افت تولید ماهانه خودروهای داخلی در اولین ماه زمستان؛
خودروسازان سرد شدند
عصر خودرو- با اعلام صورتهای مالی سه خودروساز بزرگ کشور به بورس، مشخص شد آنها در مجموع توانستهاند در 10 ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته تولید خود را افزایش دهند.
عصر خودرو- با اعلام صورتهای مالی سه خودروساز بزرگ کشور به بورس، مشخص شد آنها در مجموع توانستهاند در 10 ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته تولید خود را افزایش دهند.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، بنا بر آمار منتشره در سایت کدال، سه غول خودروساز داخلی (ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو) طی 10 ماه امسال در مجموع 730 هزار و 362 دستگاه انواع محصولات سواری را به تولید رساندهاند تا در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته تنها حدود چهار درصد افزایش تیراژ را تجربه کنند. در این بین، ایرانخودروییها صاحب بیشترین تیراژ هستند، چه آنکه توانستهاند 388 هزار و 94 دستگاه محصول را تا پایان دی ماه به تولید برسانند. این آمار نشان میدهد تولید بزرگترین خودروساز ایران در مقایسه با 10 ماه مشابه سال گذشته 23 درصد رشد کرده است. از سایپا اما خبر میرسد این شرکت 10 ماه امسال را با روندی نزولی نسبت به مدت مشابه در سال 98 پشت سر گذاشته است. طبق صورتهای مالی ارائه شده به بورس، دومین خودروساز بزرگ کشور 261 هزار و 702 دستگاه محصول را طی 10 ماه سالجاری تولید کرده و بنابراین در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، کاهش حدودا 17 درصدی را به خود میبیند. در نهایت اما پارسخودروییها نیز نتوانستهاند تیراژ 10 ماه امسال خود را در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته افزایش دهند. سومین خودروساز بزرگ ایران تا پایان دی امسال 80 هزار و 655 دستگاه محصول را به تولید رسانده که در مقایسه با 10 ماه مشابه سال گذشته، نزدیک به پنج درصد کاهش را نشان میدهد.
غولهای جاده مخصوص اما در دی ماه و نسبت به آذر با کاهش تولید مواجه شدهاند. طبق آمار اعلامی، در دهمین ماه امسال 76 هزار و 726 دستگاه محصول توسط سه خودروساز بزرگ کشور به تولید رسیده که در مقایسه با آذر کاهش بیش از 9 درصدی را نشان میدهد. در این بین، سایپاییها طی دی امسال 27 هزار و 462 دستگاه محصول را به تولید رساندهاند تا در مقایسه با آذر نزدیک به 22 درصد افزایش تیراژ را تجربه کنند. از آن سو ایرانخودرو با توجه به تیراژ 41 هزار و 408 دستگاهیاش طی دی ماه، 25 درصد افت تولید را نسبت به آذر به خود میبیند. از پارسخودرو نیز خبر میرسد این شرکت در دهمین ماه امسال هفت هزار و 856 دستگاه محصول را به تولید رسانده است. مقایسه این آمار با تیراژ آذر امسال نشان میدهد سومین خودروساز بزرگ ایران بیش از 15 درصد افزایش تولید را تجربه کرده است. با توجه به آمارهای فوق، تیراژ خودروسازان در مجموع 10 ماه امسال در حالی افزایشی بوده که رشد تولید ماهانه آنها (در حالت تجمیعی) متوقف شده است.
این در شرایطی است که طبق برنامه وزارت صنعت،معدن و تجارت، خودروسازان ملزم به رشد 50 درصدی تیراژ شدهاند. رشد 50 درصدی تولید که البته دقیقا مشخص نیست چه بازه زمانی را در بر میگیرد، شرط آزادسازی قیمت خودروهای کمتیراژ بود، که چندی پیش رئیس شورای رقابت اعلام کرد به دلیل محقق نشدن آن، آزادسازی نیز فعلا انجام نمیشود. شورای رقابت چند هفته پیش اعلام کرد قیمت 18 خودروی کمتیراژ را از شمول فرمول نرخگذاری خود خارج میکند و قرار بود این تصمیم از ابتدای بهمن اجرایی شود. با این حال گویا خودروسازان نتوانستهاند به تیراژ مدنظر شورای رقابت دست پیدا کنند، از همینرو مصوبه موردنظر فعلا معلق شده است. البته این احتمال هم وجود دارد که شورای رقابت تحت فشار نهادهای نظارتی و افکار عمومی، از تصمیم خود مبنی بر آزادسازی قیمت خودروهای کمتیراژ صرفنظر کرده باشد. شورای رقابت همچنین اجازه اعمال افزایش قیمت مربوط به زمستان را نیز به خودروسازان نداد، آنهم درحالیکه طبق اطلاعات منتشره از سوی بانک مرکزی، تورم بخشی خودرو بالای 14 درصد بوده است. با توجه به عدم آزادسازی نرخگذاری کمتیراژها و فریز قیمت تا پایان سال، این احتمال وجود دارد که تولید خودروسازان طی بهمن و اسفند نیز مانند دی، کاهشی باشد. به گفته خودروسازان، اعمال سیاست نرخگذاری دستوری، ورودی نقدینگی به خزانه آنها را کاهش داده و این موضوع، کندی روند تامین قطعات و بهتبع آن، افت تولید را در پی دارد.
* کارنامه تولید 10 ماهه خودروسازان
نگاهی اما به جزئیات آمار تولید خودروهای سواری در 10ماه امسال بیندازیم تا مشخص شود غولهای جاده مخصوص چه افت و خیزی در این بازه زمانی داشتهاند. طبق آمار استخراجشده از صورتهای مالی ایرانخودرو، گروه پژوی این شرکت (بهجز پژو 2008) تیراژی 280 هزار و 153 دستگاهی طی 10 ماه امسال داشته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، حدود 22 درصد رشد را نشان میدهد. اما درحالیکه به نظر میرسید مونتاژ پژو 2008 در ایرانخودرو بهطور کامل متوقف شده، گزارش ارائهشده به بورس نشان میدهد آبیهای جاده مخصوص این محصول را در دی نیز تولید کردهاند. طبق آمار، در نخستین ماه زمستان، 11 دستگاه پژو 2008 در ایرانخودرو مونتاژ شده و آمار تولید 10 ماهه این محصول نیز 181 دستگاه بوده است. در مقایسه با آمار سال گذشته، مونتاژ 2008 بیش از 97 درصد افت کرده است. با توجه به آمار 11 دستگاهی 2008 در دی ماه، به احتمال فراوان مونتاژ این خودرو طی سالجاری بهطور کامل متوقف خواهد شد.
طبق آمارهای ایرانخودرو، تولید سمند با افزایش تولید مواجه شده است. بنا بر آمار منتشره، این شرکت طی 10 ماه امسال، 44 هزار و 407 دستگاه سمند را به تولید رسانده و این آمار سبب افزایش حدودا نیم درصدی تولید محصول موردنظر نسبت به مدت مشابه در سال 98 شده است. ایرانخودروییها در 10 ماه امسال اما 45 هزار و 503 دستگاه دنا را به تولید رساندهاند تا نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از 83 درصد رشد تولید را به خود ببینند. دنا در مدلهای مختلف شامل معمولی و پلاس و توربو به تولید میرسد. افزایش تولید اما شامل دیگر محصول ایرانخودرو یعنی رانا نیز شده است. طبق گزارش ارائه شده به بورس، در 10 ماه امسال 10 هزار و 91 دستگاه رانا در ایرانخودرو به تولید رسیده که رشد بیش از 63 درصدی را نشان میدهد. اما دیگر محصول ایرانخودرو به نام هایما که چینی است، در مجموع سه هزار و 202 دستگاه تا پایان دی امسال تیراژ داشته و این آمار از افت حدودا 48 درصدی تیراژ هایما حکایت دارد. هرچند ایرانخودروییها از مدتها پیش خبر از توقف تولید این محصول دادهاند، با این حال آمار دی نشان میدهد هایما همچنان میهمان سایت خراسان آنها است.
بر این اساس، ایرانخودروییها طی دهمین ماه امسال شش دستگاه هایما مونتاژ کردهاند. اما تارا محصول جدید ایرانخودرو که چندی قبل پیش فروش نیز شد، تیراژی 52 دستگاهی تا پایان دی امسال داشته است. تولید تارا از دو ماه پیش کلید خورده و ایرانخودرو در دی ماه تنها 19 دستگاه از این محصول را ساخته است. اما به سایپا برویم و ببینیم این شرکت چه آماری در تولید محصولات خود طی 10 ماه امسال به جا گذاشته است. بنابر آمار ارائه شده به بورس، سایپاییها در تولید تیبا تیراژی 187 هزار و 777 دستگاهی طی 10 ماه امسال از خود به جا گذاشتهاند. این آمار نشان میدهد تولید خودروی موردنظر در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته حدودا 36 درصد رشد پیدا کرده است. تیبا تنها محصول سواری تولیدی سایپا در دی ماه نبوده و این شرکت چانگان و شاهین هم به تولید رسانده است. در این بین، تولید شاهین اخیرا کلید خورده است. طبق آمار ارائه شده به بورس توسط سایپا، این شرکت تا پایان دی امسال 107 دستگاه شاهین را به تولید رسانده است. همچنین در دی ماه نیز سایپاییها 62 دستگاه از این خودرو را تولید کردهاند. شاهین محصول جدید سایپا به شمار میرود که پیش فروش شده و قرار است تحویل آن به ثبتنامکنندگان تا قبل از سال جدید کلید بخورد. آمار منتشره اما حکایت از بازگشت میهمان چینی سایپا دارد. بر این اساس، طی دی ماه امسال 10 دستگاه چانگان در سایپا مونتاژ شده و این موضوع میتواند به معنای ازسرگیری تولید این محصول چینی باشد. در مجموع طی 10 ماه امسال کلا 50 دستگاه چانگان تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تقریبا 01/ 0 رشد داشته است.
سری هم به پارس خودرو بزنیم، شرکت زیرمجموعه سایپا که بیشتر محصولات تولیدی در آن، در واقع متعلق به سایپا هستند و برای خالی نماندن خطوط تولید، به این شرکت منتقل شدهاند. طبق آمار، پارسخودرو در 10 ماه امسال سه هزار و 511 دستگاه برلیانس را مونتاژ کرده تا این خودروی چینی باز هم حضور نسبتا پررنگی در خطوط تولید گروه خودروسازی سایپا داشته باشد. تولید این تعداد برلیانس در حالی است که طی 10 ماه مشابه سال گذشته تیراژ محصول مورد نظر فقط 195 دستگاه بود. با توجه به آمار موردنظر تولید برلیانس در بازه زمانی تحت بررسی 18 برابر شده است. طبق آمار ارائه شده به بورس، پارس خودروییها تولید کوئیک و ساینا را نیز در دی ماه ادامه دادهاند. در این بین تیراژ گروه خودروهای Q200 در 10 ماه امسال به 38 هزار و 547 دستگاه رسیده است. این در حالی است که پارس خودرو طی 10 ماه سال گذشته تنها چهار هزار و 100 دستگاه از این گروه خودرویی را تولید کرده بود. صورتهای مالی پارس خودرو همچنین نشان میدهد ساینا تیراژی پنج هزار و 590 دستگاهی را طی 10 ماه امسال از خود به جا گذاشته است. این خودرو در مدت مشابه سال گذشته میهمان پارس خودرو نبود و در سایپا به تولید میرسید. در صورتهای مالی پارس خودرو اما آمار کوئیک معمولی جدا از خانواده Q200 منتشر شده که طبق آن، 6 هزار و 341 دستگاه از خودروی موردنظر تا پایان دی امسال به تولید رسیده است.