به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، این میزان تولید در مقایسه با سال 98 رشد بیش از 4 درصدی را به خود میبیند. به این ترتیب خودروسازان با تولید 900 هزار و 714 دستگاه خودرو در کشور، باز هم از برنامهریزی وزارت صمت عقب ماندند. سیاستگذار خودرو تولید یک میلیون و 200 هزار دستگاه خودرو را در سال 99 برای سه خودروساز بزرگ کشور پیشبینی کرده بود.بر این اساس بررسی صورتهای مالی شرکتهای خودروساز که در سایت کدال سازمان بورس منتشر شده نشان میدهد سهم ایرانخودروییها از تولید سال گذشته در بخش سواری و وانت بیش از 53 درصد بوده است. آبیهای جاده مخصوص توانستهاند تا پایان سال 99 تولید 480 هزار و 338 دستگاه انواع محصولات سواری و وانت حاضر در سبد محصولاتی خود را نهایی کنند. بنابراین ایرانخودرو به لحاظ تیراژ در صدر جدول تولید خودروسازان قرار دارد. مقایسه آمار تولید ایرانخودرو در سال گذشته با سال 98 رشد تولید 22 درصدی را نشان میدهد.این خودروساز سال 98 توانسته بود تولید 393 هزار و 812 دستگاه خودرو را نهایی کند. جایگاه دوم جدول تولید نیز به خودروسازی سایپا اختصاص دارد.
نارنجیهای جاده مخصوص طی سال 99 در مجموع توانستند تولید 317 هزار و 321 دستگاه انواع محصولات سواری و وانت را به سرانجام برسانند؛ بنابراین سهم سایپاییها از تولید کل بیش از 35 درصد بوده است.بررسی آمار تولید خودروسازی سایپا در سال گذشته و مقایسه آن با سال پیش از آن نشان میدهد این خودروساز بر خلاف رقیب خود افت تولیدی بیش از 12 را تجربه کرده است. سایپاییها سال 98 توانسته بودند تولید 363 هزار و 379 دستگاه از انواع محصولات حاضر در سبد محصولاتی خود را نهایی کنند.
بهنظر میرسد بخش قابلتوجهی از این افت تولید مربوط به توقف تولید خودروی پراید باشد. در حال حاضر خودروسازی سایپا تنها تولید مدل وانت این خودرو را در دستور کار دارد. سومین خودروساز کشور یعنی پارس خودرو نیز توانسته تا پایان سال گذشته در مجموع تولید 103 هزار و 55 دستگاه از انواع محصولات حاضر در سبد محصولاتی خود را نهایی کند. سهم سومین خودروساز کشور از تولید کل حول و حوش 12 درصد بوده است. این خودروساز نیز همانند شرکت مادر خود یعنی سایپا افت تولید را در سال 99 به نسبت سال 98 تجربه کرده است. پارس خودروییها سال 98 تولید 106 هزار و 72 دستگاه خودرو را در دستور کار داشتند. مقایسه این عدد با مجموع تولید آنها در سال گذشته نشاندهنده افت بیش از 2 درصدی تیراژ تولید در این شرکت خودروساز است.
مقایسه آمار تولید سه خودروساز بزرگ کشور در اسفندماه پارسال با ماه پیش از آن نیز از افت تولید حکایت دارد. غولهای جاده مخصوص در دوره یک ماهه اسفند 99 تولید 83 هزار و 709دستگاه از انواع محصولات سواری و وانت را نهایی کردند. این آمار تولید در مقایسه با دومین ماه از فصل زمستان افت تولید بیش از 2 درصدی را نشان میدهد.
همچنین آمارها نشان میدهد سه خودروساز بزرگ کشور در بهمن ماه 99 تولید 86 هزار و 192 دستگاه خودرو را عملیاتی کردند. اما چنانچه آمار تولید اسفندماه 99 را با اسفندماه 98 مقایسه کنیم تولید خودروسازان با رشد بیش از 21 درصدی همراه بوده است. گزارشهای ارائه شده به سازمان بورس از تولید 83 هزار و 709 دستگاه خودرو در اسفندماه سال گذشته در مقابل تولید 68 هزار و 949 دستگاهی در اسفندماه 98 نشان میدهد.
ایرانخودروییها در اسفندماه 99 توانستهاند 48 هزار و 332 دستگاه خودرو تولید کنند. تولید این تعداد خودرو در مقابل تولید 43 هزار و 912 دستگاهی که در بهمن همان سال تولید کردهاند رشد تولیدی بیش از 10 درصدی را نشان میدهد.
خودروسازی سایپا اما در اسفندماه 99 به نسبت ماه پیش از آن افت تولید داشته است. این خودروساز در اسفند سال گذشته 25 هزار و 805 دستگاه از انواع محصولات خود را تولید کرده است. با توجه به تولید 29 هزار و 452 دستگاهی این خودروساز در بهمن ماه سال گذشته، افت تولید بیش از 12 درصدی در کارنامه این خودروساز درج شده است.اما پارس خودروییها نیز همانند سایپا افت تولید را در اسفند 99 به نسبت ماه پیش از آن تجربه کردهاند.
این خودروساز 9 هزار و 572 دستگاه از محصولات خود را در اسفندماه سال گذشته تولید کرده است، اما در بهمن 99 تولید این خودروساز عدد 12 هزار و 828 دستگاه را نشان میدهد؛ بنابراین سومین خودروساز کشور افت تولید بیش از 25 درصدی را تجربه کرده است.
افت تولید اسفندماه به نسبت بهمن ماه 99 نشان میدهد شرکتهای خودروساز نتوانستهاند آن طور که باید و شاید در مسیر برنامه جهش تولید که مدنظر وزارت صمت است حرکت کنند.
براساس برنامه جهش تولید که در وزارت صمت تهیه شد و در اختیار مدیران ارشد خودروساز قرار گرفت خودروسازان باید رشد 50 درصدی تولید را محقق کنند. البته هیچ گاه مدیران ارشد وزارت صمت مشخص نکردهاند این افزایش 50 درصدی تولید در مقایسه با کدام بازه زمانی قرار است اتفاق بیفتد. تنها آنها بازه دیماه 99 تا خرداد 1400 را بهعنوان محدوده زمانی برنامه خود اعلام کردهاند. بیتردید یکی از اصلیترین دلایل این افت تولید را باید در اقدام شورای رقابت مبنیبر جلوگیری از افزایش قیمت محصولات شرکتهای خودروسازان در دو ماه پایانی سال گذشته جستوجو کرد.
شاید همین افت تولید سبب شد شورای رقابت از اقدام خود عقبنشینی کند و رضا شیوا رئیس شورای رقابت یکشنبه اعلام کرد خودروسازان اجازه افزایش قیمت محصولات خود را در فروردینماه دارند.
در کنار این افزایش قیمت این احتمال وجود دارد که سیاستگذار خودرویی برنامه خود مبنی بر آزادسازی قیمت محصولات کمتیراژ خودروسازان را که در ستاد اقتصادی دولت آن را مطرح و پیگیری کرده در فرصت باقیمانده از برنامه جهش تولید (پایان خردادماه سالجاری) عملیاتی کند. بیشک این دو اتفاق مدیران خودروساز را سر شوق آورده تا سیاستگذار خودرویی در دولت دوازدهم بتواند با تحقق برنامه جهش تولید و به جا گذاشتن خاطرهای خوش کار خود را به پایان برساند.
جزئیات تولید خودروسازان
در میان سه خودروساز بزرگ کشور تنها ایرانخودروییها توانستند رشد تولید را در سال گذشته در کارنامه خود ثبت کنند. دو خودروساز دیگر کشور یعنی خودروسازی سایپا و همچنین پارس خودرو در پایان سال 99 افت تولید را تجربه کردند. ایرانخودروییها تا پایان اسفندماه 99 توانستند تولید 480 هزار و 338 دستگاه از انواع محصولات خود را نهایی کنند. اما ریز تولید ایرانخودرو در پایان یازدهمین ماه از سالجاری به چه صورت بوده است؟ آمارهای ارائه شده توسط ایرانخودرو به سازمان بورس نشان میدهد این خودروساز تا پایان سال گذشته توانسته در مجموع تولید 346 هزار و 233 دستگاه از انواع محصولات حاضر در گروه پژو را نهایی کند. تولید این تعداد خودرو از گروه پژو تا پایان سال 99 امسال در مقابل تولید 278 هزار و 84 دستگاهی که از این گروه در سال گذشته تولید شده است از رشد بیش از 24 درصدی حکایت دارد. آبیهای جاده مخصوص در گروه سمند نیز رشد اندک تولید را تجربه کردهاند. بررسیها نشان میدهد تا پایان سال 99 در مجموع تولید 55 هزار و 220 دستگاه انواع خودروی سمند در خطوط تولید ایرانخودرو نهایی شده است؛ بنابراین تولید گروه سمند در پایان اسفندماه رشد بیش از 4 درصدی را در مقابل تولید این گروه در پایان اسفند 98 در کارنامه این خودروساز به ثبت رسانده است.
رانا دیگر محصول ایرانخودرو تا پایان سال گذشته 13 هزار و 30 دستگاه تولید داشته است. این میزان تولید در مقابل تولید 8 هزار و 757 دستگاهی این خودرو در سال گذشته از رشد تولید بیش از 48 درصی حکایت میکند. دنا دیگر محصول ایرانخودرو تا پایان اسفند ماه 99 با تولید 55 هزار 320 دستگاهی رشد تولید بیش از 70 درصدی را به خود دیده است. اما تولید سه محصول مونتاژی ایرانخودرو یعنی هایما، دانگ فنگ و پژو 2008 دربازه زمانی یاد شده افت تولید را تجربه کردهاند. هایما با تولید 4 هزار و 971 دستگاهی تا پایان سال گذشته افتی بیش از 31 درصدی را در کارنامه خود ثبت کرده است. دانگ فنگ دیگر محصول مونتاژی چینی نیز افت تولید بیش از 97 درصدی را در بازه زمانی یاد شده تجربه کرده است. ایرانخودرو در سال گذشته تنها تولید 94 دستگاه از این خودرو را در خطوط تولید خود نهایی کرده است. پژو 2008 نیز همانند دانگ فنگ افت تولیدی حول و حوش 97 درصدی داشته است. آبیهای جاده مخصوص در سال 99 تنها 181 دستگاه از این اولین محصول پسابرجامی را در خطوط تولید خود تکمیل کردهاند. از محصول جدید ایرانخودرو یعنی تارا نیز تا پایان سال گذشته 153 دستگاه تولید شده است.
حال به سراغ خودروسازی سایپا میرویم. این خودروساز تا پایان سال 99 در مجموع 317هزار و 321 دستگاه خودرو تولید کرده است. سهم عمده تولید غول نارنجی جاده مخصوص به تولید خانواده تیبا اختصاص دارد.تا پایان سال گذشته در مجموع 236 هزار و 939 دستگاه از این خانواده تولید شده که حکایت از رشد تولید بیش از 47 درصدی دارد. بعد از تیبا، خانواده پراید بیشترین سهم را در آمار تجمعی نارنجیهای جاده مخصوص به خود اختصاص میدهد. تولید چانگان هر چند بعد از مدتی توقف یکی، دو ماهی است که آغاز شده است، اما بررسی صورتهای مالی سایپا در سال گذشته از افت تولید این خودرو حکایت دارد. در سال گذشته در مجموع 290 دستگاه چانگان تولید شده است که در مقابل تولید پنج هزار و 62 دستگاه تا پایان سال 98 افت تولید بیش از 94 درصدی داشته است. نارنجیهای جاده مخصوص توانستهاند در سال گذشته تولید محصول جدید خود یعنی شاهین را در مجموع به 1728 دستگاه برسانند. سری هم به پارس خودرو بزنیم. طبق آمار، پارسخودرو تا پایان سال 99 توانسته تولید 103 هزار و 55 دستگاه از محصولات خود را نهایی کند. پارس خودروییها سال 99 سه هزار و 947 دستگاه برلیانس را مونتاژ کردند. تولید این تعداد برلیانس در حالی است که طی سال 98 تنها مونتاژ 546 دستگاه از این خودرو نهایی شد. بنابراین تولید برلیانس در بازه زمانی مورد نظر رشد بیش از 622 درصدی داشته است. طبق آمار ارائه شده به بورس، پارس خودروییها تولید کوئیک و ساینا را نیز در بهمن ماه ادامه دادهاند. در این بین تیراژ گروه خودروهای Q200 در سال گذشته به 54 هزار و 568 دستگاه رسیده است. این در حالی است که پارس خودرو طی سال 98 تنها 9 هزار و 117 دستگاه از این گروه خودرویی را تولید کرده بود؛ بنابراین تولید خانواده Q200 رشد بیش از 498 درصدی را به خود دیده است. صورتهای مالی پارس خودرو همچنین نشان میدهد ساینا تیراژی 8 هزار و 127دستگاهی را تا پایان سال گذشته از خود به جا گذاشته است. این خودرو در مدت مشابه سال 98 تنها 29 دستگاه تولید شده است. در صورتهای مالی این خودروساز اما آمار کوئیک معمولی جدا از خانواده Q200 منتشر میشود که طبق آن، 9هزار و 747 دستگاه از خودروی موردنظر تا پایان سال 99 به تولید رسیده است.