توقف تولید خودروهای فاقد استاندارد،سیاست سازنده یا شکست خورده؟
استانداردسازی خودروها از حرف تا عمل!
عصر خودرو- برخی کارشناسان معتقدند با عنایت به تجارب پیشین، توقف تولید خودروهای بیکیفیت با هدف مجاب ساختن خودروسازان به رعایت استانداردهای لازم، در مقام عمل نتیجه ای نخواهد داشت.
Friday 20 October 2017 - 11:34:00
به گزارش پایگاه خبری«عصر خودرو» به نقل از باشگاه خبرنگاران، تولید خودروهای بیکیفیت و غیراستاندار در ایران، به دغدغه ای جدی مبدل شده، موضوعی که علیرغم طرح گلایه ها و انتقادات بسیار، به نحو شایسته و مطلوبی پیگیری شده و به تعبیر صحیح تر، روند رعایت و تامین مولفه های لازم برای حصول شاخصهای تاثیرگذار در کسب نمره قبولی برای اطلاق عنوان استاندارد به خودروها، بسیار کند و لاک پشت وار پیش می رود.
در سالیان اخیرگاهی، اخباری مبنی بر توقف تولید و شماره گذاری خودروهای غیراستاندارد در رسانه ها منتشر میشود اما در مقام عمل شاهد هستیم این امر، آنچنان که لازم است با جدیت، تحقق نمی یابد.
البته به نظر می رسد، عزم برخی از دستگاه های مرتبط با این موضوع برای حصول امر، این بار جدی تر از گذشته است.
چندی پیش گزارش هایی در خصوص توقف تولید اتومبیلهای غیراستاندارد منتشر و بر پایان یافتن تولید خودروی پراید در آینده ای نه چندان دور تاکید شد، که البته برخی معتقدند، بعید است خط تولید پراید به این آسانیها جمع شود.
البته این موضوع، پدیده نوظهوری به نظر نمی رسد و بسیاری از عموم مردم فراموش نکرده اند که فرآیند توقف چرخه تولید پیکان چقدر زمان بر شد و تحقق آن حدود 5 سال طول کشید. اکنون در میان خودروهای تولید داخل، سمند، پژو405 ، پرشیا و حتی خودروی تیبا که عمر چندان طولانی از تولید آن نمیگذرد، در قالب خودروهای مسأله دار و فاقد استاندار تعریف شده اند.
در صورت توجه به مولفه ها و شاخص های تاثیرگذار در استاندارد، باید خودروهای فوق از خط تولید خارج شوند، اما کم نیستند افرادی که تحقق چنین موضوعی و خارج شدن خودروهای پر تیراژ مذکور از فرآیند تولید را غیر ممکن می پندارند.
رعایت استانداردها، قیمت خودروها را افزایش می دهد
احمد نعمت بخش،دبیر انجمن خودروسازان ایران، در ارتباط با موضوع توقف تولید خودروهای فاقد استاندارد در گفت و گو با رسانه ها اظهار کرد: با عنایت به استانداردهای جدیدی که از سوی سازمان استاندارد اعلام شده، برخی از محصولات قدیمی که تولید آنها تاکنون استمرار دارد، به دلیل عدم توجیه اقتصادی و سرمایه گذاری مجدد برای اصلاح آنها، شاید از خط تولید حذف شوند.
آنچنان که نعمت بخش بیان کرده، شورای عالی استاندارد، در مجموع 83 استاندارد برای ارزیابی خودروها مصوب کرده که از این میزان، 44 استاندارد مشمول استانداردهای قبلی می شوند که به روز رسانی شده و از دی ماه سال گذشته، خودروسازان آن را رعایت میکنند.
وی می افزاید: از مجموع 83 استاندارد مصوب، 4 استاندارد مربوط به آلایندگی زیست محیطی می شود که از سوی سازمان حفاظت از محیط زیست ارزیابی و کنترل می شود و 22 استاندارد دیگر نیز از دی ماه سال آینده، توسط خودروسازان لحاظ خواهد شد که با این اوصاف، تولید خودروی پراید با عنایت به ضرورت تامین استانداردهای مطروحه، مقرون به صرفه نخواهد بود.
آنچنان که نعمت بخش گفته، خودروهای ذکر شده (تیبا، پراید، نسل اول سمند، پژو اعم از پرشیا و 405) جزو گزینه های احتمالی توقف تولید هستند که خودروسازان باید در صَدَد انتخاب جایگزین برای آنها باشند، مانند کوییک و ساینا که قرار است جایگزین خودروی پراید شوند.
نیره پیروز بخت، رییس سازمان ملی استاندارد ایران نیز با اشاره به لزوم رعایت استانداردهای تعریف شده و لحاظ کردن آن از سوی خودروسازان می گوید: استمرار تولید خودروهای فعلی منوط به رعایت استانداردها است و در صورت عدم تامین و تعبیه استانداردهای تعریف شده، تولید اتومبیل های اینچنینی متوقف خواهد شد.
به گفته وی این موضوع مربوط به محصول خاصی نمی شود و مشمول تمامی خودروها خواهد شد.
پیروز بخت با اشاره به تاریخ مقرر تعیین شده برای تحقق این موضوع (یکم دی ماه سال 1397) اظهار میکند: از تاریخ یاد شده، شماره گذاری خودروهای مردود شده ،در آزمون متوقف خواهند شد و به همین دلیل تولید آنها منطقی نیست و خودروسازان باید در صدد تعیین جایگزین برای خودروهای فاقد استاندارد باشند.
از فضای پسابرجام برای توسعه صنعت خودروسازای بهره گیری شود
محمد شجاعی،کارشناس صنعت خودرو،در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی ، با اشاره به نقش تعیینکننده صنعت خودروسازی در ارزیابی ضریب توسعه و پیشرفت کشورها، اظهار کرد: در شاخصههای ارزیابی کشورهای پیشرفته، سهم خودروسازی بسزا و موثر است.
وی افزود: این به معنای عدم توسعه و یا عدم پیشرفت کشورهایی که دستی در خودروسازی برند جهانی ندارند، نیست اما در صورت توانمندی در این حوزه، ضریب حصول پیشرفت با تقویت قابل توجهی، همراه خواهد شد.
شجاعی گفت: صنعت خودروسازی از نمونه فعالیت هایی است که بصورت بالقوه، مستعد اشتغالزایی بالایی بوده و با نیم نگاهی به تعداد نیروهای انسانی فعال در مراکز خودروسازی کشور و کارخانجات قطعه ساز، به روشنی این ادعا به اثبات می رسد.
کارشناس خودرو بیان کرد: متاسفانه در این عرصه، شاهد برنامه ریزی دقیق و هدفمندی نبوده و تولید خودرو در ایران از حیث کیفی همگام با پیشرفت روز دنیا پیش نمی رود و از مصادیق این نارسایی به ِپلَت فورم هایی باز میگردد که بعد از گذشت سالیان سال، بدون هیچگونه تغییر جدی و تحولی خاص، تولید و عرضه میشوند.
وی افزود: این نشان از غفلت فعالان این عرصه و دستگاه های ذیربط دارد که در صورت اتخاذ تدابیر لازم، به پیشرفت های هر چه بیشتری در صنعت خودروسازی نائل می شدیم.
شجاعی گفت: الگوبرداری از کشورهایی همچون کره جنوبی، به خوبی راهکارهای منتهی به چنین پیشرفتی را هموار خواهد ساخت.
وی افزود: انتظار می رود از دوران موسوم به پسابرجام، حداکثر بهره برداری در راستای حصول پیشرفت در این عرصه حاصل شود و این امر با برنامه ریزی منطقی و مشارکت سازنده با خودروسازان صاحب نام جهان قابل حصول خواهد بود.
این کارشناس خودرو گفت: اگرچه نقدهایی جدی به نحوه اجرای برجام و برخی بدعهدی ها وارد است اما با برنامه ریزی اصولی میتوان از روزنههای موجود، نتایج قابل توجهی را در بخش های صنعتی و اقتصادی به دست آورد.
شجاعی تصریح کرد: البته تردیدی وجود ندارد که ارتقای کیفی خودروها مطابق با استانداردهای روز دنیا، با افزایش هزینه تمام شده و افزایش قیمت خودرو همراه خواهد بود و ممکن است در آینده قیمت ها به میزانی افزایش یابد که برای بسیاری از خانوارها، تهیه و خرید خودرو دشوار و سخت تر از گذشته شود.
وی افزود: می توان با حرکت آهسته و تدریجی و جدیت در فراهم سازی زیرساخت ها به نتایج مثبتی دست یافت و در صورت اقدام به چنین رویکردی، افزایش قیمت خودرو نسبی خواهد بود و شوک قیمتی چندانی در بازار خودرو ایجاد نمی شود.
کارشناس خودرو در خاتمه یادآور شد: بدون تردید، ارتقای کیفی و تامین استانداردهای لازم برای خودروهای تولید داخلی، ضرورتی اجتناب ناپذیر است و ذات این تصمیم و تاکید بر رشد کیفی و توجه به استانداردها، نوید بخش به نظر می رسد و به طور قطع با توام شدنِ منطق، شکیبایی به توفیقات برجسته و تاثیرگذارتری دست خواهیم یافت.
برچسب ها
صنعت خودرو سازیخودروسازاناستاندارد خودرویی