با تولید سالانه تنها 4میلیون و 500هزار خودرو در رتبه دوم تولید قرار دارد. با تمام موفقیتهای چین در کسب رتبه نخست تولید خودرو در جهان، این کشور به تازگی با رکود در بازار خودرو داخلی مواجه شده و با توجه به اینکه بزرگترین بازار هدف این کشور را بازار داخلی آن تشکیل میدهد، این وضع موجب نابسامانی در بازار خودرو چین شده است. در پی این بحران، دولت این کشور تصمیم گرفت تا مالیات خرید خودروهای کوچکتر را به 50 درصد کاهش دهد.
کاهش مالیات خرید خودروهای کوچک از اول اکتبر
براساس گزارشهای اعلام شده، کاهش مالیات خودروهایی که موتور کوچکتر از 1/6لیتر دارند، از اول اکتبر تا پایان سال آینده در چین اجرا میشود و بخشی از تدابیر اعلام شده از سوی شورای دولتی این کشور به منظور کاهش مصرف انرژی و تاثیر آن بر محیطزیست است.
این تدابیر در پی لابی انجمن خودروی چین برای اقدامات تشویقکننده مصرفکنندگان به منظور خرید اتخاذ میشوند. میزان فروش خودرو در چین بهدنبال سقوط بازارهای سهام این کشور برای پنجمین ماه متوالی کاهش یافته است. در همین حال این انجمن نصفشدن مالیات خرید 10درصدی، بالا بردن سقف شمار خودروهای جدیدی که مصرفکنندگان میتوانند خریداری کنند و تسریع تعویض خودروهای فرسوده را برای تقویت تقاضای خرید پیشنهاد کرده است.
بر اساس گزارش بلومبرگ، دولتهای محلی از محدود کردن خرید و استفاده از خودروهای برقی، منع شدهاند. دولت مرکزی نیز در بیانیه خود از ترویج استفاده از خودروهای انرژی پاک حمایت کرد و از اشتراک خودرو و اجاره کوتاهمدت بهعنوان راههای حملونقل نام برد.
چین آخرین بار در بحبوحه بحران مالی جهانی تدابیر پشتیبانیکننده از صنعت خودرو را اتخاذ کرد و با یارانه خرید خودرو کمک کرد این کشور در سال 2009 از نظر فروش سالانه از امریکا پیشی بگیرد؛ اما مصرفکنندگان امریکایی در ژوییه امسال برای نخستین بار در 6 سال گذشته در مقایسه با همتایان چینی خود، خودروهای بیشتری خریداری کردند.
جنگ قیمتی صنعت خودروسازی چین
محمد گرجیآرا، کارشناس اقتصادی درباره تاثیر سیاست جدید دولت چین در خروج از شرایط رکود گفت: تاثیر سیاست کاهش مالیات خودروهای کوچک بر بازار خودرو چین متفاوت است. مصرفکنندگان خودرو در چین به 2دسته مصرفکنندگان خودروی وارداتی و خودرو چینی تقسیم میشوند. این در حالی است که در چین، قشر ضعیف جامعه بهطور معمول به دنبال خرید خودرو چینی هستند و از همین منظر سیاست کاهش مالیات خودروهای کوچک تا حدودی میتواند بازار خودرو چینی را متحول کند؛ اما همچنان تاثیر چندانی بر فروش خودروهای امریکایی و اروپایی در این کشور ندارد. از سوی دیگر این کشور در سالهای اخیر به سمت سیاست پولی حرکت کرده و برای رقابت با شرکتهای اتومبیلسازی جهان، جنگ قیمیتی را آغاز کرده است.
وی افزود: امروزه چین با اتخاذ سیاست جنگ قیمتی به دنبال همگامی و ورود به بازارهایی مانند بازار اروپا و رقابت با نشان(برند)هایی همچون جنرالموتورز، ولوو و فولکس واگن است اما این امر در کنار کاهش قیمتهای تولید، منوط به کسب استاندارهای بهتر در آینده است تا بتواند جایگاه خود را در عرصه خودروسازی استحکام بخشد. البته باید توجه داشت که این امر در بازه زمانی 5 تا 7 سال آینده امکانپذیر خواهد شد.
گرجیآرا با اشاره به راهکار چین درباره افزایش تقاضا در بازار داخلی خود خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه جامعه مصرفکننده کشور چین را قشر ضعیف تشکیل میدهد، سیاست کاهش مالیات در بازار داخلی خودرو این کشور میتواند به موفقیت دست یابد.
تحریک تقاضا با سیاست کاهش مالیات خرید
از سوی دیگر برخی کارشناسان با تایید این سیاست معتقدند مشکل اصلی بازار چین تا به امروز اشباع تقاضا در بازار بوده است. فربد زاوه، کارشناس صنعت خودرو معتقد است که سیاست کاهش مالیات خرید خودرو کوچک یکی از روشهای دولتی در تحریک تقاضا بوده و به صمت گفت: در سال 2008 میلادی بسیاری از کشورهای جهان دچار بحران فروش شدند و با اتخاذ سیاستهایی مشابه توانستند بازار را از رکود نجات دهند.
این کارشناس صنعت خودرو درباره بازار داخلی خودرو چینی اظهار کرد: حجم واردات خودرو به چین نسبت به تولید آن بسیار پایین است. این کشور درحالحاضر توانسته علاوه بر بازار داخلی خودرو، بازار جهانی خودرو را به تصرف خود درآورد، به طوری که در رتبهبندی تولیدکنندگان خودرو در جهان، چین در رتبه نخست تولید و در رتبههای بعدی، به ترتیب امریکا، ژاپن و آلمان قرار گرفتهاند. هماکنون در چین 23میلیون خودرو تولید میشود که از این تعداد بیش از 21میلیون نشان(برند) غیرچینی است که این رقم بیانگر نبود ارتباط بین تولید خودرو در چین با نشان(برند) است.
زاوه با اشاره به مشکل حاکم بر بازار این کشور افزود: دولت چین برای مقابله با رکود حاکم بر بازار داخلی این کشور، با کاهش مالیات خرید خودرو کوچک، سعی در تحریک بازار دارد. این در حالی است که رشد تولید در چین عدد بسیار بالایی بوده اما مشکل بازار چین درحالحاضر اشباع تقاضاست که این مشکل نهتنها در بخش خودرو، بلکه در سایر بازارهای مالی و تولیدی نیز جریان دارد.
این کارشناس صنعت خودرو بخشی از این مشکل را به دلیل محدودیتهای صادراتی، هزینههای مربوط به صادرات و اعتبار نداشتن نشان(برند) چینی در جهان دانست و تصریح کرد: بخش دیگری از این مشکل به این امر بازمیگردد که عمده رشد اقتصادی چین در مصرف داخلی این کشور و اشباع بازار داخلی، بهطور مستقیم است که باعث کاهش تقاضا در بازار آن میشود.
وی خاطرنشان کرد: در این کشور نشان(برند) غربی با افزایش فروش بهتری مواجه است، اما با این وجود سیاست کاهش مالیات در این کشور رویکرد مثبتی داشته و منجر به افزایش تقاضا میشود.
کاهش مالیات با هدف بهینهسازی سوخت
فرهاد احتشامزاد، رییس انجمن واردکنندگان خودرو گفت: کشور چین در سال 2014م با فروش 23میلیون دستگاه خودرو، توانست برای ششمین سال پیاپی در رتبه نخست بزرگترین خودروسازان جهان قرار گیرد. در سال 2010م سهم بخش حملونقل چین در ایجاد گازهای دیاکسید کربن نسبت به سال 2000م، 2 برابر شد و پیشبینی میشود، این رقم تا سال 2020م به 50درصد افزایش پیدا کند.
وی افزود: از سوی دیگر با توجه به نگرانی مردم چین درباره بحران اقتصادی حاکم بر این کشور، دولت این کشور برای مقابله با نبود تمایل مصرفکنندگان به خرید، کاهش تقاضای بازار داخلی و نجات بازار از شرایط بحران، سیاست کاهش مالیات خرید خودروهای کوچک را در پیش گرفته که به نظر میرسد، سیاست کاملا موفقی باشد.
رییس انجمن واردکنندگان خودرو اظهار کرد: در ظاهر به نظر میرسد، سیاست کاهش مالیات خرید خودروی کوچک برای بهینهسازی مصرف سوخت است، اما باید توجه داشت که سهم 10درصدی صنعت خودرو در نرخ رشد محلی میتواند باعث نجات بازار خودرو از روند کاهشی تقاضا و تقویت این بازار شود. ضمن آنکه این روند علاوه بر ایجاد تمایل در خریدار داخلی، روی خریداران خارجی نیز تاثیر مستقیم دارد و باعث افزایش رقابت در بازار میشود.
با توجه به این روند به نظر میرسد، سیاست کاهش مالیات خرید خودروهای کوچک در بازه زمانی 15ماه سیاست موفقی باشد و برنامه چین را در رسیدن به سقف تولید 550میلیون دستگاه خودرو در سال 2050م تضمین کند.
برای آگاهی از تازه های جهان خودرو، جدیدترین قیمت ها و بازار خودرو ایران اینستاگرام خودرو امروز را دنبال کنید و جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصر خودرو (https://telegram.me/asrekhodro ) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.
برچسب ها
صنعت خودرو چینصنعت خودرو ایران