خودروهای لوکسی که مالیاتی شدند؛
معیار اخذ مالیات از خودروها چیست؟
عصر خودرو- تمامی مالکان خودروهای لوکس، که در پایان هر سال مجموع ارزش خودرو آنها بالغ بر یک میلیارد تومان است، مشمول پرداخت مالیات سالانه خودرو شدند.
عصر خودرو- تمامی مالکان خودروهای لوکس، که در پایان هر سال مجموع ارزش خودرو آنها بالغ بر یک میلیارد تومان است، مشمول پرداخت مالیات سالانه خودرو شدند.
به گزارش پایگاه خبری «عصرخودرو» به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، در پنجم اسفند ماه سال 99 بود که نمایندگان مجلس شورای اسلامی در طی جلسه علنی، بررسی بخشهای درآمدی لایحه بودجه سال 1400، بند الحاقی 7 تبصره 6 ماده واحده لایحه بودجه را مورد بررسی قرار داده اند.
بر اساس آن مصوب کردند تا تمامی مالکان خودروها (اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی) مدلهای مختلف خودروهای سواری (اعم از وانتهای دو کابین دارای شماره انتظامی شخصی به نام خود و فرزندان کمتر از 18 سال و محجور تحت تکفل) که در پایان هر سال مجموع ارزش خودرو آنها بالغ بر یک میلیارد تومان است، مشمول پرداخت مالیات سالانه خودرو شوند.
این داستان در حالی در سال 1400 اجرا خواهد شد که برخلاف بسیاری از نقاط دنیا، خودرو در کشور ما به جای یک کالای مصرفی بودن، به عنوان کالای سرمایهای شناخته میشود و با گذر زمان و افزایش کیلومتر علیرغم اینکه در اکثر نقاط دنیا قیمت یک خودرو تا 50 درصد هم افت میکند، اما در کشور ما بر عکس این ماجرا رخ داده و مثلا سیتروئن C3 یا رنو کپچر که روزی با قیمت حدود 100 تا 120 میلیون تومان پیش فروش شدند این روزها قیمت نمونههای کارکرده اش تا حدود 800 میلیون تومان هم میرسد!
این مسئله در خصوص تمامی محصولات داخلی و مونتاژی و... هم صدق میکند و برای مثال قیمت کیا سراتو مونتاژ داخل آپشنال با موتور 2 لیتری در عرض 5 سال از 100 میلیون تومان به حدود 800 میلیون تومان در این روز بازار رسید. اگرچه که یکی از فاکتورهای مهم افزایش نامتعارف قیمت خودرو به ویژه نمونههای وارداتی رشد ناگهانی قیمت ارز بوده است.
اگر بخواهیم مثالی ملموستر در این خصوص بزنیم باید گفت که بر طبق این قانون آنچه کاملا مشخص است، این بوده که خودروهای تا سقف یک میلیارد تومان از پرداخت معالیات معاف شده اند. مورد دوم این بوده که تعریف خودروی لوکس در کشورمان نامناسب و غیر علمی است.
گزارش - دریافت مالیات از خودروهای لوکس چه تاثیری روی بازارخواهد داشت؟
ارزش گذاری خودروهای لوکس چگونه است؟
مسیح فرزانه کارشناس صنعت خودرو در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: در هیچ کجای دنیا خودرویی که بالای 2500 سی سی گنجایش پیشرانه داشته و قیمت آن از 40 هزار دلار بیشتر است، در کلاس خودروهای لوکس قرار نمیگیرند.
او بیان کرد: این تعریف نامناسب سبب شده تا در این قانون نیز بسیاری از خودروها از برندهای آسیایی که سال هاست از عمرشان گذشته در این ردیف قرار گرفته و موظف به پرداخت مالیات شوند. آیا به واقع در همه جای دنیا یک دستگاه هیوندای سوناتا هایبرید یا تویوتا کمری، کیا اپتیما و حتی برخی خودروهای چینی (که برچسب قیمتی بالای 1 میلیارد خورده اند) خودروی لوکس محسوب می شوند؟ اینها همه خودروهای اقتصادی خانوادگی هستند.
این کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: اتفاق دیگری که رخ داده، این است بسیاری از برندهای اروپایی (از جمله برندهای آلمانی و ایتالیایی و...) در بازار کشورمان اصلا خودروهای روز دیگر محسوب نمیشوند زیرا آخرین سری خودروهای وارداتی در کشور معدود مدلهای 2018 و 2019 و مابقی زیر این سال هستند.
فرزانه تشریح کرد: وقتی نگاهی به قیمتهای این روزهای خودروها به ویژه وارداتیها در بازار کشور میاندازیم، به نظرمی آید گویی ارزش گذاری آنها نه با دلار حدود 25 هزار تومان بلکه با دلار حدود 40 هزار تومن محاسبه شده است، برای مثال همین مسئله سبب شده که یک دستگاه ب ام و سری 7 مدل 2018 فول آپشن صفر کیلومتر کربن بلک که میتوان قیمتی حدود 100 هزار دلار را برایش در بازار جهانی متصور بود این روزها تا حدود 8 میلیارد تومان هم در بازار کشورمان رسیده است!
او ادامه داد: یعنی یک ماشین 100 هزار دلاری ضرب در دلار 40 هزار تومانی که میشود چهار میلیارد تومان و تقریبا نزدیک 100 درصد هم عوارض واردات روی آن لحاظ شده تا به این عدد کاملا غیر منطقی حدود هشت میلیارد تومان رسیده است.
فرزانه بیان کرد: حال اگر قیمت دلار را همان حدود 25 هزار تومان در نظر بگیریم، ارزش این سری 7 در بازار ایران میشود 320 هزار دلار! یعنی شما برای یک ماشین 3 سال کهنه (چون تمامی خودروهای امروز بازار دنیا مدل 2021 و 2022 خواهند بود) از برند ب ام و، هم اندازه پولی را پرداخت کرده اید که در همه جای دنیا میتوان با این حدود 320 هزار دلار آخرین مدل رولزرویس ریت را خریداری کرد.
گزارش - دریافت مالیات از خودروهای لوکس چه تاثیری روی بازارخواهد داشت؟
این کارشناس صنعت خودرو تشریح کرد: حال تصور کنید قرار است از این مالکی که چندین برابر ارزش واقعی یک خودرو را پرداخت کرده و یکبار هم عوارض و مالیات چندین و چندگانه وارداتش را هم پرداخت کرده و از طرفی سوخت آزاد استفاده کرده و ورود قطعات یدکی ماشین آن هم ممنوع است و با چند برابر ارزش جهانی آن را میخرد و از طرفی در شرایطی که واردات خودرو بیش از 3 سال است که ممنوع شده، مجددا خواسته می شود که برای یک سال بیش از 200 میلیون تومان (برای یک سری 7 ب ام و) مالیات پرداخت کند.
او گفت: بر این مسئله کاملا واقفم که هدف از دریافت مالیات به این سبک، افزایش درآمدهای دولت، بازتوزیع ثروت و جلوگیری از فعالیتهای احتکاری است، اما این سئوال مطرح میشود که آیا در سایر نقاط دنیا تعریف دریافت مالیات از خودرو بنا بر نسبت قیمت آن در بازار همان کشور محاسبه میشود؟ شاید یکی از مناسبترین مثالها در این زمینه کشور آلمان باشد که محاسبه مالیات سالیانه یک خودرو متضمن بررسی فاکتورهایی، چون میزان دی اکسید کربن تولید شده در یک کیلومتر، گنجایش موتور، وزن و نوع سوخت و... است.
این کارشناس صنعت خودرو تشریح کرد: بر طبق همین فرمول در کشوری همانند آلمان، میزان مالیات یک دستگاه ب ام و 730 مدل 2018 با موتور بنزینی 4 سیلندر 1998 سی سی و وزنی معادل 1.8 تن که در هر یک کیلومتر تنها 134 گرم دی اکسید کربن تولید میکند دقیقا چیزی حدود 120 یورو (با یوروی 30 هزار تومان) معادل 3 میلیون و 600 هزار تومان است که برای همین خودرو در کشورمان تنها بدلیل شرایط غیر واقعی قیمتی به حدود 208 میلیون تومان میرسد.
در محاسبه این مالیات اگر خودروی مذکور دیزل باشد (بدلیل اینکه آلایندگی بیشتری دارد) بر میزان مالیات افزوده و وقتی سراغ خودروهای هایبرید میروید (بدلیل آلایندگی کمتر) به مراتب پایینتر بوده و برای مثال در کشور آلمان میزان مالیات سالانه تویوتا پریوس مدل 2016 برابر با 114 یورو است. محاسبه همین مالیات برای لکسوس NX300 هایبرید که در هر کیلومتر، 120 گرم دی اکسید کربن تولید میکند در حالی در آلمان دقیقا سه میلیون تومان است که در محاسبه جدید در کشورمان 53 میلیون تومان تعیین شده است.
گزارش - دریافت مالیات از خودروهای لوکس چه تاثیری روی بازارخواهد داشت؟
خودروهای لوکس، باید مالیات دهند
پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: هر کالایی که قیمت گذاری می شود، متاثر از عرضه و تقاضاست. با تغییراتی که طی یک تا 2 سال گذشته شاهد بودیم، قیمت بسیاری از کالاها افزایش یافته است.
این مقام مسئول تشریح کرد: سیاست مجلس این است که با توجه به کمبود مواد ارزش در شرایط تحریم، اولویت تخصیص ارز به کالای غیر لوکس باشد. در قدم اول ارز به کالای اساسی سپس واسطه ای اختصاص می یابد. حداقل در 2 سال اخیر از تخصیص ارز مستثنا بوده اند.
او در خصوص اساس قیمت گذاری مالیات برای خودروهای لوکس، گفت: قیمت بر اساس میزان عرضه و تقاضا و نرخ ارز است. اکنون در مصوبه بودجه امسال از خودروهای لوکس قرار است مالیات گرفته شود و قیمت آن بر اساس میزان عرضه و تقاضا، شرایط بازار و نرخ ارز است.
شاید جالب باشد میزان مالیات سالیانه یکی از گرانترین و آلایندهترین خودروهای دنیا در آلمان را نیز برایتان محاسبه کنیم. مالیات یک ساله بوگاتی شیرون مدل 2021 با موتور 16 سیلندر 8 هزار سی سی که در هر کیلومتر چیزی حدود 516 گرم دی اکسید کربن تولید میکند، حدود 2300 یورو برابر با شصت و نه میلیون تومان است.
در هر حال، باید گفت این سبک جدید دریافت مالیات از خودروهای بالای یک میلیارد تومان نه تنها علمی و مناسب نیست بلکه بر روی قیمت آنها در بازار امسال نه تاثیر خاصی میگذارد و نه از معاملات این خودروها به میزان قابل توجهی می کاهد. در بحث خودروهای بالای یک میلیارد که عموما مدلهای وارداتی را شامل میشوند تنها باز شدن مجدد درهای واردات میتواند بین 40 تا 50 درصد از قیمت کاذب امروز آنها بکاهد.
حالا محاسبه کنید اگر نرخ ارز نیز در این میان کاهش یابد آیا همچنان قیمت تویوتا لندکروزر مدل 2010 حدود سه میلیارد خواهد بود؟!