سیاست تعرفهای ترامپ قربانی میگیرد؛
خودروسازی آمریکا در مخمصه جنگ تجاری
عصر خودرو- فورد F۱۵۰ سالهاست که به عنوان نماد استقامت و قدرت صنعت خودرو آمریکا شناخته میشود. این غول آهنین، با حضور قدرتمند خود در جادهها و قلب آمریکاییها، به یکی از پرفروشترین خودروهای جهان تبدیل شده است.
شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۷:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، اما آیا واقعا میتوان این وانت پیکاپ را کاملا آمریکایی دانست؟ براساس گزارشی از گاردین، اگرچه F150 به عنوان یک محصول آمریکایی شناخته میشود، اما واقعیت این است که بسیاری از اجزای تشکیلدهنده آن از کشورهای دیگر وارد میشوند. تنها حدود یکسوم قطعات این خودرو در آمریکا یا کانادا تولید میشود و مابقی از سراسر جهان تامین میشود. این موضوع در مورد نسخه برقی F150، یعنی لایتنینگ، بیشتر صدق میکند که تنها حدود 24درصد از قطعات آن در داخل تولید میشود. این وابستگی به قطعات خارجی، چالشهای جدیدی را برای صنعت خودروی آمریکا و بهویژه شرکت فورد ایجاد کرده است.
با توجه به سیاستهای تجاری محافظهکارانهای که در سالهای اخیر در آمریکا اعمال شده، تعرفههای جدید بر کالاهای وارداتی میتواند هزینه تولید خودرو را بهشدت افزایش دهد. این افزایش هزینه، نهتنها بر سودآوری شرکتها تاثیر میگذارد، بلکه به طور مستقیم به جیب مصرفکنندگان نیز فشار وارد میکند. کارشناسان صنعت خودرو پیشبینی میکنند که قیمت فورد F150 بهزودی افزایش پیدا کند، مگر اینکه اقدامات جدی برای کنترل هزینهها انجام شود. همچنین، جابهجایی کامل تولید قطعات این خودرو به داخل کشور و قطع وابستگی به واردات، کاری بسیار زمانبر و پیچیده است که سالها طول خواهد کشید.
صنعت خودروی آمریکا با ابهام بزرگی روبهرو شده است. این ابهام به این دلیل است که سرنوشت مهمترین محصولات این صنعت، مانند پیکاپهای پرطرفداری مثل فورد F150، به تصمیمات ترامپ درباره مالیاتهای وارداتی بستگی دارد. اگر ترامپ به وعدههای خود برای افزایش مالیات بر کالاهای وارداتی عمل کند، صنعت خودرو با چالشهای جدی مواجه خواهد شد.
ایوان دروری، کارشناس صنعت خودرو، میگوید: «خودروهای محبوب در آمریکا از قطعاتی ساخته میشوند که از سراسر جهان میآیند. زنجیره تامین خودرو مثل یک پازل جهانی است که قطعات آن از کشورهای مختلف تامین میشود.» دروری در ادامه گفت: «در واقع، خودروسازان بیشتر شبیه به گردآورنده قطعات مختلف هستند تا کارخانههایی که همهچیز را از ابتدا تولید کنند. برای مثال، فورد همه قطعات خودروهایش را نمیسازد.
به همین دلیل، افزایش تعرفهها میتواند مشکلات بزرگی برای زنجیره تامین ایجاد کند. این مشکلات شبیه به آن چیزی است که در دوران همهگیری با آن روبهرو شدیم. این شرایط ممکن است باعث شود که مشتریان نتوانند خودروی موردنظرشان را در زمان مناسب تحویل بگیرند.»
ترامپ تعرفههایی بین 60 تا 100درصد بر کالاهای چینی و عوارضی بین 10 تا 20درصد برای هر محصول وارداتی از سایر شرکای تجاری ایالات متحده پیشنهاد کرده است، اگرچه جزئیات بسیار کمی در این مورد در دسترس است. در یک گردهمایی در ماه اکتبر، او اعلام کرد که ممکن است مالیات خودروهای تولیدشده در مکزیک را تا 500درصد افزایش دهد.
مسیر پرچالش
هدف این است که فورد و سایر خودروسازان مجبور شوند تولید را به داخل کشور منتقل کنند و مشاغل تولیدی را در آمریکا ایجاد کنند، اما این ایده باعث ایجاد ترس از کمبود و تورم در سراسر اقتصاد میشود. بر اساس برخی برآوردها، این تعرفهها سالانه حدود 2600 دلار برای هر خانوار آمریکایی هزینه خواهد داشت. افزایش قیمت فورد F150 ممکن است یکی از دلایل این افزایش هزینهها باشد، اما تاثیر تعرفههای جدید بر کل صنعت خودرو بسیار گستردهتر است.
پاتریک مسترسون، فعال رسانهای، میگوید: «امروزه، زنجیره تامین خودرو بسیار پیچیدهتر از گذشته شده است و برند روی کاپوت لزوما نشاندهنده محل ساخت تمام قطعات خودرو نیست. انتقال کامل خط تولید به داخل کشور، سفری طولانی و پرچالش خواهد بود. ساخت کارخانههای جدید یا گسترش کارخانههای موجود، استخدام نیروی کار متخصص و آموزش آنها، همگی زمانبر و نیازمند سرمایهگذاریهای کلانی هستند.»
دروری به نکته مهم دیگری نیز اشاره میکند: تامینکنندگان قطعات اغلب با ظرفیت کامل مشغول به کار هستند و انبارهای آنها برای پاسخگویی به تقاضای ناگهانی آماده نیست. اگر فورد ناگهان بخواهد میلیونها قطعه از یک تامینکننده داخلی برای تولید F-150 درخواست کند، با چالش بزرگی روبهرو خواهد شد. این تقاضای ناگهانی مانند یک «گلوله برفی» عمل کرده و باعث ایجاد اختلال در کل زنجیره تولید میشود؛ چراکه خودروساز باید منتظر تولید این قطعات بماند.
دروری میگوید: «نمیتوانیم بهسادگی قطعات خودرو را مثل یک اسباببازی با قطعات قابلتعویض عوض کنیم. این قطعات بسیار تخصصی هستند و ساخت آنها نیاز به تکنولوژی و دانش خاصی دارد. روی کاغذ همهچیز خوب به نظر میرسد، اما در عمل ساخت یک کارخانه جدید و تامین قطعات موردنیاز زمانبر و پیچیده است.
بسیاری از شرکتهایی که قطعات خودرو تولید میکنند، درحالحاضر با ظرفیت کامل کار میکنند و پاسخگویی سریع به تقاضاهای جدید برای آنها دشوار است.»
تعرفهها بهویژه برای خودروهای برقی دردسرآفرین هستند، چراکه خودروسازان مجبورند مواد اولیه حیاتی، مثل باتریها و قطعات الکترونیکی، مثل تراشهها، را از کشورهای دیگر وارد کنند. صنعت تولید تراشه که تحتتاثیر سیاستهای بایدن و اعمال تعرفههای سنگین بر تراشههای چینی قرار گرفته است، تلاش میکند تولید را به داخل کشور منتقل کند. اما هنوز تا رسیدن به این هدف فاصله زیادی مانده است و این صنعت نمیتواند تمام نیاز خودروسازان آمریکایی را تامین کند.
برجستهترین وعده ترامپ، یعنی اعمال مالیات 500درصدی بر خودروهای وارداتی، به نظر میرسد تیغ تیزی باشد که به سوی خودروهایی نشانه رفته که مونتاژ نهایی آنها در مکزیک انجام میشود. این در حالی است که ممکن است بسیاری از قطعات این خودروها منشا آمریکایی داشته باشند.
ایزابلا وبر، اقتصاددان دانشگاه ماساچوست، معتقد است درحالیکه افزایش تعرفهها میتواند بازار را به هم بریزد و مشکلات زیادی ایجاد کند، اما از سوی دیگر، این افزایش هزینهها میتواند به خودروسازان فرصت دهد تا قیمت محصولات خود را بالا ببرند. این اتفاق شبیه به چیزی است که چند سال پیش در دوران تورم بالا رخ داد و بسیاری از شرکتهای بزرگ، ازجمله خودروسازان، با افزایش قیمتها سود بیشتری کسب کردند.
اعمال سیاستهایی که باعث میشود محبوبترین خودروی کشور بهیکباره از دسترس مردم خارج شود، عواقب بسیار نامطلوبی خواهد داشت.
وبر معتقد است ترامپ شاید از تجربه کاهش محبوبیت دموکراتها به دلیل افزایش تورم درس گرفته باشد و ممکن است برای جلوگیری از تحمیل هزینههای بیشتر به مصرفکننده آمریکایی، اقداماتی مانند وادار کردن شرکتهای خارجی به پرداخت بخشی از هزینههای تعرفه را در نظر بگیرد.