به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از مهر، محسن روشنی، کارشناس بخش پایش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در این باره گفت: حمله قلبی و سکته، پیری پوست، بدخوابی، آلزایمر و زوال عقل، سرطان سینه، افزایش وزن، ناباروری و تخریب روان همه از مواردی هستند که بر اثر آلودگی هوای خودروها پدید میآیند.
1- حمله قلبی و سکته
به گفته این کارشناس شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، تحقیقات نشان میدهد که ذرات میکروسکوپی دوده خارج شده از اگزوز خودروها میتواند از طریق ریه وارد خون شده و دانه بیماریها را در داخل شریانها بیفشاند. دانشمندان معتقدند این ذرات معلق که هزاران مرتبه کوچکتر از قطر مو هستند، همراه سموم قدرتمندی بوده و با عبور از ریه در مناطق آسیب پذیر عروق خونی و همینطور در ذخایر چربی تجمع یافته و خطر ابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش می دهند.
2- پیری پوست
روشنی تصریح کرد: مطالعه دانشمندان بر روی اثرات آلودگی هوا نشان می دهد که ذرات معلق میتواند موجب تسریع بروز چروک شدن پوست و ایجاد لکههای مربوط به سن شده و مشکلات پوستی مانند اگزما و کهیر را وخیم تر کند. اگرچه پوست انسان عملکردی مانند محافظ در مقابل آلاینده های شیمیایی و فیزیکی دارد، ولی مواجهه با مقادیر زیاد آلاینده ها و یا مواجهه طولانی مدت، موجب تأثیرات منفی بر روی پوست می شود. قرار گرفتن پوست در معرض آلودگی هوا زمینه ساز پیر شدن پوست و التهاب آن می شود و همچنین حساسیت های پوستی نظیر آکنه و صدفک را در پی دارد.
3- بدخوابی
مطالعات اخیر صورت گرفته توسط دانشگاه واشنگتن نشان می دهد که آلودگی هوا با مشکل بدخوابی در ارتباط است. بر اساس این تحقیق کسانی که در مواجهه با میزان زیاد آلاینده NO2 هستند، 60درصد بیش از افرادی که محل سکونت آنها از غلظتهای کمتر این آلاینده برخوردار است، دچار اختلال در خواب می شوند. این کارشناس بخش پایش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اظهار کرد: دانشمندان بر این باورند که آلودگی هوا با تأثیر بر سیستم های تنفسی و عصبی، میتواند بر روی کیفیت خواب انسان نیز اثرگذار باشد.
4- آلزایمر و زوال عقل
روشنی گفت: در سالیان اخیر چندین پژوهش، ارتباط میان آلودگی هوا و افزایش خطر آلزایمر و دیگر انواع موارد زوال عقل را مشخص کرده است. در یکی از این مطالعات نشان داده شد که افرادی که در فاصله کمتر از 50متر از خیابان های با ترافیک سنگین سکونت دارد، 7درصد بیش از دیگران در خطر ابتلا به زوال عقل هستند و پژوهشی دیگر بیان کرد که نانوذرات مغناطیسی که داخل ذرات آلاینده هوا وجود دارند، با بیماری هایی نظیر آلزایمر ارتباط دارد.
5- سرطان سینه
زندگی در مناطقی با میزان زیاد آلودگی هوا، میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان را افزایش دهد. نتایج تحقیقات حاکی از آن است که امکان ابتلا به سرطان سینه برای زنانی که در مناطق با سطوح بالای ذرات معلق زندگی می کنند، بیشتر است.
6- افزایش وزن
تحقیقات انتشار یافته در سال 2016 نشان دهنده ارتباط میان آلودگی هوا و خطر افزایش وزن است. دانشمندان در تحقیقات خود دریافتند که استنشاق هوای آلوده به مدت 3هفته، موجب کاهش سطح متابولیسم بدن و بروز علام افزایش وزن می شود. از آنجایی که التهاب مزمن به عنوان یک عامل موثر بر چاقی شناخته شده است و از آنجا که بیماری های متابولیک مانند دیابت و چاقی ارتباط نزدیکی با هم دارند، یافته های دانشمندان نشان می دهد که مواجهه با آلودگی هوا خطر ابتلا به چاقی را افزایش می دهد.
7- ناباروری
یک مطالعه 10ساله که سال گذشته به چاپ رسید نشان داد که میزان ناباروری در میان زنانی که در نزدیکی بزرگراههای اصلی زندگی میکنند، 11درصد بیش از زنانی است که در مناطق حومه و یا روستاها در حال زندگی هستند. در مطالعه دیگری که در مجله آمریکایی اپیدمیولوژی به چاپ رسیده نیز از آلودگی هوا به عنوان یک عامل اختلال در غدد داخلی ذکر شده است. بر این اساس مواجهه با مقادیر زیاد ذرات معلق قبل از تولد دختران، با میزان رشد آنان در هنگام بلوغ مرتبط بوده و همچنین مواجهه با دی اکسید گوگرد و دی اکسید نیتروژن قبل از زمان تولد، بر رشد پسران در سنین بلوغ اثرگذار است.
8- تهدید سلامت روانی
تنها سلامت جسمی انسان نیست که باید نگران آن بود بلکه شواهد نشان میدهد که دود خروجی از خودروها بر روی احساس رضایت انسان نیز به میزان بسیار زیادی تأثیر منفی میگذارد و این احساس میتواند اثرات و مشکلاتی همتراز مشکلاتی مانند عزاداری و یا طلاق باشد. محققان دانشگاه یورک پس از انجام تحقیقات به این نتیجه رسیدند که بین میانگین غلظت سالانه NO2 محیطی و رضایت از زندگی رابطه معنی دار و منفی وجود دارد و علاوه بر این، این اثرات مضر، قابل مقایسه با بسیاری از رویدادهای مهم و ضربات سخت زندگی انسان است.