به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، سامانه یکپارچه خودرو در دو مرحله به ثبت بیش از دومیلیون متقاضی خودرو پرداخت. ثبتنامکنندگان نیز با بازکردن حساب وکالتی، خودروی مورد تقاضای خود را در سامانه مذکور ثبت کردند؛ این در شرایطی است که یک ماه پیش خودروسازان اعلام کردند قادر به تحویل خودروی ثبتنامی نیستند و متقاضیان باید محصول ارتقایافته را با پرداخت هزینه بیشتر تحویل بگیرند. بدین ترتیب پس از آنکه برخی خودروها به سبب الزام رعایت استانداردهای 85گانه به نسخههای ارتقایافته تبدیل و مشمول افزایش قیمت شدند، این موضوع برای برخی مشتریان دردسرساز شد؛ بهویژه زمانیکه برخی از خودروسازان اعلام کردند دریافت نسخه ارتقایافته اجباری است.
این فراخوان خودروسازان با اعتراض ثبتنامکنندگان همراه شد؛ این در شرایطی است که وزیر صمت در پاسخ به اعتراضها قول همکاری داد. عباس علیآبادی در این رابطه بهصراحت اعلام کرد که «خودروسازان طبق قانون، به هیچ عنوان حق ندارند خریدار را مجبور به خرید محصول غیر از آنچه ثبتنام کرده، بکنند و باید حتما طبق قرارداد عمل شود. آنچه خودروسازان نیز اعلام میکنند، همین است که آنها به مشتریان توصیه میکنند خودرویی را جای خودروی انتخابی خود خریداری کنند، اما هیچ اجباری در کار نیست و مشتری میتواند نپذیرد. چنانچه خودروسازی مشتری را مجبور به پذیرفتن این پیشنهاد کند، موضوع را مطالبه و پیگیری خواهیم کرد.»
حالا اما برخی از خودروهای ثبتنامی به خوان آخر خود رسیده، بهطوریکه خودروسازان فراخوان برای واریز وجه را در سایت فروش خود منتشر کردهاند؛ فراخوانی پر از ابهام که در عمل اجبار به تحویل خودروی جدید است. در این فراخوان آمده است که «مشتری گرامی در صورت تایید، امکان واریز وجه برای خودروی تبدیلی فعال میشود و برگشت به خودروی اولیه میسر نیست. آیا مایل به تبدیل هستید؟» این فراخوان در اصل اجبار به تحویل خودروی جدید است و حاوی این پیام برای متقاضی است که تحویل خودروی ثبتنامی امکانپذیر نیست. حال این سوال مطرح است که چگونه وزیر خواهان مطالبهگری در این زمینه است.
در حال حاضر بسیاری از متقاضیان به دلیل عدم توانایی در پرداخت هزینه اولیه یا هزینه تمامشده خودروهای ثبتنامی یا از خرید انصراف دادند یا به حوالهفروشی روی آوردند. در این مورد روز شنبه «دنیای اقتصاد» در گزارشی به بازار داغ حوالهفروشی اشاره کرده بود و اینکه بازار داغ حوالهفروشی خودرو سه دلیل اصلی دارد که شامل «ناتوانی متقاضیان برای واریز وجه موردنیاز»، «رانت موجود در بازار خودرو» و «اصلاح قیمت خودروها» میشود که در این بین، دلیل اصلی داغ شدن بازار حوالهفروشی خودرو، «ناتوانی متقاضیان برای واریز وجه موردنیاز» ارزیابی شده بود.
خبرگزاری فارس نیز امروز در همین زمینه گزارشی منتشر کرده و به گلایه برخی متقاضیان خودروی شاهین پرداخته است. در این گزارش آمده است که نزدیک به 9هزار نفر در طرح یکپارچه عرضه خودروهای داخلی برای خرید شاهین دستی ثبتنام کردند که نوبت تحویل این متقاضیان زمستان 1403 اعلام شد. اما خودروساز مدتی پیش و زودتر از موعد تعیینشده برای متقاضیان شاهین دستی، فراخوان واریز وجه ارسال کرد و در فراخوان مذکور به مشتریان اعلام کرد که برای خرید «شاهین اتومات» واریز وجه کنند.
در ادامه این گزارش آمده است از آنجا که قیمت شاهین اتومات بیشتر از شاهین دستی است و بسیاری از متقاضیان امکان تامین وجه خرید شاهین اتومات را نداشتند، نتوانستند در طرح تبدیل خودرو شرکت کنند و نسبت به این اقدام خودروساز شاکی شدند، لذا از شرکت خودروساز خواستند نسبت به عرضه شاهین دستی که خودروی ثبتنامی آنها در سامانه یکپارچه بوده اقدام کند. پیرو نارضایتی مشتریان از این اقدام خودروساز، سایپا نیز اعلام کرد که متقاضیان خرید خودرو شاهین دستی مجبور به خرید شاهین اتومات نیستند و شرکت در این طرح کاملا اختیاری است. همچنین عنوان شده که متقاضیان تاکید دارند اکنون که پیگیر زمان عرضه شاهین دستی هستیم، شرکت تولیدکننده اعلام میکند طرح عرضه شاهین اتومات به جای شاهین دستی اجباری بوده و باید براساس زمان تعیینشده در فراخوان، مشتری نسبت به واریز وجه خرید خودرو اقدام میکرد، بنابراین به دلیل عدمواریز وجه در موعد مقرر، امتیاز خرید خودرو نیز از بین رفته است.