به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، تحریم صنعت خودرو از سوی ایالاتمتحده و بهدنبال آن مشکلات شرکتهای خودروساز در خطوط تولید و عرضه کم محصولات داخلی به بازار از دلایلی است که در چند ماه اخیر بارها فعالان بازار با استناد به آنها رکود در بازار را توجیه کردهاند. در این شرایط چالش دیگری هم به لیست چالشهای مرتبط با بازار خودرو اضافه شده است. عدم تحویل خودروهایی که در گذشته از سوی خودروسازان ثبتنام شده است و موعد تحویل آنها در سه ماه دوم سال جاری بوده را میتوان چالش جدید بازار دانست. بسیاری از مصرفکنندگان که از ماههای گذشته اقدام به پیش خرید از دو خودروساز بزرگ کشور کردهاند و موعد تحویل محصولات خریداری شده آنها تابستان 97 بوده، همچنان چشمانتظار تحویل محصولات ثبت نامی خود هستند.
در ارتباط با دلایل این اتفاق نظرات گوناگونی وجود دارد. خودروسازان دلیل این مساله را کمبود قطعه و به هم خوردن برنامه تولید عنوان میکنند. مسالهای که سازمان حمایت هم به آن اشاره میکند و آن را دلیل تاخیر در تحویل خودروهایی میداند که موعد تحویل آنها سر رسید شده است. محمود نوابی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران میگوید: قطعهسازان بهدلیل مشکلات ناشی از ترخیص مواد اولیه نتوانستهاند قطعات مورد نیاز را به خطوط تولید خودروسازان برسانند و همین مساله سبب ایجاد مشکل برای تحویل خودروهای ثبتنامی شده است. این مقام مسوول ادامه میدهد: معوقات دو شرکت بزرگ خودروسازی کشور به هشت ماه نمیرسد و سازمان حمایت به دقت شرایط را زیر نظر دارد و اجازه نمیدهد تا هیچ گونه اجحافی در حق مصرفکنندگان اتفاق بیفتد.
در حالی که خودروسازان و رئیس سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان به نوعی تقصیر را به گردن گمرک میاندازند، فعالان بازار و مشتریان، دلیل عدم تحویل محصولاتی که سررسید شده را بلاتکلیفی شرکتهای خودروساز در ارتباط با قیمت محصولات تولیدی میدانند. آنها عنوان میکنند خودروسازان به این دلیل محصولات سررسید شده را به مشتریان تحویل نمیدهند که در انتظار اعلام قیمتهای جدید از سوی مراجع مرتبط با این مساله هستند تا این امکان را بیابند که خودروهای تحویلی را با قیمتهای جدید عرضه کنند. این در شرایطی است که بعد از کنار گذاشتن شورای رقابت، قرار بر این بود تا مکانیزم قیمتگذاری از فیلتر سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار بگذرد. در روزهای پایانی ریاست شریعتمداری بر وزارت صنعت، منصور معظمی، معاون وی اعلام کرد که بهزودی قیمتهای جدید خودرو بر اساس مکانیزم یاد شده، اعلام خواهد شد. این در حالی است که روز گذشته رضا رحمانی، وزیر جدید صنعت در حاشیه جلسه هیات دولت اعلام کرد تغییری در قیمت محصولات داخلی اتفاق نیفتاده است. اظهارنظر وزیر جدید قطعا بر حاشیهها خواهد افزود و مصرفکنندگان بیش از پیش بلاتکلیف خواهند ماند.
بازار بیرونق محصولات داخلی
حال به بازار خودرو برویم و ببینیم قیمتها چه تغییراتی داشتهاند. طبق اظهارات فعالان بازار، قیمت پراید 111 معادل 36 میلیون و 500 هزار تومان است و به نسبت هفته گذشته تغییر قیمتی را در ارتباط با این محصول شاهد نیستیم. دیگر محصول خانواده پراید یعنی مدل 131 هم 32 میلیون در بازار قیمت خورد. از بازار تیبای صندوقدار هم خبر میرسد این خودرو در بازار با قیمت 39 میلیون از سوی فروشندگان عرضه میشود. در این شرایط تیبا 2 نیز با قیمت 42 میلیون و 500 هزار تومان در بازار موجود است. ساینا هم با افت یک میلیون تومانی به نسبت هفته گذشته با قیمت 48 میلیون تومان در بازار قابل خریداری است. کوییک فول آپشن در حال حاضر 67 میلیون تومان قیمت دارد. در خانواده پژو، مدل 207 اتومات، در حالحاضر با 105 میلیون تومان موجود است. همین خودرو با گیربکس معمولی با قیمت 88 میلیون تومان در اختیار خریداران قرار دارد. پژو 206 تیپ 2 نیز هماکنون 59 میلیون و 500 هزار تومان قیمت دارد و تیپ 5 این خودرو هم با کاهش 500 هزار تومانی به نسبت هفته گذشته در حال حاضر با قیمت 69 میلیون و 500 هزار تومان به فروش میرسد.
طی هفته جاری اخباری از سوی شرکت رنو مبنیبر توقف کامل تولید محصولات این شرکت در فصل تابستان در رسانههای بینالمللی منتشر شد که از سوی خبرگزاریهای داخلی هم پوشش داده شد. با این حال این خبر تاثیری روی قیمت محصولات این شرکت در بازار به جا نگذاشت. ساندرو استپوی اتومات نیز با قیمت 128 میلیون تومان همچنان گرانترین محصول تولید داخل خانواده رنو محسوب میشود. بعد از آن ساندرو اتومات با قیمت 113 میلیون و فاصله 15 میلیونی از استپوی، در جایگاه دوم قرار دارد. تندر اتومات هم که خود را وارد رده خودروهای بیش از 100 میلیون تومانی کرده بود، همچنان این جایگاه را نگه داشته است. این خودرو در حالحاضر در بازار با قیمت 105 میلیون تومان معامله میشود. تندر E2 پارسخودرو و پارستندر نیز به ترتیب 85 و 88 میلیون تومان در بازار خرید و فروش میشوند.
در بین دیگر خودروهای داخلی، دنا پلاس در حالحاضر با قیمتی برابر با 97 میلیون تومان ازسوی فروشندگان عرضه میشود. مدل معمولی این خودرو در بازار موجود است و 83 میلیون تومان قیمت خورده است. به گفته فعالان بازار، رانا با افزایش یک میلیون تومانی در حالحاضر 48 میلیون تومان قیمت دارد. سمند EF7 هم با قیمت 54 میلیون و 500 هزار تومان، قابلخرید است. در بین محصولات مونتاژی دو خودروساز بزرگ کشور یعنی کیا سراتو و پژو 2008، به ترتیب با قیمت 203 میلیون و 238 میلیون تومان از سوی فروشندگان عرضه میشوند. به نظر میرسد این دو خودرو به سقف قیمتی خود رسیدهاند، زیرا نزدیک به یک ماه است که با همین قیمت در بازار خرید و فروش میشوند.
افزایش قیمت وارداتیها
سری هم به بازار خودروهای وارداتی بزنیم؛ طی هفته گذشته قیمت محصولات وارداتی صعودی شده است. فعالان بازار، دلیل این مساله را نزدیک شدن به زمان آغاز تحریمهای نفتی میدانند که بهصورت یک جانبه از سوی ایالاتمتحده آمریکا علیه اقتصاد کشور اعمال شده است. البته برخی فعالان معتقدند که در کنار این مساله، نبود خودروی وارداتی در بازار بهدلیل تداوم ممنوعیت واردات سبب افزایش قیمت این محصولات شده است. فعالان بازار روی این نکته تاکید دارند که این افزایش قیمت روی کاغذ اتفاق افتاده و این بازار همچنان با رکود شدید مواجه است. با این شرایط سانتافه با قیمتی برابر با 540 میلیون تومان به فروش میرسد، این خودرو افزایش 10 میلیون تومانی را نسبت به هفته گذشته تجربه کرده است. توسان هم 480 میلیون تومان قیمت دارد. سوناتای هیبرید و النترا هم به ترتیب 560 و 365 میلیون تومان خرید و فروش میشوند. بنابر قیمتهای جدید، سوناتای هیبرید 30 میلیون و النترا 25 میلیون افزایش قیمت را طی هفته جاری تجربه کردهاند. در خانواده کیا هم سورنتو 580 میلیون تومان قیمت دارد و برای خرید اسپورتیج نیز باید 490 میلیون تومان هزینه کرد.
این دو خودرو هم به نسبت هفته گذشته 10 میلیون تومان رشد قیمتی در بازار داشتهاند. سراتو هم با 360 میلیون تومان تغییر قیمتی نسبت به هفته گذشته نداشته است. در حالی که اپتیما با رشد 20 میلیون تومانی هماکنون 540 میلیون تومان از سوی فروشندگان به بازار عرضه میشود. دو محصول برند تویوتا یعنی تویوتا RAV4 و کمری هیبرید نیز به ترتیب 690 و 540 میلیون تومان قیمت خوردهاند. با توجه به قیمت خودروهای وارداتی میتوان گفت طی هفتهای که گذشت، تویوتا RAV4 بیشترین افزایش قیمت را داشته است. این خودرو به نسبت هفته گذشته 40 میلیون تومان رشد قیمتی را تجربه کرده است. با اینکه تویوتا RAV4 افزایش قیمت 40 میلیون تومانی داشته است، اما لکسوس NX بدون تغییر در حالحاضر با قیمت یک میلیارد و 50 میلیون تومان قابل خریداری است. میتسوبیشی ASX، با 415 میلیون تومان در بازار موجود است و رنو تالیسمان هم 615 میلیون تومان در بازار قیمت خورده است.