چرا امسال صنایع خودروسازی، افزایش تولید داشتهاند؟
عصر خودرو- بررسی آمار تولیدات صنعتی و معدنی طی ۶ ماهه نخست امسال میتواند معیار مناسبی برای ارزیابی نرخ رشد اقتصادی اعلام شده از سوی بانکمرکزی در همین بازه زمانی باشد.
عصر خودرو- بررسی آمار تولیدات صنعتی و معدنی طی ۶ ماهه نخست امسال میتواند معیار مناسبی برای ارزیابی نرخ رشد اقتصادی اعلام شده از سوی بانکمرکزی در همین بازه زمانی باشد.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از خبرآنلاین ، با انتشار نرخ مقدماتی رشد اقتصادی نیمه نخست سال جاری از سوی بانک مرکزی موجی از ابهامآفرینیها از سوی منتقدان دولت در مواجهه با این نرخ براه افتاد. این منتقدان اصرار دارند آثار رشد اقتصادی 7,4 درصدی اعلام شده از سوی بانکمرکزی در اقتصاد کشور نمایان نیست و به همین خاطر نمیتوان به آنچه اعلام شده اعتماد کرد.
اگرچه بانک مرکزی همزمان با اعلام نرخ رشد 6 ماهه اول امسال تصریح کرد که در آینده نزدیک، جزئیات رشد بخشهای مختلف را اعلام خواهدکرد اما مراجعه به آمارهای اعلام شده از سوی وزارت صنعت،معدن تجارت از وضعیت صنایع منتخب در نیمه اول سال جاری نشان می دهد، ادعای منتقدان درباره نرخ رشد اقتصادی اعلام شده چقدر میتواند مقرون به صحت یا دور از واقعیتهای اقتصاد ایران باشد.
رشد مثبت کالاهای منتخب صنعتی
بررسی مقدار تولیدشده از 32 مورد کالاهای صنعتی منتخب در نیمه نخست سال جاری نشان میدهد در 8 مورد شاهد کاهش تولید نسبت به 6 ماهه نخست سال 94 هستیم؛ انواع کاغذ 3,9 درصد، کارتن 5,3 درصد، DMT 96,3 درصد، انواع تلویزیون تخت 23,8 درصد و الکتروموتور 2,6درصد افت تولید داشتهاند.
در 24 قلم کالایی دیگر اما شاهد افزایش تولید بودهایم؛ بیشترین افزایش در تولید "دوده" با 45,9 درصد و کمترین افزایش را هم چرم با 0,2 درصد داشتهاست.
نکته قابل توجه این است که در گروه خودرویی شاهد افزایش قابل ملاحظه تولید بودهایم به گونهای که تولید انواع سواری 16,1 درصد، وانت 11,5 درصد، اتوبوس و مینیبوس 19,4، کمباین 24,6 و تراکتور 10,8 درصد افزایش داشتهاست. ماشن لباسشویی، یخچال و فریز و کولر ابی هم به ترتیب 12,4، 18,7 و 8,5 درصد افزایش تولید را تجربه کردهاند.
رشد منفی کالاهای منتخب معدنی و صنایع معدنی
بررسی آمارهای وزارت صمت اما نشان میدهد برخلاف کالاهای منتخب صنعتی، در حوزه معدنی شاهد کاهش عمومی تولید بودهایم.
از مجموع 12 کالا و صنایع معدنی منتخب تنها در 4 مورد افزایش تولید داشتهایم و 8 مورد دیگر با رشد منفی تولید مواجه بودهاند. فولاد خام با 0,8 درصد، سنگ آهن با 10,4 درصد، کنستانتره زغالسنگ با 14,6 درصد و ظروف شیشهای با 4,8 درصد در نیمه نخست سالجاری تنها کالاهای منتخب معدنی بودند که رشد در تولید را تجربه کردهاند.
بیشتری کاهش تولید نیز برای کاشی و سرامیک با 28,3 درصد رشد منفی و کمترین کاهش هم برای شمش آلومینیوم با 4,4 درصد رشد منفی به ثبت رسیدهاست.
کالاهای صادراتی
در شش ماهه نخست سال 95 ارزش کالاهای غیرنفتی صادراتی بدون احتساب میعان گازی به 18,210 میلیون دلار و وزن آنها به 50,231 هزار تن رسیده که به ترتیب نسبت به مدت مشابه سال 94 حدود 10,6 و 32,5 درصد افزایش نشان میدهد.
این صادرات با احتساب میعانات گازی با 25,5 درصد افزایش در وزن به 59,132 هزارتن و با 6 درصد افزایش در ارزش به 21,706 میلیون دلار رسیده است.