به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایسنا، تابستان امسال در حالی به پایان رسید که پایتختنشینان طی این مدت 80 روز هوای سالم و 13 روز هوای ناسالم برای گروههای حساس بر اساس شاخص AQI (شاخصی که بر اساس بزرگترین مقدار یک آلاینده اعلام میشود) تنفس کردند.
بر اساس آمار شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، هوای پایتخت طی تابستان 12 روز به دلیل افزایش غلظت آلاینده ازن در شرایط ناسالم برای گروههای حساس بود. در این بین روزهای 11 و 12 تیر ماه ازن به بیشترین میزان خود یعنی به ترتیب به شاخص 150 و 133 رسید و در آستانه شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفت.
علاوه بر آلاینده ازن، ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون نیز در تابستان امسال چند روزی فرصت حضور بیش از حد مجاز در پایتخت را پیدا کردند و هوای شهر را در تاریخ 3 و 29 مرداد به ترتیب با شاخص 106 و 116 در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار دادند البته در تاریخ 29 مرداد نه تنها ذرات معلق در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفت بلکه ازن نیز با شاخص 102 در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار داشت.
در کنار این دو آلاینده، ذرات معلق کمتر از 10 میکرون نیز یک روز از هوای تهران در تابستان را در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار دادند. همانطور که گفته شد در تاریخ 29 مرداد غلظت ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون و آلاینده ازن افزایش یافت. در این روز ذرات معلق کمتر از 10 میکرون نیز با شاخص 134 در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفت و به این ترتیب در یک روز سه آلاینده مهم هوای تهران را تحت تاثیر خود قرار دادند.
آلاینده ازن، آلایندهای است که از واکنش برخی گازها مانند اکسیدهای نیتروژن، ترکیبات آلی و هیدروکربنها ایجاد میشود. میزان غلظت این آلاینده با شدت گرفتن نور خورشید در ماههای گرم سال افزایش پیدا میکند همچنین برای تولید ازن پیشرانهایی مانند هیدروکربنهای نسوخته خودروها و موتورسیکلتها و اکسیدهای ازت لازم است که اینها در کنار اشعه ماوراء بنفش خورشید در فصول گرم سال سبب تولید آلاینده ازن میشوند. منشا ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون نیز خودروها و موتورسیکلتهای آلاینده و منشا ذرات معلق کمتر از 10 میکرون - که ذرات بزرگتری هستند - عمدتا گرد و غبار است.