به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، رضا فاطمیامین که در حاشیه افتتاح شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی قطعات در جمع خبرنگاران صحبت میکرد، بار دیگر از برنامه خود مبنی بر تولید سه میلیون دستگاه خودرو در سال 1404 دفاع و آن را دست یافتنی دانست. وی پیش از آنکه از مجلس شورای اسلامی رای اعتماد بگیرد، یکی از برنامههای اصلیاش را تولید سه میلیون دستگاه خودرو در سال 1404 و صادرات یک میلیون دستگاهی آن، عنوان کرد و کمتر کسی نیز در مجلس از وی پرسید که چگونه قرار است این هدف محقق شود. پس از کسب رای اعتماد، گمان میرفت فاطمیامین برنامه موردنظر را تعدیل و از اعداد و ارقام نجومی آن عقب بنشیند، با این حال او همچنان بر اجرای این ابرپروژه اصرار دارد و اتفاقا هر چند وقت یکبار بر ابهامات آن نیز میافزاید. ابهام جدید به ترکیب تولید خودروسازان در سال 1404 مربوط میشود که وزیر صمت دیروز از آن رونمایی کرد.
فاطمیامین با بیان اینکه در حال حاضر 90 درصد تولید خودرو در کشور توسط دو شرکت اصلی شامل ایرانخودرو و سایپا انجام میشود، گفت: این سهم تا سال 1404 به 70 درصد کاهش مییابد؛ به عبارت بهتر، سهم سایر خودروسازان کشور از 10 به 30 درصد افزایش خواهد یافت. با توجه به اظهارات وزیر صمت، مشخص میشود وی برای تحقق رویای خودرویی خود در 1404 روی خودروسازان خصوصی نیز حساب باز کرده و قصد دارد حدود یک سوم تولید را به آنها بسپارد. به عبارت بهتر، طبق برنامهریزی وزارت صمت، از تیراژ سه میلیون دستگاهی خودرو در سال 1404، حدود 900 هزار دستگاه سهم خودروسازانی غیر از ایرانخودرو و سایپا خواهد بود و دو میلیون و 100 هزار دستگاه باقیمانده را نیز این دو شرکت باید تولید کنند. جدا از اینکه به نظر میرسد ایرانخودرو و سایپا در صورت تداوم شرایط فعلی (تحریم، بحران مالی، قیمتگذاری دستوری و...) توان تحقق چنین تیراژی را در سال 1404 نخواهند داشت، تولید 900 هزار دستگاهی نیز در قواره خودروسازان خصوصی کشور نمیگنجد.
در گزارشی که شنبه گذشته در همین صفحه انتشار یافت، مشخص شد خودروسازان بخش خصوصی 70 درصد از برنامه امسال وزارت صمت عقب هستند و کل تولید آنها (در بخش مدلهای سواری) به 27 هزار دستگاه هم نرسیده است. خودروسازان خصوصی هرچند برخی مشکلات ایرانخودرو و سایپا مانند قیمتگذاری دستوری را ندارند، با این حال با تحریم و کمبود نقدینگی دستوپنجه نرم میکنند. از طرفی، ظرفیت تولید آنها در حد و اندازه تیراژ سالانه 900 هزار دستگاه نیست. خودروسازان خصوصی در بهترین حالت کمی بیش از 100 هزار دستگاه تولید در سال داشتهاند، آن هم در دورانی که تحریم نبودهاند. حالا باید منتظر ماند و دید وزارت صمت چه برنامهای برای رشد ظرفیت تولید خودروسازان خصوصی دارد و آیا آنها میتوانند تیراژ مدنظر این وزارتخانه را در 1404 محقق کنند.
اما وزیر صمت در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه برنامههای طراحی شده برای اصلاح خودروسازی به خوبی در حال اجرا است، گفت: تا دو سال آینده شاهد صنعتی بهروز با تولیداتی با مصرف سوخت پایین و باکیفیت خواهیم بود. وی با بیان اینکه منکر بدهیهای صنعت خودرو به قطعهسازان و زیانانباشته بالای آنها نیستیم، ادامه داد: در چند بخش در حال انجام کار هستیم که از جمله آنها میتوان به مدیریت جریان نقدینگی خودروسازان، کاهش هزینههای سربار آنها و همچنین اصلاح ساختار مالی اشاره کرد. فاطمیامین افزود: برنامههای طراحی شده برای اصلاح صنعت خودرو به خوبی در حال انجام است و همه تعهدات ما در این صنعت اجرایی خواهد شد؛ یکی از 10 پروژهای که برای خودروسازی داریم، اصلاح ساختار این صنعت است، به این معنی که روابط بین خودروساز و قطعهساز روابط نادرستی است و آشفتگی زیادی در آن وجود دارد و باید اصلاح شود. به گفته فاطمیامین، امروز بهجای ارتباط مستقیم خودروسازان و قطعهسازان، هر خودروساز با 700 تا 800 قطعهساز کار میکند که سخت شدن کنترل کیفیت قطعات و قیمت را به دنبال دارد؛ این در حالی است که بهتر است خودروساز با 70 تا 100 مجموعهساز کار کند و مجموعهسازان نیز با قطعهسازان در ارتباط باشند، زیرا این روش توسط خودروسازان خارجی هم اجرایی شده و موفقیتآمیز بوده است.
وزیر صمت تاکید کرد: ایجاد یک یا دو واحد موتورساز در کشور که موتور در اختیار همه خودروسازان قرار بدهد، از دیگر برنامههای اصلاحی این صنعت خواهد بود. وی این را هم گفت که در دو 2 ماه گذشته جلسات متعددی بین وزارت صنعت و خودروسازان در خصوص تامین قطعات، مشکلات خودروهای ناقص و... برگزار شده و در هفتههای آینده خودروهای باقیمانده در کف پارکینگ خودروسازان تکمیل و به بازار عرضه خواهد شد.