تیراژ خودروسازان بزرگ کشور در پایان بهمن افت کرد
عامل «پولی» نزول تولید خودرو
عصر خودرو- طبق اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولید خودروی سواری در کشور طی 11ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت کردهاست؛ اتفاقی که نشان میدهد کمبود نقدینگی (به دلیل عدماصلاح قیمت) اثرگذاری منفی خود بر چرخه تولید خودروسازان بزرگ کشور را تکرار کرده است. بنابر آمار وزارت صمت که این بار زودتر از موعد معمول منتشر شده، کل تولید محصولات سواری خودروسازان بزرگ و وابسته به دولت در پایان بهمن، به یکمیلیون دستگاه نیز نرسیده و تیراژ آنها نسبت به 11ماه سال گذشته، 7درصد افت کرده است.
Saturday 24 February 2024 - 09:16:00
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، با در نظر گرفتن تیراژ خودروسازان بخش خصوصی، تولید خودروهای سواری در پایان بهمن از مرز یکمیلیون دستگاه گذشته، اما سهم دو غول جاده مخصوص زیر یکمیلیون دستگاه بوده است. با توجه به اینکه تنها یکماه تا پایان سال باقی مانده، طبعا خودروسازان بزرگ نمیتوانند برنامه مدنظر وزارت صمت در سال 1402 (تولید بالغ بر یکمیلیون و 500هزار دستگاه) را محقق کنند. البته بررسی آمار تولید منتشرشده از سوی وزارت صمت نشان میدهد با وجود افت تیراژ تجمعی (11ماهه) ایرانخودرو و سایپا، تولید ماهانه آنها رشد کرده است. ایرانخودرو و سایپا در بهمنماه امسال 79هزار و 193دستگاه محصول سواری تولید کردهاند؛ این در حالی است که تولید دیماه آنها 76هزار و 638دستگاه بود. بنابراین تولید ماهانه خودروسازان بزرگ کشور بیش از 3درصد بالا رفته، اما این موضوع نتوانسته است مانع افت تولید تجمعی آنها شود.
خودروسازان بزرگ کشور در ماههای نیمه دوم امسال معمولا تولید رو به رشد چشمگیری نداشتند و در مقاطعی با افت تولید مواجه شدند. به گفته فعالان صنعت خودرو، دلیل اصلی کند چرخیدن چرخ تولید در نیمه دوم سال، چالش نقدینگی و بهاصطلاح «بیپولی» ناشی از عدماصلاح قیمت است. خودروسازان پس از دریافت مجوز افزایش قیمت متوسط 49درصدی در اواخر فروردین امسال، تا به امروز اجازه افزایش قیمت نداشتهاند. این در حالی است که افزایش قیمت اعمالشده، متناسب با تورم پایان شهریور پارسال بود و در این مدت، هزینه تولید بالا رفته و عملا اثر اصلاح قیمت فروردین را خنثی کرده است. خودروسازان معتقدند افزایش متوسط 49درصدی قیمت در ابتدای امسال، نصف رشد هزینه آنها را پوشش داده است.
افت تولید تجمعی
به سراغ آمار تولید خودروسازان بزرگ کشور در 11ماه امسال برویم و ببینیم ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو در این بازه زمانی چه کارنامهای از خود به جا گذاشتهاند. طبق آنچه در گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت آمده، این سه خودروساز طی 11ماه امسال، در مجموع 908هزار و 517دستگاه انواع خودروی سواری تولید کردهاند. این در حالی است که سهخودروساز بزرگ کشور در 11ماه مشابه سال گذشته در مجموع 972هزار و 779دستگاه سواری تولید کرده بودند. بنابراین آنها در 11ماه امسال 7درصد افت تولید را تجربه کردهاند.
در این بین، بیشترین تیراژ نصیب ایرانخودروییها شده که توانستهاند 476هزار و 779دستگاه محصول تولید کنند. این میزان تولید سبب شده تا آبیهای جادهمخصوص کاهش 4درصدی تولید را در 11ماه امسال تجربه کنند.
سایپاییها نیز تولید 336هزار و 790دستگاهی را در 11ماه امسال ثبت کردهاند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، کاهش 4درصدی را نشان میدهد. پارسخودروییها نیز با توجه به آمار تولید 94هزار و 928دستگاهی، نسبت به 11ماه مشابه سال گذشته کاهش 23درصدی داشتهاند. بنابراین پارسخودرو علاوه بر ثبت کمترین میزان تولید در 11ماه امسال، بیشترین افت را نیز داشته است. اگر آمار سایپا و پارسخودرو را (به عنوان زیرمجموعه این شرکت) تجمیع کنیم، به عدد 431هزار و 718دستگاه محصول سواری میرسیم. با توجه به جمع تولید 475هزار و 225دستگاهی گروه سایپا در 11ماه پارسال، این گروه بالغ بر 9درصد افت تیراژ را ثبت کرده است.
بنابر آمار منتشرشده از سوی وزارت صمت، ایرانخودرو در 11ماه امسال بیشترین تولید خود را به مدلهای پژو اختصاص داده است. این شرکت در بازه زمانی تحت بررسی، 252هزار و 73دستگاه انواع پژو را تولید کرده است. با توجه به تولید 308هزار و 72دستگاه پژو در 11ماه پارسال، ایرانخودروییها در تولید این محصول افت 18درصدی داشتهاند.
در بین دیگر محصولات ایرانخودرو، سمند تیراژ 57هزار و 414دستگاهی را از خود به جا گذاشته است. با در نظر گرفتن تیراژ 47هزار و 924دستگاهی سمند در 11ماه پارسال، تولید این محصول در سالجاری 20درصد بالا رفته است. بنابر آمار وزارت صمت، دنا نیز در 11ماه امسال تیراژ 78هزار و 778دستگاهی داشته که در مقایسه با 11ماه مشابه سال گذشته، تولید آن 3درصد رشد را تجربه کرده است. رشد تولید سمند و دنا در حالی است که دیگر محصول ایرانخودرو به نام رانا با افت تولید در 11ماه امسال مواجه بوده است. ایرانخودروییها تا پایان بهمن امسال 22هزار و 83دستگاه رانا را به تولید رساندهاند که نسبت به 11ماه سال گذشته افت 16درصدی را نشان میدهد. رانا در بهمنماه امسال کمی بیش از 2هزار دستگاه تولید داشته است.
از رانا که بگذریم، ایرانخودرو محصولی چینی به نام هایما نیز دارد که تولید آن در 11ماه امسال و نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته حدود 42درصد رشد داشته است. طبق آمار، در 11ماه امسال، ایرانخودروییها 20هزار و 830دستگاه هایما را در سایت خراسان خود تولید کردهاند. این شاسیبلند چینی در چهار مدل مونتاژ میشود.
سری هم به تارا بزنیم؛ خودرویی که در دو مدل دستی و اتومات به تولید میرسد. طبق آمار وزارت صمت، ایرانخودرو در 11ماه امسال حدود 45هزار دستگاه تارا تولید کرده است. این خودروساز در 11ماه سال گذشته کمتر از 24هزار دستگاه تارا تولید کرده بود. بنابراین تولید تارا در 11ماه امسال نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته 91درصد رشد نشان میدهد.
ایرانخودرو در لیست 11ماه امسال نام محصول جدید خود به نام ریرا را نیز گنجانده است. این خودرو که قرار است امسال راهی بازار شود و در مدل برقی نیز به تولید خواهد رسید، در 11ماه سالجاری 44دستگاه تولید داشته است.
از ایرانخودرو بگذریم و به سراغ سایپا برویم؛ دومین خودروساز بزرگ کشور که بیشترین حجم از سبد محصولاتش در 11ماه امسال به خانواده ساینا اختصاص داشته است. طبق آمار وزارت صمت، سایپاییها در بازه زمانی تحت بررسی، حدود 107هزار دستگاه از اعضای این خانواده را به تولید رساندهاند. در مقایسه با 11ماه سال گذشته، تولید خانواده ساینا که سایت سایپاسیتروئن میزبان آن است، 19درصد رشد نشان میدهد.
سایپاییها در بازه زمانی تحت بررسی، 16دستگاه تیبا را نیز به تولید رساندهاند؛ خودرویی که با توجه به آمار 10هزار دستگاهیاش در سال گذشته، باید آن را حذفشده دانست.
تولید شاهین نیز در سایپا طی 11ماه امسال به حدود 47هزار دستگاه رسیده است که رشد بالغ بر 50درصدی را نشان میدهد.
در آمار دومین خودروساز بزرگ ایران، نام خانواده کوئیک نیز به چشم میآید. این خودرو علاوه بر سایپا، در پارسخودرو هم به تولید میرسد. در آمار سایپا آمده که این شرکت طی 11ماه امسال بیش از 88هزار دستگاه کوئیک را در مدلهای مختلف به تولید رسانده است. نسبت به 11ماه پارسال، تولید این محصول در سایپا 16درصد رشد نشان میدهد. نارنجیهای جادهمخصوص اما در 11ماه امسال 781دستگاه اطلس را نیز تولید کردهاند.
از سایپا رد شویم و به پارسخودرو برویم و نگاهی به کارنامه تولید 11ماه امسال این خودروساز بیندازیم. پارسخودروییها در بازه زمانی تحت بررسی، بالغ بر 93هزار دستگاه کوئیک را به تولید رساندهاند که نسبت به 11ماه پارسال افت 24درصدی را نشان میدهد. بیشترین حجم تولید کوئیک در پارسخودرو به خانواده آرپ شامل مدلهای S، G و GX تعلق دارد.
در آمار تولید 11ماه امسال پارسخودرو، نام محصول جدید این شرکت به نام سهند نیز به چشم میآید.
طبق آمار، سهند که سال گذشته رونمایی شد و قرار است امسال راهی بازار شود، در بازه زمانی تحت بررسی تنها 50دستگاه تولید داشته است. تعداد تولید این خودرو در بهمن 10دستگاه بوده است. سهند به نوعی نسل جدید کوئیک به شمار میرود.
برچسب ها
صنعت خودرو ایرانتولید خودرو